gat45 04.05.09, 14:39 Żeby nie mieszać z wątkiem o tematach maturalnych każdego z nas, tutaj proponuję, żebyśmy wspólnie zdali tegoroczną maturę. Najpierw zieramy cechy do porównania. Uwaga, zaczynam : Telimena to stare pudło, a Zosia = młoda gęś Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
scoutek Re: matura z polskiego 04.05.09, 14:44 Telimena - cwaniara, Zosia - naiwne dziecko Odpowiedz Link
gat45 Re: matura z polskiego 04.05.09, 14:52 Telimena - kosmopolitka, Zosia - patriotka Odpowiedz Link
who.is.who Re: matura z polskiego 04.05.09, 15:02 Telimena - bordeaux (apelacja) Zosia - beaujolais nouveau Odpowiedz Link
ave.duce Re: matura z polskiego 04.05.09, 18:57 TELIMENA > Dama Kier z aspiracjami do Pik (sorry!) ZOSIA > Dama Karo, a nawet Trefl ;) :p Odpowiedz Link
gat45 Według obowiązującego klucza ocen : 04.05.09, 19:12 My ze Scoutkiem mamy zaliczone, Ave i Who-is-who - przechlapane. Użytych odniesień nie ma w kluczu. Odpowiedz Link
ave.duce Według obowiązującego klucza ocen : DOŚĆ ! :( 04.05.09, 19:21 www.youtube.com/watch?v=B61kUgA4xyk&hl=pl :p Odpowiedz Link
scoutek Re: Według obowiązującego klucza ocen : DOŚĆ ! :( 04.05.09, 20:10 w tym miejscu tylko to: www.youtube.com/watch?v=Vq-VmzcJa3Y nie moze byc inaczej! Odpowiedz Link
ave.duce Środa we czwartek n/t > 07.05.09, 08:52 ... sylwetki pań w "Panu Tadeuszu" są niemal identyczne ... ... Zosia i Telimena są "kobiece" do bólu, do znudzenia są "atrakcyjne", tyle że jedna jako dziewica, druga - już nie. Każda pragnie wolnej ojczyzny, przede wszystkim jednak męża, który - jak powszechnie wiadomo od Mickiewicza po czasy minister Hall - jest naturalnym i wyłącznym przeznaczeniem każdej kobiety. Ukłonem w kierunku pluralizmu jest to, że bohaterki chcą mieć tego męża na różne sposoby; Telimena jest przebiegła, Zosia naiwna, ale za to pełna wdzięku. Zosia ceni swoją czystość, Telimena wie, że czystość to lipa. By osiągnąć swój zbożny cel, każda z bohaterek używa innych rekwizytów: Zosia - drobiu, Telimena - mrówek ... wyborcza.pl/1,75968,6573776,Zosia__Telimena_na__Plebanii_.html :p Odpowiedz Link
who.is.who Niezłe! => dodam ilustracje ;-) 07.05.09, 09:12 www.antoranz.net/BIBLIOTEKA/PT051225/ANDRIOLL/PT1_1.HTM www.antoranz.net/BIBLIOTEKA/PT051225/ANDRIOLL/PT3_2.HTM www.antoranz.net/BIBLIOTEKA/PT051225/ANDRIOLL/AN5_2M.JPG Reszta: www.antoranz.net/BIBLIOTEKA/PT051225/ANDRIOLL/ANDRIOLL.HTM P/S. Myślałem, że Pani Gat będzie SAMA oceniać :-( Odpowiedz Link
ave.duce Re: Niezłe! też ;-) 07.05.09, 09:33 ... Ważne, by konkurując z innymi,[Polak] założył rodzinę i chodził do Kościoła. W rodzinie się odpoczywa, Kościół uwzniośla. Społeczność ma być patriotyczna i rodzinocentryczna. Dziewczęta powinny marzyć o mężu, mąż o dobrobycie. Wizja Polski liberalnej, różnorodnej, laickiej, otwartej na różne systemy wartości i różne kultury nie jest nikomu potrzebna. "Byle polska wieś zaciszna, byle polska wieś spokojna"... O to, to! :))) ps. Gat się posłużyła sztampą. Jej wybór ;) :p Odpowiedz Link
who.is.who Re: Niezłe! też ;-) 07.05.09, 09:38 Chyba się nie doczekam na Zosię? Telimenę? ;-( Muszę trochę pospać. Dokończysz analizę? ;-) Have a beautiful day, Ave! :-) P/S. Zajrzę w porze lanczu (nie => linczu!). Odpowiedz Link
ave.duce Re: Niezłe! też ;-) 07.05.09, 10:26 who.is.who napisał: > Chyba się nie doczekam na Zosię? Telimenę? ;-( Doczekasz, doczekasz. Nie masz na imię Jaś! ;) > Muszę trochę pospać. ... A Ty śpij, a Ty spij, zanurz się w noc ciemną ... > Dokończysz analizę? ;-) Właśnie dopisałam Part Three > muszę zebrać myśli! ;) > Have a beautiful day, Ave! :-) U2 :) > P/S. Zajrzę w porze lanczu (nie => linczu!). No comment :) :p Odpowiedz Link
who.is.who Re: Niezłe! też ;-) 07.05.09, 15:10 Jednak. Do lanczu daleko. Part 3 > rewelacja! Reszta b/z. :-) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Niezłe! też ;-) 07.05.09, 16:48 who.is.who napisał: > Jednak. Do lanczu daleko. Part 3 > rewelacja! Reszta b/z. :-) Co Ty tu jeszcze robisz? ;) :p Odpowiedz Link
belgijska Re: Niezłe! też ;-) 07.05.09, 16:54 A ja sobie wlasnie przegladam: Ivan Barkov "Lejb -ulan u Annjet'" .... :)) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Niezłe! też ;-) To do mnie? 07.05.09, 17:06 belgijska napisała: > > A ja sobie wlasnie przegladam: Ivan Barkov "Lejb -ulan u Annjet'" .... :)) Coś mi się pomerdało w gałązkach ;) O tego chodzi Barkova? > Russian poet, diplomat and translator? Też bym sobie pooglądała lejbułana, niekoniecznie z Annjet, może byc ułan sote ;) Masz link? ;) :p Odpowiedz Link
belgijska Re: Niezłe! też ;-) To do mnie? 07.05.09, 17:14 ave.duce napisała: > Coś mi się pomerdało w gałązkach ;) Nie ma galazek ;) > O tego chodzi Barkova? > Russian poet, diplomat and translator? Chyba o tego... ;) > Masz link? ;) Nie mam - "papierowa jestem" ;)) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Niezłe! też ;-) To do mnie? 07.05.09, 17:21 belgijska napisała: > > Nie ma galazek ;) Jak nie ma, jak są?! ;) Do mnie czy nie, grzecznie pytam ;) > Chyba > o tego... ;) Chybie > cukrownia ;) > > Nie mam - "papierowa jestem" ;)) Pamiętasz baśń Andersena "Tancerka i kominiarczyk"? ;) :p Odpowiedz Link
belgijska Re: Niezłe! też ;-) To do mnie? 07.05.09, 17:29 ave.duce napisała: > Jak nie ma, jak są?! ;) Do mnie czy nie, grzecznie pytam ;) > > Chyba > > o tego... ;) A ja tyz grzecznie odpowiadam, ze .... sama nie wiem... :))) > > Chybie > cukrownia ;) Gdybie ;) > > Nie mam - "papierowa jestem" ;)) > > Pamiętasz baśń Andersena "Tancerka i kominiarczyk"? ;) Chyba jednak poprosze o link - wersje jezykowe mi sie nie zgadzaja;)) A olow , kiedy trzeba, tez mam! ;) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Niezłe! też ;-) To do mnie? 07.05.09, 17:40 belgijska napisała: > > A ja tyz grzecznie odpowiadam, ze .... sama nie wiem... :))) Nie chciałabym się dostać między młot a kowadło ;) > > Gdybie ;) Wie, co mówi > www.firmy.net/cukrownie/chybie,Q21Z.html ;) > > Chyba jednak poprosze o link - wersje jezykowe mi sie nie zgadzaja;)) www.taniaksiazka.pl/pasterka-i-kominiarczyk-najpiekniejsze-basnie-andresena-kozlowska-urszula-p-133671.html > > A olow , kiedy trzeba, tez mam! ;) > Na co, po co, skąd i gdzie? ;) :p Odpowiedz Link
belgijska Re: Niezłe! też ;-) 07.05.09, 16:59 ave.duce napisała: > Doczekasz, doczekasz. Nie masz na imię Jaś! ;) Moze bedzie musial poczekac na "temps des cerises" .... ;) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Niezłe! też ;-) 07.05.09, 17:12 belgijska napisała: > Moze bedzie musial poczekac na "temps des cerises" .... ;) www.dailymotion.pl/relevance/search/A+ses+pieds+laurent/video/x1s06b_letempsdescerises_music :))) Poczeka ;) To już niedługo ;) Najpierw musi do słownika zajrzeć ;) :p Odpowiedz Link
belgijska Re: Niezłe! też ;-) 07.05.09, 17:20 ave.duce napisała: > Poczeka ;) To już niedługo ;) Najpierw musi do słownika zajrzeć ;) O ile sobie przypominam - Zosi sie chcialo jagodek (czarnych?? ;)) ... te "cerises" to tylko szczegolny przypadek ... ;)) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Niezłe! też ;-) 07.05.09, 17:24 belgijska napisała: > O ile sobie przypominam - Zosi sie chcialo jagodek (czarnych?? ;)) ... te > "cerises" to tylko szczegolny przypadek ... ;)) > Której Zosi, bo szwęda się ich już po dworze, że ho, ho i jeszcze bardziej ;) CZERWONYCH ;) :p Odpowiedz Link
belgijska Re: Niezłe! też ;-) 07.05.09, 17:34 ave.duce napisała: > Której Zosi, bo szwęda się ich już po dworze, że ho, ho i jeszcze bardziej ;) > CZERWONYCH ;) Nooo, tej Zosi od Jasia! ;)) Czerwonych? Skonfundowanych??? Rumiencem oblanych??? .... Odpowiedz Link
ave.duce Re: Niezłe! też ;-) 07.05.09, 17:45 belgijska napisała: > > Nooo, tej Zosi od Jasia! ;)) Aaa, o tę chodzi, co może wybierać i przebierać ;) > Czerwonych? Skonfundowanych??? Rumiencem oblanych??? .... > pl.wikipedia.org/wiki/Bor%C3%B3wka_brusznica Rumieńcem to dzięcielina pała! Na maturze u Gat byłaś?! ;) :p Odpowiedz Link
belgijska Re: Niezłe! też ;-) 07.05.09, 20:26 ave.duce napisała: > Aaa, o tę chodzi, co może wybierać i przebierać ;) Byle, nie w ulegalkach! ;) > Rumieńcem to dzięcielina pała! Na maturze u Gat byłaś?! ;) Panienskim! ;))) Borowki ze wzgorza Idy...... zapowiada sie ciekawie.... ;) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Niezłe! też ;-) 07.05.09, 20:53 belgijska napisała: > > Byle, nie w ulegalkach! ;) Śliwki-robaczywki ;) > > Panienskim! ;))) Wyłącznie! ;) > > Borowki ze wzgorza Idy...... zapowiada sie ciekawie.... ;) > Sama widzisz, warto poczekać! ;) :p Odpowiedz Link
gat45 Re: Niezłe! => dodam ilustracje ;-) 07.05.09, 19:54 who.is.who napisał: > > P/S. Myślałem, że Pani Gat będzie SAMA oceniać :-( Odpowiedz Link
gat45 Re: Niezłe! => się zdenerwowałam okropnie 07.05.09, 19:59 who.is.who napisał: > > P/S. Myślałem, że Pani Gat będzie SAMA oceniać :-( aż mi pierwsze samo poszło, gołe zupełnie !!!! Więc : uprzejma prośba o utrzymywanie kpin z PANI Gat w granicach przyzwoitości. Można tak prosić ? Prosić zawsze można, wiem. Nie lubię, jak mi jest przykro. I okropnie nie lubię nie lubić. Chociaż właściwie - odwołuję to, com napisała tu wyżej. Chyba jednak szczerość więcej warta. Dobrze wiedzieć, jak się jest widzianym. No to cóż - podziękować mi przyjdzie. Przysło. Dziękuję. Odpowiedz Link
who.is.who Re: Niezłe! => się zdenerwowałam okropnie 07.05.09, 22:40 To nie była kpina. Przykro mi, jeśli tak Pani to odebrała. Przepraszam. Odpowiedz Link
who.is.who Re: Niezłe! => proszę zrozumieć !!! => 07.05.09, 23:35 www.youtube.com/watch?v=UKYFgSE2Jss&hl=pl Odpowiedz Link
ave.duce Re: Niezłe! => proszę zrozumieć !!! => 08.05.09, 10:15 Nie przesadzaj, Zwierzaku, co "inna'strancy" na to powiedzą? :))) :p Odpowiedz Link
who.is.who Re: Niezłe! => proszę zrozumieć !!! => 08.05.09, 10:21 Liczę na to, że się zlitują ;-) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Niezłe! => proszę zrozumieć !!! => 08.05.09, 10:24 who.is.who napisał: > Liczę na to, że się zlitują ;-) Miast tego > zimny prysznic? ;) :p Odpowiedz Link
who.is.who Re: Niezłe! => proszę zrozumieć !!! => 08.05.09, 10:31 You're absolutely right! O 5 wyjazd. Nie daj się, Ave! Zajrzę w wolnej chwili :-) Odpowiedz Link
cheetah5115 Tytuł jest ściśle spokrewniony z artykułem ;-))) 20.05.09, 22:44 Oto co maturzyści napisali na temat: Na podstawie podanych fragmentów poematu Adama Mickiewicza Pan Tadeusz scharakteryzuj i porównaj postacie Zosi i Telimeny. (Uwaga: pisownia oryginalna) Urszulka zginęła, bo połknęła wrzeciono. Starość to słowo, które często wywołuje lęk i obawę przed dalszym życiem, którego zapewne pozostało tym ludziom niewiele. deser.pl/deser/1,83452,6629922,Pan_Tadeusz_z_ptakiem_w_reku___kwiatki_maturalne.html Odpowiedz Link
ave.duce To jest super! > Telimena zarzuciła swe łabędzie 21.05.09, 08:43 piersi na ramiona hrabiego :)))))))))))))))))) ps. Cześć, Zwierzaku! Dla mnie ok ;) :p Odpowiedz Link