Dodaj do ulubionych

Literatura, którą polecamy

04.06.13, 11:33
W tym wątku dzielimy się wrażeniami z przeczytanych książek/poradników psychologicznych.
Możemy pisać w tytule postu jakiego problemu dotyczy dana książka, żeby było łatwiej szukać.

Ja zacznę od ksiązki Pii Mellody "Toksyczne związki".
To cytat ze wstępu:
"Współuzależnienie to skłonność do związków, w których miłość mylona jest z posiadaniem, przywiązanie zamienia się w zależność, odpowiedzialność miesza się z poczuciem winy, troska przesiąknięta jest lękiem, a seks łączy się z nadużyciem lub nie dochodzi do głosu. Zrozumienie istoty współuzależnienia to klucz do uzdrowienia toksycznych relacji między rodzicami i dziećmi lub pełnych napięcia i cierpienia związków małżeńskich, problemów z autorytetami, skłonności do konfliktów w pracy"
Pia Mellody nie ogranicza terminu współuzaleznienie do rodzin, w których nadużywa się alkoholu, a rozciąga go na wszystkie rodziny dysfunkcyjne, w których niezaspokojone zostały podstawowe potrzeby dziecka.
Mnie osobiście bardzo podoba się konkretny i związły styl autorki; rysunki, tabelki, przykłady dla zobrazowania problemu. Szeroko i szczegółowo opisuje problem wytyczania granic, doświadczania rzeczywistości, rozpoznawania i zaspokajania potrzeb. Przygląda się naturze dziecka i pokazuje, w jaki sposób funkcjonalne i dysfunkcjonalne rodziny wpływają na proces dojrzewania dzieci. Bardzo konkretnie opisuje co jest prawidłowe, a co nie, więc nie pozostawia miejsca na wątpliwości. A co najwazniejsze, w każdej ze swoich książek daje nadzieję. Nadzieję na wyleczenie, ukojenie bólu, na normalne zycie, bez bagazu przeszłości na plecach.
Dla mnie to elementarz, lektura obowiązkowa, dla każdego, kogo dopadają czasem "trudne uczucia" nie wiadomo skąd, kto ma problemy w relacjach, albo podejrzewa, ze jego dzieciństwo nie było tak idealne, jak mu się to do tej pory wydawało.
Obserwuj wątek
    • mamasiasiulki Re: Literatura, którą polecamy 04.06.13, 16:21
      Pade, czy Ty jesteś psychologiem? Jeśli tak, to zazdroszczę Twoim pacjentom - masę mądrości od Cię bije :-) Dzięki za rady i mądre komentarze - z ciekawości przeczytałam trochę wątków: sporo mówią o wypowiadających się ;-p Pozdrawiam.
      • pade Re: Literatura, którą polecamy 04.06.13, 16:34
        Dziękuję, bardzo mi miło:)
        Nie jestem psychologiem, dzielę się jedynie własnymi przemyśleniami i doświadczeniami:)

Właśnie przed chwilą poleciłam Ci książkę, którą opisałam wyżej, w Twoim wątku. Jeszcze raz gratuluję Ci i życzę powodzenia:)
    • noname2002 Miłość, która szkodzi 09.06.13, 09:05
      Nie przepadam za poradnikami psychologicznymi, ale książka Robin Norwood "Kobiety, które kochają za bardzo" jest rewelacyjna i bardzo mi pomogła. Uczy, jak rozpoznać chore związki, w których korzenie schorzeń tkwią częst o w dzieciństwie, jak walczyć z uzależnieniem od uczucia, które rujnuje życie, oraz jak odzyskać godność i poczucie własnej wartości . I jak powinien wyglądać zdrowy związek.
      • sebalda Re: Przemoc psychiczna 09.06.13, 17:54
        Ja kiedyś też nie lubiłam podręczników. Kojarzyły mi się z książkami typu: Jak żyć... Jak sobie radzić.... Jak być szczęśliwym.... Wiadomo, że nie da się stworzyć jednego podręcznika pomagającego w bardzo szerokim zakresie.
        Tutaj doradzono mi przed laty Toksyczne słowa, słowna agresja w związkach Patricii Evans i uważam, że to jest książka idealna na początek dla kogoś, kto mimo że nie jest otwarcie gnębiony, nie jest bity na przykład, czuje się w związku źle, czuje się gorszy, nierozumiany. Książka jest napisana bardzo przystępnie, otwiera oczy, pomaga się zorientować w podstawowych mechanizmach.
        Dla osób, ktore już bez wątpienia rozpoznały znamiona przemocy psychicznej w swoim związku najlepszą pozycją jest Molestowanie moralne Marie-France Hirigoyen. To kompendium wiedzy na ten temat. Pomaga rozpoznać i zrozumieć. A nade wszystko uwalnia od bardzo źle wpływającego na ofiary poczucia winy. To poczucie winy osadza ofiary w miejscu, pogrąża je jeszcze bardziej, nie pozwala się uwolnić. Bardzo gorąco polecam tę książkę. Nie należy się zrażać odmiennym nazewnictwem, książka jest chyba nie najlepiej przetłumaczona, ale i tak wiadomo o co chodzi.

"Jeśli ktoś był już kiedyś przedmiotem ataków osobnika perwersyjnego, rozpoznaje od razu ów zimny ton, który wprawia w stan napięcia i wywołuje lęk. Słowa się tutaj nie liczą, ważna jest zawarta w nich groźba. Dzieci - ofiary rodziców moralnie perwersyjnych - bardzo trafnie opisują zmianę tonu, która poprzedza agresję: "Czasami przy kolacji, gdy zwracał się do moich sióstr, głos jego stawał się bezbarwny i suchy. Wiedziałem od razu, że usłyszę jakieś raniące słowo"". Autorka jest psychiatrą, psychoanalitykiem, terapeutą oraz specjalistą w dziedzinie wiktymologii. Aktywnie angażuje się w walkę o poszanowanie praw jednostki. Jej książka, nagłośniona przez media i wydana w ponad dwudziestu krajach, wywołała szeroką debatę społeczną. Marie-France Hirigoyen charakteryzuje najczęściej spotykane formy agresji w związku małżeńskim, rodzinie oraz miejscu pracy.
    • zuzi.1 Re: Literatura, którą polecamy 09.06.13, 22:43
      Na razie wrzucam listę tytułów polecanych książek (kolejnosc dowolna), sukcesywnie będę dodawac opisy książek:

