Dodaj do ulubionych

Wasza Galeria II

28.07.15, 14:34
Wystawa osiągnięć intelektualnych ulubieńców (1/2) Xeofanta, którzy tworzą tą miłą i niepowtarzalną atmosferę forum za dworum.

Na początek praca marinera4, artysty który przeważnie publikuje za granicą w przerwach pomiędzy obcinaniem głów dorszom, a patroszeniem troci. Mariner uważa że cytuje: " Du..ę ma w dupie" i jest to jakby jego artystyczne credo, które wyznacza ramy w jakich ten artysta porusza się w niezwykle interesującym świecie artystycznej prowokacji.

Pies go.............
mariner4 27.07.15, 18:00
M.
I małe pieski też.
forum.gazeta.pl/forum/w,28,158298520,158298821,Pies_go_.html
Obserwuj wątek
    • tw_wielgus Re: Wasza Galeria II 28.07.15, 14:37
      Wywiad z tym niezwykle interesującym artystą starszeo pokolenia został zamieszczony tutaj:
      Wakacje a psy
    • tw_wielgus Slavicus 28.07.15, 15:12
      o znaczeniu defekacji przestrzeni publicznej w dziedzinie pop artu.
      Artysta z kręgów dworskich zwraca uwagę na doniosłą rolę jaką do przestrzeni publicznej wnoszą pomniki zmarłego Papieża Polaka. Z jego słów przebija charakterystyczny głęboki szacunek dla zmarłych.

Re: Żenujące. Dodaj do ulubionych
      sclavus  28.07.15, 14:47 Skasujcie Odpowiedz cytując Odpowiedz
      ... że Polska JUŻ jest nieźle zas.rana tymi pomnikami, prawie jak pomnikami jp2...
      A przecież jeszcze nie są u władzy!!

forum.gazeta.pl/forum/w,28,158305495,158306118,Re_Zenujace_.html
      • tw_wielgus sclavus! Oczywiście sclavus! 28.07.15, 15:17
        proszę mi wybaczyć zaistniałą pomyłkę.
    • czan-dra Re: Wasza Galeria II 28.07.15, 16:17
      Mam pytanie, dlaczego tak zależy Ci na banie?
      I a propos, czwartego lutego napisałem Duda kupa, załapię się do Galerii? :)
      • tw_wielgus Re: Wasza Galeria II 28.07.15, 16:55
        Na razie Twoje prace, dzieła, nie nadają się do galerii sztuki nowoczesnej. Chociaż "kupa" nadawała by się do sali poświęconej Bartłomiejowi Sienkiewiczowi twórcy czwartego tomu trylogii.
        Podchodzisz do swojej sztuki w sposób nazbyt tradycyjny. Ale osobnik zdolny, a do takiej grupy bezwzględnie należysz, szybko zdobędzie uznanie i sławę. Tak sądzę.

Zależy mi na banie ponieważ czuję się w tym towarzystwie gorszy. Kompleksy. Pisała o tym pani T. w opracowaniu opisującym ocean kompleksów, jakie targają mym rozdygotanym jestestwem. Ban poprawi mi nastrój.

Ps. Nie obawiasz się gadać ze mną? Na gadanie ze mną zostało nałożone embargo.
    • tw_wielgus Zawiedzionemu Venusowi99 28.07.15, 18:00
      ten kącik ( skromny na razie, ale mam nadzieję, że będzie puchnąć).
      Zacznijmy od skromnego postu którego autor podważaj ustalenia IPN i zadaje kłam nienawistnym twierdzeniom żydowskiego prowokatora o nazwisku Gross.
      Utwór literacki oparty na faktach podsumowuje wieloletnią pogoń za prawdą, której obsesyjnie poszukiwał i do której koniec w końcu dotarł.
      W postawie autora możemy dopatrzeć się do nawiązania postaci Odyseusza z Iliady Homera..

winni są żydzi Dodaj do ulubionych
      venus99 01.07.06, 22:22 Skasujcie Odpowiedz
      ponieważ zamknęli się w stodole a potem ja podpalili.
      • tw_wielgus Re: Zawiedzionemu Venusowi99 - Piękne 03.08.15, 11:23
        Znany nowojorski krytyk - Johny Doomsday o niedawnej wystawie Venus.

doomsday 08.07.10, 22:29 Skasujcie Odpowiedz cytując Odpowiedz
        Venus to glupek, który zawsze , kiedy mu brakuje argumentów stosuje
        prostacką inwektywę "przeczytaj do końca i zrozum" . To stary numer
        tego buca wielokrotnie przez niego trenowany na tym forum."

Cudne!
    • mania.sza Re: Wasza Galeria II 28.07.15, 21:43
      Patrz, a ja Cię broniłam. Rób co chcesz, Wielgus, aby Cie zbanowano, ale chociaż nie zbliżaj się do poziomu tego, któremu tak ochoczo udzieliłeś tu wsparcia moralnego.
      Chyba że jesteś taki sam. ( w co - na razie - wątpię).
      • tw_wielgus Re: Wasza Galeria II 29.07.15, 12:34
        mania.sza napisała:

> Patrz, a ja Cię broniłam.

Rozumiem i dziękują za bezinteresowną obronę.
        Ale czy mogłabyś przypomnieć o co byłem oskarżony? O posiadanie opinii odmiennej od obowiązującej?

Nikomu nie udzieliłem żadnego wsparcia moralnego. Co do poziomu...
        O tym właśnie traktuje ten wątek.
        • mania.sza Re: Wasza Galeria II 30.07.15, 00:28
          tw_wielgus napisał:

> Ale czy mogłabyś przypomnieć o co byłem oskarżony? O posiadanie opinii odmienn
          > ej od obowiązującej?

Uwierz na słowo, że nie o Twoje poglądy chodzi.
          Ja w wielu przypadkach też mam inne poglądy na wiele róznych spraw, ale jakoś tu jestem (bywam - z braku czasu) i wyobraź sobie, że nikt mnie tu nie zabanował z tego powodu jak do tej pory. Ani z żadnego innego zresztą.

> Nikomu nie udzieliłem żadnego wsparcia moralnego.

Czyżby?
          Zrobiłeś to publicznie kilka dni temu i już nie pamietasz?
          Swoją drogą odważny jesteś. Udzielać wsparcia moralnego (rozumiem że z przekory, bo FzD Ci sie nie podoba) komuś kogo nie znasz, to tak jakbyś się podpisał pod każdym słowem tego, komu tego poparcia udzielasz.
          Postawiłeś na jedną wagę swoją niechęc do FzD i szacunek do samego siebie.
          To pierwsze najwyraźniej zwyciężyło. Przykra sprawa.

>Co do poziomu...
          > O tym właśnie traktuje ten wątek.

O tym, że marzysz być zbanowanym?
          • tw_wielgus Re: Wasza Galeria II 30.07.15, 16:08
            mania.sza napisała:

>
            > Uwierz na słowo, że nie o Twoje poglądy chodzi.

Wierzę Ci na słowo, ale skoro jak pisałaś podjęłaś się mojej obrony to musiały zaistnieć jakieś zarzuty. Sąd kapturowy przestawił Ci listę?

> Czyżby?
            > Zrobiłeś to publicznie kilka dni temu i już nie pamietasz?
            > Swoją drogą odważny jesteś. Udzielać wsparcia moralnego (rozumiem że z przekory
            > , bo FzD Ci sie nie podoba) komuś kogo nie znasz, to tak jakbyś się podpisał po
            > d każdym słowem tego, komu tego poparcia udzielasz.
            > Postawiłeś na jedną wagę swoją niechęc do FzD i szacunek do samego siebie.
            > To pierwsze najwyraźniej zwyciężyło. Przykra sprawa.

Dalej twierdzę że nie udzieliłem nikomu moralnego ale każde z nas ma prawo do własnej interpretacji, ja Twoją interpretację wydarzeń - chociaż się z nią nie zgadzam - darzę wielkim szacunkiem.
            >
            > >Co do poziomu...
            > > O tym właśnie traktuje ten wątek.
            >
            > O tym, że marzysz być zbanowanym?
            Nie, moje marzenia o byciu zabanowanym zawiera sąsiedni wątek. Ten, po którego otwarciu rozlega się króliczy krzyk: TROOOOOL!
            • mania.sza Re: Wasza Galeria II 31.07.15, 00:47
              tw_wielgus napisał:

> Wierzę Ci na słowo, ale skoro jak pisałaś podjęłaś się mojej obrony to musiały
              > zaistnieć jakieś zarzuty. Sąd kapturowy przestawił Ci listę?

Wszystko jest na tym forum. Jeśli czytasz uważnie, to zrozumiesz w jakiej kwestii Cię broniłam.

> Dalej twierdzę że nie udzieliłem nikomu moralnego ale każde z nas ma prawo do w
              > łasnej interpretacji, ja Twoją interpretację wydarzeń - chociaż się z nią nie z
              > gadzam - darzę wielkim szacunkiem.

Kiedy czytam słowa: "Udzielam Ci pełnego moralnego wsparcia", to rozumiem je wprost. Tu nie widzę pola do mojej własnej interpretacji.
              Jeśli powyższe słowa, które sam napisałeś, interpretujesz jakoś inaczej, niż to co znaczą te słowa, to ja poddaję się.

> Nie, moje marzenia o byciu zabanowanym zawiera sąsiedni wątek. Ten, po którego
              > otwarciu rozlega się króliczy krzyk: TROOOOOL!

Traktuj to jako ekwiwalent banu i wszyscy będą zadowoleni :)
              • tw_wielgus Re: Wasza Galeria II 31.07.15, 10:35
                mania.sza napisała:

>
                > Wszystko jest na tym forum. Jeśli czytasz uważnie, to zrozumiesz w jakiej kwest
                > ii Cię broniłam.

Tak, jest wątek, pewnie jest, ale z moją sklerozą nie podejmuję się go szukać. Czy mógłbym Cię zatem poprosić o przypomnienie zarzutów?
                >

>
                > Kiedy czytam słowa: "Udzielam Ci pełnego moralnego wsparcia", to rozumiem je wp
                > rost. Tu nie widzę pola do mojej własnej interpretacji.
                > Jeśli powyższe słowa, które sam napisałeś, interpretujesz jakoś inaczej, niż to
                > co znaczą te słowa, to ja poddaję się.

Nie poddawaj się, bo ja nie biorę jeńców...;) W tym kontekście była to prowokacja, ale rzeczywiście ktoś niezorientowany / stojący z boku/ mógłby przeczytać te słowa dosłownie.
                Zadziałała wiec była dobra. Dobra w sensie celna, a nie w innym sensie znaczeniowym.

>
                > Traktuj to jako ekwiwalent banu i wszyscy będą zadowoleni :)
                Nie mogę. Z przyczyn ideologicznych nie uznaję wyrobów czekoladopodobnych.
                A co do nielubienia FZD to mylisz się. Odszedłem jak zorientowałem się, że w pewnych kwestiach, z niektórymi osobami, mi nie po drodze. Poszedłem sobie żeby właśnie uniknąć takich żenujących sytuacji jak ta. Ale wpadałem tutaj czasami lubiłem poczytać niektóre posty w szczególności odlotowej magdy gat'a, czy innych. Dotrzymywałem obietnicy, trzymałem buzię na kłódkę. Aż doszło do tego że zaczęto szargać dobrą pamięć po wielgusie zarzutami, iż usiłuje rozbić to forum. Zarzucano mi między innymi to, że w przebraniu indyka atakuję znienacka, że rozchachany podszczypuję nobliwe damy.
                Genezą tego, że zamilkłem było to, że pewna osoba podważyła zasadność mojej przynależności do zbioru określanych jako człowieki.
    • tw_wielgus Oprawa muzyczna..;)) 29.07.15, 18:25
      zapomniałem o oprawie muzycznej
      • tw_wielgus Re: Oprawa muzyczna..;)) 29.07.15, 18:27
        ... i o poczęstunku

https://www.loswiaheros.pl/zdjecia/chiny_kim_zupa_z_psa_DSC_0487.jpg
        • czan-dra Re: Oprawa muzyczna..;)) 30.07.15, 15:38
          Jak już idziesz na całość, to ja na Twoim miejscu wkleiłbym to,

• tw_wielgus Re: Oprawa muzyczna..;)) 30.07.15, 15:56
            Trial to o ile dobrze pamiętam 1/2 litra na trzech.
            • czan-dra Re: Oprawa muzyczna..;)) 30.07.15, 16:15
              Jeszcze nigdy nie słyszałem by trzech siadło do 1/3 litra, z własnej nieprzymuszonej woli, co oni jacyś chorzy są?
              • tw_wielgus Re: Oprawa muzyczna..;)) 31.07.15, 10:37
                Dlatego odnosząc odniosłem się do tytułu płyty Pinka Flojda. "Trial" - próba.
                • yoma Re: Oprawa muzyczna..;)) 04.08.15, 15:49
                  Proces, znaffco :)
                  • tw_wielgus Re: Oprawa muzyczna..;)) 04.08.15, 16:09
                    Pozwolę się nie zgodzić:
                    www.dict.pl/dict?word=trial&words=&lang=PL
                    • ploniekocica Re: Oprawa muzyczna..;)) 04.08.15, 16:58
                      tw_wielgus napisał:

> Pozwolę się nie zgodzić:
                      > www.dict.pl/dict?word=trial&words=&lang=PL

łomatko i córko :(
                • yoma Re: Oprawa muzyczna..;)) 04.08.15, 18:37
                  A wie, o czym jest piosenka?

BTW historia nie zna płyty Pinka Floyda o tym tutule.
                  • tw_wielgus Re: Oprawa muzyczna..;)) 05.08.15, 09:58
                    Nie, nie wie. A uważasz że powinien? Każdy kto nie zachwyca się muzyką Pink Floyd i na pamieć nie zna tytułów całej dyskografii pewnie słucha kościelnych oratoriów i jest "pisdzielcem"?
    • tw_wielgus Ponownie globtroter - Mariner 04.08.15, 09:50
      Ten poczytny autor postanowił zrobić konkurencję apostołom i zaczął pisać swoją wersję Ewangelii miłości.

Nie. Pozostawmy to zachowanie Dodaj do ulubionych
      mariner4 03.08.15, 12:47 Skasujcie Odpowiedz cytując Odpowiedz
      bydlakom z PiS. To są ludzkie śmiecie.
      M.
    • mu_ndek Re: Kaznodziejstwo 05.08.15, 01:12
      Nie wiem czy to już taki los - że standardy usiłują wyznaczać (znaczy się - Unasz) - zazwyczaj jakieś persony „tw” - wyciągnięte z dziury i z tego powodu rozbawione – miejmy nadzieję - że jest ich jedynie siedemdziesięciu siedmiu (a może to nr. – psalmu?).
      Przekonanie każdego kaznodziei jest niezachwiane i tak konsekwentne jak jego nihilistyczna- taka czy inna - wiara religijna. Ale czemu tak żarliwie - nauczają właśnie tutaj? Jest tyle innych rozjaśnionych i uskrzydlonych wiarą (religijną) miejsc w sieci gdzie jakaś galeria mogła by się przydać tamtejszym bywalcom jako wzór elegancji w dyskusji.

Jako ‘uczestnik” niekonsekwentny acz zaciekawiony FzD mogę chyba powiedzieć - że moim zdaniem całkiem normalnie trzeba zwrócić uwagę - że Tw.Wielgus (ukryty pod kolejnym pseudonimem –„Rozbawiony - siedemdziesiąt i siedem” ) jest upierdliwym świętoszkowatym kaznodzieją z nauczycielskimi zapędami i zbyt dużym zapasem czasu - który z braku innego pomysłu postanowił poświęcić - swej „kulturowej misji”.
      Pewnie że ban się należy - ale i rozumiem czemu go nie dostaje – bo pewnie ma już przygotowaną odpowiedź –
      „no proszę -zbanowali! – wystarczy być upierdliwym kaznodzieją i zbanują wrażliwego na ból narodu człowieka - a nie zdają sobie sprawy z konsekwencji wpuszczenia do polski 2000 wyznawców innej religii (czy tylko tysiąca) niemniej upierdliwych i wykorzystujących głupią naiwność europejskich tubylców – to ich trzeba zbanować – tak jak mnie to zrobiliście wy kanapowi teoretycy!„
      – bo jeśli nie - to - nieobliczalne konsekwencje - w perspektywie upadek narodu i kultury (mimo że już mamy jakieś 20 do 30 tysięcy „własnych” muzułmanów).

( Zadziwiający jest też - ten brak wiary we własne dziedzictwo i słabość onego - skoro aż taki strach i społeczne czarnowidztwo wieszczone - jak zwykle - w imieniu innych jednocześnie w głębokim przekonaniu własnej nieomylności co jest dodatkową wiarą już o wymiarze osobistym- własne poświęcenie?-czy normalna ligowa robota "tw"?)

Od kaznodziei nie da się uzyskać jakiejś konkretnej odpowiedzi co do rozwiązania problemu a jedynie – napominanie. Osobiście szkoda mi czasu na rozpatrywanie „rzeczowych poglądów” co by to nie miało znaczyć - skoro u ich podstaw czai się misja ewangelizacyjna – takiej czy innej religii przed którą (rzecz jasna przed inną niż jego) kaznodzieja jednocześnie – żarliwie przestrzega. (to że tzw. „rzeczowe poglądy” nie są raczej możliwe w związku z naszymi ograniczeniami i u niektórych brakiem rozpoznania owych ograniczeń to już gdzieś zaznaczyłem)
      Niezadowolenie - że świat idzie inną niż byśmy chcieli drogą jest raczej powszechne od co najmniej czterech tysięcy lat w różnych cywilizacjach ale nasze zawiedzione oczekiwania nie usprawiedliwiają - ciągłego kaznodziejskiego trucia.
      • gat45 Re: Kaznodziejstwo 05.08.15, 09:37
        Ej, chyba niezupełnie. Przynajmniej ja nie tak widzę kaznodzieję.
        Mój paradygmatyczny kaznodzieja nigdy nie domaga się wprost czegoś dla siebie. Paradygmatyczny kaznodzieja wyjaśniałby prostaczkom, że dla własnego dobra oraz dla dobra jakiejś Wielkiej Idei czy innego Wielkiego Absolutu powinni to coś zrobić.
        • magdolot Re: Kaznodziejstwo 11.08.15, 03:59
          Paradygmatyczny? Czy autor psalmów jest kaznodzieją paradygmatycznym? Bo w psalmie o numerze 77 ów autor kaźni cięgiem jeno o sobie, by nie powiedzieć: jojczy. A dokładnie, to fcale nie pyta on Absolutu co może dla niego zrobić, czy co ktokolwiek może dla niego zrobić, tylko jojczy że ten Absolut nie robi dla niego tego co robić powinien i najpierw usilnie wyrabia temu Absolutu poczucie winy, że się On opierdziela a potę się trochę łasi, lecz ewidentnie jest to próba przekupstwa via wyrzuty sumienia, a wyrzuty ma mieć Absolut, of kołz.

No, popa: adonai.pl/psalmy/?id=77

Gatu, w swojej dobroci Ty idealizujesz owe kaznodzieje, bo serduszko Ty masz przepastne.

A ja letę galopem we krzaki, bo tam może być chłód.
          • mu_ndek Re: Kaznodziejstwo 12.08.15, 00:21

W rzeczy samej – czemu paradygmatycznych? Może miało być „para –dogmatycznych” – bo to się wydaje główną parą napędową kaznodziei (religijnych) ale mogłem coś pokręcić w tym upale.

Być może właśnie pod wpływem upału - umysł nieco pustynnieje i upada z wysiłku przetrwania do spraw bieżących - znaczy się aktualnych - a tu wewnętrzna ideologia dobiła (niektórych) do władzy.
            Emocjonalne wybory oraz niezaspokojona potrzeba ideologii (idola) - doprowadziły do tego - że grupa - którą zwyczajowo nazywamy społeczeństwem (o mniej więcej podobnych genetyczno-kulturowym wzorach) wybrała „zmianę” jako jedyną dostępną ideologię.
            Tak jak w upale zmieniamy pozycję by odkleić się od kanapy czy przesunąć się pod życiodajną klimatyzację tak społeczeństwo zniecierpliwione postanowiło zmienić pozycję na początku listy władzy.
            A tu w kranach ciągle letnia woda i trzeba się wykazać dużą cierpliwością by doczekać orzeźwiającego chłodu (no chyba że ktoś ma w ogrodzie ukryte w kolczastym cieniu jeżyn tętniące źródełko – ewentualnie inne krzaki z dużą zawartością chłodu i może się do upału odnosić z dystansem)
            Natomiast gorąca woda jak na zawołanie – podgrzewana bizantyjskimi emocjonalnymi bzdurami - w tym upale -ciężko rozróżnić czy to już kompletna susza czy tylko - normalnie - pustynia tężeje ?
      • tw_wielgus Re: Kaznodziejstwo 05.08.15, 10:01
        Możesz nieco streścić to kazanie? Tak pytam bo mi się całości nie chce czytać, a ciekaw jestem co chciałeś publiczności przekazać.,
        • mu_ndek Re: Kaznodziejstwo 07.08.15, 00:55

To w zasadzie nie jest do Ciebie – to raczej próba określenia pewnej sekciarskiej grupy (według przyjętej nomenklatury) i treści - które ich przerażają oraz „popularnych populistycznych technik” jakie stosują chcąc przerzucić swój strach na innych lekko zagubionych i tych którzy lubią bezkrytycznie (nihilistycznie) poddawać się różnym legendarnym religiom (ideologiom/poglądom - ewentualnie antropologicznym skłonnościom) z uwagi na ich proste recepty i jasne obietnice.
          No chyba że jednak jakoś odnajdujesz się w tej grupie?
          Można by Twoje „proste recepty” dotyczące emigrantów - przedstawić jako takie populistyczne manipulacje emocjonalne – ale tego przecież nie będę Ci streszczał – bo i tak rozwiązania nie przedstawisz.

PS Rozumiem że każdy dłuższy tekst z przyzwyczajenia bierzesz za kazanie - więc skąd niechęć? Czytasz tylko - swoje dłuższe teksty? Coś tu lekko kokietujesz.
          (chociaż „Rozbawiony tw. kokiet 77” to inspirująca mieszanka - a może niepokojąca? – biorąc pod uwagę niezachwianą wiarę we własną nieomylność („rzeczowe poglądy”?) to może być niepokojące ... eeee chyba nie –choć możliwe jest zaostrzenie drobnych incydentów przez tych którzy biorą polityczne kaznodziejstwo poważnie – nie ma się co zastanawiać –możesz kandydować.)
          • indeed4 Ahahahaha... 10.08.15, 09:13
            Gratsy, Wielgus! FzD made my day - widzę, że dopatrzyli się tw nawet w rozbawionym vel "widz102" ;-)

mu_ndek napisał:

> (chociaż „Rozbawiony tw. kokiet 77” to inspirująca mieszanka
            • tw_wielgus Re: Ahahahaha... 10.08.15, 09:42
              Bo to jest powtórka z praktyki IV RP - kto nie z nami ten tw. Z tą drobną zmianą, że nie TW SB, a TW PiS.
              • indeed4 Re: Ahahahaha... 10.08.15, 09:53
                Dżizasss... brakuje tu tylko miętowej i boblebowsky'ego - kiedyś sobie wymyślili, że jestem dirloff (plus jego kolejne wcielenia) kisiel13 i diabli wiedzą, kto jeszcze. Truli mi cztery litery kilka miesięcy, uspokoili się dopiero kiedy zgłosiłem te idiotyzmy na FoM.
    • indeed4 O żesz... 10.08.15, 10:15
      Szczerze powiem, że chyba nawet by mi się nie chciało wyciągać przykładów ich radosnej twórczości - życia człowiekowi by nie starczyło. Poza tym szkoda by mi było czasu, gatunek "antykaczystus regularis" zwyczajnie jest nie-re-for-mo-wal-ny.
    • tw_wielgus Re: Wasza Galeria II 18.08.15, 13:51
      Kopanie leżącego tu ulubiona Dodaj do ulubionych
      mariner4 18.08.15, 13:00 Skasujcie Odpowiedz cytując Odpowiedz
      rozrywka obywateli Polaczkowa, czyli Polactwa. Dziki motłoch się wyżywa.
      Ale jak ich ojców zrobili wiecznie pijani dziadowie, a ich samych wiecznie pijani ojcowie. to co się dziwić?
      Tacy sami podczas wony byli szmalcownikami i innym ludzkim barachłem.
      M,

W tym niezwykle alegorycznym obrazie artysta nawiązuje do tragicznych wydarzeń jakie miały miejsce w czasie II wojny światowej, w której to jak wiemy z książek różnych autorów Polacy trudnili się głównie szmalcownictmem lub byli innym ludzkim barachłem. Pewnie z nudów.
      • tw_wielgus Dzisiaj, na scenie głównej dworskiego teatru 20.08.15, 16:11

Dzisiaj, szeroko znany publiczności autor, piszący pod pseudonimem "erte2", w komedii dell’arte zatytułowanej: "Człowiek ze styropianu".
        Autor w przezabawnych dialogach dworuje sobie z języka elit posługując się pasażem i delikatną metaforą. Państwo raczą zwrócić uwagę na pierwszą zwrotkę. Autor pisze:
        "Nie lubię używać inwektyw" - cóż za urocza przewrotność, nieprawdaż....

erte2 20.08.15, 09:36
        w_v_w
        Nie lubię używać inwektyw, ale tym razem powiem ci tak:
        Głupi gnoju, żałosny palancie, złamany kutasie - gdyby nie te "ludziki ze styropianu" siedziałbyś dziś dalej w zatęchłej komunie tracąc czas i nerwy w kilometrowych kolejkach po cokolwiek i skamląc o paszport.
        • jlang75 Re: Dzisiaj, na scenie głównej dworskiego teatru 21.08.15, 21:49
          Fantastyczny wątek Wielgusie ( zresztą według niektórych Ty to Ja, a czasami jesteśmy też Indeed4), fajnie pokazujesz kulturę i klasę niektórych z tu piszących moralistów, załączyłbym parę ciekawych opinii np. o Marcie Kaczyńskiej jakie pisała tu pewna psycholog behawioralna z Wielkiego Jabłka w 2010 r. ale coś mam problem z archiwum.
          • tw_wielgus Re: Dzisiaj, na scenie głównej dworskiego teatru 24.08.15, 10:30
            Ciężka to i niewdzięczna praca. Uwierz mi.
            Pojąć nie mogę dlaczego autorzy, co wybitniejszych prac, nie czują potrzeby pochwalenia się swoimi artystycznymi osiągnięciam? Dlaczego czekają na to aż przyuważy je mecenas Wielgus, znaczy Indeed4..... nie, wróć! Jlang75 lub też widz102.
            Jakże ja mam bogatą osobowość. Bóg miał tylko trzy nicki.
            • jlang75 Re: Dzisiaj, na scenie głównej dworskiego teatru 24.08.15, 13:18
              Skromni są i się nie chwalą. Zresztą ciągle mają mocnego kaca po wyborach prezydenckich, po 25 października płacz będzie nieustanny obstawiam wynik PO tak pomiędzy 15 a 20% i to tylko jak Evita Peron nie wypali z kolejną głupotą oraz nie pojawią się nowe taśmy od Sowy i tawariszci.
              • tw_wielgus Re: Dzisiaj, na scenie głównej dworskiego teatru 24.08.15, 16:25
                Skromność i brak pychy nie może być przyczyną, która publiczności blokuje dostęp do sztuki prawdziwej i niebanalnej w swoim środku wyrazu.
                Dajmy na to taka sztuka feministyczna bogata w formie wyrazu i niesamowitej ekspresji jaka jeszcze długo nie będzie w zasięgu performenców z Frondy.

"1973
                Po okresie, który Natalia LL określiła jako fazę "rejestracji permanentnej" (1970—1972), rozpoczęła serie realizacji fotograficznych i filmowych nazwanych "sztuką konsumpcyjną", ujawniających przemianę znaczeń prostej czynności konsumpcji (1972—1975). Antoni Dzieduszycki pisząc o Natalii LL (Fotografia, nr 7,1973) stwierdził m. in.: "Szczególna fascynacja jakiej się doznaje w kontakcie z pracami Natalii LL, wywodzi się m. in. z faktu racjonalnego, poddanego ścisłej dyscyplinie, działania artystki. Ten racjonalizm i dyscyplina nie wynikają jedynie z zabiegów formalnych geometrycznego porządkowania płaszczyzny w pionowe i poziome szeregi fotografii. Ten system powtarzających się znaków — to wynik, konieczność takiego, a nie innego kształtowania, wywodzącego się wprost z całej postawy twórczej autorki (...) W pracach Natalii LL rejestracja obejmuje przede wszystkim czynności, działania przeradzające się w gest i dalej gesty przeradzające się w znaki (...) Sens tego działania jest chyba najjaskrawiej widoczny w ostatnim cyklu prac Natalii 'Fotografia konsumpcyjna'. Dwuznaczność działania, które z prostej czynności jedzenia przeradza się jakby w wyrafinowaną erotykę, a wreszcie w gest niemal magiczny, w system znaków wydawałoby się powszechnie stosowanego, a przecież nie znanego nam kodu, nie tylko intryguje, ale i powoduje budzenie się refleksji właśnie nad znakiem, nad kodami stosowanymi przez nas powszechnie dla uzyskania wzajemnego porozumienia. I ta refleksja, która ostatecznie staje się refleksją sztuki nad sztuką, należy niewątpliwie do najcenniejszych osiągnięć artystycznych Natalii Lach-Lachowicz".
                W grudniu 1973 r. ukazuje się publikacja Galerii PERMAFO: "Permafo — Suma. Prace Natalii LL 1970—1973". Książeczka zawiera serie fotografii z "rejestracji permanentnej" i "sztuki konsumpcyjnej" na przemian z seriami zapisów imienia artystki, poddawanego też przekształceniom. Zestawienia takie uzmysławiały zarówno nieprzekładalność jak i komplementarność kodu słownego i wizualnego, a także nieustanność przemian i ich niejednoznaczność. :

https://www.nataliall.com/file_columns/work_item/picture/35/44.jpg?1191785265
    • jlang75 Re: Wasza Galeria II 30.08.15, 22:51
      Tfurczość światłego marynarza vol.25
      "mariner4 30.08.15, 17:17
      Polactwo chce, zeby tylko jemu dawali.
      Motłoch musi zrozumieć, że solidarność jest nie tylko, kiedy nam dają.
      Ale Polacy-katolicy już tak mają. Dzicz!"
      • tw_wielgus Patriotyczne! Wzniosłe! 31.08.15, 09:38
        Wzruszyłem się.
      • tw_wielgus W naszym przesympatycznym wątku 31.08.15, 09:45
        zadebiutowała artystka z południa Polski. Skromna, obdarzona wspaniałym sopranem koloraturowym zaśpiewała dla nas wielki przebój: "Jezu jak się cieszę"
        forum.gazeta.pl/forum/w,28,158552152,158552152,PAD_dostal_kopa_od_USA.html
        • jlang75 Re: W naszym przesympatycznym wątku 31.08.15, 15:31
          Aaa, znam, cenię, to jedna z moich ulubionych recenzentek kina i polityki zagranicznej. Jak poleca jakiś film to wiem że w 90% to gniot i ramota którą należy omijać szerokim łukiem. Np. Ida... film z którego uciekło po 30minutach około 40% widzów, sala i tak była wypełniona w połowie. Brr, nudny, klamliwy kasztan.
          • mariner4 Rozumiem. Jestś na poziomie Shrecka 31.08.15, 18:06
            (Tak to się pisze?) I pewnie pop corn żresz w kinie. I przez "komókie" gadasz.
            To normalne u imbecyli.
            M.
            • scoutek Re: Rozumiem. Jestś na poziomie Shrecka 31.08.15, 18:52
              zostaw Marynarzu, szkoda psa
            • jlang75 Re: Rozumiem. Jestś na poziomie Shrecka 31.08.15, 19:31
              Wzruszyłeś mnie dziadek... bardzo
            • 99venus Re: Rozumiem. Jestś na poziomie Shrecka 31.08.15, 20:35
              dlaczego dyskutujesz z idiotą?to drugie oblicze wielgusa.
              • tw_wielgus Re: Rozumiem. Jestś na poziomie Shrecka 01.09.15, 10:01
                Nawet prostak tej klasy, co ty, nie powinien zwracać się w tak, niekulturalny, chamski, plebejski, ordynarny sposób do innych rozmówców na forum tylko dla tego, że mają odmienną opinię o filmie "Ida" niż Scoutek. Twoje obelżywe, podyktowane genetycznym prymitywizmem, słowa zawiera paskudną insynuację i są w oczywisty sposób obraźliwe dla rozmówców. To nie jest zgodne z ogólnie przyjętymi zasadami kultury i świadczy o tym, że po wielu latach poszukiwań słynne "brakujące ogniwo" nie jest mitem. Prawda Gat?
    • mariner4 Widzisz frajerze, 31.08.15, 19:49
      to jest prywatne forum. Tutaj obowiązują prawa zalożyciela. Nikt ci nie broni założyć podobnne.
      Tutaj się nie walczy. Albo się ktoś dostosuje do tych zasad, albo wypad.
      Ale jesteś zbyt głupi, żeby to zrozumieć. Nawet jak to forum uznasz za "towarzystwo wzajemnej adloracji" to jego uczestnikom to po prostu wolno. A mioże nie?
      Na tym forum ja nikogo nie atakuję. Znam zasady, a ty włazisz tutaj brudnymi butami.
      Poza tym jesteś małym śmierdącym donosicielem. Po prostu gnidą.
      M.
      • jlang75 Re: Widzisz frajerze, 31.08.15, 20:02
        Słuchaj śmierdzielu, wszawy esbecki kapusiu który odnosił na współpracowników na statkach, nie łamałem zasad tego forum innych też nie, nie obrażałem tutaj nikogo. Przypierdalasz się do mnie mendo i obrażasz tylko za to że zacytowałem twoje posty, nie zrobiłem nic więcej niż to co zrobił Wielgus. Tu udajesz kulturalnego marynarzyka a tak naprawdę jesteś śmierdzielem który zasługuje na kopa w pysk.
        • ave.duce Nie zrozumiałeś postu Marinera, biedaku? 31.08.15, 22:09
          Może trzeba go przeczytać jeszcze kilka razy, żeby coś zaczęło świtać.
          • 99venus Re: Nie zrozumiałeś postu Marinera, biedaku? 01.09.15, 10:12
            nawet gdyby przeczytał 100 razy też nie zrozumie.
            • tw_wielgus Re: Nie zrozumiałeś postu Marinera, biedaku? 01.09.15, 10:19
              Boże jaki żałosny dialog. Cieniutki. Nie nadaje się do tej galerii, tutaj powinny być prezentowane osiągnięcia szczytowe, przełomowe i temu podobne.
              Toteż przepracujcie jeszcze ten tekst w domowym zaciszu, zanim zaprezentujecie go szerszej publiczności.
      • 99venus Re: Widzisz frajerze, 31.08.15, 20:38
        Poza tym jesteś małym śmierdącym donosicielem. Po prostu gnidą.
        to prawda my wszyscy o tym wiemy.ten palant też.nie zaszczycaj go odpowiedziami.
        • tw_wielgus Re: Widzisz frajerze, 01.09.15, 09:44
          Trzymam solidnego bejsbola i mam prośbę, czy mógłbyś mnie poinformować do kogo ta uwaga?

Bez względu na wszystko administrator tego forum powinien usunąć posty tych dwóch niekulturalnych ludzi, którzy sprowadzili poziom dyskusji do poziomu rynsztoku.
          Tym bardziej, że wątek traktuje o osiągnięciach artystycznych. Taki "Golgota Picnic".
    • tw_wielgus Erte zwei :)))) 02.09.15, 09:19
      W kantacie żałobnej Napisanej z okazji śmierci biskupa Wesołowskiego.
      "erte2 02.09.15, 09:06 Skasujcie Odpowiedz cytując Odpowiedz
      amen13 napisał(a):

> Pan PED potrafi być blisko z dziećmi, tak jak wiele innych wybitnych osobistości.
      Jak pewien zdechnięty niedawno arcykatabas? Nie wiem czy nie zdradzasz ważnej tajemnicy państwowej..."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka