trusiaa Re: paranoja religijna 26.05.22, 08:04 Nie rozczaruje się Kościołem, kto ma osobistą więź z Chrystusem - by H. Gronkiewicz-Waltz W wolnym tłumaczeniu: gęste kadzidlane opary dają silne zamroczenie. Mroczki przed oczami wywołuje też uporczywe wpatrywanie się w śliczne jak obrazek "ilustracyjne" portrety idoli. Wypowiedzi przypisywane Jezusowi nie zalecają tworzenia mafijnych układów, gromadzenia majątków, tuszowania czynów pedofilskich, pychy i pogardy dla bliźnich. Chyba, że Gronkiewicz i ja czytałyśmy inne książki. Odpowiedz Link
trusiaa Re: paranoja religijna 03.08.22, 19:26 Ach, co to był za ślub! Podczas mszy w bazylice św. Brygidy w Gdańsku nastąpiło połączenie dwóch krzyży - gdańskiego i płockiego, które zostały pobłogosławione przez papieża Jana Pawła II. Odpowiedz Link
ave.duce Re: paranoja religijna 12.08.22, 13:09 ...to Matka Boża jest organizatorem wyjazdów... i wszystko jasne. Odpowiedz Link
trusiaa Re: paranoja religijna 13.08.22, 17:47 Matka Boża jest organizatorką, a pan Jarek narzędziem w Jej Matczynych dłoniach. Młotkiem. Ciemność widzę. Na stronie biura podróży (które, uchowaj Boże! żadnym biurem nie jest - pielgrzymki zawiązują się same, pieniądze wpłaca się na miejscu, ile? Pan Bóg raczy wiedzieć) jest oferta wyjazdów i do Ziemi Świętej i do Gruzji oraz Meksyku i Libanu, do Armenii i Włoch. Pan Jarek - samouk, członek Duchowej Rodziny Przenajświętszej Krwi, służy dobrym słowem, naucza i posługuje przy egzorcyzmach; wróżę mu piękną przyszłość na eksponowanym stanowisku - może w Ministerstwie Oświaty? Odpowiedz Link
ave.duce Re: paranoja religijna 13.08.22, 19:38 Może dodatkowo jakaś fucha w Min. Sportu i Turystyki? Odpowiedz Link
trusiaa Re: paranoja religijna 28.11.22, 10:12 Rydz się nie szczypie i zaprasza małolatów ( przedział wiekowy to 13-19 lat) na trzydniową okołosylwestrową balangę. Koszt - 150 zł - tanio jak barszcz za tyle frajdy pod hasłem "Życie to coś więcej"... Bez obaw: Odpowiedz Link
trusiaa Re: paranoja religijna 14.05.23, 07:37 W Gazecie: Matka Boża, Maryja, Święty Jan Paweł Drugi, ksiądz prałat, potwierdzona autentyczność objawień fatimskich, odmawiać różaniec - proste przesłanie dla ludzkości. Matusik Tomasz tak nas ubogacił. Fronda zwalnia pracowników? Odpowiedz Link
trusiaa Re: paranoja religijna 14.05.23, 07:39 Aha, bo zapomniałam o tytule: Mija 106 lat od pierwszego objawienia fatimskiego. "Matka Boża ma do nas proste przesłanie". Odpowiedz Link
trusiaa Re: paranoja religijna 09.08.23, 23:17 Frądzia z satysfakcją odnotowuje: Zatrzymano nastolatków, którzy papierosami wypalili oczy figurkom. Odpowiedzą przed sądem. Sprawa jest o tyle bulwersująca, że kapliczka znajduje się w miejscu starodawnego cmentarzyska i została postawiona w miejsce zniszczonego kościoła w czasie napadów tatarskich w 1498 r. Podejrzanych o dewastację udało się zatrzymać w piątek. Okazali się nimi dwaj młodzi mieszkańcy gminy Kańczuga (woj. podkarpackie) w wieku 12 i 13 lat – podaje polsatnews.pl. Postępowanie w tej sprawie prowadzone będzie przez Sąd Rodzinny i Nieletnich w Przeworsku, zgodnie z art. 196 Kodeksu karnego. Osobie dopuszczającej się obrazy uczuć religijnych grozi grzywna, kara ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do lat 2. W tym przypadku młodociani chuligani będą odpowiadać zgodnie z ustawą o postępowaniu w sprawach nieletnich. Obrażeni religijnie komentujący z Fejsbunia życzą zatrzymanym wszelkich kar boskich ze ślepotą i uschnięciem rąk na czele. Odpowiedz Link
trusiaa Re: paranoja religijna 27.10.23, 18:15 Nadciąga Halloween, więc KK za wszelką cenę chce ratować dzieci przed szatańskimi dyniami, białymi prześcieradłami, okrzykami huhu! i zbieraniem słodyczy. W zamian proponuje: Dobrym pomysłem są organizowane w parafiach bale i korowody świętych, podczas których dzieci przebierają się za swoich patronów, ulubionych świętych lub anioły. W ten sposób dajemy pozytywną alternatywę dla epatowania śmiercią, mrokiem i grozą. Bardzo proszę: Bartuś - przebiera się w czerwone poszarpane prześcieradełko na pamiątkę oskórowanego patrona. Sebuś przychodzi na zabawę goły, ale ponakłuwany strzałami. Małgosia ma trudniej, bo nosi głowę pod pachą, a Ludmiłka będzie pomalowana na niebiesko, ku pamięci uduszonej patronki. Odpowiedz Link
trusiaa Re: paranoja religijna 06.01.24, 21:48 To się na koniec dnia uśmiałam: Abepe Jędraszewski odniósł się do planów Ministerstwa Edukacji dot. redukcji lekcji religii - Dzisiaj próbuje nam się zafundować to samo - gasić światło Chrystusa w sercach i umysłach dzieci i młodzieży. Wprowadzać ich w krainę mroków i ciemności, pozbawiania możliwości zrozumienia, na czym polega sens naszego człowieczeństwa, do czego zdążamy, jakimi powinniśmy być. "Na naszej parafii wielkie poruszenie! O matko, olaboga, wielkie poruszenie! Bo wysiadło w kruchcie całe oświetlenie! Jakże to tak, po soborze, a tu kruchta ciemna? Matko, olaboga, a tu kruchta ciemna!" Więcej wiary, panie Jędraszewski - nie ma tego złego: Chociażbym chodził ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo Ty jesteś ze mną. Twój kij i Twoja laska są tym, co mnie pociesza. :D Odpowiedz Link
ave.duce Re: paranoja religijna 07.01.24, 15:48 Twój kij i Twoja laska są tym, co mnie pociesza... Hmm... jakieś to dwuznaczne... Odpowiedz Link
trusiaa Re: paranoja religijna 07.01.24, 18:00 No ba! A gdyby nawet, niewinnie i naiwnie, brać te słowa wprost: jaką pociechą dla barana miałoby być łupu-cupu po kożuchu we dwa kije? :D Odpowiedz Link