31.03.12, 20:37
Bardzo prosze o odpowiedz na moje pytanie: napisalismy testament z mezem kilka lat temu,zapisujac nasze wspolne mieszkanie dzieciom.Ja wzielam kilka lat temu kredyt i go splacam,co sie stanie,gdy np nie zdaze spacic kredytu w calosci(jestem powaznie chora) czy fakt,ze mieszkanie bylo zapisane na dzieci przed wzieciem przeze mnie kredytu,ma jakis wplyw na ewentualna koniecznosc splacania przez nie mojego kredytu po mojej smierci?
I jeszcze jedno mnie nurtuje: czy w swietle testamentu dzieci dziedzicza mieszkanie po naszej smierci,czy mozemy zastrzec,ze przekazujemy im teraz.Co i tak jest faktem,bo mazmieszka z rodzicami a ja z siostra,w mieszkaniu mieszkaja nasze dzieci.
czy lepiej jest sporzadzic umowe darowizny u notariusza?
nie znam sie na prawie i nie wiem,co bardziej chroni moje dzieci przed ewentualnym niesplaconym dlugiem?
przepraszam,jesli chaotycznie i bardzo prosze o pomoc.
dziekuje
Obserwuj wątek
    • bezpocztyonline Dług dziedziczą spadkobiercy 01.04.12, 08:02
      Wasze dzieci są waszymi spadkobiercami ustawowymi.

Oprócz tego w myśl ustawy współdziedziczy po zmarłym małżonku ten współmałżonek, który pozostaje przy życiu.

To, że testamentowo zapisaliście Państwo mieszkanie dzieciom, oznacza, że Pani nie będzie dziedziczyła po mężu jego części względnie Pani mąż nie odziedziczy po Pani. Ale to mieszkanie. Chyba, że w testamencie było o udziale w spadku.

Bo oprócz nieruchomości spadkiem mogą być też rzeczy ruchome, także pieniądze, w tym środki na koncie, lokacie, czy w portfelu.

Co do zasady: za długi spadkodawcy odpowiada spadkobierca (chyba, że spadek odrzuci).

Darowizna mieszkania nie powoduje wykreślenia hipoteki z księgi wieczystej nieruchomości, bo pożyczkę wziął darczyńca. W razie czego spłacać będzie spadkobierca, a jeśli nie spłaci, bank będzie mógł egzekwować dług licytując nieruchomość, niezależnie od tego, kto wówczas będzie właścicielem tej nieruchomości.

Nie ma znaczenia, kiedy pożyczka została wzięta. Czy po sporządzeniu testamentu czy przed.
      Testament nie zmienia własności nieruchomości, nie zmienia niczego w sensie prawnym, jak długo testator żyje. Przecież testator może codziennie praktycznie zmieniać testament (w razie czego ważny jest tylko ten najostatniejszy), odwoływać, korzystać ze swojego majątku, pozbywać się go etc.

Jeżeli np. dokonają Państwo darowizny mieszkania na rzecz jednego z dzieci, a testamentowo zapiszą Państwo spadek drugiemu z dzieci, to spłata reszty należności z kredytu będzie obowiązkiem tego z dzieci, które dostało spadek (ale nie mieszkanie), a jeśli nie będzie spłacało, bank zwindykuje należność licytując mieszkanie, choć będzie ono własnością innego dziecka - tego, które mieszkanie dostało darowizną.

Dzieciom po prostu trzeba powiedzieć o długu - niech wiedzą.
      Lepiej wcześniej, niż gdyby to miało być dla nich zaskoczeniem wymagającym szybkiej reakcji.
    • j666 Re: testament 01.04.12, 18:39
      Powieście go na kołku w sławojce, bo tylko do tego się nadaje (no i jeszcze do nagrody Darwina).
      Testamentu nie można napisać wspólnie, więc nie jest tożaden testament, a świstek nic nieznaczącego papieru (no i jeszcze dowód głupoty).

-----
      > napisalismy testament z mezem kilka lat temu
      • bezpocztyonline Re: testament 01.04.12, 23:59
        j666 napisał:

> Testamentu nie można napisać wspólnie

Z pewnością napisali go osobno, ale w obu testamentach jest zapewne identyczny tekst: "mieszkanie dziedziczą dzieci".

Nie rozumiesz skrótów myślowych starszych ludzi, ale nie upoważnia cię to do chamstwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka