27.02.14, 18:14
nie za ciekawa sytuacja :(

W dodatku Ukraińcy uchylili akurat ustawę o podstawach polityki językowej, dającej przywileje mniejszościom narodowym. Bez sensu całkiem.

I jeszcze Hofman z Lipińskim na wycieczkę się wybrali... żenada ;)
Obserwuj wątek
    • magdolot Re: Krym - 27.02.14, 20:38
      Oj, czarnowidz ze mnię. Zapomniałam, że Putin może nie fcieć żeby mu się własne szaraki poborsuczyły... i wygląda, że nie fce. Jak bardzo?
      By mię powiedzieli za młodu, że kiedyś będę ja trzymała kciuki za Tatarów, bym się turlała z radości przy każdym hejnale...

Czytam "Muzeum porzuconych sekretów" Oksany Zabużko. 300 stron za mną 400 jeszcze. Znakomite. Skończę, zapodam.
      Tam ciągle uwagi kto po jakiemu, ale z ustawą się pomylili; oświadczenie Sektora o braku rusofobii niestety tego nie równoważy, a ustawa daje pretekst.

• ave.duce Re: Krym - 01.03.14, 18:52
        "złapał Kozak Tatarzyna, a Tatarzyn za łeb trzyma"
    • ave.duce Re: Krym - 02.03.14, 07:56
      https://bi.gazeta.pl/im/28/38/ed/z15546408Q.jpg?preview=1
      • ave.duce Re: Krym - 02.03.14, 08:17
        Na Krymie rosyjskie wojska są, czy wkroczą do wsch. Ukrainy? Nie sądzę.
    • man_sapiens Re: Krym - 02.03.14, 11:51
      Czeczenia, Osetia, Gruzja, Ukraina - Stalin i Hitler to niewinne dzieciątka przy Putinie.
      Putin okupuje Krym i tzw. Zachód - UE, USA, NATO - i Polska - tak naprawdę nic nie robią. Nawet się nie oburzają. Za parę tygodni będzie to samo z Kijowem. A za kilka miesięcy - kto wie - może Putin "zadba o mniejszość rosyjską" w Estonii albo na Łotwie? Wtedy Obama porozmawia z nim przez telefon nie 90 minut ale co najmniej 2 godziny. Może nawet Rosja zostanie wyrzucona z G8?
      To jest po prostu ohydne. Jeżeli zniewolenie jakiegoś państwa nie powoduje istotnych szkód wielkich korporacji - to w jego obronie nikt nie kiwnie palcem w bucie.
      • ave.duce Re: Krym - 02.03.14, 14:10
        "Nie będziemy umierać za Gdańsk"?
        Kto teraz zaśpiewa nowy przebój: nie będziemy umierać za Krym?
        • gat45 Re: Krym - 10.03.14, 06:38
          ave.duce napisała:

> "Nie będziemy umierać za Gdańsk"?
          > Kto teraz zaśpiewa nowy przebój: nie będziemy umierać za Krym?

A mnie w głowie przewija się dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuga litania miejscowości po całym świecie rozsianych, za które też nie umarliśmy. Z tych w trakcie : Alepo. I wiele innych.

A swoją drogą - po członek meski rozrodczy zewnętrzny nam była autonomia Kosowa ? Kto stworzył precedens w Europie powojennej ?
          • ave.duce Re: Krym - 10.03.14, 07:37
            Tak się mści tworzenie precedensów w imię bieżących interesików.
        • 99venus Re: Krym - 10.03.14, 08:32
          ja nie będę.
          kryzys krymski spowodowany został przez ukraińską głupotę.Putin wykorzystał to w sposób bezbłędny.w dodatku miał rację mówiąc w swoim czasie,że Ukraina to terytorium a nie kraj.
          przypominam,że wynikiem Majdanu jest między innymi ujawnienie się Prawego Sektora i żądania ukraińskich nacjonalistów rewizji granicy z Polską.
          • man_sapiens Re: Krym - 10.03.14, 15:23
            Rozumiem twoją niechęć i brak zaufania (także mój) do Ukraińców - ale jakiż to błąd oni zrobili? Co się miało nie zdarzyć, żeby Putin nie zaczął swojej karnej ekspedycji? Poza, oczywiście, grzecznym pomaszerowaniem za Janukowyczem w objęcia Rosji (Euroazjatycka Unia Gospodarcza). Rożnica byłaby taka, że wtedy Putin nie kontrolowałby tylko Krymu (co mu się zapewne już udało) ale całą Ukrainę.
            No bo chyba nie chodzi ci o sprawę rosyjskiego jako języka urzędowego - nikt o tym nie wspomina a Ukraińcy wycofali się.
            Czemu uważasz, że Ukraina to nie kraj? Że dwujęzyczny (a nawet wielojęzyczny)? Nie pierwszy i nie ostatni (II RP była jeszcze bardziej zróżnicowana a udział Ukraińców w ludności południowo-wschodnich województw był podobny do udziału Rosjan na wschodniej Ukrainie). Że "mało praworządny" i skorumpowany? Na pewno nie bardziej niż Rosja. Że mało wyedukowany w europejskich i demokratycznych standardach? Porównaj znowu z Białorusią czy Rosją.
            Też nie cierpię ukraińskiego nacjonalizmu (jak każdego zresztą), wścieka mnie bezczelne negowanie zbrodni banderowców i brak wstydu za współpracę z nazistami - ale pozwólmy Ukraińcom mieć wreszcie swoje państwo i pomagajmy im je porządnie zorganizować. Do tego wrodzony u Ukraińców opór przeciwko każdej obcej władzy (także polskiej...) i duma budzi sympatię.
            Mam nawet nadzieję, że doczekamy się więcej sympatii Ukraińców do IIRP: Gdyby w 1918 nie udało się utrzymać Lwowa w Polsce, to Stalin zagarnąłby cała Ukrainę a nie tylko jej wschodnią część i dzisiaj język ukraiński by nie istniał. W Polsce Ukraińcy mogli rozwijać swoja kulturę i język - przy wszelkich utrudnieniach, które w Polsce nie były gorsze niż w innych wielonarodowych państwach z tamtego czasu.
            • 99venus Re: Krym - 10.03.14, 15:58
              nie odczuwam niechęci do Ukraińców.posiadam zdecydowanie negatywny stosunek do ukraińskich nacjonalistów.na temat zaufania nie wypowiadam się ponieważ w omawianym zakresie jest to uczucie całkowicie mi obce.
              uważam,że rację miał Sikorski mówiąc do opozycji majdanowej,że jak nie podpiszą (i nie zrealizują) porozumienia to zginą.i właśnie tak się dzieje.
              błędy ukraińskie-ustawa o języku,uchwalenie jej w takim momencie to dowód skrajnego debilizmu,ożywiona działalność skrajnej prawicy o korzeniach banderowskich,wysuwanie roszczeń terytorialnych i liczne deklaracje antyrosyjskie,bezhołowie administracyjne i organizacyjne,brak wyborów,wypuszczenie Janukowicza do Rosji,który w dalszym ciągu,z punktu widzenia prawa konstytucyjnego jest legalnym prezydentem.
              to wszystko dało Putinowi pretekst do interwencji na Krymie.a Władymir Adolfowicz jaki jest wszyscy wiedzą i widzą.
              Ukraina nigdy wcześniej nie była państwem,dzisiaj jest to twór w stanie kompletnej anarchii,
              przeżarty nieprawdopodobną korupcją,z rozpadającymi się miastami,wsią jeszcze z XIX wieku,
              chaosem w sferze gospodarki komunalnej,nikłym poczuciem państwowości wśród obywateli o totalnie bolszewickiej mentalności z trwałą roszczeniową filozofią.
              ja nie mam nic przeciw państwu ukraińskiemu,nie mam nawet pretensji,że z ludobójców zrobili bohaterów narodowych i stawiają im wszędzie pomniki.zawsze mówiłem,że każdy naród ma takich bohaterów na jakich zasłużył i jakich sobie wybrał.Ukraińcy wybrali Banderę i Szuchewycza.
              ja niczego od nich nie chcę ani nie oczekuje.
              nie zasługują na moją sympatię a więc są całkowicie obojętni.uważam,że swoje problemy muszą rozwiązać sami-a czy potrafią to już oddzielny temat.natomiast jestem zdecydowanie przeciwny szalejącej polityce miłości do Ukrainy i podejmowaniu nadzwyczajnej aktywnosci wynikającej wyłącznie z rusofobii oraz narzucaniu się z pomocą.stan nadzwyczajnego podniecenia wielu polskich,pożal się boże polityków wzbudza moje obrzydzenie.
              a generalnie to wiosna przyszła,16,5 stopnia-i to jest optymistyczne.
        • ave.duce Re: Krym - 13.03.14, 07:46
          Jeżeli sama Ukraina odpuściła Krym, to o co chodzi?
          • ave.duce Re: Krym - 13.03.14, 07:49
            ps. tylko Tatarów żal.
            • jola.iza1 Re: Krym - 17.03.14, 00:26
              ave.duce napisała:

> ps. tylko Tatarów żal.

I koni, i prawdziwych Cyganów.

ps. A zapytam, a ilu Tatarów krymskich, dzisiejszych, Wodzowa zna ?
              • gat45 Re: Krym - 17.03.14, 15:47
                Uprzedzając ewentualne pytanie : nie znam też żadnego Tybetańczka, ani żadnego Tutsi. Ograniczyłam się do tych a "t".
                • ave.duce Re: Krym - 18.03.14, 09:03
                  A ja znam Timura. I jego drużynę.
                  • scoutek Re: Krym - 18.03.14, 09:17
                    wstyd się przyznać, ale ja uwielbiałam Timura
                    był taki dobry, tak się starał, by Żenia mogła spotkać ojca przed wyjazdem.....

----
                    z każdym dniem mojego życia nieuchronnie rośnie liczba tych, którzy mogą mnie pocałować w d.....
                    moviemovie.blox.pl
                    • ave.duce Re: Krym - 18.03.14, 17:47
                      Pierwszy przekład ukazał się wcześniej niż "Dzieła wybrane" Lenina ;)
                      • ploniekocica Re: Krym - 18.03.14, 18:22
                        Timur to pikuś cziłała jest. Ja się zaczytywałam w odziedziczonych po ciotce "Dzieciach Musztardowego Raju". To była radziecka książka dla dzieci o imperialistycznych Hamerykańcach gnębiących biedne murzyniątka i ich równie czarnych rodziców. Ale na szczęście wielki czerwony brat ich nie pozwolił ukrzywdzić - opowieść kończy się optymistycznym akcentem i biedni wyzyskiwani Afroamerykanie płyną statkiem do ziemi obiecanej ZSRR, gdzie nikt ich nie będzie gnębił i wyzyskiwał.
                        Czytał ktoś to może?
                      • scoutek Re: Krym - 18.03.14, 22:08
                        Ale ja czytałam w oryginale.......
    • zapijaczony_ryj Hofman "Wackiem" postraszy, a Lipiński kogoś przek 02.03.14, 12:25
      ave.duce napisała:

> nie za ciekawa sytuacja :(
      >
      > W dodatku Ukraińcy uchylili akurat ustawę o podstawach polityki językowej, dają
      > cej przywileje mniejszościom narodowym. Bez sensu całkiem.
      >
      > I jeszcze Hofman z Lipińskim na wycieczkę się wybrali... żenada ;)
    • lodziarek Re: Krym - 02.03.14, 20:35
      Putin weźmie Krym bezkrwawo po referendum, a zachód nic nie zrobi i z czasem wszyscy pogodzą się z tym stanem rzeczy podobnie jak z Gruzją (Abchazja, Osetia). Na wschodzie Ukrainy bedą prowokowane akcje mające siać niepokój i destabilizację.
      Zachód nie ma pola manewru, bo wojska nie wyprowadzi z koszar, a ewentualne sankcje gosp.też są ograniczone, bo np. Niemcy i Polska nie zrezygnują z gazu chociażby. Słyszałem propozycję zeby wprowadzić embargo na wysokie technologie, ale to też jest niemożliwe, bo z tego co wiem, Francja ma olbrzymi kontrakt na sprzedaż Rosji okretów wojennych i nie zrezygnuje.
      Jednym słowem: KICHA:/
      • ave.duce Re: Krym - 03.03.14, 09:14
        Może wreszcie "genetyczni" docenią (marne szanse) nasze uczestnictwo w NATO i w UE.
        • magdolot Re: Krym - 03.03.14, 12:39
          Smuta:
          forum.gazeta.pl/forum/w,28,149866537,149867438,Re_Na_razie_Rosja_ekonomicznie_zyskuje.html?v=2#p149867438
          Doceniam FK. A na chwilkę się ucieszyłam, że ruszamy pkt.4...
          • tojajurek Przekornie... 03.03.14, 15:47
            Siem - dla równowagi - spytam.
            Po pierwsze primo - jakie właściwie historyczne prawa rości sobie Ukraina do Krymu. Genetycznie należy on się Tatarom, a zasiedlony jest od dawna przez Rosjan. Ukrainie został podarowany przez ZSRR, administracyjnie, gdy nie istniała suwerenność żadnych sowieckich republik.
            Po drugie primo - na co właściwie Krym Ukraińcom. Mało mają włąsnych kłopotów?
            Po trzecie primo - jaka właściwie dla Polski różnica czyj jest Krym? Pomijając zabawę w robienie Rosji w poprzek przy każdej okazji.
            • magdolot Re: Przekornie... 03.03.14, 19:32
              Przekornie odpowiem, że Krym jako taki w tym fffszystkim nie ma najmniejszego znaczenia. Robienie Rosji w poprzek też akurat nie. Robienie Putinu - owszem, i to nawet bardzo. Tylko się trzeba niewąsko przyłożyć. Z przekory, to mnie wyszedł chłopski [babski!!!] Ockham:
              forum.gazeta.pl/forum/w,28,149866537,149874253,Re_Na_razie_Rosja_ekonomicznie_zyskuje.html
              • tojajurek Re: Przekornie... 03.03.14, 21:42
                Ja bym zaproponował taki numer, żeby spytać ludnośc okręgu kaliningradzkiego, czy może mieliby ochotę zostać przyłączeni do Polski, na razie jako okręg autonomiczny, z perspektywą wejścia do UE. Oczywiście na zasadzie referendum. Prusy Wschodnie zawsze były łakomym kąskiem dla Europy i solą w oku Rosji. Pewnie nic by z tego oczywiście nie wyszło, ale byłaby zadyma.
                • magdolot Re: Przekornie... 03.03.14, 23:52
                  To chyba planowała Sawcia. :)
                  Kukiełka właśnie poprosił Wuja o pomoc wojskową, Turcja będzie zajadle korkować Dardanele, a my na Kaliningrad? Weźmiemy drania w dwa ognie.
                  • tojajurek Re: Przekornie... 04.03.14, 00:10
                    O, to, to!
                    Na Królewiec! Kant naszym patronem! Prawo moralne w nas!
                    • magdolot Re: Przekornie... 04.03.14, 00:12
                      A potem na Białogród. Czymkolwiek on jest. A na deser do Rygi?
                      • magdolot Re: Przekornie... 04.03.14, 00:18
                        O, kurna, z Białogrodem niedobrze:

Székesfehérvár (Białogród Królewski) – miasto na Węgrzech
                        Białogród nad Dniestrem, hist. Akerman, Cetatea Albă – miasto na Ukrainie
                        Belgrad – stolica Serbii
                        Biełgorod – miasto w Rosji
                        Białogród-Kolonia – kolonia w województwie wielkopolskim, w powiecie konińskim, w gminie Kleczew
                        Białogród-Folwark – osada w województwie wielkopolskim, w powiecie konińskim, w gminie Kleczew

Musimy dokładniej przeczytać Szwejka, albo się zdywersyfikować. Za to Kleczew prawie jak Klewki i tam są dwa naraz.
                        Kto mi mundry powie na który cholerny Białogród podążał dzielnie Szwejk wózkiem z okładem z opodeldoku? I persume, że to Belgrad był jednak...
                        • ewa9717 Re: Przekornie... 06.03.14, 15:15
                          Zawsze możemy odbić w lewo/prawo i iść dalej z okrzykiem: wodzu, prowadź na Kowno...
                        • chateau Re: Przekornie... 16.03.14, 21:37
                          To szczegóły światło ćmiące.
                          Najważniejsze, żeby żołnierze umieli wypróżniać się na rozkaz. Bo wiadomo, jak reaguje wróg w kontakcie z taką armią.
    • lodziarek Re: Krym - 06.03.14, 12:53
      Putin cały czas wyprzedza Unię i USA - właśnie rosyjska Duma podjęła decyzję o głosowaniu w następnym tygodniu nt. przyłączenia Krymu, a Zachód jeszcze się zastanawia nad sankcjami w kontekście poprzednich wydarzeń:/
      • widz102 Re: Krym - 06.03.14, 13:20
        Chyba się wreszcie dopracowałem jedynego mozliwego rozwiązania logicznego - czyli opartego na założeniu, że Putin jednak nie zwariował - PO CO Rosja to robi. Teraz to weryfikuję podstawiając pod to kolejne klocki. Ni diabła nie pasują przy założeniu że chodziło Rosji o imperializm XIX wieku czy zamordobranie dla samego zamordobrania Ukrainy. Ale idealnie pasują zakładając, że na świecie już od mniej więcej trzech lat mamy ostrą fazę wojny między USA i Rosją (ale nie Rosją a Unią Europejską, co ciekawe) całkiem nowego typu. Wrzuciłem to na Forum polityka i gospodarka (albo odwrotnie). Kto chce, niech się męczy;)
        Pozdr.
        • magdolot Re: Krym - 07.03.14, 01:17
          Fczoraj w nocy czytałam pana Pig, co relacjonował nasze spacerki pod Kaliningradem. Nasze tanki podsłuchały Jajurka i naspaliniły gdzie cza.
          • magdolot Re: Krym - 09.03.14, 20:26
            Polski list otwarty do ONZ i KE w obronie Tatarów [ostatnio jakby zapomnianych?] i nie tylko.
            Wstawiłam też na FK dla równowagi, bo espionaż się dziś tak uaktywnił, że chyba jednak będzie desant... :(

secure.avaaz.org/en/petition/All_leaders_of_the_free_world_Act_on_Ukraine_save_Crimean_Tatars/?copy
            • ave.duce Re: Krym - 11.03.14, 11:22
              Podpisałam.
              • man_sapiens Re: Krym - 11.03.14, 17:05
                Te podpisy jakoś niezbyt sprawnie tam przybywają...
                • ave.duce Re: Krym - 11.03.14, 17:30
                  Fakt. Ale doczekałam się swojego ;)
                  • magdolot Re: Krym - 11.03.14, 22:19
                    Bo to jest prywatna petycja z tych, które każdy jeden może. Nie jest pewnie ani na stronie głównej, ani mailami jej nie poganiają. Jak Avaazy robią swoją akcję, to mnie zawiadamiają mailem. Nie dostałam maila, wyczytałam w "relacji żywcem z Ukrainy".
                    Ale sporo narodowości tam widziałam.
                    • ave.duce Re: Krym - 11.03.14, 22:21
                      W każdym razie - thnX za linkę.
                      • man_sapiens Re: Krym - 11.03.14, 22:37
                        Rozesłałem po znajomych (tych, co nie forują ze dworują).
                        • magdolot Re: Krym - 12.03.14, 00:57
                          Wzbiera we mnię chęć nauczenia się jak zrzucać ekran, bo fczoraj żem przeczytała taki wątek na Świecie, że mi śficzki w oczach stanęły, dziś się chciałam upewnić i jeszcze raz przetrawić i wątek znalazłam, ale moderacja po nocy "zniknęła" fragment wątku. Najciekawszy, kurna! Z żęderem jak złoto. Uuuch!
                          • man_sapiens Re: Krym - 13.03.14, 16:04
                            Bez związku z Krymem
                            > Wzbiera we mnię chęć nauczenia się jak zrzucać ekran
                            Wujek Franek radzi: ty nie wzbieraj wew cię, ty spróbuj tego getgreenshot.org/
                            • magdolot Re: Krym - 17.03.14, 02:05
                              Dzięki Ci kici miau!
    • iza.bella.iza Chyba pozamiatane:( 16.03.14, 20:53
      Referendum, rozejm na ewakuację ukraińskich wojsk... Biedni Tatarzy:(
      • magdolot Re: Chyba pozamiatane:( 17.03.14, 02:14
        Ten zamiata najlepiej, kto zamiata ostatni. Nu, zajec, ci jeszcze wp.

South Stream będzie kosztował Rosję połowę taniej, bo pójdzie po bywszych ukraińskich wodach terytorialnych. Odetną Ukrainę od wiercenia szelfu, a już się dywersyfikowali...
        I tak los nieszczęsnych Tatarów zaczyna mi się kojarzyć ze smutną historią rodziny Wodza White Halfoata z "Paragrafu 22".
        • widz102 Re: Chyba pozamiatane:( 17.03.14, 15:27
          A jeszcze jak weźmiesz pod uwagę, że we wschodniej Ukrainie oraz wokół Krymu w łupkach leżą sobie i czekają pokłady gazu tak ogromne, że ich wydobycie uniezależniłoby Ukrainę od Gazpromu całkowicie... To moja niedawna hipoteza nie tylko się potwierdza, ale jeszcze się rozrasta o moduł czysto surowcowy do zagrabienia przy okazji kontroli nad rosyjskimi gazociągami... Ale jakoś wcale mnie to nie cieszy... Wręcz przeciwnie - to dodatkowy argument za anschlussem rychłym całego południowo-wschodniego kawała Ukrainy przez Rosję. Czyli wyjęcia przez nią wszystkich rodzynek z kołacza. Czego dowodzi faktyczne ultimatum federacyjne postawione dziś Ukrainie przez Putina.
        • man_sapiens Re: Chyba pozamiatane:( 17.03.14, 23:27
          > Wodza White Halfoata z "Paragrafu 22"
          Albo Johny Deppa - Tonto z Samotnego Jeźdźca...
    • 99venus Re: Krym - 18.03.14, 13:05
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15641700,Zyrinowski_proponuje_Polsce_udzial_w_rozbiorze_Ukrainy_.html?lokale=olsztyn#BoxWiadTxt
      puszka Pandory została otwarta.
      • chateau Re: Krym - 18.03.14, 22:13
        Bez przesady.
        To nawet nie jest tzw. szczur, to rojenia idioty.

Puszka się otworzy kiedy Rosja wystąpi z roszczeniami wobec dowolnego kraju NATO. Np. Litwy w kwestii korytarza do Kaliningradu.
        Ale raczej nie wystąpi. Jest taka nieprzekraczalna granica, której Putin nie przekroczy.
        Niestety Ukraina nie zadbała na czas o ustawienie się po odpowiedniej stronie tej granicy.
        • man_sapiens Re: Krym - 18.03.14, 22:47
          > Ale raczej nie wystąpi. Jest taka nieprzekraczalna granica, której Putin nie
          > przekroczy.
          Myślisz, że Brytyjczycy, Francuzi i Hiszpanie zechcą umierać za Rygę czy Wilno? Że Niemcy zdecydują się strzelać w Europie? Liczę bardziej na Szwedów - Estonii nie pozwolą tknąć.
          Ale właściwie czemu w to nie wierzyć. Będę spać spokojniej.
          • chateau Re: Krym - 18.03.14, 23:27
            Prywatne zdanie Brytyjczyków, Francuzów czy Hiszpanów nie ma tu nic do rzeczy.
            Żołnierze mają swoje zadania do wykonania i tyle.

Jak dotąd nikt się nie poważył na atak na jakikolwiek kraj Paktu.
            • 99venus Re: Krym - 19.03.14, 08:14
              Jak dotąd nikt się nie poważył na atak na jakikolwiek kraj Paktu.
              -oprócz bin Ladena.
            • man_sapiens Re: Krym - 19.03.14, 18:32
              > Żołnierze mają swoje zadania do wykonania i tyle.
              Prywatne zdanie wyborców ma znaczenie w każdym demokratycznym kraju.To politycy stawiają wojsku zadania do wykonania.
              Co za problem, żeby na Łotwie rosyjska "samoobrona" przy pomocy zielonych ludzików w mundurach ze sklepu survivalowego powtórzył imprezę z Krymu? Wtedy Cameron zagrozi Putinowi, że tym razem być może już naprawdę i może nawet wkrótce wykluczą Rosję z G8. I nawet może NATO całkowicie zerwie współpracę z Rosją. A Francja dostarczy Rosjanom desantowiec "Sewastopol" niezatankowany i z nieumytym pokładem. Na szczęście USA wciągnie na czarną listę 77 obywateli Rosji, w tym nawet 2 zastępcę ministra sportu.
              • chateau Re: Krym - 19.03.14, 18:52
                > To politycy stawiają wojsku zadania do wykonania.
                Ale nie wszyscy politycy. Nawet nie wszyscy z rządu.

Brak reakcji Sojuszu na zaatakowanie jednego z państw członkowskich to koniec NATO.
              • gat45 Re: Krym - 19.03.14, 19:35
                OK, mnie też szlag trafia na tę dysproporcję reakcji wobec prowokacji, ale kiedy się zastanawiam nad tym, co mnie by zadowoliło, to od razu okazuje się, że są to rzeczy absolutnie niewykonalne. Częściowo niewykonalne ze względu na zasady pętające cywilizowanego człowieka. A Ty masz jakieś pomysły, Sapiensie ?
                • man_sapiens Re: Krym - 19.03.14, 22:08
                  Wywalić Rosję z WTO. Wprowadzić sakramenckie utrudnienia dla wszystkich Rosjan przy wyjazdach poza ten kraj - na początek wizy tylko na miesiąc po 3 miesięcznym czasie załatwiania, podnieść ich cenę. Solidarnie budować w Europie niezależność od dostaw gazu i ropy z Rosji (to musi potrwać z 5 lat) - sama perspektywa tego powali rosyjską gospodarkę. Wyrzucić Rosję z systemu SWIFT. Przywrócić zakaz eksportu do Rosji najnowszych technologii. Nie wpuszczać rosyjskich ciężarówek na europejskie drogi. Nie dotować żywności eksportowanej do Rosji. Przy każdej okazji powtarzać, że Rosja z neokolonializmem Putina to imperium zła. Przywrócić do życia Radio Swoboda. Utrudnić tranzyt do Kaliningradu. Piętnować ludobójstwo i zbrodnie wojenne w Czeczenii.
                  Nie wszystko na raz i niekoniecznie w takiej kolejności.
                  • chateau Re: Krym - 19.03.14, 22:58
                    > Wywalić Rosję z WTO.
                    Może być ciężko, bo kapitaliści lubią kupować sznurek po dobrej cenie. Ale może się udać.

> Wprowadzić sakramenckie utrudnienia dla wszystkich Rosjan
                    > przy wyjazdach poza ten kraj - na początek wizy tylko na miesiąc po 3 miesięczn
                    > ym czasie załatwiania, podnieść ich cenę.
                    IMHO bez sensu. Zrobiłbym odwrotnie, tzn. wprowadziłbym ułatwienia. Z wyjątkiem czarnej listy, gdzie jest ban na wjazd i kropka.

> Solidarnie budować w Europie niezależ
                    > ność od dostaw gazu i ropy z Rosji (to musi potrwać z 5 lat) - sama perspektywa
                    > tego powali rosyjską gospodarkę.
                    Poza dyskusją.

> Wyrzucić Rosję z systemu SWIFT.
                    A to faktycznie może zaboleć.

> Przywrócić zakaz eksportu do Rosji najnowszych technologii.
                    COCOM się w sumie sprawdził. Ale to było kiedyś. Teraz może nie zadziałać.

> Nie wpuszczać rosyjskich
                    > ciężarówek na europejskie drogi.
                    I będzie wice wersal. Ale drobiazgowe kontrole techniczne znacznie by pomogły.

> Nie dotować żywności eksportowanej do Rosji.
                    A co? Dumping jest zły? Wręcz przeciwnie. Dotować na potęgę.
                    • man_sapiens Re: Krym - 20.03.14, 00:05
                      Qrcze, jeszcze nam się z FZD zrobi Kraj... Ale to już ostatni raz:
                      - Utrudnienia przy wizach: zaboli wszystkich co bogatszych a także bardzo bogatych Rosjan. Ci pierwszy się wkurzą i przestaną głosować na Putina, ci drudzy popędzą Putinowi kota (i to nie tego od Kaczyńskiego)
                      - Myślę, że COCOM sprawdziłby się teraz jeszcze bardziej, Rosja przyzwyczaiła się do importowania różnych gadżetów
                      - Ciężarówki - każdy rodzaj sankcji wywoła reakcję symetryczną - albo inne szykany. I dobrze, generalnie chodzi o to, żeby import i export z Rosją stał się trudny i kosztowny.
                      Co naważniejsze - jestem w tym wszystkim laikiem, ważne, że jest milion sześćset dwa dziewięćset możliwości żeby putinowska Rosja poczuła egzystencjalny ból.
                      • magdolot Re: Krym - 20.03.14, 01:05
                        Ależ Chateau ma diabolicznę rację, niech lud wypierdziela drzwiami i oknami a przy okazji się cywilizuje. :) Cywilizowane ciężarówki się trzymają kupy, a rosyjskie zapewne można na cacy bez sankcji, wystarczy być upierdliwym. :)

Pożyjemy, zobaczymy. Może nawet zobaczymy próbę sił rządów i korporacji. Pierwsze poważne starcie? Choć z grubsza przebieg macek pozaplatanych jak fiks? Czy do maluczkich dotrą echa tej zabawy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka