Dodaj do ulubionych

W tajemnicy

17.04.14, 08:42
... Nad szybkim, potężnie uzbrojonym lekkim czołgiem, następcą wozu bojowego Anders, pracuje w tajemnicy Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Urządzeń Mechanicznych w Gliwicach ... - o czym otwarcie donosi z pewną dumą "Rzeczpospolita". Brawo! Pomoc nieoceniona dla ... oficerów wywiadu Rosji i Białorusi ...
Obserwuj wątek
    • widz102 Re: W tajemnicy 17.04.14, 09:00
      Założenia taktyczno techniczne projektowanego czołgu są szeroko znane - bo WSZYSTKIE kraje produkujące czołgi projektują je dziś na podobnym poziomie technologicznym. Rzecz i tajemni ca (ewentualna) jest w samych materiałach zaprojektowanych w czołgu a potem (oby) produkowanych). Np, w składzie pancerza reaktywnego, w elektronice pokładowej, w systemach naprowadzania i optoelektronice, w materiałach pędnych itd. Czyli diabeł tkwi w szczegółach. A te - mam nadzieję - są wystarczająco chronione.
      Sama sylweta i makieta Pl-o1 znana jest co najmniej od roku, kiedy tylko położono krzyzyk na zaniechanym obecnie jak widać studium rozwojowym wielofunkcyjnej platformy bojowej Anders. Nalezy pamiętać, że prawdziwa wojna idzie dziś nie tyle ze szpiegami Rosji (bo ich "czarny oprzeł" odpowiadający parametrami Pl-01 zaprojektowany został już jakieś 10 lat temu, co między polskimi producentami wyrobu finalnego i zagranicznymi dostawcami podzespołów i rozwiązań modułowych.
      I jeszcze jedno - sam czołg to betka. Tak naprawdę ważne będą dopiero rozwiązania taktyczno-operacyjne i logistyczne z nim związane, gdy (jeśli) w ogóle powstanie. Bo aż tak nowy czołg to nie tylko lufa. To zmienione od podstaw zasady wspóldziałania z innymi rodzajami broni i wojsk, zupełnie inna taktyka na polu walki itd itp. O ile np. Anders był platformą przystosowaną raczej do warunków Afganistanu (operowanie w terenie okupowanym), to Pl-01 - już na pierwszy rzut oka - to uzbrojenie czysto operacyjne. Czyli i aktywna obrona z przerzucaniem po rokadach (stara, zda się zapomniana już w Polsce koncepcja obrony okręznej), jak i czołg przełamania - o ile dojdą do niego środki panowania powietrznego - czyli nowe samoloty i śmigłowce oraz nowa artyleria rakietowa zupełnie.
      Już nie mówiąc o całej elektronice... i nowym oprzyrządowaniu zołnierza.
      To jest CAŁY SYSTEM nowy, a nie tylko czołg.
      • ave.duce Re: W tajemnicy 17.04.14, 10:47
        Nie znam się na tym. Wg mnie - artykuł obwieszczający, że coś się tworzy "w tajemnicy" (a tym samym tę tajemnicę naruszający), jest idiotyzmem.
        • 99venus Re: W tajemnicy 17.04.14, 11:34
          to przecież kwestia braku podstawowych kwalifikacji zawodowych ludzi,którym dzisiaj się wydaje,że są ?|"dziennikarzami".
          bardzo mnie zawsze cieszy jak to uczone towarzystwo w radio,tv mówi "akła" a nie "akwa",opowiada lub pisze o wodnych akwenach,ostatnio w III pr.PR słyszałem w dziennikusformułowanie "na stołówce".
          przecież to są analfabeci.
          • widz102 Re: W tajemnicy 17.04.14, 12:08
            Np. zasięg czołgu. Jak większy zasięg pl01 przełoży się na całą logistykę (czyli np. niezbędne zakupy/produkcję wozów zabezpiexzenia technicznego które muszą mieć porównywalny zasięg. Sprawa serwisu pola walki. Sprawa wydłużenia zasięgu środków transportu piechoty zmech. Np. Anders sam był transporterem. Pl01 już nie. Itd itp- nawet parametry środków wsparcia powietrznego tu wchodzą w grę nowe: bo skoro czołg ma większy zasięg, to albo on musi mieć np. więcej amu, albo śmigłowce kawalerii powietrznej (a zatem muszą być też zmienione). Tak to działa. A za tym idą pieniądze wielekroć większe niż na same czołgi. Np. weźmy f-16. no przepychota. Tyle że w przeciwieństwie do grippenów i migów nie mogą operować z lotnisk na wydzielonych odcinkach szos, a mogą z zaledwie kilku lotnisk wojskowych (bodaj dwóch w Polsce). A samoloty rosjan mogą i z szos. Co całkowicie zmienia taktykę ich użycia. O czym oczywiście dziennikarze tabloidowi (czyli 99 proc wszystkich nawet nie słyszeli bo i po co. Oni znają się na cyckach i durnowatych jak oni sami politykach, a nie na czołgach, konstytucji, resecie walutowym czy ofe. Już nie mówiąc o globalnej czy krajowej gospodarce.
          • ave.duce Re: W tajemnicy 17.04.14, 12:43
            Niedawno słyszałam panią mówiącą o twórczości BabEla ;)
            • chateau Re: W tajemnicy 17.04.14, 13:26
              Chodziło o Wieżę Babela?
              • ave.duce Re: W tajemnicy 17.04.14, 15:59
                Albo o Bubel Band.
                • gat45 Re: W tajemnicy 17.04.14, 16:16
                  A ja CiĘ powiem, że - mający w uchu na stałe brzmienie "tur effel" - sama nie wiem, co mnie bardziej razi : "wieża ajfla" czy "ajfelowa basznia".
    • trusiaa Re: W tajemnicy 17.04.14, 09:22
      PHI.

Otwieram gorączkowo, gdyż takiego info się spodziewam: Nie bójcie nic STOP JZRed czÓwa STOP NW niebawem STOP, a tu?

Phi po trzykroć!
      • ave.duce Re: W tajemnicy 17.04.14, 10:54
        Trusiaa Phi-Phi?
        • trusiaa Re: W tajemnicy 17.04.14, 11:27
          https://www.newcelebritystudios.com/poohsrainforest/Rabbitsign-dgu.gif
    • lodziarek Re: W tajemnicy 17.04.14, 12:08
      Rzepa pewnie chciała przestraszyć Putina, żeby nie fikał:)
      • ave.duce Re: W tajemnicy 17.04.14, 12:42
        Możliwe.
        Gmyz wszak zabrał swoje wiaderko z trotylem i teraz robi w odRzeczy.
        • magdolot Re: W tajemnicy 17.04.14, 13:32
          Ufffielbiam tajemice!

Dopotąd udławiły mnię dwie:
          1. News o zwinięciu przez nasze służby specjalne białoruskiego bodajże atasze za fotografowanie budynku NATO w Bydgoszczy. Umajony zdjęciem owego budynku. Pierwszy komentarz: po kiego on to fotografował miast ściągnąć se fotkę z Wyborczej?!
          2. News z wpływaniu tajemniczego USS Donald Cooka na Morze Czarne [szczegóły dotyczące statku są ścisłą tajemnicą]. Wyguglowałam je sobie dusząc się ze śmiechu wraz z 50 fotkami tajemniczego okrętu.
        • lodziarek Re: W tajemnicy 17.04.14, 19:36
          Przez to odejście Gmyza, to kłopot się zrobił, bo Rzepa straciła wyrazistą linię prorosyjskości i teraz nie wiadomo, czy ta fotka ma dać Putinowi oszczędności na szpiegach, czy też przestraszyć naszą potęgą:)
    • man_sapiens Re: W tajemnicy 17.04.14, 14:22
      Chcesz, żeby na dworce kolejowe wróciły tabliczki "zakaz fotografowania" - bo to tajemnica?
      • ave.duce Re: W tajemnicy 17.04.14, 14:27
        W XXI wieku?
        • widz102 Re: W tajemnicy 17.04.14, 19:03
          No co, u kima una to działa...
      • magdolot Re: W tajemnicy 17.04.14, 20:16
        man_sapiens napisał:

> Chcesz, żeby na dworce kolejowe wróciły tabliczki "zakaz fotografowania" - bo t
        > o tajemnica?

Na dworce - tak. Bo to tajemnica. Fffstydliwa.
      • mariner4 Zastosowane technologie to tajemnica 22.04.14, 16:01
        Wygląd nie.
        A propos tabliczek z zakazem fotografowania. Na moście Długim w Szczecinie był taki zakaz aż do końca PRL.
        Bylem z kilkoma kolegami w barze na drinku. Jeden z kolegów, mieszkaniec Gdyni chciał napisać widokówkę. Kupił w kiosku "Ruchu" kartkę właśnie z tym mostem. A że już byliśmy z lekka "wyluzowani", napisaliśmy donos do prokuratury na "Ruch", że kolportuje zdjęcia mostu, którego nie wolno fotografować. Jakie było moje zdumienie, jak dostałem z prokuratury dowody uznania za "obywatelską postawę"!
        M.
    • humbak Re: W tajemnicy 17.04.14, 22:42
      Jakiej tajemnicy? O pracy nad tą platformą czytałem w zeszłym roku ze dwa taksty, a nie jestem osobą przesadnie się interesującą militariami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka