czandra3 15.08.20, 12:53 Nauczyła mnie słuchania poezji, strata niepowetowana, cokolwiek bym napisał to i tak nie odda mojego żalu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
scoutek Re: Odeszła Ewa Demarczyk 15.08.20, 14:57 Tak. Kto nie zna jej głosu nic nie wie o kulturze polskiej końca 20 wieku Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Odeszła Ewa Demarczyk 15.08.20, 21:59 Okrutny czas. Demarczyk, Wujec... Byłem dwa razy na Jej koncertach, w '70 i w '80. Do dzisiaj pamiętam każdy moment. Odpowiedz Link
magdolot Re: Odeszła Ewa Demarczyk 16.08.20, 01:11 Piosenki z jej pierwszej płyty mam gdzieś bardzo głęboko w środku odkąd pamiętam. Wśród nich odrastałam od ziemi wsysając w siebie wszystkimi porami najlepszą polską poezję w niesamowitym wykonaniu i muzykę Zygmunta Koniecznego i nie mając o tym wszystkim zielonego pojęcia, gdyż byłam analfabetką. Ta płyta, Błonia i gołębie na Rynku - to był Kraków. Z tamtych czasów pamiętam jeszcze dwie inne płyty: "Dziadka do orzechów" przez którego postanowiłam zostać baletnicą i "Błękitną rapsodię" ukochaną taty. Ewa Demarczyk pozostanie we mnie póki żyję, a jej piosenki będą żyły jeszcze długo potem, bo wielka poezja jest wieczna, bo wieczna jest piękna muzyka, bo wieczne są ludzkie wzruszenia, a Demarczyk i bryłę świata potrafiła wzruszyć z posad swoim talentem i głosem. Mam nadzieję, że te długie lata na które zniknęła, to były dla niej dobre lata. Odpowiedz Link