Dodaj do ulubionych

duży problem :(

30.04.07, 21:58
Witam.
Chciałem zapytać czy mogę jakoś uniknąć mandatów lub po prostu proszę o pomoc
co zrobić :(

Zaraz po maturze pracowałem w supermarkecie przez 4 miesiące. (pierwsza umowa
na trzy miesiące potem umowa na jeden miesiąc zaraz po tamtej).
Potem wybrałem się na studia i nie przejmowałem żadnymi rozliczeniami :/ Aż do
dzisiaj kiedy jest już za późno :(
Jestem w strasznej rozpaczy bo dowiedziałem się, że są ogromne kary na które
ja nie mam w żadnym wypadku pieniędzy :(

Czekałem na papiery z supermarketu wtedy napewno bym się rozliczył, ale nic
nie przyszło :( Jutro wybiorę się do tego supermarketu zapytać co zrobić, ale
jest już za późno :(

Czy istnieje jakieś podanie które wydłużyło by mi termin chociaż o trzy dni ?
do urzędu skarbowego ?

proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • anna_welsyng Re: duży problem :( 30.04.07, 22:26
      Tak. Może Pan uniknąć kary składając jak najszybciej zeznanie roczne wraz z
      czynnym żalem. Czynny żal to takie pismo do Urzędu Skarbowego, w którym
      przyznaje się Pan dobrowolnie do popełnienia czynu zabronionego w postaci
      nieterminowego złożenia zeznania (o ile to jedyne Pana przewinienie). Proszę
      powołać się w nim koniecznie na art. 16 kodeksu karnego skarbowego.
      Zeznanie roczne powinien Pan wypełnić na podstawie znanych Panu danych
      wynikających z zawartych przez Pana umów (jeśli nie dysponuje Pan informacjami
      od pracodawców). W razie późniejszego ich otrzymania skoryguje Pan zeznanie
      roczne (bez żadnych negatywnych konsekwencji, o ile korekty nie będzie Pan
      dokonywał w trakcie kontroli lub postępowania podatkowego mającego za przedmiot
      rozliczenie za ten właśnie rok, bo wówczas złożenie korekty będzie
      bezskuteczne).
      Szczegółowo o tym, jak napisać i składać czynny żal pisałam już kilka razy na
      forum, m.in. w wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=895&w=58419392&v=2&s=0
      • kamil205 Re: duży problem :( 30.04.07, 22:47
        Czynny żal może tak wyglądać ? Wydrukować to na komputerze czy napisać ręcznie ?
        Na górze strony normalnie jak przy podaniu napisać datę i mój adres tak ?

Na podstawie art. 16 § 1 ustawy z dnia 10 września 1999 r. Kodeks karny skarbowy
        (Dz. U. Nr 83, poz. 930 z późn. zm.) uprzejmie proszę o odstąpienie od ukarania
        mnie za nie złożenie w terminie rozliczenia rocznego co wynikało z nie wręczenia
        mi w odpowiednim czasie przez mojego pracodawcę umów pozwalających na roczne
        rozliczenie z uwagi na to, że swój błąd niezwłocznie naprawiłem, co uzasadnia
        zastosowania instytucji "czynnego żalu".

A rozliczenie roczne to jaki to jest PIT (jestem zielony) ?
        Spróbuje ten pit rozwiązać jakoś przy pomocy internetu :/ proszę o jak
        najszybszą odpowiedź to na środę to zaniosę do us
        • anna_welsyng Re: duży problem :( 30.04.07, 23:12
          Czynny żal może Pan napisać na komputerze, tak jak każde inne pismo. Musi
          oczywiście zawierać Pana dane identyfikacyjne (imię i nazwisko, adres oraz
          koniecznie nr NIP-jest on obowiązkowy w kontaktach z US). Musi Pan pamiętać o
          własnoręcznym podpisaniu nie tylko zeznania rocznego, ale także czynnego żalu.
          I koniecznie równocześnie złożyć w US – przy czym najpierw złożyć czynny żal i
          uzyskać potwierdzenie na kopii a dopiero później wręczyć zeznanie roczne (i też
          uzyskać potwierdzenie jego złożenia) - kolejność jest bardzo ważna dla
          zachowania prawa do skorzystania z czynnego żalu. Z pytania wynika, że uzyskał
          Pan dochody z umowy o pracę i były to Pana jedyne dochody. Ponieważ uzyskał je
          Pan za pośrednictwem pracodawcy, właściwym formularzem do ich rozliczenia
          będzie PIT-37. Jeśli natomiast podstawę wypłaty stanowiła umowa zlecenia, to
          również rozliczy się Pan na PIT-37, tylko kwoty otrzymanego wynagrodzenia musi
          Pan wykazać nie w wierszu „Wynagrodzenia ze stosunku pracy…” , ale w
          wierszu „Działalność wykonywana osobiście … (w tym umowy zlecenia i o dzieło).
          W obu przypadkach przysługują Panu koszty uzyskania przychodu. Pracownicze w
          wysokości podstawowej (102,25 zł) za każdy miesiąc, w którym uzyskał Pan
          przychód ze stosunku pracy, bądź też podwyższone (127,82 zł), o ile dojeżdżał
          Pan z innej miejscowości. W przypadku umowy zlecenia przysługują zryczałtowane
          20% koszty, liczone jednak od przychodu pomniejszonego o potrącone składki na
          ubezpieczenie emerytalne i rentowe. O kosztach i właściwym ich rozliczaniu
          również było pisane wielokrotnie na forum (proszę skorzystać z wyszukiwarki).

• anna_welsyng Re: duży problem :( 30.04.07, 23:17
          Jeśli chodzi o czynny żal, to może on wyglądać np. tak:

miejscowość, data
          Dane składającego zawiadomienie:
          Imię i nazwisko
          adres
          NIP

Naczelnik Urzędu Skarbowego
          w
          ul.

Zawiadomienie o popełnieniu czynu zabronionego
          (czynny żal)

Zawiadamiam Naczelnika Urzędu Skarbowego w , że w terminie do 30
          kwietnia roku ………..nie złożyłem rocznego zeznania podatkowego za rok oraz
          nie zapłaciłem należnego podatku dochodowego w łącznej kwocie

Zawiadamiając Naczelnika Urzędu Skarbowego w o popełnieniu
          opisanych powyżej czynów zabronionych chcę skorzystać z uprawnień, jakie daje
          mi art. 16 kodeksu karnego skarbowego (ustawa z 10 września 1999 r., Kodeks
          karny skarbowy – Dz.U.99.83.930 ze zm.). Przepis ten stanowi, że nie podlega
          karze za przestępstwo skarbowe lub wykroczenie skarbowe sprawca, który po
          popełnieniu czynu zabronionego zawiadomił o tym organ powołany do ścigania,
          ujawniając istotne okoliczności tego czynu.
          Informuję, że ujawnione przeze mnie w niniejszym zawiadomieniu czyny popełniłem
          sam. Nie było osób, które współdziałałyby ze mną w ich popełnieniu.
          Składając niniejsze zawiadomienie w Urzędzie Skarbowym w wypełniłem
          warunki umożliwiające skorzystanie z instytucji czynnego żalu określone w art.
          16 § 1 i 2 kks, a mianowicie dokonałem opisanych czynności, których nie
          dopełniłem. Złożyłem zeznanie podatkowe za rok .oraz zapłaciłem zaległy
          podatek dochodowy za ten okres w łącznej kwocie wraz z odsetkami od
          zaległości w łącznej kwocie

podpis podatnika

PS. Musiałam skasować wszystkie kropki we wzorze bo inaczej nie mogłam go
          wkleić. Musi Pan go uzupełnić we własciwych miejsach.
          • kamil205 Re: duży problem :( 30.04.07, 23:37
            jeśli podatek dochodowy wyjdzie mi na plus to nie musze wtedy pisac w czynnym
            zalu ze o nie uregulowanym podatku dochodywym ? wystarczy wtedy tylko napisac o
            nie zlozeniu w odpowiednim terminie rozliczenia, mam racje ?
            • anna_welsyng Re: duży problem :( 01.05.07, 11:31
              Tak. Ja zamieściłam tylko przykładowy czynny żal, a Pan powinien go sobie
              dopasować do swojej indywidualnej sytuacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka