man_sapiens
05.07.18, 19:32
Wpisałem to już na FK, ale żeby oszczędzić wam wchodzenia na to forum kopiuję tutaj
Komisja UE postanowiła zbadać opinię obywateli Unii na temat likwidacji zmiany czasu letni/zimowy. Dotyczy to nas i to bardzo, bo ewentualna (a raczej oczekiwana) decyzja o likwidacji zmiany czasu musi by podjęta dla całej Unii.
Komisja opublikowała formularz na stronie ec.europa.eu/info/consultations/2018-summertime-arrangements_pl . Ponieważ wszystkie odpowiedzi będą opublikowane, zachęca do odpowiadania po angielsku, żeby możliwie dużo ludzi w EU to zrozumiał. Angielskie odpowiedzi można oczywiście wpisywać do polskiego formularza albo użyć jego angielskiej wersji ec.europa.eu/info/consultations/2018-summertime-arrangements_en
Apeluję (we własnym interesie) do zwolenników zlikwidowania zmiany czasu - wpisujcie się. Czy docelowo ma być czas letni (UTC+2) czy zimowy (UTC+1) to kwestia smaku, ja jestem za letnim - dłuższe wieczory ze światłem słonecznym. I podawajcie tą informację dalej.
Czytając niektóre wpisy na FK mam trochę wątpliwości, czy to dobre miejsce na taki apel, ale mam nadzieję, że forumowe trolle nie będą trollować tego sondażu.
Uwaga: warto wstrzymać się pewnie kilka dni - w tej chwili serwer Komisji jest nieludzko przeciążony, pewnikiem tłumy szturmują ten sondaż.
Przy okazji - podziękowanie dla PSL że postawiło tą sprawę także w Polsce.