Dodaj do ulubionych

Zarąbiście

23.07.13, 00:22
Świeci księżyc oślepiająco w pełni. Już drugą noc. Wielgaśny jakiś, aż strach.
Coś z tego będzie...???
Obserwuj wątek
    • olga_w_ogrodzie Re: Zarąbiście 23.07.13, 01:06
      > Coś z tego będzie...???

tak.
      • dzidzia_bojowa Re: Zarąbiście 23.07.13, 03:27
        Przez tego drania już drugą noc nie mogę spać!
    • gat45 Re: Zarąbiście 23.07.13, 06:19
      A u mnie tej nocy nic nie Ćwieciło krom ulicznej latarni. Mimo że w kalendarzu mam takie kółko z buźką na jasnym tle przy dacie dawniej E.Wedel.

Widziałam wczoraj w Carrefourze rozrabiającą parkę blondynków 10-latków. Bliźniaków, pyzatych i piegowatych. Z mamusią - szczupłą brunetką o surowym wyrazie twarzy.

Jestem pełna najgorszych przeczuć.
      • smutas13 Re: Zarąbiście 23.07.13, 07:32
        gat45 napisała:

> Widziałam wczoraj w Carrefourze rozrabiającą parkę blondynków 10-latków. Bliźni
        > aków, pyzatych i piegowatych. Z mamusią - szczupłą brunetką o surowym wyrazie
        > twarzy.
        >
        > Jestem pełna najgorszych przeczuć.

Sobowtóry widziałaś, Gat?
        E tam, zanim dorosną, wykształcą się, polityka będzie już daleko....chociaż, nigdy nie wiadomo?

Tez zerknęłam na księżyc i zapomniałam o nim. Dopóki nie zagąda na mnie spoza firanki, śpię spokojnie.
        • gat45 Re: Zarąbiście 23.07.13, 07:44
          Ale nie zapominaj, że księżyc to oni podp... tfu, zwinęli w właśnie takim wieku będący jak te dwie sztuki, com je wczoraj w sklepie przyuważyła. Czyli w świetle braku światła naszego satelity tej nocy.... Strach, rany boskie, strach !
          • ewa9717 Re: Zarąbiście 23.07.13, 07:59
            To musiała być, Gaciu, fata mrugana, boć te one sama-wiesz-kto nie występują w innej wersji językowej.Nie bojaj się, nie bojaj!
          • ave.duce Re: Zarąbiście 23.07.13, 08:35
            Wcale, że nie - kradzież się nie powiodła. Tytuł jest zwodniczy.
            • gat45 Re: Zarąbiście 23.07.13, 08:45
              Nie widziałam filmu, a książka to chyba jedyny tytuł Makuszyńskiego, który - dziecięciem nieletnim będąc - oceniłam jako "do kitu" i nie doszłam poza stronę pi razy oko 30-tą. Toteż moja znajomość rzeczy ogranicza się do tytułu i faktu, że do jego realizacji przymierzały się dwa niesympatyczne łobuzy.
              • smutas13 Re: Zarąbiście 23.07.13, 13:51
                gat45 napisała:

> Nie widziałam filmu, a książka to chyba jedyny tytuł Makuszyńskiego, który - dz
                > iecięciem nieletnim będąc - oceniłam jako "do kitu" i nie doszłam poza stronę p
                > i razy oko 30-tą. Toteż moja znajomość rzeczy ogranicza się do tytułu i faktu,
                > że do jego realizacji przymierzały się dwa niesympatyczne łobuzy.

:)
                Też pamiętam tylko tytuł i że film kręcili, którego w całości chyba nigdy nie obejrzałam.
                Teraz też (z wiadomych względów) tym bardziej nie obejrzę.
    • ave.duce Zarąbiście, trochę obok ;) 28.07.13, 07:38
      ... Autor: zgred-zisko 28.07.13, 07:13 ...

Na początku nie było nic. I rzekł Pan: "Niech się stanie światło!". I stało się światło. W dalszym ciągu nie było nic, ale było już lepiej widać.
    • ave.duce Zarąbiście 31.07.13, 13:41
      lało w Szczecinie? Ahoj?
      • damakier1 Re: Zarąbiście 31.07.13, 14:29
        Lało. A od rana słońce świeci i pada naprzeminnie. Co poświeci, to popada. A u mnie w ogrodzie na sznurze pranie raz schnie, a raz moknie.
        • ave.duce Re: Zarąbiście 31.07.13, 17:43
          Czyli prawidłowo, zgodnie z prawami natury.
          • gat45 Re: Zarąbiście 31.07.13, 17:59
            Aby wyciągnąć taki wniosek powinnaś się była jeszcze upewnić, czy Damy pranie schnie wtedy, kiedy świeci słońce, a nie na odwrót. Dopiero wtedy możesz podsumować, czy procesy, jakim ulega pranie Damy na sznurze w ogródku przebiegają zgodnie z prawami natury, czy wprost przecciwnie. Bo gdyby schło i mokło w kontrafazie, to dopiero byłoby się czym zająć.

Damo?
            • ave.duce Re: Zarąbiście 31.07.13, 18:27
              Co poświeci, to popada (...) pranie raz schnie, a raz moknie.
              • gat45 Re: Zarąbiście 31.07.13, 18:41
                ave.duce napisała:

> Co poświeci, to popada (...) pranie raz schnie, a raz moknie.

me-to-do-lo-gia, moja droga Wodzowo, me-to-do-lo-gia to grunt ! Żadnego szczegółu nie wolno puszczać na domyślunek.
                Co w tym fragmencie pozwala Ci wysnuć tezę, że schnie, kiedy poświeci ? Poszlaką może być kolejność w dwóch członach relacji, ale to tylko poszlaka ! My, doświadczeni doświadczalnicy, nie możemy się opierać na nie do końca potwierdzonych przesłankach, bo całe doświadczenie wtedy może pójść ad kosz.
                Zanotuj : sprawdzić
                1] czy schnie, kiedy poświeci
                2] czy schnie TYLKO kiedy poświeci
                3] wykluczyć schnięcie, kiedy popadywa

Tak, tak. Z metodologią nie ma żarcików. Żmudną metodą do poznania otaczającecgo nas świata. Bez metody nie ma poznania.
                • tojajurek Re: Zarąbiście 31.07.13, 19:25
                  Według moich obserwacji - opisane zjawisko było obserwowane zanim wynaleziono pismo i pralkę Frania. Ilustruje to anegdota, ponoć znaleziona na ścianie jednej z piramid egipskich.

Pewne plemię afrykańskie nawiedziła okrutna susza. Padający z pragnienia ludzie udali się w desperacji do plemiennego szamana z prośbą o pomoc. Szaman ów wyszedł z lepianki i patrząc po tłumie współplemieńców pyta:
                  - Kto ma wodę?
                  Nikt się nie zgłasza, więc powtarza:
                  - Kto ma trochę wody?
                  Nieśmiało zgłasza się jeden z członków plemienia i podając bukłak wody mówi:
                  - Ja mam jeszcze trochę.
                  Szaman niewiele myśląc wlał wodę do miski, ściągnął niewiarygodnie przepoconą i brudną koszulę i zaczął ją prać. Mieszkańcy wioski patrzyli ze zgrozą. Wyjął koszulę z wody, wykręcił i wodę wylał w krzaki. Znowu pyta:
                  - Kto ma jeszcze jakąś wodę?
                  Kolejny osobnik podając mu bukłak mówi:
                  - Mnie zostało jeszcze pół...
                  Szaman wziął wodę, wlał do miski i wypłukał koszulę. Wodę wylał, a koszulę powiesił na sznurku. Kiedy mieszkańcy wioski chcieli się na niego rzucić, zaczęły napływać ciężkie
                  chmury i rozpadał się deszcz.
                  - Cud! - zaszemrał tłum padając na kolana. - Jak tego dokonałeś?
                  Szaman na to:
                  - Zawsze, kurde, pada, jak pranie zrobię...
                • ave.duce Re: Zarąbiście 31.07.13, 20:43
                  Teoretycznie masz rację, Szanowna Pani Prezydent, ale w tym przypadku stawiam na logikę i obserwacje z życia wzięte.
                  • gat45 Re: Zarąbiście 31.07.13, 20:46
                    W badaniach przyrodniczych logikę włączamy równolegle z metodologią, nie zamiast. A wielkie odkrycia to te, które nie dały się zwieść powtarzalności obserwacji z życia wziętych.
                    • ave.duce Re: Zarąbiście 31.07.13, 21:19
                      Niczego nie badam w tym wątku, ani przyrodniczo, ani wewogle.
                      Ameryki (Ameryka to wystarczająco wielkie odkrycie było?) też nie odkrywam - żeby była jasność. A jednak gdyby nie obserwacje z życia (jeżeli Ziemia jest kulista...), to Kolumb Ameryki nie odkryłby na mur beton. I tego się będę trzymać. Włączając logikę bez metodologii: kiedy słońce świeci - Damie schnie, a kiedy pada - Damie moknie.
                      • ave.duce Uciekło... 31.07.13, 21:21
                        kiedy pada deszcz...
            • damakier1 Re: Zarąbiście 01.08.13, 00:22
              Ciekawa rzecz niesłychanie,
              czy damie wtedy schnie pranie
              gdy świeci, czy kiedy pada? -
              Spójrzcie, co Ave powiada,
              a Ave nigdy nie kłamie:
              Gdy pada, to moknie damie,
              a wtedy schnie, kiedy świeci,
              to proste nawet dla dzieci.

Może to jasne dla świata,
              lecz nie jest jasne dla Gata -
              co było do przewidzenia,
              Gat powie: Brak doświadczenia!
              To jest zaledwie poszlaka,
              że kolej rzeczy jest taka,
              bo może wszak, wbrew naturze,
              gdy pada schnąć pranie na sznurze.

A pranie ze sznura już zdjęte
              i kiedy zostało wyschnięte,
              zostanie nierozstrzygnięte.
              • ave.duce Re: Zarąbiście 01.08.13, 08:13
                oportunistyczne ;)

Damo, pomnóż to przez 600

https://lakdiva.org/coins/fake/slavey/slavey_drachm_owl_r.jpg

i masz w garści NAMACALNY talent (co do nienamacalnego, to się wie, że masz)!
              • gat45 Re: Zarąbiście 01.08.13, 08:27
                Piękne i prawdziwe, Damo
                Wrzuciłam w wątek Xenofanta - na wieczną rzeczy pamiątkę, jako charakterystykę założycielek
                • damakier1 Re: Zarąbiście 01.08.13, 09:21
                  Kochany Xenofancie z Dwóch Połówek Złożony -
                  wdzięcznie dygam.
                  • ave.duce Re: Zarąbiście 01.08.13, 15:01
                    Wielce Szanowna Damo - oddygam głęboko!
            • trusiaa Re: Zarąbiście 01.08.13, 12:51
              gat45 napisała: czy Damy pranie schnie wtedy, kiedy świeci słońce, a nie na odwrót.

Pranie nadaje sens mojej egzystencji; czynności pralniczo-suszarnicze wykonuję automatycznie, mam więc czas na rozmyślania i mogę dorzucić swoją teorię.

Otóż bardzo prawdopodobnym jest, że pranie na deszczu pozornie schnie. To bardzo prosty mechanizm: woda wsiąka do środka tkaniny. I wsiąka... i wsiąka - podczas gdy powierzchnia wydaje się być sucha. Natomiast w słońcu - pranie moknie, gdyż następuje proces odwrotny: pod wpływem wysokiej temperatury tkanina paruje/poci się, zatem (mimo iż sucha wewnątrz) - wydaje się być mokra.

Co zapodawszy - ssnikam na czas nieokreślony (z przyczyn ode mnie niezależnych).
              • ave.duce Re: Zarąbiście 03.08.13, 20:32
                3mka, TRU!

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSQMMkERRGueji7GshTfNEE6dUXq7bGzJlWSnyE1FwH0cyPmCv4

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka