Dodaj do ulubionych

UE pyta nas, ludzików, o czas letni

05.07.18, 19:32
Wpisałem to już na FK, ale żeby oszczędzić wam wchodzenia na to forum kopiuję tutaj
Komisja UE postanowiła zbadać opinię obywateli Unii na temat likwidacji zmiany czasu letni/zimowy. Dotyczy to nas i to bardzo, bo ewentualna (a raczej oczekiwana) decyzja o likwidacji zmiany czasu musi by podjęta dla całej Unii.

Komisja opublikowała formularz na stronie ec.europa.eu/info/consultations/2018-summertime-arrangements_pl . Ponieważ wszystkie odpowiedzi będą opublikowane, zachęca do odpowiadania po angielsku, żeby możliwie dużo ludzi w EU to zrozumiał. Angielskie odpowiedzi można oczywiście wpisywać do polskiego formularza albo użyć jego angielskiej wersji ec.europa.eu/info/consultations/2018-summertime-arrangements_en

Apeluję (we własnym interesie) do zwolenników zlikwidowania zmiany czasu - wpisujcie się. Czy docelowo ma być czas letni (UTC+2) czy zimowy (UTC+1) to kwestia smaku, ja jestem za letnim - dłuższe wieczory ze światłem słonecznym. I podawajcie tą informację dalej.
Czytając niektóre wpisy na FK mam trochę wątpliwości, czy to dobre miejsce na taki apel, ale mam nadzieję, że forumowe trolle nie będą trollować tego sondażu.

Uwaga: warto wstrzymać się pewnie kilka dni - w tej chwili serwer Komisji jest nieludzko przeciążony, pewnikiem tłumy szturmują ten sondaż.

Przy okazji - podziękowanie dla PSL że postawiło tą sprawę także w Polsce.
Obserwuj wątek
    • erte2 Re: UE pyta nas, ludzików, o czas letni 06.07.18, 00:48
      man_sapiens
      Jestem jak najbardziej za - bo dwukrotne w ciągu roku wprowadzenie niepotrzebnego bałaganu, stresu, dezorganizacji transportu - jednym słowem zawracanie dupy. Być może kiedyś miało to jakiś sens, powodowało jakieś oszczędności itd., ale dziś nie ma to żadnego merytorycznego uzasadnienia.
      Podpiszę.
      P.s. Też wolę letni, bo przy zmianie czasu na zimowy kradziono mi godzinę dnia. Co prawda dziś nie ma to już dla mnie większego znaczenia (emeryt), ale uraz pozostał.
      • gat45 Re: UE pyta nas, ludzików, o czas letni 06.07.18, 15:31
        Ja zaś od dawna żądam dla Francji czasu Greenwich. Bo chciałabym, żeby południe mi wypadało w południe. Porządek lubię. Mieszkam na południku E 2⁰45", a na zegarku mam godzinę berlińską. Nie potrzebuję, żeby w czerwcu było mi jasno prawie do jedenastej. No ale to by oznaczało zróżnicowanie oficjalnych godzin w poszczególnych krajach UE, a jednak to, że tutaj i w Warszawie jest ta sama strefa, też ma swoje zalety.
        No to już sama nie wiem...
        • yoma Re: UE pyta nas, ludzików, o czas letni 07.07.18, 10:23
          Przecież godziny w poszczególnych krajach Unii są zróżnicowane...

GMT+2 poproszę, dziękuję uprzejmie.
    • trusiaa Re: UE pyta nas, ludzików, o czas letni 06.07.18, 19:05
      Czas letni, zdecydowanie. Czas zimowy to horror jakiś - w grudniu ciemno jest już przed szesnastą, żyć się odechciewa.
      Zmiany czasu w tę czy tamtą stronę powodują kilkutygodniowe zmęczenie, rozdrażnienie i są źródłem tzw. przesileń wiosennych i zimowych. Organizm lubi rutynę - jej zakłócenie wywołuje chandrę/depresję, dolegliwości układu krążenia, podnosi poziom stresu. Przykre objawy o różnym nasileniu dotykają wszystkich. Już nie wspomnę o takim drobiazgu jak ślęczenie przy sztucznym oświetleniu, co ma paskudny wpływ na nasze nerwy i wzrok.
      • ave.duce Re: UE pyta nas, ludzików, o czas letni 07.07.18, 08:52
        Czas letni. Choć chandrę/depresję mam niezależnie od tego.
        • yoma Re: UE pyta nas, ludzików, o czas letni 07.07.18, 10:29
          Może za dużo herbaty pijesz? Mówię absolutnie poważnie.
          • ave.duce Re: UE pyta nas, ludzików, o czas letni 07.07.18, 15:15
            A jeżeli tak, to co?

ps. przerzucam się na wodę min.
            • yoma Re: UE pyta nas, ludzików, o czas letni 07.07.18, 22:36
              Bo w herbacie jest taki aminokwas, co nazywa się teanina i jegoż nadmiar blokuje wytwarzanie serotoniny. Od razu mówię, że nie wiem, ile tego trzeba wyżłopać, ale efekt się kumuluje.
              • yoma Re: UE pyta nas, ludzików, o czas letni 07.07.18, 23:16
                Aha, umiarkowane ilości zwiększają ilość serotoniny w człeku. Nikt nie mówił, że będzie łatwo.
    • magdolot Re: UE pyta nas, ludzików, o czas letni 07.07.18, 01:05
      Ludziki odpowiadają: letni i koniec z wywracaniem fffszystkiego do góry nogami. Niech lato trwa!
      • smutas13 Re: UE pyta nas, ludzików, o czas letni 07.07.18, 07:13
        Przestawianie zegarów dwa razy w roku, to jakiś obłęd i pomysł już zdeaktualizowany.!
        • magdolot Re: UE pyta nas, ludzików, o czas letni 07.07.18, 12:25
          Młoda ma problem co z Angolami. Teraz ma zawsze godzinę różnicy, a co będzie potem? Uch żeż ten Brexit.
    • man_sapiens Re: UE pyta nas, ludzików, o czas letni 15.08.18, 11:27
      Jeżeli ktoś jeszcze nie głosował - przypominam uprzejmie, że dzisiaj ostatni dzień
      ec.europa.eu/eusurvey/runner/2018-summertime-arrangements?surveylanguage=PL
      wyjaśnienia o co chodzi - gdyby ktoś potrzebował albo głosował w imieniu organizacji lub firmy - są tutaj
      ec.europa.eu/info/consultations/2018-summertime-arrangements_pl
      • yoma Re: UE pyta nas, ludzików, o czas letni 15.08.18, 11:31
        Thx. Trzeba zagłosować, bo ludzie wezmą i zagłosują za zimowym...
    • man_sapiens Re: UE pyta nas, ludzików, o czas letni 01.09.18, 12:07
      Wyniki są jednoznaczne: ponad 80% głosujących jest za zniesieniem zmiany czasu. W sondażu wzięło udział 4,6 miliona Europejczyków. Spośród Polaków wzięło udział w głosowaniu 0,34% (dla porównania - 3,8% Niemców, 2,9% Austriaków, 1% Finów).
      Rząd Austrii już zdecydował - Austria wprowadzi czas letni (tak jak i nasz letni, CEST, UTC+2), zgodnie z wolą większości głosujących i rozsądkiem. Nota bene Austria leży na zachód od Polski, Wiedeń leży mniej więcej na tym samym południku, co Poznań. W Europie są już teraz 3 strefy czasowe, zapewne kraje, które teraz mają czas wschodnioeuropejski (Bułgaria, Rumunia, kraje bałtyckie i Finlandia) pozostaną przy swoim czasie zimowym, czyli też UTC+2, Także Hiszpania raczej pozostanie przy swoim obecnym czasie zimowym UTC+1, taki czas pewnie wybierze też Portugalia (to u nich teraz czas letni). Czechy, Niemcy i Włochy - ja spodziewam się, że zdecydują się na swój obecny czas letni UTC+2, Francja - nie wiem, może podobnie do Hiszpanii.

Są spore szanse, że ilość stref czasowych w Europie zmniejszy się z 3 do 2, UTC+1 i UTC+2, chyba, że Portugalia wyłamie się tak, jak teraz z czasem brytyjskim UTC.
      Trzymam kciuki, żeby też u nas pozostał czas letni.
      • yoma Re: UE pyta nas, ludzików, o czas letni 03.09.18, 12:00
        Pisiory, jak znam życie, wybiorą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka