Dodaj do ulubionych

Sł.Mrożek:Polki- idiotki z zadzierzystymi kozakami

29.01.12, 11:21
II tom "Dziennika" Sł. Mrożka w księgarniach już.
o swym piciu tam m.in. pisze on, o romansach, o "polactwie", o tym, jak durne są kobiety, Polki szczególnie.

" Lata 70. to w życiu Mrożka czas romansów. W dzienniku opisuje coraz to nowe zakochania, spotkania, burzliwe rozstania, ale jego przemyślenia na temat kobiet są dość pesymistyczne. "Odtrącony kochanek życia. Nie mam cierpliwości, do kobiet tyż. Ich przewaga, druzgocąca, staje się nie do zniesienia. O jakim wyzwoleniu one mówią, kiedy w najważniejszym są mistrzami i panami. Odkąd nie można ich kupować i trzymać w haremie, wszystko stracone. To one decydują, wcale nie my. (...) Podejrzewam, że spośród idiotek europejskich największymi idiotkami są Polki. Ach, te kozaczki zadzierzyste, te czupurności, te zuchowatości, te samodzielności "myśli". To by się tłumaczyło tym, że polactwo w ogóle zadziorne jest i całe nasycone kompleksem niższości" - pisze w lipcu 1973."
wiadomosci.wp.pl/title,Wsrod-idiotek-w-Europie-Polki-sa-najglupsze,wid,14206059,wiadomosc.html
Odkąd nie można ich kupować i trzymać w haremie, wszystko stracone. ?

ciekawość ile w tym żartu, ile serio.
Obserwuj wątek
    • ave.duce Czytam sobie na razie to > 29.01.12, 11:31
      ... To one decydują, wcale nie my ...
    • dzidzia_bojowa Re: Sł.Mrożek:Polki- idiotki z zadzierzystymi koz 29.01.12, 11:33
      Nawet jeśli próbował żartować to niechcący pragnienie głębi duszy obnażył. Być może moja teza jest odważna i niesprawiedliwa ale śmiem twierdzić, że Mrożek jest jednym z wielu mężczyzn, których marzeniem jest odebrać kobietom prawa wyborcze, zagonić do pensji dla panien z dobrego domu gdzie będą się uczyć manier i haftowania oraz umieścić dożywotnio w kuchni oraz pokoju dziecięcym. Swobodne wyrażanie myśli, zajmowanie się polityką oraz, o zgrozo, odtrącanie awansów mądrzejszych i ustosunkowanych dżentelmenów nie uchodzi damie. Taka jest moja koncepcja.
      • olga_w_ogrodzie Re: Sł.Mrożek:Polki- idiotki z zadzierzystymi koz 29.01.12, 12:27
        no to skoroś już to pierwsza powiedziała, to się ośmielę przyznać, że i ja myślę podobnie.
    • damakier1 Re: Sł.Mrożek:Polki- idiotki z zadzierzystymi koz 29.01.12, 11:34
      A u mnie na regale tom 1. już ponad rok nieprzeczytany leży, bo co go tknę, to mi z ręki pod ciężarem własnym wypada. Trochę się już przesyciłam wszelakimi memuarami, ale jak odetchnę, trzeba będzie sie zabrać.
    • ploniekocica Re: Sł.Mrożek:Polki- idiotki z zadzierzystymi koz 29.01.12, 13:05
      Ja nie demonizowałabym tego fragmentu i nie posądzałabym Mrożka o chęć pozbawienia kobiet praw wyborczych. Szczególnie na podstawie drobnego fragmentu wypowiedzi.
      Posługując się banałem można powiedzieć o tych z Marsa i tych z Wenus i o fakcie, że ci z Marsa bywają często z powodów osobistych rozczarowani i nadmiernie krytyczni wobec z tych z Wenus i vice wersJa. I wtedy padają słowa "wszyscy faceci", "wszystkie kobiety" są no ja jakie są?.... do de są, bo własnie kolejna/kolejny zrobił/a mi w moim mniemaniu krzywdę. A jacy/jakie są najgorsi? No przecież nie Mongołowie tylko Polacy, bo tych znam najlepiej.
      I tak to się kręci :)
      • dzidzia_bojowa Re: Sł.Mrożek:Polki- idiotki z zadzierzystymi koz 29.01.12, 13:39
        Toteż nie twierdzę kategorycznie a snuję przypuszczenia co do poglądów Mrożka. Nie mam jednak wątpliwości, że istnieją mężczyźni, którzy myślą tak jak napisałam wcześniej. I jest ich niemało.
        • mariner4 Jest tak: 29.01.12, 13:47
          jak kobieta atakuje mężczyznę, to jest walczącą o prawa kobiet feministką. Jak Mężczyzna cokolwiek nie tak powie o kobietach, to jest męską szowinistyczną świnią.
          To kompleks niższości moje panie.
          M.
          • gat45 Re: Jest tak: 29.01.12, 14:01
            Niemądryś, marinerze :) I mam wrażenie, że sam doskonale wiesz, gdzie popełniasz takie sobie malutkie nadużytko.
    • man_sapiens Re: Sł.Mrożek:Polki- idiotki z zadzierzystymi koz 29.01.12, 16:42
      Nie czytałem,. Ale jak znam facetów, to pisał to pod naporem chwili, kiedy któraś mu na honor nadepnęła - czyli nie uległa jego czarowi, ewentualnie zrobiła to nie dość szybko i nie całkiem, albo, o zgrozo, robiła sobie z niego żarty. I jestem pewny, że po dwóch tygodniach, kiedy kolejna blondynka uśmiechnęła się do niego, przeszło mu.
      • ploniekocica Re: Sł.Mrożek:Polki- idiotki z zadzierzystymi koz 29.01.12, 17:50
        man_sapiens napisał:

> Nie czytałem,. Ale jak znam facetów, to pisał to pod naporem chwili, kiedy któr
        > aś mu na honor nadepnęła - czyli nie uległa jego czarowi, ewentualnie zrobiła t
        > o nie dość szybko i nie całkiem, albo, o zgrozo, robiła sobie z niego żarty. I
        > jestem pewny, że po dwóch tygodniach, kiedy kolejna blondynka uśmiechnęła się d
        > o niego, przeszło mu.

No widzisz , jak pięknie potwierdziłeś moją powyższą opinię o facetach :) Oraz kobietach też, bo tak samo mają w tym kawałku.
    • olga_w_ogrodzie Re: Sł.Mrożek:Polki- idiotki z zadzierzystymi koz 29.01.12, 18:02
      nie wiem czy więcej tego o kobietach w taki sposób w "Dzienniku" tym.
      ale się mi nie podoba.
      podobnie jak nie podoba mi się "polactwo".
      wiem o jaką grupę chodzi, ale i tak się mi nie podoba nazwanko takie.

natomiast ciekawi mnie czy dobrze wyczuwam jakie to "kozaki zadzierzyste" i czym się one od zadziornych różnią.
      • mariner4 Ma prawo Ci się nie podobać 29.01.12, 18:29
        tak jak mnie ma prawo podobać się Mrożek. Tylko proszę, nie obrażaj się w imieniu wszystkich kobiet.
        M.
        • olga_w_ogrodzie Re: Ma prawo Ci się nie podobać 29.01.12, 18:41
          ale ja nic takiego nie powiedziałam o jakimiś obrażaniu się.
          niby o co ?

ja nie wiem jeszcze czy cały Mrożek się mi nie podoba, czy też tylko to, co tu powiedział o kobietach.
          dotąd ja lubiłam Mrożka tego.
          • witekjs Najważniejsze są Jego wspaniałe sztuki n/t 29.01.12, 18:45
            Najważniejsze są Jego wspaniałe sztuki n/t
            • dzidzia_bojowa A i opowiadania niczego sobie 29.01.12, 19:44
              Na przykład o półpancerzach praktycznych albo o ostatnim husarzu Lucusiu walczącym, co to w kiblu "PRECZ" napisał bohatersko.
              • ave.duce A rysunki!!!! 29.01.12, 22:32
                facet.interia.pl/dobry-humor/news/rysunki-slawomira-mrozka,1345911
                • witekjs Re: A rysunki!!!! 29.01.12, 23:17
                  Nie wiem, jak mogliśmy o tym nie wspomnieć ??

lh5.googleusercontent.com/-dGEgC9wiVNg/TYW4mBP3nNI/AAAAAAAABiQ/s30Rgpr7QQg/obywatelu-nie-pieprz-bez-sensu.jpg

chomikuj.pl/Qulturka/Galeria/Rysunki+S*c5*82awomira+Mro*c5*bcka

• ave.duce Re: A rysunki!!!! 29.01.12, 23:37
                    Ten o pieprzeniu to Mleczko.
    • ave.duce Jakie kobiety odstraszają mężczyzn? 29.01.12, 22:29
      ... Feministka, emancypantka, materialistka, furiatka, choleryczka, rozpustnica, 'Zosia Samosia' ...
      • mariner4 Jak napiszę to nie nazwiesz mnie 30.01.12, 17:58
        "Męską szowinistyczną świnią"?
        Ale niech tam.
        Nie znoszę durnych i nienawidzących nas feministek.
        M.
        • ave.duce Re: Jak napiszę to nie nazwiesz mnie 30.01.12, 18:04
          mariner4 napisał:

> "Męską szowinistyczną świnią"?
          > Ale niech tam.
          > Nie znoszę durnych i nienawidzących nas feministek.
          > M.

Kogo określasz mianem "feministki"?
          Znam kilka (sama może też jestem), ale ani nie są durne, ani nie nienawidzą mężczyzn.
          • mariner4 Każdy lto uważa, że jego 30.01.12, 18:29
            płeć jest czymś wyjątkowym, zasługującym na szczególne traktowanie, to dla mnie chory psychol.
            Jest nasz mniej więcej po połowie i tak jest dobrze. Jest to też stan normalny.
            Mam parę swoich "faworytek", ale nie będę ich wymieniał z nazwiska.
            Temat wałkowano wiele razy i nie chce mi się jeszcze raz przytaczać argumentów.
            M.
            • ave.duce I tak uważają feministki? 30.01.12, 19:07
              Coś takiego!
              • damakier1 Re: I tak uważają feministki? 30.01.12, 19:31
                Dla naprzykładu ja, jako feministka, marzyłabym mężu swemu ciepły obiad na wykrochmalonym obrusie stawiać podczas gdy Wronka miękkie kapcie w pysku na próg mu nieść będzie, kiedy on dniem ciężkiej pracy utrudzony, grubo wypchany portfel do dom mi będzie przynosił...
                • ploniekocica Re: I tak uważają feministki? 30.01.12, 19:52
                  damakier1 napisała:

> Dla naprzykładu ja, jako feministka, marzyłabym mężu swemu ciepły obiad na wykr
                  > ochmalonym obrusie stawiać podczas gdy Wronka miękkie kapcie w pysku na próg mu
                  > nieść będzie, kiedy on dniem ciężkiej pracy utrudzony, grubo wypchany portfel
                  > do dom mi będzie przynosił...

A w kozaczkach stawiałabyś mu Damo ten obiaT na tym obrusie temu mężu wypchanemu portfelem? I czy tylko w kozaczkach?
                  • damakier1 Re: I tak uważają feministki? 30.01.12, 20:02
                    jakby sobie zapragnął był.
                • mariner4 Nie ma przymusu wychodzić za mąż. 30.01.12, 20:19
                  A ja wcale tak bym nie chciał.
                  Fakt, że jek wróciłem do domu to pierwsze dni palcem nie kiwnąłem w domu. Az się nie pozbierałem.
                  Bycie z kimś to uklad, a nie wojna.
                  M.
                  • damakier1 Re: Nie ma przymusu wychodzić za mąż. 30.01.12, 20:37
                    Nie chciałbyś ???? Oj, nie jesteś Ty prawdziwą feministką... :)
                    • ploniekocica Re: Nie ma przymusu wychodzić za mąż. 30.01.12, 20:48
                      damakier1 napisała:

> Nie chciałbyś ???? Oj, nie jesteś Ty prawdziwą feministką... :)

Ja jako feministka prawdziwa to ja bym chciała, żebyś mi Ty Damo podała tę zupę (może być grzybowa) ciepłą na obrusie, a potem, żebyś mi jeszcze podała te pierogi ruskie, co to je Olga nalepiła, podczas gdy Dzidzia prała, prasowała, sprzątała i szorowała okna. I tak bym sobie siedziała przy tym stole z obrusem nakrochmalonym i jadła i bardzo szczęśliwOM feministkOM była.
                      Się rozmarzyłam :)
                      • damakier1 Re: Nie ma przymusu wychodzić za mąż. 30.01.12, 21:23
                        A ten portfel to jak bardzo wypchany byś mi przyniesła?
                        • ploniekocica Re: Nie ma przymusu wychodzić za mąż. 30.01.12, 21:42
                          Ja tu o marzeniach prawdziwej feministki, a Ty mi z imponderabiliami wyskakujesz, antyfeministko jedna materialistyczna!
    • trzecikot Re: Sł.Mrożek:Polki- idiotki z zadzierzystymi koz 30.01.12, 00:04
      Nie wiem co napisać. Do dzisiaj żyłem w przekonaniu, że odje...ło w głowach Polkom lat dziewięćdziesiątych, a tu proszę jaka siurpryza. Uwstecznienie odje...nia, no no, chyba cóś siorbnę z tej okazji, czego i Państwu życzę.
      • magdolot Re: Sł.Mrożek:Polki- idiotki z zadzierzystymi koz 30.01.12, 17:51
        Kotku, odjebało Ci, że mięcho wykropkowujesz, czy też automatyczna cenzura obyczajowa nam się na forum wdarła?!
        To zdanie tytułem sprawdzenia jak jest. Do tej pory mięcho było tak, jak się je napisało, czyli normalnie.

Nikomu nie odjebało w latach 90, ale dużo Polek wydawało się za cywilizowanych chłopów, czyli zagranicą.
        Pani Olgo, a jak się Pani zapatruje na określenie "polandziory", którego moja przyjaciółka z USA używa od lat, żeby się od czegoś paskudnego odgrodzić? Jakoś czasem trzeba. Jak Pani to widzi w jenzyku?

P.S. Kontekst się zafsze pszydaje.
        • ave.duce Re: Sł.Mrożek:Polki- idiotki z zadzierzystymi koz 30.01.12, 17:57
          A ja zaczęłam szukać, kto "polactwo" wymyślił. Jestem na tr00pie...
        • magdolot Re: Sł.Mrożek:Polki- idiotki z zadzierzystymi koz 30.01.12, 17:57
          Uff! Dobrze, że to nie cenzura. Cenzurować niecenzuralne - to przemoc i obrzydliwość jest. Autocenzurę zniosę.
          Kotku, myślałeś, że z kropeczkami zamiast wulgaryzmuf będziesz mniej fkurzający?
          Tak tylko pytam...
          • ploniekocica Re: Sł.Mrożek:Polki- idiotki z zadzierzystymi koz 30.01.12, 18:41
            magdolot napisała:

> Uff! Dobrze, że to nie cenzura. Cenzurować niecenzuralne - to przemoc i obrzydl
            > iwość jest. Autocenzurę zniosę.
            > Kotku, myślałeś, że z kropeczkami zamiast wulgaryzmuf będziesz mniej fkurzający
            > ?
            > Tak tylko pytam...

Ależ czemuż to Czeci Kotek (mój ulubiony szwonista kulinarny) wkurzającym miałby być? Przeca on napisał innymi słowy, że człek płci dowolnej i narodowości takiejż uważa w pewnym okresie swego życia za wyjątkowo odjebane osoby płci do swojej wprost przeciwnej i narodowości przeważnie tej samej, chyba, że zagranicą miłości szuka. Okres ten pokrywa się zasadniczo z okresem młodzieńczych (a jak wiadomo młodości może być parę, albo i kilkanaście) poszukiwań tej jak jej tam drugiej połówki. U Mrożka to było w latach 70, a u Czeciego 90.
            A tu masz się porobiły jakieś genderowe wojny !
            • magdolot Re: Sł.Mrożek:Polki- idiotki z zadzierzystymi koz 30.01.12, 19:47
              Z generalizowania się one robią, te wojny. I tej Twojej kropeczki nad "i" mi zabrakło w wypowiedzi Kotka i tak tylko się czepiałam troszeczkę... jednym pazurkiem po powierzchni zjawisk, ot. Tak próbowałam ustalić, czy Kotek nasz miły, jest jeno szowinistą kuchennym, czy kozaczki też przeszkadzają mu. Choć wiem, że te do pół uda, to przeszkadzają im rzadko...
          • trzecikot Re: Sł.Mrożek:Polki- idiotki z zadzierzystymi koz 30.01.12, 21:05
            Wręcz przeciwnie - sądziłem, że będę finezyjnie masakrycznym kurwomiotem jak normalnie Adaś Miauczyński, a tu wyszła dupa blada...
            • ploniekocica Re: Sł.Mrożek:Polki- idiotki z zadzierzystymi koz 30.01.12, 21:14
              trzecikot napisał:

> Wręcz przeciwnie - sądziłem, że będę finezyjnie masakrycznym kurwomiotem jak n
              > ormalnie Adaś Miauczyński, a tu wyszła dupa blada...

Taki miły kiciuś kurwiomiotem? I to masakrycznym?
              No chyba, że jak Adaś Miauczyński :)
    • dupetek Re: Sł.Mrożek:Polki- idiotki z zadzierzystymi koz 30.01.12, 19:59
      Eee tam, historia stara jak świat: chłopy na baby nadają, a baby na chłopów - ot co! Teraz kobity w ramach nowoczesności podkład ideo/feministyczny sobie zrobiły, a poza tym wszystko bez zmian.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka