blind_as_a_bat 25.10.10, 07:52 Kalifornijczycy In a recent poll of likely voters, 48% said immigrants are a benefit to the state, and 59% said illegal immigrants who have held a job here for two years should be allowed to stay. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
metamorph Re: Obywatele 25.10.10, 08:11 czyli spławić wannę i się do Kalyforni wybierać? Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: Obywatele 25.10.10, 08:25 O żeglarzach Dżamblach Sitem płynęli, po morzu płynęli, sitem płynęli po morzu; Mimo przyjaciół uwag i rad, W burzliwy, wietrzny, niebezpieczny świat Sitem płynęnli po morzu. A gdy odbili od brzegu w swym sicie, Wszyscy krzyknęli: "Wy sie potopicie!" To oni: "Płyniemy na wiatry i burze, Co nam, że nasze sito nie jest duże, My sitem płyniemy po morzu!" Dalekie są kraje i bliskie są kraje, gdzie Dżamble pędzą życie; Zielone głowy mają, niebieskie ręce mają I po morzu pływają w sicie. Sitem płynęli po morzu, płynęli, Bo sitem ich była łódeczka; Z welonu uszyli żagielek zielony, Maszrt z fajki zrobili na sztorc ustawionej, Za line słuźyła wstążeczka. I mówił, kto widział, jak wyszli na morze, Że łatwo ich sito wywrócić się może, Że niebo ciemnieje, że podróź daleka, Że mnóstwo i strasznych przygód na nich czeka, Bo sitem ich była łódeczka! Dalekie są kraje i bliskie są kraje, gdzie Dżamble pędzą życie; Zielone głowy mają, niebieskie ręce mają I po morzu pływają w sicie I woda zaczęłą napływać do środka, Zalewac ich z sita łódeczkę, Więc aby je trzymać i sucho, i zdrowo, Swe nóżki okryli bibułką róźową Zapiętą na śliczną szpileczkę. A nocą ich niby-kajutą był słoik; I kaźdy z nich mówił, że nic się nie boi, Choć niebo ciemniejem choć mrze sie burzy, Choć podróż tak długa wciąż jeszcze sie dłuży, Choć sito się kręci w kółeczko. Dalekie są kraje i bliskie są kraje, gdzie Dżamble pędzą życie; Zielone głowy mają, niebieskie ręce mają I po morzu pływają w sicie. I całą noc długą płynęli, płynęli I gdy się znów słońce schowało. Nucili cichutkim i sennym swym chórem, A gong okrętowy oddzwaniał im wtórem I echo z gór odpowiadało: "O Timbabalu! Jak przyjemnie mi tu W tym sicie i w tym słoiku od konfitur, Gdy niesie nas hen, nasz żagielek zielony Bladym księżycem w dalekie strony, By nic nam się żłego nie stało!!" Dalekie są kraje i bliskie są kraje, gdzie Dżamble pędzą życie; Zielone głowy mają, niebieskie ręce mają I po morzu pływają w sicie. Po Morzu Zachodnim płynęli, płynęli Do lądów pokrytych lasami; Kupili tam Sowę, niezbędny im Wóz I pełen srebrzystych kupili Ul Os, I pyszny Tort z orzechami, I Prosię, i Małpkę /całą z czekolady/ Oraz czterdziści flaszek lemoniady I Ser Szwajcarski z dziurami! Dalekie są kraje i bliskie są kraje, gdzie Dżamble pędzą życie; Zielone głowy mają, niebieskie ręce mają I po morzu pływają w sicie Po latach dwudziestu wrócili z powrotem, Po latach dzwudziestu lub dłużej; I kaźdy wykrzyknął: "Jak oni wyrośli! A byli u Jezior! w Górach byli Oślich! I w Strefie Strachu i Burzy!" I pito ich zdrowie, i bankiet wydano, Na którym ciasteczka drożdżowe podano, I każdy pomyślał: Ach, oddałbym życie, Gdybym jak oni mógł także w tym sicie W dalekie wyruszyć podróże!" Dalekie są kraje i bliskie są kraje, gdzie Dżamble pędzą życie; Zielone głowy mają, niebieskie ręce mają I po morzu pływają w sicie P/S. Spływam, dobrego dnia! Polecam => www.nonsenselit.org/Lear/learwk.html Odpowiedz Link
damakier1 Re: Obywatele 25.10.10, 11:00 No to ochoczo pochwyciłam tomik: Edward Lear Limeryki wszystkie : z obrazkami według autora, czyli dzieł zebranych tom pierwszy. Przełożył i objaśnił Robert Stiller . Warszawa 1986 - i rzuciłam się szukać stosownego limeryku o żeglowaniu, podróżach morskich, czy czymś takim. Ale znalazłam tylko to: Pewna straszna osoba z Ostroga Wciąż pytała: "Co robić, na Boga?" Więc mówiono jej: "Spływaj!" A ta ciągle się zgrywa i Ani rusz się nie rusza z Ostroga. Może być? Odpowiedz Link
sclavus Re: Obywatele 25.10.10, 12:30 ... godziny wachty wolno płyną, wypite - w głowie, szumi wino... Odpowiedz Link
ave.duce Re: Obywatele 25.10.10, 20:49 Nie boją się "aliensów"?! To nie są pewnie "prawdziwe genetyczne Amerykany". Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: Obywatele 01.11.10, 07:28 zdecydują w najbliższy wtorek, czy matrihuana 'na użytek własny' będzie legalna. Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: Obywatele 02.11.10, 06:29 Własne pólko, zielone. Farmer po prostu ;-) Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: Obywatele 03.11.10, 08:32 Już bez Terminatora. Nie znam wyników w sprawie 'trawki'. Odpowiedz Link
nova.scotia Re: Obywatele 03.11.10, 08:58 a już pakowałam plecaczek i fajeczkę :-( nie można na nikogo liczyć Odpowiedz Link
nova.scotia Re: Obywatele 03.11.10, 19:40 no patrz, taki człowiek stary i nie zna dobrych adresów Odpowiedz Link
nova.scotia Re: Obywatele 03.11.10, 20:20 no ja właśnie o tym. znajomość odpowiednich ludzi w odpowiedniej florze i czasie do tego 3 stronki www - zamiast i o ile zmartwień mniej. Odpowiedz Link
nova.scotia Re: Obywatele 03.11.10, 20:21 o zagadkowych kotach nawet nie wspominając (mój zagadkowy pies głęboko śni) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Obywatele 03.11.10, 21:53 Proszę > i na dobranoc coś związanego z ławką na Cytadeli > ... Piwa, nalejcie piwa, nalejcie piwa z tej starej beczki od barmana Bo od piwa głowa się kiwa, nalejcie piwa z tej starej beczki od barmana ... Odpowiedz Link
tw_wielgus Re: Obywatele 03.11.10, 20:22 Przeczytałem apel - "OBYWATELE"! pobiegłem do piwnicy aby nadziać kosę na sztorc i ruszyć na ulicę a tu lipa... Odpowiedz Link
nova.scotia Re: Obywatele 03.11.10, 20:23 czy kosę da się wypalić? - i właśnie to nas różni od ludów cywilizowanych Odpowiedz Link