Dodaj do ulubionych

Dostałem cynk

27.02.11, 22:27
Od dziecka.
Maca słonie na Cejlonie. Dziś było 28 stopni w cieniu.
Zazdraszczam.
Obserwuj wątek
    • tojajurek Re: Dostałem cynk 06.03.11, 20:11
      Właśnie dziecię wróciło z tego Cejlonu czy oficjalnie Sri Lanki. Obejrzałem 600 fantastycznych zdjęć i nasłuchałem sie ciekawostek. Okazuje się, że miejscowi bardzo ciepło (!) mówią o Polsce i pamiętają z wdzięcznością, żeśmy im przyszli z odczuwalna pomoca po pamietnym tragicznym tsunami. Widziałem nawet zdjęcie łodzi rybackiej z namalowanymi na burtach polskimi imionami.
      Inna ciekawostka - miejscowy kolega dziecięcia po fachu, biolog z dwoma doktoratami, o niczym innym nie marzy, tylko o przyjechaniu do Polski, żeby... osobiście zobaczyć śnieg i poczuć mróz. Jak to nie można wszystkim dogodzić.
      • ave.duce Re: Dostałem cynk 06.03.11, 20:17
        Nie spóźni się? W końcu zima a się ku końcowi.

ps. a jak się mają (o ile jeszcze się mają) "Tamilskie Tygrysy"?
        • tojajurek Re: Dostałem cynk 06.03.11, 21:04
          Syngalezi, a właściwie wojsko, dopieprzyli Tamilom dotkliwie i skutecznie, tak że jest tam spokojnie. Na Cejlonie mają rodzaj oświeconej dyktatury, która dyskretnie trzyma wszystkich za mordę. Pomniki ichniego prezydenta stoją w każdej wiosce, jak - nie przymierzając - u nas JP2. A wyjechać za granicę jest tubylcom trudniej, niż było u nas w PRLu. Jedynie służbowo, albo na oficjalne zaproszenie jakiejś instytucji.
          Z relacji dziecięcia najbardziej mnie zaciekawiła informacja, że jak pojechali w góry do dżungli, to od zmroku do rana był zakazany ruch na drodze, ze względu na stada wałęsających sie dzikich słoni, atakujących wszystko co je denerwuje. Za to nie było rady na stada tysięcy czarnych leśnych żab, skaczących tysiącami z drzew i włażących do bungalowu.
          Miłe.
          • ave.duce Re: Dostałem cynk 06.03.11, 21:37
            Te słonie zapewne się wnerwiają na żaby. W końcu małe, a podskakują. Takie ichniejsze kaczyńskie.

ps. no proszę, a u nas niektórym marzą się rządy silnej łapki. Jakie to szczęście, że jesteśmy w UE. Zawsze jakiś szlaban dla powrotu do "oświeconego PRLu-bis".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka