jusk.a1
05.04.13, 20:17
Witam. Doszłam dziś do wniosku, że chcę w końcu coś zmienić w swoim życiu, ale nie bardzo wiem jak zacząć. Może ktoś coś doradzi.
Otóż tkwię w związku, który chyba jest toksyczny i jakoś nie potrafię się z tego wyrwać. Jesteśmy razem 3 lata, mamy rocznego syna. To znaczy jesteśmy-nie jesteśmy razem, on mieszka z rodzicami a ja w wynajętym mieszkaniu. Nie zamieszkamy razem ani nie weźmiemy ślubu bo ja nie chcę. Mieszkałam już z nim i miałam z tego powodu tylko kłopoty - utrzymywałam go, spłacałam jego długi, on nie szukał pracy i kradł mi pieniądze. Zresztą nie będę się rozpisywać, wystarczy że przytoczę kilka świństw, które mi zrobił:
- jak leżałam na porodówce to wykradł mi kartę bankomatową i podpytywał mnie o PIN, bo chciał wyciągnąć sobie kasę
- kiedy byłam w 7. m-cu ciąży, pożyczył kasę u jakichś podejrzanych ludzi na wysoki procent i musiałam to spłacić (straszył mnie że oni takie rzeczy rozwiązują siłowo a powiedział im gdzie mieszkam)
Było jeszcze masę innych, ale nawet nie chce mi się pisać. Wisi mi kasę, ale własnie dziś dotarło do mnie, że nigdy mi jej nie odda - jest wiecznym bankrutem. Do tego jest chorobliwym kłamcą i oszustem. Łudziłam się że się zmieni, bo sam ma fajnych rodziców i myślałam że w końcu dojrzeje, do tego bardzo zależy mu na dziecku (twierdzi że na mnie też, zresztą chce ślubu). Ale gdyby mu zależało, to przestałby kłamać i przepuszczać kasę.
I właśnie dziś zaczęłam czytać o DDD. I stwierdziłam, że mam cechy DDD (dodam, że wcześniej byłam w dwóch poważnych związkach - oba były toksyczne). Chcę coś z tym zrobić, a czuję, że bez pomocy z zewnątrz nie dam rady. Tylko od czego zacząć? Gdzie szukać psychologa/terapeuty? Czy terapia jest płatna i jeśli tak, to ile kosztuje?