Dodaj do ulubionych

Pokląskwa

07.07.13, 20:04
Siedzimy sobie u sąsiadów w ogródku zimne piwko sącząc a tu na choince usiadł pan Pokląskwa i dalej swoje "tuj-czek-czek" wyśpiewuje. Ptaszek jest śliczny i wiele razy go obserwowałam z terenowych czatowni, ale tym razem to mnie zadziwił. Wszak mieszkam w Warszawie, fakt nie w centrum, ale to jednak miasto, tuż obok jedna z wylotówek. Jak to nigdy nie wiadomo kiedy, gdzie i w jakich okolicznościach przyjdzie nam przyrodę podziwiać.
Obserwuj wątek
    • olga_w_ogrodzie Re: Pokląskwa 07.07.13, 21:20
      nie znam na ptakach się.
      dzięki Damie w gawrukach się rozeznaję.
      i raptem z tego wszystkiego poszłam w wiedzę : a tu wronki pod ochroną,
      wróbelki też.
      a u nas się gada, że pospolite.
      no nie.

nie wiem co to poląskwy te.
      daję radę z ropoznaniem, co pies jest w sprawie rasy czy z kim się pomieszał z miłości.
      ptaki to kompletnie nie.
      ale te wróbelki na przykład - se stałam na przystanku,
      nudziłam się, a te dzieciaki co wyprawiały w kałuży : była np. kolejność kąpania się.
      wróblina nad wróbliwną swoje miały prawa.

o tych ćwir ćwirach, tuj czek czek, to myslę : jakie to dziwne - czasem się zdarza noc bez snu,
      każdy dźwięk nad ranem obraża, irytuje.
      a ptasie nie.
      po prostu są miłe.
      • ave.duce Re: Pokląskwa 08.07.13, 09:00
        A odróżniasz wróbla zwyczajnego od mazurka?
        • inna57 Re: Pokląskwa 08.07.13, 09:21
          Oczywiście że tak. Pierwszą moją pasją była paleozoologia a że ptaki to współcześnie żyjące dinozaury więc...
        • behemot17-13 Re: Pokląskwa 08.07.13, 14:20
          mieszkam w mieście gdzie kawki i gawrony spotkasz nie szukając. gawrony na wiosnę i lato emigrują z mojego miasta na wieś(do lasu). tubylcy nie odróżniający papugi od sowy powiadają - wrony są i srają w parkach. jedyna Wrona widziana w okolicy się wyniosła, aczkolwiek nie do końca, pierwszego listopada robi za ducha z puszką w ręku.
    • damakier1 Re: Pokląskwa 08.07.13, 10:57
      Przyuważyć takiego ślicznego ptaszka to mi się nie zdarzyło, ale wieczorami, gdy na werandzie siedzimy, często takie pokląskiwanie słychać, to niewykluczone, że i mój ogród pokląskwy te odwiedzają.
      • inna57 Re: Pokląskwa 08.07.13, 11:06
        Pokląskwy albo częściej w miastach spotykane (słyszane) kląskawki ;). Oba ptaszki śpiewają bardzo podobnie różnią się jedynie urodą.

Kląskawka
        https://ptaki.info/imgekoprojekty/image/ptaki/35.jpg

Pokląskwa
        https://jesiennew.w.interia.pl/5/poklaswa/gora.jpg
        • behemot17-13 Re: Pokląskwa 08.07.13, 13:55
          gdzie mieszkasz? wystarczy region, okolice. dopytam, kląskawki w Twojej okolicy są?
          • behemot17-13 Re: Pokląskwa 08.07.13, 13:59
            niezgrabnie napisałem, czy dostrzegasz kląskawki tam gdzie mieszkasz?
            • inna57 Re: Pokląskwa 08.07.13, 14:30
              Owszem, kląskawki wielkiej są urody. Ale pokląskwa nie jest częstym gościem w mieście. Nawet jeśli do granicy miasta nie jest zbyt daleko.
          • 1zorro-bis Re: Pokląskwa 09.07.13, 08:30
            mnie pytasz?
            behemot17-13 napisał:

> gdzie mieszkasz? wystarczy region, okolice. dopytam, kląskawki w Twojej okolicy
            > są?
    • 1zorro-bis Re: Pokląskwa 08.07.13, 11:16
      a jak on wyglada? Pierwszy raz slysze taka nazwae....:S
      • inna57 Re: Pokląskwa 08.07.13, 11:18
        Pokazałam w odpowiedzi na wpis Damy ;)

Człowiek uczy się całe życie ;)
    • 1zorro-bis Re: Pokląskwa 08.07.13, 13:02
      u mnie takie sa w zimie! Ale ja myslalem, ze to GIL....:S
      • inna57 Re: Pokląskwa 08.07.13, 13:10
        Chociaż rząd ten sam (wróblowate) to rodziny już inne gil należy do rodziny łuszczaków a pokląskwa do rodziny muchołówkowatych.

No i gil ma zdecydowanie inny fraczek

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTu9zpuOk1TlwqxrUg8hiORD2ue9hdvqz2ThIjpBQm4YbI41n06
        • izydor88 Re: Pokląskwa 08.07.13, 14:43
          A Stawy Falenckie?
          Bywa,że lecimy gdzieś z Okęcia i nocujemy w hoteliku w Falentach.
          Z boku - autostrada,samoloty na Okęciu prawie obok,Pałac Kultury widoczny,a na stawach - czaple siwe i inne bardzo rzadkie ptactwo i roślinność(nie wymieniam,bo tylko mój NL się na tym zna)
          NL zawsze powtarza - nie lećmy,tu jest lepiej.
          Lecimy i potem dochodzimy do wniosku,że - i tu,i tu :)
    • man_sapiens Re: Pokląskwa 08.07.13, 21:46
      Mnie to dopiero wciąga. Zaczęło się od słuchania dr Kruszewicza w Trójce - jego opowieści o ptakach są rewelacyjne. Kilka spotkań z czaplami. Potem kilka książek (m.in. wspomnianego Kruszewicza). Teraz lornetka - potrzeba innej niż na morze. Regularne wizyty na www.otop.org.pl . Pracowicie uczę się rozróżniać dinozaury - po wyglądzie i po śpiewie. Ciężko mi to idzie, ale chyba się już z tego nie wyrwę.
      • behemot17-13 Re: Pokląskwa 08.07.13, 23:00
        jakby tu krótko, nic mi nie przychodzi mądrego do głowy, napiszę więc - cieszę się., kolejny zaobrączkowany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka