14.03.18, 16:26
(to tak troszkę w nawiązaniu do "rozumu", co to go Trusia podrzuciła)
Może znacie a może wam umkło - sprawa jest dość nowa... zakłada się ona na pytaniu:
co byście zrobili, gdyby urodził wam się homo sapiens??
mamadu.pl/135563,co-to-jest-homo-sapiens-definicja - okazuje się, że nie jest to ewidentne acz wyraźnie zaznacza się "bohaterszczyzna matekpolek"
... miłego i do miłego!!!
Obserwuj wątek
    • smutas13 Re: Ludzie!!! 14.03.18, 16:44
      Już samo słowo "homo" wywołuje popłoch u ludzi. Bez zastanowienia, są przeciwni i na nie!

Słabo uważali na lekcjach biologi już w podstawówce...nie przywiązując wagi do nazwy
      "homo sapiens".

--
    • inna57 Re: Ludzie!!! 14.03.18, 19:42
      A co by było gdyby padło właściwe pytanie o homo sapiens sapiens?
    • ave.duce ... a co byście zrobili, gdyby urodził wam się 15.03.18, 07:16
      man_sapiens w dodatku w skarpetkach?!
      • magdolot Re: ... a co byście zrobili, gdyby urodził wam si 15.03.18, 09:35
        To byśmy mu wyprali. Z rossspędu.
        Uciekam, bo dziś jestem psielęgniarką. Mam pooperacyjne pieso Fo, bo mamusia pracuje a stanowisko najlepszej cioci zobowiązuje. Nie jeść, nie pić, nie gryźć się po głowie?! Jak żyć?! Idziemy do wyra spaaaać. Może się obejdzie bez kołnierza hańby?
        • sclavus Re: ... a co byście zrobili, gdyby urodził wam si 15.03.18, 17:30
          Buziaczki, magdolocie :)
    • magdolot Re: Ludzie!!! 15.03.18, 09:52
      Hejka, Sclavi!
      Matki Polki znakomicie wiedzą jak należy publicznie odpowiadać na pytanie o "zamordowanie chorego nienarodzonego" i tyle. Zaznacza się natomiast coś prawdziwego: my Polacy nie małpki, my palcem zrobione. Jak Marian Kowalski... Linneusz nas co prawda umieścił fśród zwierząt, ale my się tam ffffcale nie umieszczamy, bo my nad poziomy wylatujem śffficą.
    • trusiaa Re: Ludzie!!! 15.03.18, 13:46
      Nie umkło ffcale :)

Się dopozdrawia Sclavusa tak dawno nie widzianego.
      • sclavus Re: Ludzie!!! 15.03.18, 17:24
        Alem fpierf zaznaczył, że "może znacie"... ale nic to: wszyscy oni usłyszeli a może dotarło do nich wyłącznie "homo..." i natychmiast wyszła na jaw "autentyczna tolerancja dla innych"
        Trusinku - ja naprawdę jestem na końcu mojej drogi... całkiem niedawno wywieźli mnie do szpitala ze szczęściem wielkim, że mieli tlen przy sobie ;)
        ... ale raz mogą go nie mieć... albo utknąć w korku...
        • trusiaa Re: Ludzie!!! 15.03.18, 19:03
          Sclavusie, dum spiro, spero, i tej wersji się trzymaj.
          Czy mogę Ci @ wysłać na priva?

• ave.duce Re: Ludzie!!! 15.03.18, 22:26
            I w ogóle się czym, Sclavi :)

ps. wolę wersję w wicewersji: dum spero, spiro.
          • sclavus Re: Ludzie!!! 17.03.18, 16:49
            Ależ oczywiście Trusiu... bez pytania nawet... :)
            • trusiaa Re: Ludzie!!! 18.03.18, 09:38
              @ poleciał :)
              • sclavus Re: Ludzie!!! 22.03.18, 16:31
                A gdzie poleciał trusiu, bo na sclavus@ go nie ma!!!
                ... buuuuu
                • trusiaa Re: Ludzie!!! 22.03.18, 18:57
                  Doleciał :) I sprawdź spam, bo odp. poszła.
        • scoutek Re: Ludzie!!! 16.03.18, 08:59
          Sclav, słonko, nie tylko Ty tak masz.
          Mnie dali własny defibrylator jakby tak mieli utknąć w tym korku....
          Dajemy radę.
          A wsparcie masz wielkie tutaj.
          Nie daj się jako i inni nie dają
          ;)
          • sclavus Re: Ludzie!!! 17.03.18, 17:09
            ... bo widzisz scoutku miły - tu nie chodzi o to, czy ja się daję, czy nie daję... ja tylko i po prostu wiem!
            Dawać się lub nie dawać, mogą na przykład ci z rakiem... bo przy rosnących możliwościach, mogą mieć nadzieję!
            To moje, jest nieuleczalne: BPCO z astmą wysiłkową... i tak, jak w twoim przypadku, z każdym dniem rośnie liczba którzy cię mogą, tak w moim, z każdym dniem rośnie liczba pęcherzyków płucnych, dołączających do "gruszki" :D
            Ancuś, rozmawiając z przyjaciółką z Polski, usłyszał: masz szczęście, że jesteście tam... gdybyście byli w Polsce, Andrzej by już nie żył!... ;)
            • scoutek Re: Ludzie!!! 18.03.18, 07:45
              Nienienienie Slavuś
              Też się możesz nie dawać. Mimo wiedzy i pewności.
              Wielokroć słyszałam, że gdybym tak mocno nie wierzyła, że będzie dobrze, to by nic nie wyszło z wysiłków lekarskich i wewogle
              Więc bardzo proszę zaufaj i staraj się przynajmniej myśleć dobrze.
              Z dziurawym sercem od urodzenia. Żyję
              Jestem, Slav ❤
              • sclavus Re: Ludzie!!! 22.03.18, 16:25
                ... scoutku miły - na BPCO nie ma żadnego(!!) lekarstwa... są jedynie środki opóźniające!!
                No, to opóźniam... :)
                • scoutek Re: Ludzie!!! 22.03.18, 16:53
                  Wiem wiem...
                  Ale próbuję tchnąć wolę i siłę w Ciebie, Jędrusiu złoty....
                  Bardzo bardzo
            • gat45 Re: Ludzie!!! 20.03.18, 19:29
              Sclavi, a nie dali Ci gustownej butli z tlenem, żebyś zawsze miał na podorędziu ? I maszynki do oddychania nie zainstalowali ? Tej takiej, co to za Twoje płuca pracuje podczas snu ?
              • sclavus Re: Ludzie!!! 22.03.18, 16:23
                ... tego, to nawet gdyby dawali, to bym nie chciał - wykluczam "uporczywe utrzymywanie przy życiu"...
                Taux d'oxygenation, póki co, utrzymuje się na średnim poziomie 90-92%... ale tak, czy owak, tlen nie jest i nie będzie "lekarstwem" na BPCO... bo nie ma żadnego na to lekarstwa - te, które biorę (wdycham), to środki jedynie opóźniające rozwój ;)
                • magdolot Re: Ludzie!!! 22.03.18, 20:09
                  To ja Ci życzę jak największego opóźnienia w rozwoju! I zasyłam cmoki w oki jak sto choler!
                  M
    • trusiaa Re: Ludzie!!! 15.03.18, 13:50
      Czytałam pocieszający (?) komentarz, że podobną sondę przeprowadził niemiecki komik - pytał rozmówców, czy mają w rodzinie lub wśród przyjaciół osoby heteroseksualne.
      • ewa9717 Re: Ludzie!!! 15.03.18, 16:06
        Chyba już ponad 20 lat temu pytaniem o sapiące homo bawiły młodzież małoletnie Laura i Pyza (chyba) u Musierowicz. Krzywa nie rośnie ;)
    • man_sapiens Re: Ludzie!!! 16.03.18, 00:22
      Czuję się zażenowany :-)
      • trusiaa Re: Ludzie!!! 16.03.18, 07:29
        Masz w nas grupę wsparcia, jakby co.
      • sclavus Re: Ludzie!!! 17.03.18, 16:57
        Odżenui się i odżegnaj ... - jesteś man... a nie homo a tym odpowiadającym, to się oczka rozszerzały, to zwężały, właśnie na dźwięk "homo"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka