Dodaj do ulubionych

Mój order

30.08.11, 16:39
W związku o z odrzuceniem mojej szczerej prośby przez Damę Kier.
Dla przypomnienia, bo nie wszyscy już pamiętają moje podanie o wydanie orderu tego, co mi się z oczywistych przyczyn -jak Kaczyńskiemu urząd premiera- należy, a które to napotkało na niczym brutalną odmowę z rąk Damy tej Kier ale bez serca.
Postanowiłem sam zaspokoić swoje podstawowe potrzeby. W tym celu udałem się w gęstwinę netu i zarzuciłem kwerendę złożoną z trzech słów : jak zrobić order.
Otrzymałem całe mnóstwo propozycji z różnych stron świata moją uwagę jednak przykuła ta oto odpowiedź:

Odpowiedź: tell sb to do - powiedzieć komuś żeby coś zrobił
order sb to do - (ro)kazać komuś coś zrobić

Oczywiście to "powiedzieć" można sobie tłumaczyć jako "kazać", ale wtedy się nie czuje tej różnicy. Opcja z "order" jest "mocniejsza".

pozdrawiam
Na pytanie odpowiadał ekspert nr 7, Tomasz Obrodzi

I szczerze przyznam że zgłupiałem i nie wiem co począć.
Teraz jednym słowem – HELP!
Obserwuj wątek
    • tw_wielgus Re: Mój order 30.08.11, 16:44
      Następna strona z googla jeszcze powiększyła mój zamęt psychiczny.
      W miedzy czasie zauważyłem że zacząłem pożądać przez "RZ" co w jeszcze większą wprawiło mnie frustację.

https://devlab.pl/files/2011/07/Order.png
    • gat45 Po prostu to rusycyzm. 30.08.11, 16:48
      Ekspert mówi Ci, że sam sobie orderu nie zrobisz, musisz go zakazać (czyli zamówić).

Jak zaś Dama zareaguje na podanie o order w formie zamówienia - wolę nawet nie myśleć.
      • tw_wielgus Re: Po prostu to rusycyzm. 30.08.11, 16:53
        Czyli jestem w kropce! Jak sam sobie nie wyrzeźbię to koniec, finito, klapa...
        Masz zupełną rację "order orderu" to nie brzmi najlepiej lepiej go "zakazać"...
      • tw_wielgus Re: Mam! znalazłem algorytm... 30.08.11, 17:22
        Algorytm czyli pewnie taki formularz do wypełnienia w Javie ( pewnie ktoś się pomylił i powinien napisać na jawie ale to szczegół)

class Order {
        private int id; - Tu nie wiem co wpisać, wygląda mi na to że powinna być liczba całkowita reprezentująca moje ID a może to Dama z urzędu nadaje sprawie numer ID?

private Status status; -No pewnie że jest to prywata! Gdzie by inaczej. Przeceiż nie chcę się nim z kimkolwiek dzielić

private String name; "to proste - TW_Wielgus"

private String description; - Ma być błyszczący w słońcu i świecący w ciemności. Tylko na diodach LED bo takie na żarówki to za szybko wykończają baterie. I z kompletem wstęg tak żeby mi do każdej koszuli pasowały.

public Order(String name, String description) { this.name = name; -Jak wyżej
        this.description = description; jak pisałem wyżej
        this.status = Status.NEW; - się zgada, ma być nowy bo stary gdzieś zasiałem }

public void cancel() {
        status = Status.CANCELLED;
        - nie dotyczy }

public void accept() {
        status = Status.ACCEPTED;
        }

public void send() {
        status = Status.SENT
        ; ( wysłać na adres tw_wielgus@gazeta.pl)
        }
    • damakier1 Re: Mój order 30.08.11, 17:04
      Nie pozostaje ci nic innego tylko paść na kolana z podziwu przed główną specjalistką Trusiąą i tak trwać do 1. września wieczorem.
      • tw_wielgus Re: Mój order 30.08.11, 17:24
        Do pierwszego września po szkole?! - ucieszył się Wielgus na myśl samą.
    • man_sapiens Re: Mój order 30.08.11, 18:01
      Zawsze zostaje ci order by.
    • ave.duce I co się tak awanutrzy, Wielgus jeden?! 30.08.11, 18:40
      forum.gazeta.pl/forum/w,89075,123373215,128252979,Re_Damo_czyli_Wielka_Kapitulo_Jednoosobowa_.html
      • tw_wielgus Re: I co się tak awanutrzy, Wielgus jeden?! 30.08.11, 18:45
        Ja się nie awanturzę. Tak sobie cichutko w KOŃciku kombinuję.
        • ave.duce Re: I co się tak awanutrzy, Wielgus jeden?! 30.08.11, 18:48
          To nie kombinuj. W kombinowaniu są tu lepsi od Ciebie.
          • tw_wielgus Re: I co się tak awanutrzy, Wielgus jeden?! 30.08.11, 19:07
            Jakieś nicki podasz... ? Czy mam Ci uwierzyć na słowo?
            • ave.duce Re: I co się tak awanutrzy, Wielgus jeden?! 30.08.11, 19:08
              Jakie nicki? Ja nie indeed.
              • tw_wielgus Re: I co się tak awanutrzy, Wielgus jeden?! 30.08.11, 19:26
                Ty jesteś BW to wiem...

A teraz UP ♂ mój order nie może spadać tak nisko.
                • ave.duce Re: I co się tak awanutrzy, Wielgus jeden?! 30.08.11, 19:30
                  Ty też jesteś BW.

Sam sobie up.
                  • tw_wielgus Re:A może trzeba się zwórcić piętro wyżej? 30.08.11, 19:32
                    Giwi me my order!

Ja nie jestem, mam na to certyfikat wydany przed uprwaniony do tego urząd - IPN.
                    • ave.duce Re:A może trzeba się zwórcić piętro wyżej? 30.08.11, 19:36
                      Jesteś. A certyfikat sam sobie napisałeś - wiesz kiedy.
                      • tw_wielgus Re:A może trzeba się zwórcić piętro wyżej? 30.08.11, 19:48
                        Nic nie pamiętam... I na Boga! Nie przypominaj...
                        • ave.duce Re:A może trzeba się zwórcić piętro wyżej? 30.08.11, 19:52
                          Uważam, RZE trzeba Ci przypominać od czasu do czasu to i owo.
                          • tw_wielgus Re:A może trzeba się zwórcić piętro wyżej? 30.08.11, 20:03
                            Zaprawdę powiadam Ci, że nie ma takiej potrzeby.
    • blind_as_a_bat Re: Mój order 30.08.11, 23:13
      Moje popracie na nic? Podpadłeś, Wielgus?
      • tw_wielgus Re: Mój order 31.08.11, 16:29
        Wyobraż sobie że właśnie tak... Wszystko na nic a to przez to że Wielgus lubi podpadać. Gdyby nie ta paskudna cecha charakteru byłby całkiem fajnym facetem.
        Ale... Czy warto? Czy za to, że jest się fajnym facetem rozdają medale?
    • tw_wielgus Jest! Jest… 06.09.11, 17:44
      Mój Ci on.
      Lśni feirą barw, połyskuje złotem. Jest tak duży i ciężki. Tak ciężki, że przypięty do ti-szerta w serek formuje dekolt koszulki. Coś cudnego, z jaką zazdrością patrzą na mnie sąsiedzi z sąsiedztwa i dzieci z przedszkola.
      Dzięki Ci o Damo! Obiecuję nie zgubić, nie zasiać, nie zasadzić, ani nie zapodziać.
      Pomny nauki będę strzegł go jak oka w głowie.
      Jesteś wielka!

https://nietylkokontrowersje.com/blog/wp-content/uploads/2009/06/modlitewna-pozycja-300x225.jpg
      • ave.duce Re: Jest! Jest… 06.09.11, 18:25
        Daj popatrzeć, nie bądź taki wielgus ;)
        • tw_wielgus Re: Jest! Jest… 06.09.11, 18:38
          Na najbliższą paradę przywdzieję. Oj będzie na co popatrzeć....
          • gat45 Re: Jest! Jest… 06.09.11, 18:42
            Zarządzam paradę ad hoc

ja też chcę obejrzeć !
      • damakier1 Proszę bardzo. 06.09.11, 22:17
        tw_wielgus napisał:> Dzięki Ci o Damo!
        • olga_w_ogrodzie Re: Proszę bardzo. 06.09.11, 22:29
          będzie, a właściwie już jest smutno, Damko, bez perspektywy rozdawnictwa orderów i medalowania przez Cię oraz Twych przeuroczych tekściorów w wątkach wnioskodawczych, w Segregatorze...
          było bardzo dowcipne to, co pisałaś.
          a teraz co nam zostało ?
          • damakier1 Re: Proszę bardzo. 07.09.11, 00:12
            Ach, kochany Augustynie,
            Wszystko minie, minie, minie!

Na tym też fajność FzD polega, że pojawiają się różne rzeczy, rozrastają, a potem sobie odchodzą. Czasem wracają, a czasem nie....
            Dla Kapituły to satysfakcja ogromna, że z żalem, a nie z ulgą jest żegnana. Bardzo to jej życie na emeryturze słodzi.
            • trusiaa Re: Proszę bardzo. 07.09.11, 07:48
              damakier1 napisała: Dla Kapituły to satysfakcja ogromna, że z żalem, a nie z ulgą jest żegnana. Bardzo to jej życie na emeryturze słodzi.

Dama nie odchodzi na emeryturę. I nie może być inaczej, skoro jest Damą :)

• damakier1 Re: Proszę bardzo. 07.09.11, 09:45
                Oczywiście, że nie odchodzi, bo już odeszła.

Trusiuniuu, to bardzo miłe, te wszystkie wyrazy, z którymi się Kapituła spotyka, ale zrozumieć wszyscy musicie, że w wieku lat 278. siły już nie te i Kapitule leniwe emerytowanie się należy.
                Ma, a nawet posiada Kapituła radosne przeświadczenie, że interes pozostawiła w stanie kwitnącym, z świetną główną specjalistką i wspomagającymi ją specjalistkami na czele i jeśli w dworzanach będzie taka wola, orderowanie i medalowanie na FzD może się rozwijać i kwitnąć niczym Orkiestra Owsiaka. Gdyby tak się stało, Kapituła będzie się temu przyglądać z życzliwością nie tracąc nadziei, że nieliczne puste miejsca na jej biuście zostaną zapełnione.

Pozostaję Trusiuu z wielką sympatią oraz nieustającym podziwem
                dla Twej mądrej główki i zręcznych rączek

damakier
                • trusiaa Re: Proszę bardzo. 08.09.11, 08:43
                  Długo szukałam ilustracji dla interesu Kapituły w stanie kwitnącym i to jedynie przychodzi mi na myśl:

https://us.123rf.com/400wm/400/400/saspartout/saspartout0905/saspartout090500017/4839598-olv-date-de-m-no-peque-as-flores-en-forma-de-coraz-n-aislado-en-blanco.jpg

I w żaden sposób do Damy Kier słowo emerytura nie pasuje - dolce far niente? O, tak :)
                  • damakier1 Re: Proszę bardzo. 08.09.11, 17:05
                    Trusiuu! Jak zwykle utrafiłas w samo sedno, a ilustracja przepiękna. Tyle, że interes juz nie kapituły, albowiem pozostawiła go ona w tym kwitnącym stanie głównej specjalistce i Kierownictwu do dyspozycji tudzież ewentualnej kontynuacji.
                    Jednakowoż kwiecie to piękne ochoczo zwinęłam, do biustu go sobie nie przypięłam, żeby orderów nie zasłaniać, ale nad czołem przypięte z błękitem ócz mych przepięknie koresponduje.

Pragnę nieśmiało zauważyć, że to Kapituła, a nie damakier na emeryturę sie udała. Damakier natomiast udaje sie na prześliczny ten szezlong, gdzie będzie sobie leżeć, pić kawkę i pięknie pachnieć.

Najserdeczniejsze serdeczności, Tru-u!

damakier

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka