Dodaj do ulubionych

Chciałem rozpocząć nowy wątek o tym czy

15.04.11, 17:27
solić, ale przypomniałem sobie jakie skutki wywołał poprzedni - o cukrze- i się chyba wstrzymam.
Obserwuj wątek
    • gat45 A co, sól podrożała ? 15.04.11, 17:34
      ?
      • ploniekocica Re: A co, sól podrożała ? 15.04.11, 18:21
        gat45 napisała:

Właśnie chyb jeszcze nie i dlatego Wielgus zamilkł był, bo to jego wątek o słodzeniu spowodował, że nawet w Niemczech cukier jest reglamentowany.
        Swoją drogą, czy naprawdę większość Polaków pędzi bimber?
        • olga_w_ogrodzie Re: A co, sól podrożała ? 15.04.11, 18:31
          rimbi, rimbi, rimbi, rimbi.

a mi to kalafiorem, bo nie słodzę od tysiącleci,
          mimo, że za wielkiego młodu waliłam już na szklanę 4 cukru łyżki.
          a teraz jedynie do kawy, którą piję ze 2 razy w roku może.

za to solę dużo.
          oraz papryczę, pieprzę, czosnkuję i ziołuję bazylką, rozmarynem, lubczykiem.

co też ten Wielgus o soli chciał zapodać - ciekawość.
          • maniasza Re: A co, sól podrożała ? 15.04.11, 20:36
            Zakonserwujesz się Olgo w tych ziołach, uważaj! :)

Ja dla odmiany pieprzę czasami przesadnie (ale nie to, co spożywam), słodzę tylko kawę ( z ludźmi jest gorzej), a z solą to różnie bywa. Czasami zdarza się zbyt dużo soli wsypać zarówno do garnka, jak i do czyjejś rany. I wszyscy cierpią. Mea culpa.
            Zdecydowanie uważam, że sól powinna zdrożeć co najmniej dziesięciokrotnie.
    • ave.duce Re: Chciałem rozpocząć nowy wątek o tym czy 16.04.11, 11:36
      Tylko nie napisz, że sól jest zdrowa i pomaga na porost włosów.
      • trzecikot Re: Chciałem rozpocząć nowy wątek o tym czy 16.04.11, 15:19
        Sól jest zdrowa - ale poniżej 1g na dobę. Dlatego używam w kuchni sosu sojowego ;)
        • scoutek Re: Chciałem rozpocząć nowy wątek o tym czy 16.04.11, 18:11
          a ja oreganię
          uwielbiam to zioło....
          sól zresztą także bardzo bardzo
          • p.a.d.a.l.c.o.w.a zalecam mniej pieprzyć ;) 16.04.11, 18:44

...sama pieprzę, bo lubię.
          • taziuta Cząber :) 16.04.11, 18:53
            scoutek napisała:

> a ja oreganię
            > uwielbiam to zioło....
            > sól zresztą także bardzo bardzo

A ja ostatnio zacząłem dodawać cząber do marynaty do jagnięciny. Teraz na marynatę składa się czosnek roztarty z solą, plus rozmaryn plus cząber, plus cytryna i olej z pestek winogron. :)
            • zmruzyslaw Re: Cząber :) 16.04.11, 21:06
              Nie prościej zioła prowansalskie? To najlepsza mieszanka pozwalająca zastąpić sól, nie knocąc smaku i przyjemności płynącej z jedzenia. Pasuje prawie do wszystkiego:)
              • gat45 Re: Cząber :) 16.04.11, 21:12
                Oj, nie ! Proszę, nie dla mnie ! W tej mieszance jest estragon, a ja nie znoszę.
                • tojajurek Re: Cząber :) 16.04.11, 21:30
                  Czarnuszka (Nigella). Ponownie ja odkryłem. Pasuje do mięs, jak i do białego sera. Pycha.
                  • ploniekocica Czubryca 16.04.11, 21:35
                    ostatnio czerwona. Do wszystkiego.
                    Oraz sambal :)
                    • scoutek Re: Czubryca 17.04.11, 08:55
                      czubryca każda
                      zamiast sambal używam węgierskiej pasty Eros Pista, tej ostrej wersji z chłopkiem na etykiecie...ta z kobietą jest łagodniejsza i mi nie odpowiada....
                      • ploniekocica Re: Czubryca 17.04.11, 08:57
                        Węgierską pastą z tubki to ja smaruje kanapki :)
                        Tylko niestety dość trudną ją dostać.
                        • scoutek Re: Czubryca 17.04.11, 09:35
                          nie z tubki!!!!
                          ta z tubki nazywa się Piros Arany i też używam do kanapek
                          Eros jest w słoiku i do kanapek się nie nadaje, bo jest za ostra
                          jedną małą łyżeczką do kawy załatwiłam cały gar chilii
                          ledwo zjedli
                          dla ułatwienia dodam, że wszystkie trzy pasty węgierskie (Eros Pista oba gatunki oraz Piros Arany) są do kupienia w Bomi
                          • ploniekocica Re: Czubryca 17.04.11, 09:51
                            No, to ja niestety w dużych kwantach jedzeniowych nie mogę, albowiem to dziecko, które dzieli ze mną upodobania kulinarne jest na ciężkiej, znaczy lekkostrawnej diecie. Bidulinka.
                            Drugie dziecko jest uzależnione od maggi (które usiłuję oszukać pierwowzorem czyli lubczykiem) i oregano.
                            Jako, że sambal też kupuje w Bomi to następna razą nabędę tego erosa i sobie dodam na talerzu, zobaczymy jak skończę skoro to taka cholera:)
                • zmruzyslaw Re: Cząber :) 16.04.11, 21:44
                  Nie pamiętam czy na pewno jest estragon, bo osobno też mi nie pasi. Tak samo reaguję na kminek:) Weźmy samo oregano lub tymianek, albo cudnie pachnuncom bazylię. Poezja!
                  • ploniekocica Re: Cząber :) 16.04.11, 21:50
                    Kminkiem mnie można wygnać z domu jak wampira czosnkiem.
                    • gat45 Re: Cząber :) 16.04.11, 22:04
                      Jak mnie zechcecie wyganiać zapachowo, to (w kolejności) : eukaliptus - anyżek - koper włoski - kminek
                    • tojajurek Ooooo :) 16.04.11, 23:19
                      Czosnek - to jest to. Mogę go dodawać do wszystkiego, a najlepiej smakuje czosnek w plastereczkach na posolonym razowczyku z masełkiem.
                      • ta Re: Ooooo :) 17.04.11, 01:12
                        Uczty czosnkowe z przyjaciółmi sprzed ojojoj_lat !
                        Razowy chlebuś + masełko + czosnek, lecz nie w plasterkach, a siekany i gnieciony.
                        Czosnek Prawdziwy Polski a nie tam jakieś podróby z Chin.
                      • scoutek Re: Ooooo :) 17.04.11, 08:49
                        CZOSNEK!!!!
                        prawie do wszystkiego:)))))
                    • scoutek kminek 17.04.11, 08:51
                      nienawidzę zapachu.... kiedyś, gdy zdarzało mi się chodzić do szkolnej stołówki, pojawiała się tam czasem rzecz, która przyprawiała mnie o dreszcze - zupa kminkowa.... do tej pory mam odruch.....
                      • trzecikot Re: kminek 17.04.11, 08:57
                        Kminek jest ok. Szczególnie w kiełbachach i zupie łogórcowej :)
    • ave.duce "Sól ziemi czarnej" 16.04.11, 22:54
      Scoutku?
      • scoutek Re: "Sól ziemi czarnej" 17.04.11, 08:49
        Ave, na ucho Ci powiem i nie mów nikomu, że pozostałe śląskie filmy Kutza (poza "Paciorkami jednego różańca") to ja nie za zbytnio..... może dlatego, że jestem napływowa, znaczy nie tak... urodzona na Śląsku, czuję się jednak ze stron Rodziców moich.... dlatego o Śląsku tylko trochę się wypowiadam, na podstawie obserwacji, bo nie czuję się upoważniona...
        a w "Soli ziemi...." lubię tylko scenę z karbinadlami/karminadlami (wymowa w obu wersjach prawidłowa, zależnie od rodzinnych przyzwyczajeń)....
        • ave.duce Re: "Sól ziemi czarnej" 17.04.11, 10:23
          Ufff... :)
          • scoutek Re: "Sól ziemi czarnej" 17.04.11, 22:27
            ave.duce napisała:

> Ufff... :)

znaczy że co?
            w sensie bieli?
            • ave.duce Re: "Sól ziemi czarnej" 17.04.11, 22:41
              pozostałe śląskie filmy Kutza (...) to ja nie za zbytnio.....
              • scoutek Re: "Sól ziemi czarnej" 17.04.11, 23:05
                w sensie bieli:))))))))))))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka