Dodaj do ulubionych

Humanitarny ubój żyraf?

13.02.14, 09:30
Dla mnie te zdjęcia są szokujące, szczególnie to, na którym pan z mikrofonem w zakrwawionym kombinezonie trzyma świeżo odcięta nogę.

wyborcza.pl/duzy_kadr/5,97904,15430143,Kopenhaskie_zoo_zastrzelilo__niepotrzebna__zyrafe.html?i=5
Skoro dzieci maja poznawać życie takim jakim jest naprawdę a nie w wersji z Disneya, to może powinno być organizowane obowiązkowe zwiedzanie ubojni? W końcu nie tylko lwy żywią się mięsem ...

"Władze duńskiego zoo Jyllands Park informują, że być może będą zmuszone do zabicia żyrafy. Chodzi o uśpienie samca w celu "zrobienia miejsca dla samicy".

Żyrafi dzender...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15448736,Kolejna_zyrafa_moze_zostac_zabita_w_dunskim_zoo.html?lokale=warszawa#BoxWiadTxt
Marius to pechowe imię.
Obserwuj wątek
    • mariner4 Może w Dunczykach 13.02.14, 12:52
      obudziła się krew Wikingów?
      Wtedy nie stronili od krwi....
      M.
    • ave.duce Re: Humanitarny ubój żyraf? 13.02.14, 13:29
      Niepotrzebna. Jak zbędna rzecz. Won :(((
    • ploniekocica Re: Humanitarny ubój żyraf? 13.02.14, 13:45
      Jako eszelon wredności nie mogę się oprzeć i nie napisać, że właśnie Duńczycy byli tu wielokrotnie przywoływani przez Marinera jako wzór cnót wszelakich w kwestii dbania o zwierzęta.
      Rozumiem, że to samo robią z tymi psami, które wbrew humanitarnemu bardzo prawu nie mogą być trzymane w domach wielorodzinnych?
      • mariner4 Jeszcze trochę i mnie o to obwinisz. 13.02.14, 20:38
        I pisz w swoim imieniu, jeżeli masz o czym.
        Nie wiedziałem że instytucja magla jeszcze istnieje.
        M.
        • ploniekocica Re: Jeszcze trochę i mnie o to obwinisz. 13.02.14, 20:55
          mariner4 napisał:

> I pisz w swoim imieniu, jeżeli masz o czym.
          > Nie wiedziałem że instytucja magla jeszcze istnieje.
          > M.

Piszę w swoim. Mam o czym. Na dodatek prawdę piszę. :)
          Nie pisałeś o duńskich psach, co to ich nie można trzymać w kamienicach??? W maglu o nich usłyszałam???

"Sprzedaję kit. Wciskanie gratis."
          • mariner4 Jeszcze gorzej, że nie rozumiesz. 13.02.14, 21:03
            ale to już Twój problem.
            Skoro nie rozumiesz, to inaczej. Odczep się ode mnie.
            M.
            • ploniekocica Re: Jeszcze gorzej, że nie rozumiesz. 13.02.14, 21:13
              Twoim problemem jest, że bywasz wybitnie niekulturalny. Także na tym forum. A również przeczulony i drażliwy. I za żadne skarby świata nie przyznasz się do błędu. Nigdy i w żadnych okolicznościach.

Nie czepiam się Ciebie. Czepiam się Duńczyków.
              • mariner4 Jeszcze gorsze jest pisanie o 13.02.14, 21:19
                kimś zamiast o czymś. Jasne?
                I nie mam się w tej sprawie do niczego przyznawać.
                Ja tej żyrafy nie zabiłem. Zauważyłaś to?
                M.
                • ploniekocica Re: Jeszcze gorsze jest pisanie o 13.02.14, 21:35
                  A gdzie napisałam, że zabiłeś? Przywołałam tamtą dyskusję, w której zachwycałeś się Duńczykami i ich troską o zwierzęta. Wyszło, że ta troska niekoniecznie taka fajna jest, nieprawdaż?
                  • mariner4 Tam nie ma bezpańskich psów. 13.02.14, 21:37
                    Jeszcze nie rozumiesz?
                    M.
      • instant.crush Re: Humanitarny ubój żyraf? 13.02.14, 21:17
        ploniekocica napisała:

> Jako eszelon wredności nie mogę się oprzeć i nie napisać, że właśnie Duńczycy b
        > yli tu wielokrotnie przywoływani przez Marinera jako wzór cnót wszelakich w kwe
        > stii dbania o zwierzęta.
        > Rozumiem, że to samo robią z tymi psami, które wbrew humanitarnemu bardzo prawu
        > nie mogą być trzymane w domach wielorodzinnych?

Faktem jest, że nie wszędzie można trzymać zwierzęta. Nie rozumiem, co ma do tego informacja o tej żyrafie.
        • ploniekocica Re: Humanitarny ubój żyraf? 13.02.14, 21:33
          To jest wredne z mojej strony przypomnienie wątku, w którym Mariner postulował, aby prawem zabronić trzymania psów w domach wielorodzinnych w Polsce. Powołując się na Danię właśnie.
          I nie motywował tego utrudnieniami, które owe psy czynią sąsiadom, ale dobrem psów. Że psy owe strasznie się męczą, a ludzie (dziki motłoch, co to ich nie stać na wille) dręczy je okrutnie. Nawet propozycja humanitarnego uśpienia męczonych w blokach psów w pewnym momencie padła. Co podobno dzieje się w Danii (tak przynajmniej twierdził Mariner) z psami z kamienic, które nie znajdą miejsca swego w domkach jednorodzinnych.
          Być może jest to sposób duński humanitarny, ale mnie się nie podoba. Podobnie jak sprawa żyrafy.
          Czasami wylewa się dziecko z kąpielą. Dotyczy to też na przykład restrykcyjnych praw dotyczących w Skandynawii dzieci. Niby są fantastyczne, ale w niektórych momentach warto włączyć oprócz przepisów empatię.
          Na drugim biegunie jest polskie okrutne traktowanie zwierząt, ale (co usiłowałam dowieść w tamtej dyskusji) częściej zdarza się ono jednak w domkach jednorodzinnych (na wsi), a nie w miastach dużych.
          • mariner4 Myślenie ma kolosalną przyszłość. 13.02.14, 21:40
            Ja nie postulowałem zabijania psów. Jak są takie zakazy, to one zwyczajnie się nie rodzą. Za trudne do pojęcia?
            Bernardyn w M3. Podoba Ci się?
            Gratuluję.
            M.
            • ploniekocica Re: Myślenie ma kolosalną przyszłość. 13.02.14, 21:44
              Przecież już dokładnie to omówiliśmy.
              Bernardyn jest psem, który potrzebuje mniej ruchu niz malutki terier, Jeśli w tym M3 mieszka odpowiedzialna osoba, którą stać na utrzymanie bernardyna, zapewnienie mu opieki lekarskiej, spacerów i zadbanie, aby ten bernardyn nie przeszkadzał sąsiadom (w tym sprzątanie bernardynich kup) to dlaczego nie?
              • mariner4 Sygnaturka OK. 13.02.14, 21:58
                M.
          • instant.crush Re: Humanitarny ubój żyraf? 13.02.14, 21:54
            Sporo racji w tym jest. Wystarczy przejść się przez centrum duńskiego miasta i spróbować sobie wyobrazić, gdzie tam jest miejsce dla wyprowadzania psa.
            Co do psów w kamienicach, to nie słyszałem o tym, o czym mówisz. Podpisując kontrakt na wynajem mieszkania, masz zawarte, czy można trzymać psy czy nie i jest to jedna z podstawowych informacji w ofertach przy mieszkaniach.
            Zresztą regulaminy są bardziej szczegółowe i nie jest tak, że wszystko można. Generalnie w wielu miejscach, które nie są blokowiskami w stylu PRL, skupiającymi emigrantów, ale czasem i tam, nie wolno wywieszać na przykład anten satelitarnych. W kamienicy, w której mieszkam, są cztery mieszkania i w regulaminie jest na przykład napisane, że musimy sami sprzątać klatkę schodową. I tak dalej, i tak dalej.
    • trusiaa Re: Humanitarny ubój żyraf? 13.02.14, 17:16
      Brak słów.
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15443569,Dyrektor_zoo_w_Krakowie__Dunczycy_nie_mowia_prawdy.html?lokale=lublin#BoxWiadTxt
      • aniechto.only Re: Humanitarny ubój żyraf? 13.02.14, 18:28
        Dyrektor zoo w Krakowie:
        "Jako przyrodnik nie potrafię zrozumieć uśmiercenia Mariusa. Zabijanie tak pięknych, zdrowych, cudownych zwierząt jak żyrafy nie mieści w żadnych kategoriach przyzwoitości. W ogóle uśmiercanie zwierząt się w nich nie mieści."

Nic dodać...
        • aniechto.only Re: Humanitarny ubój żyraf? 13.02.14, 18:43
          A jednak zgoła odmienne zdanie ma dyrektor warszawskiego zoo:

Dr Andrzej Kruszewicz, dyrektor warszawskiego zoo, dodaje: - Kopenhaskie zoo to lider w opiece nad zwierzętami. Postąpili humanitarnie i pragmatycznie.

wyborcza.pl/1,75477,15434602,Kopenhaskie_zoo__Zabicie_zyrafy_sluszne__Dyrektor.html#TRrelSST
          • ave.duce Re: Humanitarny ubój żyraf? 13.02.14, 18:47
            Masz dostęp do całości artykułu?
            Dlaczego Kruszewicz uważa, że "Zabicie w ubiegłym tygodniu dwuletniej żyrafy było słuszną, choć trudną decyzją. Przeniesienie jej do innego zoo byłoby złym rozwiązaniem" ? Jest coś szerzej na ten temat?
    • ploniekocica Re: Humanitarny ubój żyraf? 13.02.14, 20:57
      aniechto.only napisała:
      >
      > Marius to pechowe imię.

I na dodatek ostatnio strasznie popularne w mediach :( Nie tylko wśród żyraf.
    • instant.crush W Danii patrzy się inaczej na pewne rzeczy 13.02.14, 21:10
      Znajoma opowiadała mi ostatnio, jak była z dziećmi i z mężem gdzieś w lesie i znaleźli martwego bodajże jelenia. Syn bardzo chciał zabrać całego do domu, ale że to raczej trudne, to wzięli samą głowę, po czym obgotowali ją i syn zaniósł czaszkę do szkoły. Dla mnie to brzmiało nieco makabrycznie, ale ją bardzo dziwiło moje zdziwienie. Mówiła, że w szkole nie tylko jej syn przynosi takie rzeczy, że jest to normalne i że dzieci są ciekawe i w ten sposób poznają świat.

Co ciekawe, w Polsce pewnie wiele osób patrzyłoby z góry na duńskich "barbarzyńców", ale w Danii raczej nie wyskakują co chwilę informacje o głodzonych czy maltretowanych zwierzętach, trzymanych w bestialskich warunkach:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,15448997,Kilkadziesiat_zwierzat_zaglodzonych_na_smierc__Gospodarz.html

Nie mówiąc już o tym, że w ramach zemsty można obedrzeć psa ze skóry:

kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262,15331398,Spalone_samochody_bylej_wojt__pies_obdarty_ze_skory_.html
      • mariner4 To trochę makabryczne, ale 13.02.14, 21:26
        przynajmniej bez hipokryzji.
        W Polsce wszyscy kochają zwierzęta, ale skąd wobec tego tyle okrucieństwa w ich traktowaniu.
        I skąd tyle bezpańskich psów.
        M.
        • instant.crush Re: To trochę makabryczne, ale 13.02.14, 21:40
          mariner4 napisał:

> przynajmniej bez hipokryzji.

Dla jasności dodam, że dzieci nie odcinały głowy:)
          Cała wrażliwość jest zresztą całkiem inna. W Polsce na przykład śmierć w rodzinie jest wielką traumą. W Danii też oczywiście, ale jakoś bardziej gładko przechodzi się nad tym do porządku dziennego jako czymś naturalnym i czymś, co po prostu musi nastąpić. Mowa o śmierci naturalnej u osób starszych.

> W Polsce wszyscy kochają zwierzęta, ale skąd wobec tego tyle okrucieństwa w ich
          > traktowaniu.
          > I skąd tyle bezpańskich psów.
          > M.

No właśnie. Nie wspominając już o tym, że trzymanie psów w centrach miast nie jest chyba szczytem humanitaryzmu. Szczególnie w takich krajach jak Dania, gdzie urbanistyka wybitnie temu nie sprzyja.
          • mariner4 Re: To trochę makabryczne, ale 13.02.14, 21:42

> No właśnie. Nie wspominając już o tym, że trzymanie psów w centrach miast nie j
            > est chyba szczytem humanitaryzmu. Szczególnie w takich krajach jak Dania, gdzie
            > urbanistyka wybitnie temu nie sprzyja.

Wytłumacz to tm co "kochają" psy. Z egoizmu chyba.
            M.
        • magdolot Re: To trochę makabryczne, ale 13.02.14, 23:08
          Bo u nas tradycyjna moralność jest przesiąknięta świętoszkowatą czułostkowością na pokaz. A we środku...
          Po udręczeniu się do końca panem Eco [Wyspa dnia poprzedniego] sięgnęłam na półkę i wymacałam niedużą książeczkę. Anna Strońska "Palmy w kufrze", 1972. Kilka opowiadanek o łemkowskich/połemkowskich wiochach, czasem cofka do przedwojnia, realia tak do końca lat 60'. Łokieć w brzuch. Ciemne, łakome, zażarte, nieufne, tępe... okrucieństwo. Jednym słowem: bieda. Straszliwy świat żywcem wyszarpany z rzeczywistości. Cholernie niedawny. Znakomita i potworna książka.

Walnęła mnie między oczy. Co ja tu robię, kurna, z jakiego marsa jestem?
          Z rozpędu nie mogłam strawić "Marii i Magdaleny" - panięka z okięka podlizująca się komunistom mi z niej wylazła, czułostkowa zupełnie nie do zniesienia.
          ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
          Jeśli w ojczyźnie Karen Blixen robią coś takiego, to nie ot tak sobie.

Ukrywamy po kątach chorobę, starość, śmierć, zamieniamy na my little pony. Potem umiera dziadek, nie zabieramy dziecka na cmentarz i kupujemy nowego konika? To niezdrowy i przerażający łeż.
          Wiośniana wizyta w ZOO z małym dzieckiem, lata temu. We fffszystkich klatkach podrygi i stęki, szuranie i ziajanie, jęzory i buędny wzrok. Dzieci pytają o co kaman, dorośli się wiją i łżą. I ten ich pełen nienawiści wzrok, jak ja mojemu odpowiedziałam na pytanie "co one robią" - "małe zwierzątka, kochanie.". Tabu zuamauam. Moralne.

I jak dzieci mają traktować dorosłych poważnie?!

To samo dziecię rysowało fffszystko z kółeczek [komórki] jak przy nim ryłam biologię i szeptało z nabożeństwem "palec kostkowy!" zginając se palec przed oczkami, jak ryłam anatomię. A potem chciało zostać patomorfologiem, jak podrosło.
          A ja byłam taka dziwna, że na zajęciach sobie prawdziwe kości do ćwiczeń wybierałam [ku zgrozie panienek], bo one miały guzki fffszystkie jak należy, nie to co plastiki.
          "Naga małpa" pana Morrisa - bezcenna.

Przekonuje mnie drugi wywiad, niestety nie nasz Skotnicki. Złośliwy koordynator panoszy się po Europie i nic tylko robi f poprzek? Zuy Fortynbrassss, zuy. Oddać go do cyrku!

Żyrafa
          • ave.duce Re: To trochę makabryczne, ale 14.02.14, 13:35
            Rzadko piszę na tematy prywatne, więc wybacz z góry:

będąc małą dziewczynką na letnisku - ujrzałam raz całkiem niechcący półtusze świńskie z domowego uboju... Sen z tym widokiem prześladował mnie przez wiele lat.
      • chateau Re: W Danii patrzy się inaczej na pewne rzeczy 26.03.14, 14:34
        Obraz trochę jak z Beowulfa.
    • mariner4 Ale z drugiej strony 17.02.14, 13:50
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15473407,Dania_zakazuje_uboju_rytualnego___Prawa_zwierzat_sa.html#BoxWiadTxt
      To mi się akurat podoba.
      M.
    • ave.duce W zabójczym ZOO przyszła kolej 26.03.14, 07:26
      ... na lwy ...

decyzja o zabiciu lwów zapadła po nieudanych próbach znalezienia nowego domu dla czterech spokrewnionych ze sobą zwierząt - o ile pamiętam, przy żyrafie twierdzono podobnie.
      • trusiaa Re: W zabójczym ZOO przyszła kolej 26.03.14, 08:55
        Oni są nienormalni! :(
        • ave.duce Re: W zabójczym ZOO przyszła kolej 27.03.14, 09:34
          Pragmatyczni :(
          • chateau Re: W zabójczym ZOO przyszła kolej 27.03.14, 22:40
            Ale dyrektor pewnie hamletyzował przed podjęciem pragmatycznej decyzji :/
    • ave.duce Niestety 06.04.14, 18:02
      https://joemonster.org/i/2014/04/20-20140401211315.JPG

to był Prima Aprilis :(
    • olga_w_ogrodzie Re: Humanitarny ubój żyraf? 06.04.14, 19:00
      totalnie nie podoba mi się parę wypowiedzi w tym wątku.
      ale co tam.

IMO - m.in. - chodzić pod cyrki i protestować.
      nie jest prawdą, że to nic nie znaczy - krople drążą skały.
      cyrk może być piękny.
      ten bez umęczania zwierząt: www.youtube.com/watch?v=Nwzn4DbRFsM

do ZOO, niestety, i ja łażę.
      dylemat taki, że ja za darmo tam bywam - ani się nie przyczyniam, ani przyczyniam.
      i jest tam pułapka: nie wspomożesz, to zwierzom będzie jeszcze gorzej.

ale mogę tam zobaczyć tę nową budowlę z funduszy UE powstającą na potrzeby rehabilitacji ptaków.
      i ok.
      tylko widzę też kotowate, słonie, a nade wszystko zaklatkowione ptaki - nikt nie przekona mnie, że to "ratowanie gatunku".
      nie trzeba się wiele znać, by zobaczyć u słoni czy lwów ewidentne oznaki depresyjnych automatyzmów.

w W-wie w ZOO, to jest wiele skrawków, gdzie, dzięki dbałości, miła zieleń jest.
      ale niewiele miłych miejsc dla zwierzów.

a w ogóle, to jako pierwszy, powinien być wdrożony zakaz darcia ryja.
      w sezonie wycieczka za wycieczką - co chwila około 30. dzieci podłazi do zwierzów i się drze.
      panie nie reagują.
      a to takie proste: - Idziemy do zwierzów, zamiast na lekcje, ale dziób w kubeł, bo zwierza dodatkowo umęczycie.

wzięłam i napisałam o tym do dyrekcji.
      ale cisza, póki co.

• ave.duce Re: Humanitarny ubój żyraf? 08.04.14, 22:24
        Lubię warszawskie ZOO, chociaż nie popieram ogrodów zoologicznych jako takich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka