Dodaj do ulubionych

jest dobrze!

22.03.14, 13:14
słońce świeci.15,9 stopni w cieniu.kwiatki zaczęły wychodzić.pnąca hortensja wypuściła listki-jeszcze 3-4 dni i posadze.sroka wije gniazdo na jaworze.od godziny pekluje się szynka,schab i boczek.
nabieram radosci z każdym dniem i zachęcam do tego samego.
Obserwuj wątek
    • ave.duce Re: jest dobrze! 31.03.14, 13:25
      Jak wygląda sytuacja na polu smakołyków?
      • tojajurek Re: jest dobrze! 31.03.14, 14:43
        Najwyraźniej jakaś świnia poległa męczeńską śmiercią.
        Mniam.
        • ave.duce OSTRZEGAM - drastyczne ... 31.03.14, 19:19
          Nie samą wieprzowiną Japończyk żyje...
      • 99venus Re: jest dobrze! 31.03.14, 18:00
        Madame,
        przed chwilą skończyłem przekładać mięsiwa.kolor dobry,zapach odpowiedni.to jest 10 dzień peklowania.mam zamiar potrzymać przyszłe wędzonki do soboty,wyjąć z zalewy,obsuszyć w komorze i w niedzielę rozpocząć odymianie.zakończenie około 11-13 kwietnia.w międzyczasie
        półdniowa przerwa na wędzenie ryb ponieważ w połowie przyszłego tygodnia zbiera się ekipa pomocników.
        dzisiaj wieczorem mam w planie przygotowanie i zamrożenie schabu po mojemu:cieniutkie plasterki schabu 2 mm,podsmażam przez chwilę na patelni z olejem i wyjmuję,na olej wrzucam drobno pokrojną cebulkę i lekko podsmażam-nie może zbrązowieć.w międzyczasie plastry schabu skrapiam sosem sojowym,nacieram w I wersji czosnkiem,zalewam cebulką,dodaję pokrojone drobno pieczarki i lekko podgrzewam podlewając smietaną z solą,papryką i pieprzem,dodaję plasterki ogórka kiszonego i świeżej papryki.przekładam do pojemnika,zamrażam i czeka na lepsze czasy-zawsze jest pod ręką.w II wersji robię zalewę z smietany,1 łyzki mąki kartoflanej,dodaję podgrzane na oleju pasemka suszonych sliwek(nie wędzonych),kilka rodzynek,zalewam tym plastry schabu,po schłodzeniu zamrażam.
        w zamrażalniku czekają 4 golonki(przednie,małe) na których będzie kapusniaczek.
        barek obficie zaopatrzony w lekkostrawną wódeczkę piołunowo-pigwową.
        powiem szczerze-zasłużyłem na to całym swoim życiem.
        z wyrazami szczególnej atencji
        v.
        • ave.duce Mersi bo/cz/ku :) 31.03.14, 19:21
          Smakowicieś to, Panie V., opisał. Powtórzę za ToOnymJurkiem: mniam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka