24.10.13, 14:42
... Sejm uchwalił ustawę o leczeniu niebezpiecznych przestępców. Za przyjęciem projektu głosowało 408 posłów, przeciwko było 3, 30 posłów wstrzymało się od głosu ...

Resort sprawiedliwości podkreśla, że przepisy mają dać możliwość wysłania na terapię osób, które odbyły karę, lecz zachodzi obawa, że znów popełnią przestępstwo.
Aby uniknąć zarzutu niekonstytucyjności, decyzję o skierowaniu do ośrodka zamkniętego powiązano
z aktualnymi cechami osobowości sprawcy, a nie z wcześniejszym wyrokiem.
Obserwuj wątek
    • widz102 Re: Koszmar 24.10.13, 15:31
      Bo?
      • wydrwiwdowigrosz Re: Koszmar 24.10.13, 15:38
        Bo to:

pl.wikipedia.org/wiki/Raport_mniejszo%C5%9Bci_%28film%29
        • czan-dra Re: Koszmar 24.10.13, 16:11
          Tylko że w filmie, świetnym zresztą, interwencja była przed popełnieniem przestępstwa, a w tym przypadku chodzi o to że oni są po popełnieniu, i w ich przypadku nie bardzo wierzę w resocjalizację, to nie są zdrowi psychicznie ludzie.
          • wydrwiwdowigrosz Re: Koszmar 24.10.13, 19:01
            Pedofilia nie poddaje się resocjalizacji, podobnie jak każdy inaczej ukierunkowany pociąg płciowy. To się dzieje w obszarze mózgu, który jest pierwotny i zabetonowany, jak ROM w kompie. Skojarzyłem to z "Raportem..." dlatego, że w przypadku uwolnionego aktywnego pedofila 'przed' i 'po' zachodzi jednocześnie.
            • czan-dra Re: Koszmar 24.10.13, 19:17
              Ale w tym przypadku nie chodzi tylko o pedofili, a o wszystkich którym zamieniono KS na dożywocie, i co ciekawe, wypuszczają ich po dwudziestu pięciu latach, niedługo usłyszymy o pięciu latach dożywocia, co do pedofili to zgadzam się z Tuskiem i jego planami o kastracji chemicznej.
              • wydrwiwdowigrosz Re: Koszmar 24.10.13, 19:43
                Nikt w Unii nie zgodzi się na kastrację bez zgody pacjenta. Nie ma o czym mówić. A jesli chodzi o nie-pedofili, to nawet nie wiedziałem. To nie fair. Z tym miszmaszem KS/dożywocie/25 to jest tak, że od początku lat dziewięćdziesiatych zmieniały się ustawy, KK, KKW i KPK i wszyscy zamieszani w Temidę w okresach przejściowych maja prawo odwoływać się do zasady ciągłości i spójności. Taką cenę państwo zawsze musi płacić za zmiany na korzyść osadzonych.
      • magdolot Re: Koszmar 24.10.13, 16:43
        widz102 napisał:

> Bo?

Bo f tym domu bes klamek zafffsze i fffszystkiemu jest winne "zbyt liberalne prawo", które znuf czeba pszykładnie naoszczyć. Nieważne jeśli od czapy, ważne czy naoszczone.
    • gat45 Re: Koszmar 24.10.13, 16:53
      Nie podoba mi się ta ustawa, ale nie mam pojęcia, co należałoby zrobić w tej konkretnej sytuacji. Bezradnam.
      • widz102 Re: Koszmar 24.10.13, 17:05
        Skoro nie ma czapy, a hannibale są nieuleczalne, to MUSI być proteza, która przecież nie jest nieodwracalna. Prawa jednostki, prawa jednostki... A gdzie prawo społeczeństwa do obrony przed psychopatami- seryjnymi mordercami? Czyje prawo jest tu ważniejsze, sloro nikt ich nie zamierza zabijać i w ten sposób oddalić na zawsze realne zagrożenie z ich strony dla życia wielu w sumie ludzi? Niestety, albo albo tertium non datur, chyba że przyjmiemy obligatoryjną nieodwracalną kastrację takich osobników i dożywotnią bransoletkę na nodze z wyznaczeniem aresztu domowego i jedynych dozwolonych ścieżek przemarszu. Chyba że jak Breivikowi hojne społeczeństwo da dożywotnio wyspę w lenno. Czyli uhonoruje takich ludzi jak Napoleona.
        • gat45 Re: Koszmar 24.10.13, 17:14
          Mnie niepokoi, że ta ustawa dopuszcza - nie, więcej : zakłada - zbytnią uznaniowość.
          Mam bardzo oraniczone zaufanie do psychiatrów.
          • izydor88 Re: Koszmar 24.10.13, 17:18
            A ja tym psychiatrom - bardzo współczuję.
            Jajako lekarz:)
            • gat45 Re: Koszmar 24.10.13, 17:21
              O, właśnie.
              Ci psychiatrzy, dla których mam szacunek, w życiu się nie podejmą roli sędziego. Do wykonywania ustawy pozostają więc tylko ci inni:(
              • izydor88 Re: Koszmar 24.10.13, 17:35
                Znam tylko takich psychiatrów,dla których mam szacunek.
                I tu problem.
                • gat45 Re: Koszmar 24.10.13, 17:39
                  A ja się niestety natknęłam i na tych innych.
                  I tu też problem.
                  • izydor88 Re: Koszmar 24.10.13, 17:42
                    Dostrzegamy w psychopacie człowieka.
                    Wypuszczamy go na wolność,a on morduje.
                    I co wtedy?
                    • gat45 Re: Koszmar 24.10.13, 17:47
                      Mnie pytasz ? Przecież od początku ogłosiłam swoją bezradność w tej sprawie :(

Mogę tylko powiedzieć, że według mnie są sprawy, w których kodeksy i paragrafy nic dobrego nie zdziałają, jak szlachetne by nie były pobudki ustawodawcy.
                      • ploniekocica Re: Koszmar 24.10.13, 17:52
                        Mnie tylko jedno w tej całej sprawie frapuje a mianowicie, czy owi szczególnie niebezpieczni przestępcy są objęci leczeniem psychiatrycznym i terapią psychologiczną podczas odsiadywania wyroku?
                        • wydrwiwdowigrosz Re: Koszmar 24.10.13, 19:05
                          Oczywiście, że są. I z oczywistych względów terapia jest bezskuteczna. To tak jakby Ciebie wyleczyć z błękitu ócz twoich, przy którym chabry purpurowieją z zawiści, monami ;)
                      • izydor88 Re: Koszmar 24.10.13, 17:54
                        Nie Ciebie Gacie pytam :)
                        Sama głośno myślę i nie znajduję satysfakcjonującej odpowiedzi.
                    • 99venus Re: Koszmar 24.10.13, 18:35
                      nie znam powodu dla którego psychopata ma być uznany za człowieka.
                      mam nadzieje,że żaden z tych wielkich humanistów troszczących się o człowieczeństwo psychopaty nie spotka go w ciemnej ulicy.podobnie członkowie jego rodziny.
                      • gat45 Re: Koszmar 24.10.13, 18:51
                        My z Izydorem nie o tym. My z troską o tych, którzy będą decydować o etykietce "psychopata".
    • damakier1 Re: Koszmar 24.10.13, 18:47
      Też bezradnam, jak Gat. To jak w greckiej tragedii - nie ma dobrego wyjścia. Dlatego z podziwem, ale i z lekkim przestrachem patrzyłam na panią profesor Płatek, która przed chwilą, w programie u Morozowskiego była bardzo pewna swych racji i żadnych wątpliwości nie miała.
      • magdolot Re: Koszmar 24.10.13, 19:22
        Teoretycznie byłoby wyjście. Wziąć ową, nieliczną w końcu, czeredkę pod dyskretny nadzór, po czym ucapić za uszy i przykładnie znowu w majestacie istniejącego prawa zapuszkować. A choćby i prowokacją. Jeno cza by mnieć do tego jaką pozbieraną policję, nię tę od Papały.
        Zamiast gupkowato naoszczać i zwalać ten wenzeł gordyjski na nieszczęsne psychiatry... Ofermy se znalazły ofiary, psiakref. Korowody s poczytalnością pana z Utoi nieźle wróżą tej całej ustawie, bo poczytalność to raczej mały miś przy tym, czego te barany właśnie żądają od lekarskiego sumienia.
        Jestem zua.

• wydrwiwdowigrosz Re: Koszmar 24.10.13, 19:47
          Wolałbym prewencję obywatelską, tak jak w usa. "Uważaj obywatelu, na rogu Main i 12 zamieszkał zum Beispiel John Paltrow, który wyszedł z więzienia po odsiedzeniu 15 lat za pedofilię". Poza tym dzielnicowy, lokalny ośrodek pomocy społecznej, codzienny rutynowy patrol policji z zaznaczonym na mapie na czerwono lokalem Johna itd. To nie jest aż takie trudne, jak podsłuchiwanie Angeli Merkel.
          • magdolot Re: Koszmar 24.10.13, 20:23
            Obywatelska prewencja bez obywateli?!
            Nie, bingo! Mohery za nimi posłać f trop! To jess wyjście! Zamias korkować miasta pod krzyżem i po namiotach tkwić, byśmy mieli prewencję i na pedofile i na osteoporozę cuzamen do kupy! Mohery się przebiegną i zażyją ruchu, a pedofile-zabójce fkrótce się same ustawią w kolejce do więzienia.
            • wydrwiwdowigrosz Re: Koszmar 24.10.13, 20:30
              Jeżeli chodzi osteoporozę, to zalecam kota. Kot mruczy w zakresie częstotliwości 30-50Hz, co przyczynia się do zagęszczania komórek w układzie kostno-stawowym. Udowodniono na przykład, że pies poddany zabiegom chirurgicznym szybciej dochodzi do zdrowia, o ile w domu rekonwalescenta jest kot, który mu odpowiednio zamruczy ;)
              • ploniekocica OT kot czeci 24.10.13, 20:53
                Apropo kotów to proszę o adres, cobym mogła umedalić!

A poza tym już się nie będę awanturować o te zdrady rozliczne werbalne, co tu się dzieją :(
                • wydrwiwdowigrosz Re: OT kot czeci 24.10.13, 21:03
                  Umedalić, powiadasz. Przypomniała mi się emigrantka, która tak na moją drętwą skargę wypuszczoną w powietrze z buta normalnie przysłała mi ze Szwecji film, co go nie mogłem na żadnym torrencie trafić, bo niszowy mocno i klasy B i w ogóle o niczym. Trzymam tę płytę jak relikwię; jak ugryzione i wyplute jaja Uranosa, z których wyrosła Afrodyta (no bo z samej morskiej piany to najwyżej agar-agar do laboratorium) Się uwidocznię na gtalk, jesli łaska.
          • 99venus Re: Koszmar 24.10.13, 20:46
            w polskich warunkach jest niemożliwe.szczególnie ten codzienny rutynowy patrol.ja nie widziałem policjanta na patrolu ulicznym od kilku lat.
            • ploniekocica Re: Koszmar 24.10.13, 20:50
              99venus napisał:

> w polskich warunkach jest niemożliwe.szczególnie ten codzienny rutynowy patrol.
              > ja nie widziałem policjanta na patrolu ulicznym od kilku lat.

Matko, naprawdę? Ja ich ciągle widzę. Przynajmniej raz w tygodniu, a jak mieszkałam w poprzednim miejscu to prawie codziennie. Przeważnie stali na ulicy i coś pisali, strasznie pisaci ci polscy policjanci.
              A teraz za to mnie w domu nachodzą, bo mieszkam drzwi drzwi z jakimś przestępcą, aczkolwiek jest to przestępca cichy, bezwonny i niewidoczny.
            • wydrwiwdowigrosz Re: Koszmar 24.10.13, 20:53
              Ja widzę swojego policjanta niemal codziennie. Wymownie kiwamy do siebie znad kierownic, stojąc w korku między Chełmem a Ujeściskiem.
    • behemot17-13 Re: Koszmar 24.10.13, 21:13
      projekt może okazać się niekonstytucyjny, nie można karać dwa razy, prawa człowieka.
      ale coś trzeba zrobić by nigdy nie doszło do podobnych tragedii -"Mariusz Trynkiewicz urodził się w 1962 roku. Cała Polska usłyszała o nim w 1988 roku. Ten 26-letni wówczas psychopata zgwałcił i brutalnie zamordował nożem trzech chłopców, których zwabił do swojego mieszkania: 11-letniego Tomasza oraz 12-letnich Artura i Krzysztofa. Ich ciała zniósł do piwnicy, a po tygodniu wywiózł samochodem do lasu i usiłował je spalić.

W śledztwie wyszło na jaw, że wcześniej prawdopodobnie wykorzystał seksualnie i zamordował 13-latka. Jego także zwabił do domu i udusił. Ciało również porzucił w lesie.

Morderca był wcześniej dwukrotnie karany za wykorzystywanie seksualne dzieci, a ostatnich zbrodni dopuścił się podczas przerwy w odbywaniu kary!

W procesie został czterokrotnie skazany na karę śmierci. Ponieważ jednak w tym czasie obowiązywało moratorium na jej wykonywanie, wyrok w 1989 roku zamieniono na 25 lat więzienia.

Biegli stwierdzili u niego zaburzenia preferencji seksualnych i pedofilię. W trakcie odsiadywania kary zabójca złożył wniosek o zmianę nazwiska, by "dobrze funkcjonować w społeczeństwie". Nie został on uwzględniony."

co zrobić, może być niekonstytucyjne, byleby było skuteczne. moratorium na wykonywanie kary śmierci i zamienienie na karę 25 lat pozbawienia wolności jest jednym z największych niewypałów po 89 roku, a było zamienić na dożywocie. dla potworów, zwyrodnialców nie mam litości, powinni zgnić w pierdlu a ich prawa człowieka guzik mnie obchodzą. wyręczanie się psychologami i zwalanie ciężaru odpowiedzialności na ich barki uważam za umywanie rąk, nieporozumienie. nie znam odpowiedzi, co zrobić, wiem jedno - trzeba chronić społeczeństwo przed potworami. przyzwalam na łamanie konstytucji, praw do i prawa w ogóle.
      • magdolot Re: Koszmar 25.10.13, 01:09
        Nie z miłości im zamieniono czapę na 25, ale z powodu nieistnienia wtedy w naszym prawodawstwie dożywocia. Może wtedy zepchnięto problem na za ćwierć wieku. Teraz też spychają... kurzytfarz.
      • ave.duce Re: Koszmar 25.10.13, 08:35
        To bardzo niebezpieczny precedens - działanie prawa wstecz.
        I pójście na łatwiznę, zamiast wypicia piwa, które państwo (w ramach ciągłości) sobie nawarzyło.
        • damakier1 Re: Koszmar 25.10.13, 09:20
          A to picie piwa to jak by miało, według Ciebie, wyglądać?
          • ave.duce Re: Koszmar 25.10.13, 10:54
            Policja wykonuje rozmaite "czynności operacyjne" - może tędy droga?

Ilu jest tych niebezpiecznych przestępców, którzy mają opuścić w najbliższym czasie więzienia?
            • ave.duce ps. warto posłuchać 25.10.13, 14:21
              ... 25-10-2013 13:37 > Ustawa o leczeniu niebezpiecznych przestępców okiem psychiatry ...
        • widz102 Re: Koszmar 25.10.13, 15:23
          Badania są teraz, a nie wstecz. I to od ich wyniku teraz - zależy skierowanie danego seryjnego mordercy do poczekalni. A nie od wyroku który zapadł 25 lat temu. Prawo działałoby wstecz tylko wtedy, gdyby dziś im wszystkim dano czapę - np. po przywróceniu kary śmierci, o czym tu akurat mowy nie ma.
          • ave.duce Re: Koszmar 25.10.13, 15:36
            Prawo nie działałoby wstecz, gdyby przy wyroku zawierało tę wymyśloną ad hoc opcję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka