Dodaj do ulubionych

@ nie chce mi się @

21.12.22, 12:03
... komu, czego, dlaczego ...
stwierdzenie do dokończenia ;)
Obserwuj wątek
    • trusiaa Re: @ nie chce mi się @ 21.12.22, 18:58
      Komu komu? Bo idę do domu, czego i Wam życzę, dlaczego nie? :)
    • ave.duce Re: @ nie chce mi się @ 06.01.23, 16:26
      13 lat i chwatit?
      • inna57 Re: @ nie chce mi się @ 08.01.23, 17:15
        Może nie aż tak ale całokształt zewnętrza takich jak ja paraliżuje.
      • scoutek Re: @ nie chce mi się @ 08.01.23, 22:15
        Że niby bye?
      • trusiaa Re: @ nie chce mi się @ 09.01.23, 07:36
        Jakie dokończenie snofu, jakie chwatit? Nie wstanę! Tak będę leżał! Zostawcie mnie! Laala! Lalalalaa!
        • ave.duce Re: @ nie chce mi się @ 15.03.23, 19:26
          No i leżymy...
          • inna57 Re: @ nie chce mi się @ 17.03.23, 16:42
            ??? To znaczy? Nawet jeśli jest nast tylko kilkoro to chyba warto, chyba że się mylę.
            • scoutek Re: @ nie chce mi się @ 18.03.23, 11:35
              Też tak myślę
              • ave.duce Re: @ nie chce mi się @ 18.03.23, 17:42
                Czy myślenie wciąż ma przyszłość w tym kraju?
                • scoutek Re: @ nie chce mi się @ 18.03.23, 22:47
                  Nie odbieraj mi nadziei
                  • ave.duce Re: @ nie chce mi się @ 19.03.23, 21:47
                    Never!

Nadzieja to ogień, który chce płonąć nawet wtedy, gdy jest gaszony.
                    Nadzieja to nieodparte dążenie, by odnajdywać sens w bezsensie
                    i odkrywać prawdę w zamęcie kłamstw.
                    Nadzieja to ziarnko światła ukryte w głębokiej ciemności.

Karl Guido Rey
    • ave.duce A im się chce: 27.03.23, 15:18
      "Izrael to nie są Węgry, Izrael to nie jest Polska"

tvn24.pl/swiat/protestujacy-w-izraelu-krzycza-ze-nie-chca-byc-jak-polska-wiceszef-msz-strona-izraelska-nas-o-to-pytala-6862766

www.rp.pl/komentarze/art38207611-michal-szuldrzynski-polska-i-izrael-zamach-na-sady-naszym-towarem-eksportowym
      https://img.dorzeczy.pl/img/ludzie-z-flagami-izraela-podczas-protestu-w-tel-awiwie/1e/2e/7ef57ebdd0f7a2170a3ea4805956.jpeg
      • inna57 Re: A im się chce: 28.03.23, 10:07
        Są na świecie mądre narody. Niektóre nawet mądrzejsze. I pomyśleć że wiele z tych osób na ulicach Tel Aviv'u to potomkowie polskich żydów którzy pamiętają dworzec gdański.
    • ave.duce Re: @ nie chce mi się @ 27.04.23, 10:34
      Czy zdanie okrągłe wypowiesz,
      czy księgę mądrą napiszesz,
      będziesz zawsze mieć w głowie
      tę samą pustkę I ciszę.
    • ave.duce Re: @ nie chce mi się @ 23.06.23, 17:25
      komentować tego, co wyprawiają stronnicy niejakiego Jaconia...
      A sam Jacoń ma teraz powód do dumy:

next.gazeta.pl/next/7,151003,29901688,krrit-wszczyna-postepowanie-w-tvn-ie-konsekwencje-komentarza.html#s=BoxOpImg11
      • scoutek Re: @ nie chce mi się @ 25.06.23, 07:51
        Mam wrażenie, że hejt na KD rozpętali ci z prawej. Prezes nienawidzi TVN, a Szkiełka szczególnie. A każda okazja jest dla nich dobra.
        Nie Jacoń przecież szczuł na Daukszewicza, a ci ludzie tylko wykorzystali sytuację. A Świrski wykorzystuje to do dna, bo jest talibem i podłym człowiekiem.
        Lubiłam zawsze Daukszewicza i to się nie zmieniło. W sprawie jednak trzymam stronę Jaconia, któremu chodziło bardziej o klimat i atmosferę, niż o konkretne słowa.

I to jest mój jedyny komentarz na ten temat.
        • trusiaa Re: @ nie chce mi się @ 25.06.23, 10:45
          Ani Daukszewicz nie chciał zrobić przykrości Jaconiowi, ani Sianecki tuż po fakcie nie dopatrzył się u Daukszewicza takich intencji. Idę o zakład, że nieliczni widzowie zwrócili uwagę na niezręczność, bo kto wiedział o córce Jaconia? A jeśli nawet wiedział, to na pewno nie odczytał tego jako ataku na nią. Jacoń się zjeżył, Daukszewicz zrozumiał, o co chodzi i głośno zauważył, że palnął głupstwo, co już było wstępem do przeprosin. Potem przepraszał jeszcze dwa razy i wydawać się mogło że jest po sprawie, ale Jaconiowi było mało, bo oficjalnie kilka razy oświadczył, że przeprosin nie przyjmuje - trąbiły o tym różne portale. Potem wyjechał, a Daukszewicz musiał wszystkim udowadniać, że nie jest wielbłądem. Jacoń wrócił i się zdziwił, że Daukszewicz ledwo żyje, bo wiadomo, że "ból Jaconia jest większy" niż ból Daukszewicza.
          Daukszewicz pracował na swoją markę całe życie i jest naszym dobrem narodowym. Ma siedemdziesiąt pięć lat. O Jaconiu (lat 47) i córce Jaconia pierwszy raz dowiedziałam się, gdy pojawił się w tym odcinku Szkła. Podejrzewam, że dorosła córka Jaconia nie jest zachwycona całą aferą, bo jest teraz jak pod lupą - wszyscy się gapią i oceniają, pewnie hejtują też.
          Problem ma Jacoń. Ze sobą. Jest neofitą - oto "stracił" syna, z którego w dodatku nie był zadowolony, bo syn za mało mu pomagał (powtarza tu zachowania własnego, apodyktycznego ojca). Skoro syn mu się "nie udał", Jacoń całą energię skierował przeciw hejtowi na osoby trans, nie bierze ofiar - wali maczugą na oślep. Kisielewski się nie szczypał, pisząc o takich: Po czym poznać głupiego? – po powadze jego, nie po śmiechu, śmieją się bowiem ludzie mądrzy, głupiec zaś, nie chcąc się zdradzić, jest stale poważny. Jacoń robi krzywdę córce stawiając ją i siebie w roli ofiar. Kto koryguje płeć chce dobrze się czuć w swoim ciele, dąży do życiowej równowagi - ma wystarczająco dużo problemów choćby natury formalnej, żeby jeszcze mierzyć się z traumami najbliższych. Chce szczęśliwego życia, a nie wstydu, winy i pokuty. Gdyby chodziło np. o chirurgiczną korektę kręgosłupa wszyscy trzymaliby kciuki i życzyli zdrowia, przy korekcie płci narasta wokół człowieka atmosfera dezaprobaty, niechęci, a kochający tatuś dokłada jeszcze do pieca, z ponurą miną żądając: macie mnie/nas lubić i szanować, bo jak nie...
          Jacoń niech idzie na terapię, przepracuje swoje rozczarowanie i zdobędzie się na dystans, bo swoim zadęciem nie zjednuje sobie ludzi, a w dodatku szkodzi społeczności trans.

Prawica używa sobie teraz na liberałach, TVN, LGBT, Daukszewiczu, fałszywie litując się nad Jaconiem. A może Jacoń jest pisowską wtyką i właśnie wypełnia swoją misję? Przecież znienawidzony program tak pięknie udało się skompromitować i kto wie - może nie przetrwa? Sama redakcja (bo musi?) też robi głupio działając zgodnie z amerykańską poprawnością - kłania się woke culture i cancel culture: nikomu nie odpuszczamy, niszczymy - w imię wyższych celów.
          Bardzo współczuję Daukszewiczowi wyzywanemu od sklerotycznych dziadersów, chamów, wąsatych wujów - kolejna ikona opozycji została wystawiona na żer hejterów i symetrystów. Niezasłużenie.
          • eulalija Re: @ nie chce mi się @ 25.06.23, 11:44
            Trusiu dzięki.
            Napisałaś, to co myślę, ale nie umiałabym tak jasno, precyzyjnie napisać.
            • trusiaa Re: @ nie chce mi się @ 25.06.23, 15:23
              Dzięki, Eulalijo :)
          • scoutek Re: @ nie chce mi się @ 25.06.23, 14:49
            Krzywdzisz, Trusiu, Jaconia.
            Sprawę Wiktorii ma przepracowaną na każdą stronę. Widziałam reportaże jego autorstwa oraz czytałam książkę, którą napisał ("My, trans" polecam) . Wysłuchałam wiele wywiadów, których udzielił.
            A że sama mam w rodzinie taką historię to uczciwie mówię, że facet wie o czym pisze i wie co robi. Mnie pomógł zrozumieć wiele rzeczy.
            Absolutnie się z Tobą nie zgadzam. Chyba po raz pierwszy w życiu 😉
            😘
            • trusiaa Re: @ nie chce mi się @ 25.06.23, 16:45
              :)

Oj, tam zaraz: krzywdzę. Z jednej strony chciałabym wiedzieć, co na ten temat sądzi jego córka, ale z drugiej strony - absolutnie nie, bo to oznaczałoby, że razem ze mną pół Polski pozna i będzie komentowało jej zdanie. Wiem, że gdybym to ja miała korygować swoją płeć, rodzice stanęli by za mną murem i broniliby mnie przed kpinami ze strony dalszej rodziny albo napastliwymi sąsiadami. Braliby udział w marszach. Natomiast na pewno nie nagłaśnialiby moich spraw, szanując moje prawo do intymności. Nie pisaliby książek i artykułów o mnie - beze mnie. Jacoń tak robi, bo jest w żałobie po synu (wyczytałam to między wierszami cytowanego wywiadu), nie umie cieszyć się, że jego dorosłe dziecko żyje, jest zdrowe i osiągnęło wymarzony życiowy cel, a teraz będzie zajmować się tym, co wszyscy - pracą, zakładaniem rodziny, własnym rozwojem. Gdyby Jacoń był zwykłym Kowalskim, wzbraniającym się przed perspektywą posiadania dziecka homo sapiens i wyładowywał swoją złość i frustrację na ludziach, to trudno, bywa. Ale to wykształcony, obyty człowiek mediów, który powinien znać wagę słów i umiar w reakcjach, wiedząc dokąd to prowadzi. Gdy Kaczyński bezpośrednio zaatakował osoby transpłciowe i rechotał z tego obrzydliwie na każdym spotkaniu ze swoimi zwolennikami - Jacoń bardzo delikatnie upomniał prezesa, dziwiąc się jego niewiedzy, "bo może na innych sprawach też się nie zna". Natomiast Daukszewicza, który byłby ostatnim, który chciałby Jaconia wyśmiewać, a jedynie niezręcznie się wyraził - Jacoń potraktował z obrzydzeniem i pogardą. Tak robią przemocowcy, którzy nie podskoczą wrednemu szefowi w pracy, ale żonie albo dziecku z rozkoszą przyłożą, choćby słownie, żeby wyładować negatywne emocje.
              Jeżeli sama zainteresowana osoba nie wypowiada się publicznie na temat swoich przeżyć związanych z korektą płci, to kochający rodzic pytany o nią powinien ograniczyć się do mówienia o tym jaki jest z dziecka dumny. Takie wsparcie budzi sympatię otoczenia i całą sytuację sprowadza do stanu normalności. Nie wyobrażam sobie, żeby bolesne rodzinne momenty, których u Jaconiów na pewno nie brakowało, roztrząsać publicznie. Każde dziecko jest inne - jednemu czegoś brak, inne ma tego w nadmiarze, a jeśli z pomocą lekarzy i terapeutów da się dziecku pomóc, to świetnie i nieważne czy to wada serca, słuchu, czy niezgodna z metryką urodzenia płeć. Ale wszystko to bardzo delikatne sprawy i nie wolno ich rzucać w czyjeś brudne łapy. Haters gonna hate - nic się na to nie poradzi, ale można ich wyśmiać albo zignorować. Mniej wrażliwi ludzie potrzebują czasu, żeby się oswoić z faktem, że nie każdy jest białym katolikiem hetero. Idzie to powoli, ale jednak. Panna z dzieckiem to jeszcze niedawno było ogromne nieszczęście, a para bez ślubu - patologia. Jak byłam w podstawówce, recepta na okulary brzmiała jak wyrok. Ja ich nie potrzebowałam, a koleżanka tak i ciężko znosiła kpiny innych dzieci. Ale gdy w okularach przyszłą ulubienica klasy, złośliwości natychmiast się skończyły i nikt już nie nabijał się z okularnic.
              Do brzegu: nie dać się sprowokować, z uśmiechem (choćby nas wiele kosztował) robić swoje.
              • scoutek Re: @ nie chce mi się @ 25.06.23, 17:30
                Nie, nie, nie.

Powiem tylko jedno : wszystko co robił (reportaż czy książka) było za zgodą i wiedzą córki. Stali za nią z matką oboje murem, a co Wiktoria sądzi też wiadomo, bo są w książce fragmenty rozmów z nią właśnie.

Naprawdę widać, że o Jaconiu usłyszałaś dopiero teraz. A już była afera o okładkę Vivy bodajże (czy Zwierciadła?).

Jak dla mnie koniec tematu.
                • trusiaa Re: @ nie chce mi się @ 25.06.23, 17:49
                  Skoro córka nie ma zastrzeżeń - nic mi do tego.

To dla mnie też koniec i bomba. O Jaconiu nie słyszałam, bom trąba.
                  • scoutek Re: @ nie chce mi się @ 25.06.23, 23:04
                    Tego nie twierdzę.
                    I dalej Cię kocham 😍 😘 ❤️
                    • trusiaa Re: @ nie chce mi się @ 26.06.23, 08:53
                      Ja Ciebie też... ♡♡♡♡♡ :D
      • ave.duce Re: @ nie chce mi się @ 26.06.23, 11:35
        Agresor zdołał przekonać wcale nie mało osób, że jest ofiarą... No cóż taki lajf.
        • ave.duce Re: @ nie chce mi się @ 26.06.23, 13:47
          Czytanie forumowej polszczyzny i... zamiast "niemało" jest jak wyże. Się zastrzelę i jusz!
        • scoutek Re: @ nie chce mi się @ 26.06.23, 15:20
          Orliński o sprawie
          • ave.duce Re: @ nie chce mi się @ 26.06.23, 19:59
            Nie przekonał mnie "bumerang" Orliński, sorki.
            I to by było na tyle.

PoZDR00FKA.
    • ave.duce Re: @ nie chce mi się @ 17.10.23, 11:39
      już wojować z tą komputechniką...
      • trusiaa Re: @ nie chce mi się @ 17.10.23, 21:20
        Osso im chodzi wewogle?

https://media.tenor.com/wexsS3nbLHQAAAAC/rabbit-frog.gif

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka