Dodaj do ulubionych

Oddała żem głos.

22.04.12, 11:04
Szukałam wątku, do którego mogłabym dopisać to óswiadczenie ważności mocno średniej, ale nie znalazłam. Więc powstaje nowy.

Oby nie powtórzył się scenariusz sprzed lat 10 i jednego dnia. Na samo wspomnienie ćWiarTki mi chodzą po grzbiecie :(

Zauważyłam także, że po wyprowadzce z Paryża nie czuję już nastrojów. Wtedy przewidywałam wyniki z dokładnością do pół sekundy (z jednym wyjątkiem jak wyżej i trochę przesadzam), a teraz pojęcia nie mam. Chyba z powodu zaprzestania nurzania się w społeczeństwie typu metro w godzinach szczytu. Zobaczymy.
Obserwuj wątek
    • ave.duce Re: Oddała żem głos. 22.04.12, 12:46
      Aleś tytuł wymyśliła! W pierwszym momencie zamarłam.

ps. a kto - ewentualnie - będzie w nowym "socjalistycznym" rządzie?
      • almetyna_ilmatar Re: Oddała żem głos. 22.04.12, 14:05
        Jeszcze nie komponujmy, co by nie zapeszyć.
        Jak diabeł ogonem zawinie, to Sarko dostanie ćwierć procenta więcej od Holcia, bo jego drugoturowi wyborcy chwilowo klepną tych "małych kandydatów", a normalni pojadą w plener, wierząc, że ich kandydat na pewno wygra. A wtedy Marinka się załapie do II tury i znowu Sark górą. Holland w ostatnich wyborczych słowach apelował o pofatygowanie się ludzi do urn i od razu oddanie głosu na prezydenta.
        Oby czarny scenariusz się nie spełnił.
        • olga_w_ogrodzie Re: Oddała żem głos. 22.04.12, 14:24
          no właśnie czy czasem nie może, o tak właśnie być, że pani Le Pen się wkradnie krokiem pana Tymińskiego ?
          • gat45 Re: Oddała żem głos. 22.04.12, 14:31
            Raczej krokiem własnego tatuśka :(
            Ale nie. Na moje wyczucie - nie. Chociaż pisałam już o świadomości utraty tego wyczucia.

NIE KRACZCIE !
            • olga_w_ogrodzie Re: Oddała żem głos. 22.04.12, 14:50
              lepiej, Gatu, żeby pokrakać właśnie.
              żem jak nie krakała o panu Tymińskim nic, a nic, to się porobiło.
              • gat45 Denerwują mnie 22.04.12, 18:56
                Szwajcarzy podają zupełnie inne szacunki wyników niż Belgowie.
        • ave.duce Re: Oddała żem głos. 22.04.12, 20:40
          Nie jestem za tym, żeby wygrał Hollande.
    • gat45 Podają 22.04.12, 19:41
      że partycypacja wyniosła o 10 % więcej niż zapowiadały sondaże. Obiecująco :(
      • olga_w_ogrodzie Re: Podają 22.04.12, 19:49
        tu podawali już, że było 70 proc., a spodziewają się do końca około 80 proc. i że pan Hollande ma około 3 proc. przewagi prawdopodobnie.
        • olga_w_ogrodzie Re: Podają 22.04.12, 19:50
          Faworyt w wyborach prezydenckich we Francji socjalista Francois Hollande zwyciężył w pierwszej turze, zdobywając 28-30 proc. głosów. Do drugiej tury przeszedł też prezydent Nicolas Sarkozy z wynikiem 24-27,5 proc. - podała AFP za instytutami badania opinii
          www.rp.pl/artykul/32,864447-Hollande-prowadzi-w-wyborach.html
          ale czemu oni podają to przed 20.00 ?
          • gat45 Re: Podają 22.04.12, 19:52
            Bo tylko we Francji nie wolno :) Belgowie i Szwajcarzy się nie krępują, ale na znane mi portale krajów ościennych dostać się nie można
            • olga_w_ogrodzie Re: Podają 22.04.12, 20:01
              acha.
              nie zajarzyłam.
            • olga_w_ogrodzie Re: Podają 23.04.12, 14:47
              a jednak :

Paryska prokuratura wszczęła dochodzenie w sprawia łamania ciszy wyborczej w trakcie wyborów prezydenckich we Francji przez zagraniczne media i agencję AFP. Media, m.in. z Belgii, Szwajcarii i Kanady, opublikowały szacunkowe wyniki z pierwszej tury wyborów przed zamknięciem wszystkich lokali wyborczych.
              /.../
              Śledztwem objęto oprócz agencji AFP media belgijskie, m.in. nadawcę publicznego RTBF i dziennik "Le Soir", szwajcarskiego nadawcę RTS, rozgłośnię Radio Canada i stronę internetową z Nowej Zelandii. Po godz. 18.00 na ich stronach internetowych pojawiły się szacunkowe rezultaty wyborów, których źródłem były pierwsze cząstkowe dane z lokali wyborczych. Śledztwo objęło też belgijskiego dziennikarza, który opublikował rezultaty na Twitterze.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11596328,Agencja_AFP_i_zagraniczne_media_zlamaly_cisze_wyborcza.html
              u nas też media podawały info przed 20.
        • gat45 Re: Podają 22.04.12, 19:51
          Tylko NAD KIM ?

Bo podali, że Le Penówna dostała więcej niż tatuśko 10 lat temu :(
          • olga_w_ogrodzie Re: Podają 22.04.12, 20:00
            nad Sarkozym.
    • gat45 W Y N I K 22.04.12, 20:00
      28,4 Hollande
      25,5 Sarkozy
      20,0 Le Penowna

o żesz..............
      • ewa9717 Re: W Y N I K 22.04.12, 20:15
        Nic to, Gatu, 5 czy 6 maja rzutem na taśmę zadecydujesz o własciwym wyborze! I tej wersji się trzymaj!
      • olga_w_ogrodzie Re: W Y N I K 22.04.12, 20:18
        a Le Penównie tyle aż sondaże przewidywały wcześniejsze ?
        • gat45 Re: W Y N I K 22.04.12, 20:23
          Tak. A niektóre nawet więcej. Właściwie sondaże się sprawdziły - oprócz wyniku Sarkozy'ego (przewidywano nie więcej niz 2 % różnicy między nim a FH)
      • olga_w_ogrodzie Re: W Y N I K 22.04.12, 20:21
        Gatu, a na jakim etapie identyfikacji obywatelskiej jesteś teraz ?
        się bardziej denerwujesz wyborami we Francji czy w Polsce ?
        • gat45 Re: W Y N I K 22.04.12, 20:26
          Chyba jednak we Francji. To są jednak wybory, które bardziej wpływają na moje codzienne życie. Pamiętasz, był kiedyś długi wątek na temat głosowania Polonii ? Ja głosuję w ambasadzie tylko dlatego, że głosuje Polonia w Chicago. Bo tak naprawdę to uważam, że nie powinno się warzyć piwa, którego się samemu pić nie będzie. Prawo do głosu powinno być zgodne z prawem ziemi, nie krwi. Tak myślę.
          • olga_w_ogrodzie Re: W Y N I K 22.04.12, 20:34
            no tak właśnie myślałam, że, skoro to dotyczy kraju, gdzie mieszkasz, to jednak Francja.
            pamiętam wątek tamten.
            Polonia w Chicago podłamuje co wybory.
            chyba to racja że prawo ziemi, a nie krwi
          • maniasza Re: W Y N I K 23.04.12, 23:36
            gat45 napisała:

> Prawo do głosu powinno być zgodne z prawem ziemi, nie krwi. Tak myślę.

Ciekawy temat na osobny wątek.
      • humbak Re: W Y N I K 22.04.12, 20:27
        Czemu o żesz?
        Raczej nic szokującego... i zanosi się jakby na powtórkę kadencji męża Carli, nie?
        • manny-jestem Zal mi Marine 23.04.12, 18:47
          Mialem nadzieje ze wejdzie do drugiej tury.
      • ave.duce Re: W Y N I K 22.04.12, 20:42
        Czyli na razie zgodnie z przewidywaniami.
    • dupetek Ożesz Ty nasz Gatusiu! 23.04.12, 19:00
      Jeszcze raz zagłosujesz w drugiej turze i Sarko niczem smarko:) Nie znam na tyle waszych realiów żeby się mądrzyć, a nie chcę oceniać z polskiej perspektywy bo ułomna jest, więc trzymam kciuki za Twoje typy!
      • illmatar Re: Ożesz Ty nasz Gatusiu! 23.04.12, 21:52
        A ja żadnych realiów nie znam, ale usłyszałam z ust wyznawcy, że zwycięstwo Hollanda będzie na rękę pis, bo są przeciwni Merkozom.
        • magdolot Re: Ożesz Ty nasz Gatusiu! 24.04.12, 01:52
          Co to za sztuka być przeciw przegrywającym? Merkel raczej nie ma szans...
          Ja se po3mam kciuki za Hollanda, bo Smarkozy'ego nie lubię.
          A Holland się będzie śmiesznie pieprzył z Holandią i jeszcze się nazywa jak nasza Agnieszka. To jest podwójnie nasz:
          Where are you from?
          Poland.
          Holland?
          No, Poland, not Netherlands!
          • maniasza Re: Ożesz Ty nasz Gatusiu! 24.04.12, 02:10
            magdolot napisała:

> Ja se po3mam kciuki za Hollanda, bo Smarkozy'ego nie lubię.

Ale jego żona bardzo ładnie śpiewa.

> Where are you from?
            > Poland.
            > Holland?

To słynne.
            Warto to przełamać.
            • ave.duce Jeszcze raz? :) 24.04.12, 09:41
              Głosowanie Polaków spoza Polski autor: gat45
              • maniasza Re: Jeszcze raz? :) 24.04.12, 09:58
                Ale co jeszcze raz?
                Ja tamtego wątku nie czytałam. Dzięki. Poczytam, w ramach odstresowania się :)

Odniosłam się do Holland/Poland.
                Siostra ze szwagrem nieraz sie z tego nabijali, jako że mieszkają za kordonem, Kiedy ktoś ich pytał z tubylców: skąd jesteście? I na odpowiedź: Poland, tamci mówili: aaa, Holland!
                Dokładnie tak, jak Magdolot to przytoczył :)
              • maniasza Re: Jeszcze raz? :) 24.04.12, 10:22
                Hehe, nawet coś tam skrobnęłam byłam. Ale nie pamiętam tego wątku jakoś...
    • gat45 Trwa debata Mikołajka z Franiem 02.05.12, 21:17
      Zapuściłam sobie Eugeniusza Oniegina i się napawam, że nie ma obowiązku śledzenia polityki.
      I tak wiem, jak który komentator podsumuje to, co oni sobie powiedzą.

A równiutkie 5 lat temu dyskutowała pani Segolene z Mikołajkiem. A ja dojść do siebie nie mogłam po porannej decydującej dla mnie wizycie w instytucie imienia naszej Wielkiej Rodaczki.... Czas leci. Cieplej wtedy było, tak ze 20 stopni.
      • kokardka-kikoo Re: Trwa debata Mikołajka z Franiem 02.05.12, 21:28
        ..jaki wynik dogrywki Pani przewiduje na II wieczór powyborczy?
      • almetyna_ilmatar Re: Trwa debata Mikołajka z Franiem 03.05.12, 01:04
        A ja zdążyłam prosto ze wsi na debatę, a raczej mąż zdążył, ja przy kompie miałam ważniejsze sprawy, bo atak piracki mi się trafił na gmailu, durny taki, że boki zrywać. Ale i tak miałam zajęcie żeby wykryć jak się zgłasza takie coś do gmaila.
        Co nieco do mnie dolatywało z tej tv. Jeden pan był nabuzowany i zaciskał piąstki, a drugi prezentował siłę spokoju i niezwykłą pamięć, czyli czuje że wygra.
        Się zobaczy na czyje wyjdzie.
    • ave.duce Cóż tam, pani, w polityce? 03.05.12, 08:29
      Socjaliści trzymają się mocno ... po debacie?
      • humbak Re: Cóż tam, pani, w polityce? 03.05.12, 08:41
        Z całą pewnością. Przecież tam sami socjaliści:)
        • gat45 Re: Cóż tam, pani, w polityce? 03.05.12, 08:44
          A nie. Mamy jeszcze komunistów ortodoksyjnych i trockistów.
          • humbak Re: Cóż tam, pani, w polityce? 03.05.12, 09:30
            Dobra, mamy więc dobry próbnik. Jeśli we Francji pojawi się jakiś minarchista nadejdzie chwila na założenie kolejnego kultu dni ostatnich:)
            • ave.duce Re: Cóż tam, pani, w polityce? 03.05.12, 09:41
              humbak napisał:

> Jeśli we Francji pojawi się jakiś minarchista nadejdzie chwila na założenie kolejnego kultu > dni ostatnich:)

Wypraszam sobie! Fcale nie "jakiś" ;)
              • humbak Re: Cóż tam, pani, w polityce? 03.05.12, 09:44
                Powiem więcej. Jakikolwiek!;p
                • ave.duce Re: Cóż tam, pani, w polityce? 03.05.12, 09:56
                  Brak mi słów na takie dictum! Idę podumać na gumnie ;)
                  • humbak Re: Cóż tam, pani, w polityce? 03.05.12, 10:01
                    Uważaj Pani byś z tej zadumy nie wpadła nieuważnie w fumy.
                    • ave.duce Re: Cóż tam, pani, w polityce? 03.05.12, 10:08
                      Pan (też) poeta?

Lepiej wpaść w fumy na gumnie,
                      niż kaczystów poprzeć tłumnie.
                      • humbak Re: Cóż tam, pani, w polityce? 03.05.12, 10:25
                        Niezależnie od układu odniesienia, do oceny obranego,
                        fochów strojenie marnowaniem jest czasu cennego.
                        • ave.duce Re: Cóż tam, pani, w polityce? 03.05.12, 10:54
                          Co tam fumy, mój Humbaku,
                          lepiej bujać się w hamaku.
                          • gat45 Re: Cóż tam, pani, w polityce? 03.05.12, 10:57
                            Furda fumy ! - Ave doda
                            Ale focha, focha szkoda !
                            • ave.duce Re: Cóż tam, pani, w polityce? 04.05.12, 09:32
                              Kto se powie: Foch był zbójem
                              i Polski nieprzyjacielem,
                              ten na baty zasługuje
                              pod kościołem co niedzielę.
    • ave.duce Jakie nastroje przed jutrem? 05.05.12, 16:18
    • gat45 Słyszę, że na placyku niedaleko zebrało się 06.05.12, 19:41
      trochę luda, trąbią i krzyczą "on a gagné !"

Tylko nie wiem, czyi to zwolennicy :(
      • ave.duce Re: Słyszę, że na placyku niedaleko zebrało się 06.05.12, 19:48
        No to nerwowo masz.
        • ave.duce Franciszek wygrał ... 06.05.12, 19:52
      • eelu_qiwi.no_rusz-zesz.sie Re: Słyszę, że na placyku niedaleko zebrało się 06.05.12, 19:48
        wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Francois-Hollande-wygral-wybory-prezydenckie-we-Francji,wid,14463017,wiadomosc.html ???????????????
        • gat45 wynikowspominki 06.05.12, 20:00
          Dziękuję, panie Henryku. Tego się właściwie spodziewałam, jak wszyscy. Ale cieszyć się zacznę, kiedy to będzie oficjalne.

Zresztą ta radość też taka raczej andante mocno moderato :( Eh, gdzie te czasy, jak Mitterand wygrywał po 26 latach panowania prawicy ! Pół nocy przetańczyłam na placu Bastylii, ddrugą połowę słabo pamiętam. Nagle znaleźliśmy się na Polach Elizejskich w tańczącym pochodzie, który pląsał w rytm skandowanego "On a gagné" (wygraliśmy). Pochód z radością wcielił pochodzik opozycyjny : kilku panów w wytwornych garniturach dzierżyło przed sobą rozpostarte banknoty 500-frankowe (co to wtedy był za pieniądz !) i skandowało "on a perdu" (przegraliśmy).

CUżżżżżżżżż. Ja wtedy wiosen liczyłam nieco mniej i wiary pełna byłam, że zmiana na wierzchu coś zmieni w rzeczywistej rzeczywistości. Wiosen mi przybyło, wiary ubyło.... Eh, życie....

No i ......... słucham France Culture ...........
          TOP !
          FH 51,9
          NS 48,1
          • ewa9717 Re: wynikowspominki 06.05.12, 20:06
            No to wygrał prawie o krótki pysk ;)
            • gat45 Re: wynikowspominki 06.05.12, 20:14
              Wygrał normalnie jak na Francję. Od kiedy de Gaulle się wycofał z polityki, w V RF tak właśnie wyglądają wyniki wyborów prezydenckich. Z jednym znaczącym wyjątkiem : 2002, Chirac versus Le Pen.
              • gat45 Re: wynikowspominki 06.05.12, 20:27
                ... i nawet taka mendoweszka jak NS w pierwszych słowach gratuluje zwycięzcy i życzy mu powodzenia w sprawowaniu mandatu. Dalej jest kilka szpil, ale ładnie zawiniętych w kUkardki.

OK. Teraz byle do czerwca i do wyborów do parlamentu. Potem pokaże, co potafi jako opozycja.
                • dupetek Re: wynikowspominki 06.05.12, 20:37
                  Wyszło według Twoich preferencji, gratuluję!
                  • witekjs Re: wynikowspominki 06.05.12, 20:41
                    Gratuluję !

Witek
                    • gat45 Nie mogę powiedzieć, żebym piała ze szczęścia 06.05.12, 21:01
                      Natomiast mogę rzec, że gdyby miała wygrać znowu ta niezrównoważona marionetka w rękach wielkiego biznesu (prawie otwarcie utrzymanek Buygues), to cholera by mnie wzięła. To coś nigdy nie miało prezydenckiego formatu i tylko ośmieszało siebie i urząd.
          • henryk.log_pl Re: wynikowspominki 06.05.12, 21:08
            >..Tego się właściwie spodziewałam, jak wszyscy.

No nie wiem, u nas w TVN-skiej TiVi aż kipało pośród p-stwa redaktorstwa, żeby byle 0.0001 %% wahnięcia sondażowni na korzyść PANA Sarkoziiii, przekładać na "wyraźne zmniejszanie dystansu" do zwycięzcy I tury wyborów.

.. a poza tym, Serdeczne dla Pani uściski ode mnie :-)
    • man_sapiens Re: Oddała żem głos. 06.05.12, 21:06
      Obydwaj kandydaci raczej nie należą do oszołomów. A jako że polityka jest sztuką realizowania rzeczy możliwych, to znaczy, że teraz we Francji będzie rządzić Hollozy. Sarkollande przegrał.
      • gat45 Re: Oddała żem głos. 06.05.12, 21:12
        Racja. Ciastko jest jedno i prezydent tego nie zmieni. Cała różnica w tym, jak się je podzieli. Dla francuskiego podatnika kwestia dość istotna.
        • man_sapiens Re: Oddała żem głos. 06.05.12, 22:56
          Nie licz na cuda. Ale może będzie troszkę więcej rozsądku, czego Ci życzę. Bo sprawiedliwość na pewno znajdzie się w Wikipedii a nie w polityce.
          • gat45 Re: Oddała żem głos. 07.05.12, 07:44
            Za kogo Pan mnie masz, Panie Man ?!!! Za pierwszą naiwną ?
            Phhhhhhhhh (prycha z oburzeniem)

Za życzenia serdecznie dziękuję (wraca do siebie i przypomina sobie, że niegdyś odebrała staranne wychowanie)
            • man_sapiens Re: Oddała żem głos. 07.05.12, 19:25
              Chyba się nie spodziewasz, że mam Cię za ostatnią?
              Z pełnym szacunkiem,
              man_sapiens.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka