Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

chłodziarka do wina

15.09.06, 13:23
    Witam,

Mała chłodziarka Samsunga lub Candy - ok. 1 tys. zł, a kolejny przedział cenowy zaczyna się od ok. 4 tys. - skąd takie duże różnice? Na co zwracać uwagę przy kupnie chłodziarki?
    Obserwuj wątek
      • calcium300mg Re: chłodziarka do wina 16.09.06, 13:52
        rozumiem że w związku ze zbliżającymi się zimniejszymi porami roku zainteresowanie lodówkami do wina nie jest zbyt duże... A czy macie jakieś pomysły na miejsce na wino w domku, w którym nie ma piwnicy? Może zaadaptować miejsce pod schodami? I czy rzeczywiście przechowywanie w temperaturach 'pokojowych' wpływa bardzo negatywnie na wino?

pzdr
        • Gość: jeszcze-jeden Re: chłodziarka do wina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 19:46
          moim skromnym zdaniem, trzeba zabezpieczyć w miarę stabilne warunki
          przechowywania wina tzn temperatura , światlo ( jak najmniej ) , bez potrzeby
          nie trząsać jak szejkierem ...
          po otwarciu czerwonego wytrawnego odczekać 3 godzinki żeby zlapalo oddechu
          i ... smaczngo :)

rvm
          • calcium300mg Re: chłodziarka do wina 23.09.06, 14:01
            Już wiem, wszystko wiem:) Eurocave przysłało mi katalog, gdzie przystępnie wyjaśnili różnice między zwykłą chłodziarką a Eurocave'm :) nie wiem tylko, czy w tej cenie ktoś nie wykopie mi prawdziwej piwczniczki w ogródku...
            • Gość: Eroscave Re: chłodziarka do wina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 14:52
              Nie daj się nabierać na te ściemy Euroacave!!! Oprócz tej do cygar i serów to
              najzwyklejsze chłodziarki do wina, tyle że inaczej obudowane. Niczym się nie
              różnią od tych Liebherr albo nowych Haier.
        • winoman Re: chłodziarka do wina 23.09.06, 14:48
          Chateau Margaux przechowuje swoje nawet najstarsze roczniki w stałej
          temperaturze 19 st. i nic złego się z nimi nie dzieje. Ważniejsza (podobno)
          jest stabilność temperatury niż jej wysokość. Niestety we współczesnym budynku
          bez piwnicy ani stabilnej, ani odpowiednio niskiej temperatury nie da się
          utrzymać. A jak długo chcesz przechowywać wina?

Pozdrawiam!
          • calcium300mg Re: chłodziarka do wina 23.09.06, 23:17
            po przemyśleniu sprawy uznałem, że i tak zabrakłoby mi cierpliwości, aby czekać parę(naście?) lat do degustacji i kasę na lodówkę przeznaczę na bieżącą konsumpcję:)
          • cerretalto Re: chłodziarka do wina 24.09.06, 00:51
            winoman napisał:

> Chateau Margaux przechowuje swoje nawet najstarsze roczniki w stałej
            > temperaturze 19 st. i nic złego się z nimi nie dzieje. Ważniejsza (podobno)
            > jest stabilność temperatury niż jej wysokość. Niestety we współczesnym

Z grubsza ok, to znaczy wina powinny byc przechowywane we w miarę stabilnej
            temperaturze, ale Chateau Margaux przechowuje swoje wina (i wina innych) w
            cellarze, w którym temperatura zmienia się od 12 st zimą do 19 st latem:
            www.wineloverspage.com/wineadvisor/tswa030519.html

Ogólne zalecenie jest takie by nie dopuszczać do zbyt gwałtownych zmian
            temperatury (np. jeden z producentów zalecił by nie dopuszczać do większych niz
            4 st zmian temperatury w ciągu doby). Jest sporo informacji na temat
            przechowywania win, najbardziej ostre kryteria pochodzą chyba od Parkera, np:
            www.intowine.com/shop/2932-0excerpt.html

Kupując lodówkę do wina nalezy zwrócić uwagę też na wilgotność względną,
            najlepiej jak wynosi 60-75%. Daje się to uzyskać bez stosowania nawilżaczy
            (można tak zaprojektować lodówkę by nie wysuszała za bardzo powietrza).
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka