inna57 26.03.12, 11:50 Zobaczcie zanim zadepczemy wszystkie nasze ostępy. podroze.gazeta.pl/podroze/56,114158,10663021,Najpiekniejsze_chronione_zwierzeta_w_Polsce.html Czasami warto się zatrzymać w tym szalonym cywilizacyjnym biegu po... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ave.duce Re: Cudze chwalicie... 26.03.12, 12:48 ...swoje znamy. Dziwi mnie, że dla "znawców" z Gazety.pl ptaki to nie zwierzęta. www.lukaszlukasik.pl/galeria/Ptaki_ladowe/slides/Puszczyk%20%28Strix%20aluco%29_0054.html Odpowiedz Link
inna57 Re: Cudze chwalicie... 26.03.12, 13:15 O tym samym sobie pomyślałam. Ale to przecież normalne ;) A trzeba przyznać że nasze rodzime dinozaury mamy wyjątkowej urody no i ten śpiew o poranku. Mój egzotyczny współlokator też śpiewa jak nasze rodzime skowronki a jak się denerwuje na koty za oknem to ćwierka jak wróbel. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Cudze chwalicie... 26.03.12, 16:36 A u mnie mieszkają piękne malutkie "dinozaury" > zwinki. www.lukaszlukasik.pl/galeria/Inne_zwierzeta/slides/Jaszczurka%20zwinka%20%28Lacerta%20agilis%29_0012.html Też - wg cytowanego materiału - nie zwierzęta ;) Odpowiedz Link
dupetek Re: Cudze chwalicie... 26.03.12, 19:04 A ja w tym roku urządzę jeden kąt ogrodowy na cudny syf, o!!!! Nawet pokrzywy tam posadzę, bo na pokrzywach wylęgają się najpiękniejsze nasze motyle jak: pazie i rusałki! Gruz już z okolicy zgarnąłem żeby i zwinki miały swój azyl, bo dotychczas się legły, ale cholera ich wie gdzie. Odpowiedz Link
inna57 Re: Cudze chwalicie... 26.03.12, 19:45 Choć zwinka z dinozaurami ma niewiele wspólnego w przeciwieństwie do ptaków to życzę nam aby nasze ogrody wypełniały właśnie takie cuda natury. Ja mam zaprzyjaźnioną ropuchę która lubi odwiedzać mój ogród zwłaszcza po wieczornym podlewaniu. Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Cudze chwalicie... 26.03.12, 22:49 Ave, jaszczurki to gady, nie mają wiele wspólnego z dinozaurami. Za to puszczyk, jako ptak, jest potomkiem dinozaurów. Tako rzecze mój domowy specjalista od paleontologii. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Cudze chwalicie... 26.03.12, 22:55 Boże... Czy ja tutaj piszę encyklopedię? Wzięłam w cudzysłów. Odpowiedz Link
inna57 Re: Cudze chwalicie... 26.03.12, 23:30 Jeśli można zapytać to Twój domowy specjalista od paleontologii to... ? Bo rzecze prawie słusznie, albo nie wszystko dokładnie przekazałeś ;) Ave ma rację, nie piszemy tu podręcznika systematyki ale warto wiedzieć kto skąd nawet jeśli ta teoria jest stosunkowo młoda jak na dzieje paleontologii. Zresztą ta nauka o skamielinach przeżywa ostatnio dość "rewolucyjne" zmiany. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Cudze chwalicie... 27.03.12, 08:16 Nielatających/nieptasich/ dinozaurów/gadów/ będę bronić jak niepodległości, howgh! Odpowiedz Link
trusiaa Re: Cudze chwalicie... 27.03.12, 09:54 Nie żebym się wtrAncać chciała, aleee: przypominam, że w „Newswieś(ciach)” nr 39-42 w dziale „Z ostatniej chwili > Informacje do za-pa-mię-ta-nia” było zamieszczone wybitne fundamentalne dzieło „Z życia Tetrapodów. Od prehistorii do współczesności”. Kto nie czytał – ten trąba! - tako rzekłaby Ave ;) Odpowiedz Link
almetyna_ilmatar Re: Cudze chwalicie... 26.03.12, 18:07 Inna, ale komary nie są pod ochroną? Bo ja szanuję przyrodę, ale tylko do pewnych granic. Odpowiedz Link
inna57 Re: Cudze chwalicie... 26.03.12, 18:52 Ja mam własną dość oryginalną klasyfikację uzależnioną od ilości odnóży. Od 2 do 4 jest OK, powyżej 4 wróg w 100% poniżej uwzględniam wyjątki. Tak więc wyznaczone przez Ciebie Almetynko granice uważam za ze wszech miar słuszne. Nie będzie komar ssał nam krwi ! Odpowiedz Link
chickenshorts Re: Cudze chwalicie... 26.03.12, 19:09 Nie będzie komar ssał nam krwi ! AJ! Odpowiedz Link