scoutek po polsku w dużych okularach 25.07.11, 18:48 Przez zupełny przypadek trafiłam na ten film Wajdy z 1969 roku i obejrzałam do końca. To historia żonatego faceta, Włodka ..... Odpowiedz Link
scoutek śpiewająco 26.07.11, 18:24 Fantastyczny film z 2005 roku, zrealizowany przez Jamesa Mangolda. Opowiada o życiu słynnego, zmarłego w 2003 roku..... Odpowiedz Link
scoutek polska gwiazda? 27.07.11, 18:19 Bardzo kameralny film Doroty Kędzierzawskiej z 2007 roku z Danutą Szaflarską w roli głównej. Bohaterka filmu to cudownie ciepła kobieta...... Odpowiedz Link
scoutek znowu po polsku 28.07.11, 18:38 Bardzo lubię Roberta Więckiewicza, ale od tego filmu lubię go jeszcze bardziej. Ma tu rolę drugoplanową, ale jest po prostu genialny i do tego nie kradnie filmu .... Odpowiedz Link
ploniekocica apropo polskich filmów 28.07.11, 18:42 widziałaś, Scoutku, "Cudowne lato"? Odpowiedz Link
scoutek Re: apropo polskich filmów 28.07.11, 19:03 niestety jeszcze nie, ale na pewno to nadrobię, bo jeszcze tylko jutro a potem mam urlop :))))) Odpowiedz Link
ploniekocica Re: apropo polskich filmów 28.07.11, 19:36 To obejrzyj. Bo w kategorii zwyczajne zabawne naiwne filmy do oglądania to od dawna nie było takiego filmiku. A ja lubię bardzo takie filmy nawet jeśli do arcydzieła maja miliony lat swietlnych. Odpowiedz Link
scoutek Re: apropo polskich filmów 31.07.11, 20:12 ploniekocica napisała: > To obejrzyj właśnie obejrzałam dzięki za polecenie, żal, że tak mało reklamowany bardzo mi się podobał, takie niby nic a fajne... Odpowiedz Link
scoutek serialowo 31.07.11, 16:56 Patrząc przez okno przypomniał mi się ten zwrot, który kiedyś został polskim tytułem dla znakomitego amerykańskiego mini serialu ..... Odpowiedz Link
scoutek wielki 02.08.11, 18:53 To chyba najsłynniejszy film Francisa Forda Coppoli, który ten zrealizował w 1979 roku. Zdjęcia zrobił mistrz świata w tej dziedzinie czyli..... Odpowiedz Link
scoutek komediowo 04.08.11, 19:02 Tę komedię oglądałam już kilka razy i za każdym razem bawię się tak samo świetnie. Zrealizowana przez Mike’a Newella w 1994 roku z ..... Odpowiedz Link
czan-dra Re: komediowo 04.08.11, 19:20 Przepraszam, że trochę nie na temat tego filmu, ale mam pytanie, czy oglądałaś "Thora" K. Brannagha, i czy miałaś to wrażenie, że ta akcja która dzieje się na Ziemi, to pod amerykańską publikę, dopiero sceny na Asgardzie pokazują jego tj. Branagha umiłowanie do Szekspira, i to się ogląda z przyjemnością? Odpowiedz Link
scoutek Re: komediowo 04.08.11, 19:24 niestety, nie widziałam, ale pewnie przy okazji nadrobię, bo bardzo sobie biorę do serca forumowe polecenia za które, zresztą, bardzo dziękuję ale to, że Brannagh kocha Szekspira, jest dla mnie jasne od wielu lat ;)) Odpowiedz Link
honeyr Re: komediowo 10.08.11, 00:34 Branagh jest wszechstronny, bo sprawdza się w bardzo różnych odcieniach, nakręcił np. całkiem udany remake "Sleuth". Odpowiedz Link
ave.duce Re: komediowo 04.08.11, 20:08 Wzruszyłam się. Serio. Tak ładnie TAM napisałaś. Odpowiedz Link
scoutek bardzo po polsku 07.08.11, 16:27 Jedyna ekranizacja lektury szkolnej, którą uwielbiam. Książki wcześniej nie mogłam zmęczyć, nudziła mnie bardzo. Film kinowy i serial mogę oglądać w kółko...... ale będzie jak się błąd na serwerze naprawi;)) Odpowiedz Link
scoutek muzyczny western 09.08.11, 18:57 To był chyba pierwszy zapamiętany przeze mnie western i pierwsza zapamiętana rola ..... Odpowiedz Link
scoutek amerykański ale nie z USA 11.08.11, 20:33 To trzeci film znakomitego meksykańskiego reżysera .... Odpowiedz Link
scoutek uff 15.08.11, 16:14 Pierwszy i jedyny film tego typu, który mnie zachwycił. I to nie z powodu rewelacyjnego poziomu, bo nie jest aż tak wielkim osiągnięciem, ale był chyba pierwszym filmem, który o tym opowiadał. Sławny stał się dzięki postaci wykreowanej w nim przez jednego jedynego takiego jak on.... Odpowiedz Link
scoutek polska ...... 18.08.11, 14:20 Inspiracją do tego filmu Jana Kidawy-Błońskiego z 2010 roku była prawdziwa historia, która w latach ...... Odpowiedz Link
scoutek jeden z dwóch takich 21.08.11, 10:19 Ten film obejrzany raz zostaje w pamięci na zawsze. Oparta na autentycznych wydarzeniach historia została zekranizowana przez...... Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: jeden z dwóch takich 21.08.11, 16:21 Oglądałem kilka razy, ale dawno temu. Szkoda, że telewizja tak rzadko to puszcza. Mi najbardziej zapadła w pamięć postać Vegi(świetny Hoffman), szczególnie w ostatnim etapie filmu. Swoją drogą znakomite zestawienie tych dwóch postaci w filmie. Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: jeden z dwóch takich 21.08.11, 16:23 Oczywiście Degi nie Vegi. Odpowiedz Link
scoutek komedia wszech 23.08.11, 19:00 Jedna z najbardziej znanych i najcudowniejszych komedii, jaka kiedykolwiek nakręcono. Nie przeszkadza jej nic: upływ czasu, to, że jest czarno-biała, ani to, że wszyscy znają historię nakręconą przez ..... Odpowiedz Link
scoutek po polsku .... nie do końca 25.08.11, 16:03 Ten film z 2008 roku w reżyserii Waldemara Krzystka zrobił na mnie duże wrażenie. Historia rozgrywa się w roku ....... Odpowiedz Link
scoutek kultowy i bardzo męski 28.08.11, 11:52 Kultowy, męski film. I choć nie lubię tego określenia, to jednak do tego filmu pasuje jak do mało którego...... Odpowiedz Link
scoutek komedia romantyczna 30.08.11, 19:15 Jeden z najzabawniejszych i najcieplejszych filmów, zrealizowany przez ...... Odpowiedz Link
scoutek niezły start wielkiej gwiazdy 02.09.11, 21:38 Serial, który z podrzędnego aktora stworzył gwiazdę. Na początku swojej drogi aktorskiej ..... Odpowiedz Link
scoutek trzeci film tego reżysera na blogu 05.09.11, 19:24 Ten film, może nie jest najwybitniejszym dziełem tego reżysera, ale na mnie zrobił największe wrażenie. Oparty na powieści Rolanda Topora, ze zdjęciami Svena Nykvista i zrealizowany przez ..... Odpowiedz Link
scoutek zmarł jeden z bardzo znanych 06.09.11, 12:45 polskich reżyserów: Janusz Morgenstern..... Odpowiedz Link
scoutek cztery części 07.09.11, 19:17 Wszystkie cztery części tego cyklu uwielbiam za scenariusz, dowcip, tempo i wyrazistość postaci. [...]Zdjęcia do ostatniej części cyklu zrobił Andrzej Bartkowiak, a film ukazał się w 1998 roku, dwanaście lat po premierze pierwszego. Odpowiedz Link
scoutek krwawo i krwisto 10.09.11, 20:00 Jeden z moich ulubionych seriali kryminalnych, ale nie jest to serial pełen pościgów, szybkiej akcji i bardzo męskich facetów ze spluwami u pasa. A wręcz przeciwnie. Główny bohater, tytułowy ...... Odpowiedz Link
scoutek szaleństwo 12.09.11, 19:15 Najbardziej zwariowana komedia mistrza kina, cudownego ...... Odpowiedz Link
scoutek setka!!!! 15.09.11, 20:57 To już setna notka na moim blogu, dlatego też będzie dziś o jednym z najpiękniejszych filmów, jaki w życiu widziałam. Jego reżyser, Kanadyjczyk ....... Odpowiedz Link
scoutek film jednej gwiazdy 18.09.11, 18:48 Książka Laury Weisberger nie podobała mi się, ale ekranizacja zrobiona przez Davida Frankela w 2006 roku bardzo. Ale to pewnie zasługa jedynej wielkiej gwiazdy, która w tym filmie wystąpiła i od razu wszystko stało się jasne..... Odpowiedz Link
scoutek po dłuższej niż zwykle przerwie 24.09.11, 16:43 Jeden z najgenialniejszych filmów gangsterskich jaki został kiedykolwiek zrealizowany, do tego przez jednego z moich ulubionych reżyserów.... Odpowiedz Link
scoutek przerwa bo: 30.09.11, 13:55 Wiadomo, większość ludzi lubi te filmy (na wzór piosenek), które już widział. A chory człowiek najbardziej lubi te, które zna doskonale i na wyrywki. Dlatego dzisiaj będzie o jednym z najlepszych polskich seriali komediowych, który jestem w stanie oglądać zawsze i wszędzie i w każdej sytuacji, a już na bank, gdy leżę powalona grypą i nie mam na nic siły. Ale z góry zastrzegam – uwielbiam tylko serię stworzoną przez duet ....... Odpowiedz Link
scoutek Re: Zdr00Fka, Scoutku! :) 30.09.11, 14:22 wielkie dzięki, szczególnie za te wycinane cytrynki;)))) Odpowiedz Link
scoutek czarno-białe 04.10.11, 19:22 Czarno-biała ekranizacja znakomitego thrillera ..... Odpowiedz Link
ave.duce Re: czarno-białe 04.10.11, 19:54 Mam nadzieję, że to nie jest ilustracja Twojego nastroju. Odpowiedz Link
scoutek Re: czarno-białe 04.10.11, 20:00 nieeee ale chętnie obejrzałabym coś takiego jak mój dzisiejszy film.... Odpowiedz Link
ave.duce Re: czarno-białe 04.10.11, 20:08 A pamiętasz "Igłę"? (chyba dobrze pamiętam...). Odpowiedz Link
scoutek Re: czarno-białe 04.10.11, 20:26 peeeeewnie z moim ulubionym, nomen omen Donaldem;)))))) Odpowiedz Link
ave.duce Re: czarno-białe 04.10.11, 20:44 Widzisz! Wszędzie się wepchnie! ps. też go lubię :) Odpowiedz Link
ave.duce Re: czarno-białe 04.10.11, 21:35 Nie czarujmy się ;) violet18.wrzuta.pl/audio/6sJxvebv6s4/kasia_klich_-_lepszy_model Odpowiedz Link
scoutek znacie!!!! 07.10.11, 19:34 Zaledwie dwa sezony, tylko dwanaście odcinków trwających po 30 minut. Genialnie śmieszna farsa zrealizowana w latach 1975-1979, popis angielskiego humoru i to w najlepszym wydaniu, bo twórcą serialu jest sam ...... Odpowiedz Link
scoutek pewnie, że znacie 11.10.11, 19:36 Bardzo piękny film bez happy endu, choć zawsze mam nadzieję, że może .... ps. Ave, aleś się ostatnio rozpisała:)))))))))))))))) Odpowiedz Link
scoutek reżyser?aktor?dwa w jednym? 17.10.11, 18:44 Film z 2004, którego oryginalny tytuł ....... jest zdecydowanie lepszy niż polskie tłumaczenie. Film, który pogłębia dylemat czy........ jest lepszym aktorem czy reżyserem. Odpowiedz Link
ave.duce Re: reżyser?aktor?dwa w jednym? 17.10.11, 19:12 Tym razem starałam się nie rozpisywać ;) Odpowiedz Link
scoutek polityka 22.10.11, 18:45 Film dla znawców polityki i to tej międzynarodowej. Albo dla zainteresowanych działaniem prasy amerykańskiej i rzetelną pracą dziennikarzy The Washington Post. Albo dla znawców i wielbicieli talentów trzech znakomitych aktorów, choć tak naprawdę pamięta się o dwóch, ale to ten trzeci dostał Oscara. ..... Odpowiedz Link
scoutek komedia powojenna 27.10.11, 18:50 Polska komedia z 1969 roku zrealizowana przez Hieronima Przybyła. Oddział ...... Odpowiedz Link
scoutek no, zupełnie nie w klimacie 31.10.11, 18:39 Po pierwsze kretyński polski tytuł, nie mający nic wspólnego z oryginałem. Po drugie kompletne szaleństwo w początkach wideo w Polsce, bo obok „Rambo” to był najczęściej wypożyczany, kopiowany i oglądany film. Po trzecie rozsławił głównego aktora,...... Odpowiedz Link
ave.duce Re: no, zupełnie nie w klimacie 31.10.11, 19:42 Zgadłam, słowo! Ale taki tytuł, że chyba można przed 23.00... Odpowiedz Link
scoutek tak mnie naszło 05.11.11, 19:58 To podobno największy sukces kina francuskiego lat osiemdziesiątych. Wcale mnie to nie dziwi, bo film jest bardzo dobry choć nierówny, a ....... Odpowiedz Link
scoutek francuski po angielsku 09.11.11, 19:45 Film zrobiony w tym roku przez reżysera, który słynie z tego, że robi jeden film rocznie. Stale i sumiennie. I nie czarujmy się, różnie to się udaje. Ten akurat średnio, jest bowiem moim zdaniem przegadany ........ Odpowiedz Link
scoutek francusko-amerykańska para;) 11.11.11, 13:36 Perełka z 1960 roku w reżyserii George’a Cukora, scenariusz napisał Arthur Miller, ówczesny mąż najsłynniejszej blondynki świata ...... Odpowiedz Link
scoutek montrealski skok 14.11.11, 19:17 Zabawny, interesujący i bardzo przyjemny film, zrealizowany przez ...... Odpowiedz Link
scoutek manifest feministyczny? 20.11.11, 19:29 Trudno określić jednym zdaniem jaki to film. Na pewno jeden z najpiękniejszych filmów o kobietach. Dla kobiet. I dla mądrych mężczyzn. Znakomicie fotografowany i zrealizowany film drogi. Świetnie napisany przez ...... Odpowiedz Link
ave.duce Re: manifest feministyczny? 21.11.11, 09:04 Świetny film, na pewno, gdyż go pamiętam :) ps. odebrałaś swoje odznaczenie? Odpowiedz Link
scoutek Re: manifest feministyczny? 21.11.11, 10:11 a nie odebrałam.... nie, żebym gardziła, ale ja taka niedoinformowana jestem....nie pozbierana może.... Odpowiedz Link
ave.duce Re: śpiewająco 27.07.11, 18:21 No comment, bo nie znam dwóch, a ten z Braunek - mi się nie podobał:) Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Scoutek 20.08.11, 20:15 Nie wiem, czy to nazwisko się przewinęło, bo nie śledziłem dyskusji w wątkach, jedynie wyrywkowo. Ale co sądzisz o Giuseppe Tornatore? Odpowiedz Link
scoutek Re: Scoutek 20.08.11, 20:59 nie, jeszcze się nie przewinęło ale jego dwa filmy uważam za wspaniałe pewnie wiesz jakie? ;))) tytuł jednego był przeze mnie brany pod uwagę jako tytuł blogu.... będzie o tych dwóch filmach na blogu, ale jeszcze nie wiem kiedy Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: Scoutek 20.08.11, 21:58 scoutek napisała: > nie, jeszcze się nie przewinęło > ale jego dwa filmy uważam za wspaniałe > pewnie wiesz jakie? ;))) 1.Cinema Paradiso 2.Malena(?) Co ciekawe oba wyszły w dwóch wersjach, które różnią się poprzez wycięcie sporej ilości scen. Pierwszemu skrócenie wyszło na dobre, a drugiemu chyba nie bardzo. Pierwszy obejrzałem w tej krótszej wersji i czytając dokładny opis o różnicach z niepociętą wersją, cieszę się, że właśnie tę. Malenę widziałem w krótszej wersji i myślałem, że wycięte są tylko te erotyczne wizje chłopca, ale dopiero potem zobaczyłem, że wycięli też w krótszej wersji tę fantastyczną scenę: www.youtube.com/watch?v=toReUNoowZM > tytuł jednego był przeze mnie brany pod uwagę jako tytuł blogu.... > będzie o tych dwóch filmach na blogu, ale jeszcze nie wiem kiedy Chyba o żadnym z żyjących i aktywnych reżyserów nie mogę powiedzieć tego, co o nim, czyli że każdy jego film, który widziałem, autentycznie mnie poruszył. A widziałem na razie bodajże pięć. Nawet "Nieznajoma", tak daleka stylistycznie i tematycznie od tego, z czego jest najbardziej znany, także zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Zwróciłaś uwagę, kto grał w "Nieznajomej" tego alfonsa:)? No i jeszcze, jakby tego było mało, nieśmiertelny Ennio Morricone, robiący muzykę do wszystkich jego filmów. Nie wiem czy wiesz, ale "Wszyscy mają się dobrze" wyszło w formie remake'u w Stanach. Rolę Mastroianniego zagrał De Niro. Film ma ten sam tytuł. Nie widziałem amerykańskiej wersji i jakoś mi nie pilno. Ale nasunęła mi się przy tej okazji jedna myśl. Europejski superamant, jakim niewątpliwie był Marcello potrafił po sześćdziesiątce fantastycznie zagrać rolę skromnego emeryta, który objeżdża Włochy, odwiedzając swoje dzieci i wnuki. Był w tym niewiarygodnie fantastyczny i przekonujący. I do tego te okulary ze szkłami o grubości dna szklanki:) Podczas, gdy amerykańscy odpowiednicy Mastroianniego, będący w tym samym wieku, biegają po ulicach z bronią, ganiają za dwudziestoletnimi przestępcami i nawet ich potrafią dogonić po kilometrowym sprincie i przeskoczeniu nad kilkoma samochodami. De Niro i Mastroianni mieli dokładnie po tyle samo lat, gdy grali każdy w swojej wersji tego filmu. p.s. Uwielbiam Tornatore także za to, że jest autorem w pełnym tego słowa znaczeniu, bo sam też pisze scenariusze do wszystkich swoich filmów. Dobra, bo się nakręciłem i nie mogę skończyć:) Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: Scoutek 20.08.11, 22:52 indeed4 napisał: > Mam małe pytanie, sprawdzałeś dziś może pocztę? Teraz sprawdziłem. Odpowiedz Link
indeed4 Re: Scoutek 20.08.11, 23:00 Żartujesz :-O Piszesz serio? Ale jaja - to znaczy, że mam pocztę na podsłuchu :-D Odpowiedz Link
scoutek Re: Scoutek 21.08.11, 09:15 wylogowany.pielegniarz napisał: > 1.Cinema Paradiso > 2.Malena(?) oczywiście a Cinema Paradiso było pomysłem na tytuł blogu, ale to było zbyt oczywiste, dlatego użyłam tego co jest nie jestem aż taka znawczynią filmografii Tornatore i jego samego, ale bardzo dziękuję za posty, to strasznie fajne czytać takie rzeczy, które zwracają uwagę na coś, co mi umknęło po to kiedyś założyłam wątek i po to trochę istnieje blog, aby móc zauważyć braki u siebie i by móc znaleźć inspirację, nowe wrażenia i przemyślenia dzięki:) Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: Scoutek 21.08.11, 16:47 Jeśli nie oglądałaś jeszcze "Nieznajomej", to powiem, że bez przejrzenia obsady nigdy bym nie poznał chyba, że to słynny komisarz Cattani z "Ośmiornicy":)) 1.fwcdn.pl/ph/95/24/299524/107120.1.jpg Odpowiedz Link
ave.duce Re: forumowo filmowo 4 04.09.11, 08:53 Chyba się dzisiaj wybiorę na... otrzymałam propozycję i zaproszenie (za friko). Odpowiedz Link
ave.duce Re: forumowo filmowo 4 05.09.11, 17:09 "Mania" to super film, było porażająco i obezwładniająco, ale śmiech to wszak zdrowie :) Muzyka Jurka Maksymiuka dobra jak zwykle i na żywo, publiczność w większości napuszona jak to w Filharmonii. Nic a nic nie żałuję, że poszłam, bo na trochę "zapomnianych" znajomych się napatoczyłam :) Odpowiedz Link
dupetek Oczy szeroko zamknięte 08.10.11, 16:50 4 X(wtorek) w Polsacie miałem przyjemność ponownie obejrzeć. Lubię ten film i wysoko go oceniam. Jednak Konrad J. Zarębski oceniający filmy w dodatku TV Gazety Wyborczej ma inne zdanie i na 5 punktów wystawił opinię 2:( Musi być coś z gościem nie tak, bo z filmem jest wszystko Ok! Odpowiedz Link
mariner4 W Komputer Świat - Niezbędnik 5/2011 23.10.11, 08:36 Październik/listopad jest pełna wersja encyklopedii Historia Filmu z clipami itp. Nawet ciekawe. M. Odpowiedz Link
magdolot Zamiast/oprócz dziurafca... 20.11.11, 22:05 Doc Martin. Znany jako Doktor Martin, bądź proste Dr. Bardzo smakowite dziełko pana Minghelli, który ma czuja obyczajowego że hej, a tutaj i humorystycznego, że o poetyckim nie fspomnę. Znany londyński chirurg, tknięty hemofobią, zostaje internistą w kornwalijskiej mieścinie nad morzem. Ponieważ dotąd parał się głównie znieczulonymi ciałami, ma pewne kłopoty w kontaktach międzyludzkich, zaś mieszkańcy Portwenn są z innego świata niż Londyn, więc. Doktora prześladują nieźle te stworzenia, od recepcjonistki, przez hydraulików, zakochaną w nim ze wzajemnością nauczycielkę, chichoczące nastolatki, farmerów, rybaków, do kudłatego psa... a on usiłuje ich leczyć i się przystosować. W efekcie dostajemy coś między "House MD" a "Przystankiem Alaska" z przewagą Alaski. I dam się pokroić tępym scyzorykiem, że Minghella napisał serial pod aktora. U mnie w tivi na Iplex są serie 3 z pięciu, po kilka odcinków w serii. Na TVP seriale też niedawno leciało, chyba właśnie przestało. Tatko z Iplexa oglądał na kompie i zaraz do cna wyoglądał, my sobie dozujemy podróże do Kornwalii. Mam powody przypuszczać, że dialog w wersji oryginalnej jest lepszy niż tłumaczenie, choć niewiele go słychać spod durnego lektora. Odpowiedz Link
tojajurek Dziwna sprawa 20.11.11, 23:45 Oglądałem dziś mimochodem jednym okiem odcinek "Czterech pancernych" - ten o Rudym, miodzie i krzyżach - i uderzyło mnie, że znam skądś fragment tła muzycznego. Chodzi o scenę, gdy Janek idzie wesoło przez pole z Szarikiem na chwilę przed tym jak niemiecki snajper strzela do Marusi. Po chwili przypomniałem sobie co to za fragment (nie fraza, tylko cała melodia) i skąd go znam. Otóż to ewidentnie jest tło muzyczne czołówki filmików rysunkowych o Reksiu. Zadziwiające, jak się tam znalazło. Reksia zaczęto produkować w rok po "Czterech pancernych" ale muzykę do nich robił Adaś Walaciński (znałem człowieka), a do "Reksia" sukcesywnie Kowalowski, Kański i Adam Markiewicz. Jak i dlaczego cała melodia przepłynęła od Szarika do Reksia? Zagadka. Dziwne i ciekawe. Odpowiedz Link
ave.duce Scoutku, co Ty na to? Warto? 21.11.11, 21:41 tv.wp.pl/opisdlg.html?prid=23557311525&name=Iluzjonista Odpowiedz Link
scoutek Re: Scoutku, co Ty na to? Warto? 22.11.11, 08:06 oj, nie było mnie wieczorem w necie, nie zdążyłam ale tak tak, warto, to znakomity film, mam go w swoich planach opowieściowych;))) NORTON! Odpowiedz Link
ave.duce Re: Scoutku, co Ty na to? Warto? 22.11.11, 09:52 No to poczekam na Twoją opowieść. ps. NORTON, no właśnie! ;) Odpowiedz Link