1. "Gdy opadną maski terapia związków" Christine i Alexander Sautter;
      2. "Sposób na kłamcę" Susan Forward;
      3. "Dawcy i biorcy" Cris Evatt, Bruce Feld;
      4. "Miłosc to wybór" Robert Hemfelt;
      5. "Kobiety, które kochają za bardzo" Robin Norwood;
      6. "Emocjonalne wampiry" Albert Bernstein;
      7. "Zdrowy egoizm" Rachael Richard Heller;
      8. "Grzeczne dziwczynki ida do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą" Ute Ehrhardt;
      9. "Grzeczne dziewczynki zjadają wilka" Ute Ehrhardt;
      10. "Dlaczego on nie kocha a ona za nim szaleje" Susan Forward;
      11. "Toksyczni Rodzice" Susan Forward;
      12. "Powrót do swego wewn. domu" John Bradshaw;
      13. "Toksyczni ludzie"Lillian Glass
      14. "Terapia wewn. dziecka" P Karpowicz
      • zuzi.1 Re: Literatura, którą polecamy 10.06.13, 00:07
        c.d listy polecanych książek:
        15. "Dramat udanego dziecka" Alice Miller;
        16. "Czas kobiet" Iwona Majewska Opiełka;
        17. "7 nawyków skutecznego działania"Stephen Covey;
        18."Asertywnosc sięgaj po to czego chcesz nie raniąc innych" Robert Alberti;
        19."Biegnąca z wilkami " Clarissa Pinkola Estes;
        • paris-texas-warsaw Re: Literatura, którą polecamy 10.06.13, 15:53
          1. Jeśli po "Toksycznych rodzicach" ciągle nam mało, to pocieszmy się grupą kontrolną w "Braciach Karamazow" Dostojewskiego.
          2. Jeśli po "Toksycznych związkach" czujemy niedosyt, to sięgnijmy po "Idiotę" Dostojewskiego.
          3. Jeśli po "Kobietach, które kochają za mocno" wciąż miłość nas nie opuszcza, to sięgnijmy po "Biesy" Dostojewskiego lub ewentualnie "Zbrodnię i karę".
          A jeśli jeszcze nam sił starczy, to zajrzyjmy do "Psychologii pozytywnej" Alana Carra. Jest to rodzaj podręcznika, wprowadzenia do nowego nurtu psychologii. Tam przeczytamy m.in. nie co dobija nasze związki, ale co zrobić, by je poprawić. Np. na 1 kontakt negatywny z partnerem powinno być co najmniej 5 kontaktów pozytywnych, by związek się rozwijał w dobrym kierunku. I tak trzymać.
          Jeśli chodzi o przystępną pozycję dotyczącą etapów rozwoju człowieka/rodziny to polecam wywiad-rzekę Doroty Terakowskiej z prof. Jackiem Bombą (psychiatra i terapeuta dzieci i młodzieży). Dorota Terakowska była pisarką i sama napisała też m.in. książkę "Poczwarka" - może być poruszającą (a może i pocieszającą) lekturą dla rodziców dzieci, które urodziły się chore lub z dysfunkcjami. Jest to historia rozpadu małżeństwa po urodzeniu córki z Zespołem Downa, historia opieki nad córką matki i całkowitego odcięcia się ojca i męża od nich.
          Dla wszystkich, którzy zastanawiają się, czy warto poświęcać dotychczasową wygodę dla prawdziwej miłości polecam Orhana Pamuka "Muzeum niewinności" - trochę przydługie, ale ze wspaniałymi opisami Stambułu z lat bodajże 70 i kultury bogatej warstwy tamtego społeczeństwa. Dla tych, którzy nadal czuliby niedosyt w temacie miłość/seks to Lew Starowicz "O miłości", "O kobiecie", "O mężczyźnie". Wywiady-rzeki na masę tematów dotyczących związków męsko-damskich we wszystkich odmianach. Zapamiętałam, że już 2 tygodnie bez seksu/czułości oddala na tyle partnerów, że może być ciężko do siebie im wrócić. Chemię trzeba generalnie podtrzymywać:)
          • noname2002 Re: Literatura, którą polecamy 12.06.13, 09:25
            1. Jeśli po "Toksycznych rodzicach" ciągle nam mało, to pocieszmy się grupą kon
            > trolną w "Braciach Karamazow" Dostojewskiego.
            > 2. Jeśli po "Toksycznych związkach" czujemy niedosyt, to sięgnijmy po "Idiotę"
            > Dostojewskiego.
            > 3. Jeśli po "Kobietach, które kochają za mocno" wciąż miłość nas nie opuszcza,
            > to sięgnijmy po "Biesy" Dostojewskiego lub ewentualnie "Zbrodnię i karę"

Jeśli chciałaś dać do zrozumienia, że poza Tobą nikt z tego forum nie czyta książek poza prostymi poradnikami, to całkiem nieźle Ci wyszło.
            PS w punkcie 3 bardziej pasowałyby "Szlemostwa niegrzecznej dziewczynki" M.V.Llosy albo "Anna Karenina" L. Tołstoja.
            • zuzi.1 Re: Literatura, którą polecamy 12.06.13, 09:32
              Ja mam wrażenie, po wypowiedziach Paris, że Paris uważa, iż takie sprawy jak toksycznosc, toksyczni rodzice, toksyczne związki czy kobiety kochające za bardzo to wytwór cudzej wyobraźni i zagadnienia wymyślone, nad którymi nie ma się co pochylac, bo szkoda na to czasu;) Prawdziwe życie jest gdzie indziej ;) Stąd to rozdawnictwo książek na te tematy (bez ich przeczytania nawet) i kpiące podejscie do tych zagadnien;) Cóż, każdy ma prawo do swojego zdania ;)
              • pade Re: Literatura, którą polecamy 12.06.13, 10:15
                A ja sądzę, że wypowiedzi Paris są często mylnie interpretowane:)

Zuzi, może warto posegregować Twoją listę wg kategorii (problemów)? Co Ty na to?
                No i opisać je trochę:)
                • zuzi.1 Re: Literatura, którą polecamy 12.06.13, 10:56
                  może tak byc ;) posegreguję i opiszę, w miarę możliwosci :)
              • paris-texas-warsaw Re: Literatura, którą polecamy 12.06.13, 15:40
                Nie chciałam nikogo urazić, ani nic dawać do zrozumienia, tak jakoś sobie skojarzyłam:) To taki żart trochę:) Jak ostatnio mówiłam mężowi o Alice Miller (dzięki Sebaldzie:)) to on mi pokazał, że przecież ten temat toksycznych rodzin opisuje np. w Budenbrukach (czy jak to się pisze) Mann troche wcześniej niz ona (i kilka innych osób też). Więc to nic nowego, jak próbowałam mu powiedzieć. A sama Alice Miller w jednej z książek robi całą analizę, skąd tak wielkie pisarstwo wielu pisarzy (no, bo mieli toksycznych rodziców;)). I stąd sobie to skojarzyłam... Ja mam w domu masę poradników psychologicznych, mąż się śmieje, że kupuję je na metry, potem nie czytam, albo czytam kilka stron... No mogłabym chyba wypożyczalnię zrobić:) Jakoś nie umiem przebrnąć, a masę różnych problemów psychologicznych objawia mi się w beletrystyce, jak np. kiedyś w "Idiocie". Chociaż to fikcja, to do mnie często bardziej przemawia niż prawdziwe historie z poradników. Jeśli ktoś ma tyle samozaparcia, żeby przejść przez poradnik albo i cięższą książkę z psychologii to naprawdę podziwiam, bo wymaga to dużo skupienia, pewnie też wtedy dać może jakieś efekty. Ja też nie przepadam do końca za poradnikami, bo zaraz mi się np. wydaje, że mam wszystkie objawy, albo partner je ma, itd. I co książka - to raz byśmy byli przemocowcami, potem paranoikami, potem schizofrenikami, itd.
        • zuzi.1 Re: Literatura, którą polecamy 11.06.13, 10:26
          c.d
          20. "Mechanizmy przemocy w rodzinie z pokolenia na pokolenie" Agnieszka Widera Wysoczańska;
          21. "Trudne osobowosci" Helen McGrath;
          22. "Życie w związku partnerskim po trudnym dzieciństwie" Albert M. Geelman;
          23. "Molestowanie moralne"Marie France Hirigoyen;
          24. "Kiedy pozwolic, kiedy zabronic" Robert J. MacKenzie;
          25. "Życ w rodzinie i przetrwac" John Cleese;
          26. "Twoje kompetentne dziecko" Jesper Juul.
          • paris-texas-warsaw Re: Literatura, którą polecamy 11.06.13, 14:19
            Ja polecam jeszcze książki Jacka Santorskiego - wszelkie zbiory jego felietonów etc. Jest to psycholog, teraz głównie zajmujący się psychologią biznesu, który zajmował się szeroką tematyką psychologiczna - rodziną, rozwojem człowieka, związkami, pracą, trochę duchowością. Dużo miejsca w swoich pracach poświęca pracy z ciałem - odzwierciedleniem przeżyć w ciele etc.
            Ps. To jeden z założycieli Instytutu Psychoedukacji, czyli miejsca, gdzie działa Pani Agnieszka:)
            Ps1. Facet ma dużo pieniędzy, chyba nadal własne wydawnictwo, więc na biznesie trochę musi się znać i można go posłuchać:)
            • paris-texas-warsaw Re: Literatura, którą polecamy 11.06.13, 14:20
              Przepraszam, Laboratorium a nie Instytut Psychoedukacji.
        • zuzi.1 Re: Literatura, którą polecamy 25.10.13, 10:05
          1. "Koniec współuzależnienia" Beattie Melody;

recenzja:"Koniec współuzależnienia" Melody Beattie to książka, która zmienia wyobrażenia o osobie współuzależnionej. Wielu ludzi myśli, że współuzależnieni to ci, którzy żyją u boku alkoholika a tym czasem można być uwikłanym w uzależnienie od ludzi, zachowań bądź rzeczy w każdym środowisku. Autorka do głębi wyjaśnia czym jest zjawisko współuzależnienia, jak funkcjonują takie osoby i co należy zrobić, aby przestać kontrolować życie innych i zacząć troszczyć się o siebie. Współuzależnienie ma swoje początki w rodzinie dysfunkcyjnej i jest przekazywane z pokolenia na pokolenie. Zjawisko to zatacza coraz to szersze kręgi. Dziś wiadomo, że można być alkoholikiem i współuzależnionym jednocześnie. Wielu z nas nie rozumie co takiego jest w naszych zachowaniach, że nie przynoszą one oczekiwanych efektów. Jesteśmy tak zaabsorbowani problemami innych, że nie zostaje już czasu na zadbanie o swoje własne problemy a co dopiero na ich rozwiązanie Destrukcyjne zachowania mogą nas wyni[...] od środka , psuć nasze związki z innymi ludźmi, sprawiać nam ból i cierpienie. Melody Beattie pisze, że rozwiązanie tego problemu zależy od nas samych. Ukazuje nam ,że aby wyjść ze współuzależnienia należy zaakceptować sposoby oddziaływania na nas zachowań innych osób i sposoby jakimi my próbujemy na nie oddziaływać. Następnym krokiem jest nauczenie się życia własnym życiem, troszczenia się o siebie, wyjście z roli ofiary, przeżywania własnych emocji i wiele, wiele innych. Z całą pewnością książka „Koniec współuzależnienia” jest drogowskazem dla ludzi uwikłanych w losy innych. Jeżeli dotknął cię ten problem, znajdziesz w tej książce wiele cennych porad jak uzdrowić swoje życie, aby stało się ono pełniejsze i szczęśliwsze.

2."Miłosc to wybór" o terapii współuzaleznień Robert Hemfelt

recenzja:"Być może nawet nie zdajesz sobie sprawy, jak zranienia i niespełnione potrzeby emocjonalne z dzieciństwa wpływają na Twoje obecne relacje z ludźmi. Czy zastanawiałeś się, jak często Twoje relacje mają więcej wspólnego ze wzajemnym uzależnieniem niż z prawdziwą wolnością i miłością... Być może czujesz, że w Twoim życiu często obecna jest bolesna zadra, powodująca niewypowiedziane cierpienie i nieszczęście. Nieustannie starasz się wypełnić tę wielką, emocjonalną pustkę wewnątrz siebie. Próbując to zrobić, łatwo możesz wpaść w pułapkę uzależnienia od innych ludzi, alkoholu, narkotyków, pieniędzy, seksu, pracy.

Ten stan to współuzależnienie. Szacuje się, że z powodu problemów współuzależnienia cierpi nawet jedna trzecia ludzkości.

Czy współuzależnienie jest korzeniem Twojego nieszczęścia? Jeśli tak, to czy możesz w jakiś sposób się go pozbyć, aby ulżyć cierpieniu?

Autorzy tej książki, doświadczeni psychoterapeuci, opracowali dziesięciostopniowy program terapii uzależnień i współuzależnień. Pomógł on już tysiącom ludzi w Stanach Zjednoczonych. Teraz może pomóc również Tobie i Twoim bliskim.

Czytając tę książkę, masz szansę przełamać krąg współuzależnienia w Twoim otoczeniu i we własnych relacjach. Dzięki lekturze tej książki zobaczysz siebie w nowym świetle i nauczysz się budować odpowiedzialne, głębokie i pełne wolności związki z ludźmi. Sięgnij po nią już teraz i wyzwól się od współuzależnienia!

Robert Hemfelt - psycholog, oraz Frank Minirth i Paul Meier - psychiatrzy i absolwenci teologii, pracują w jednej z największych klinik psychiatrycznych na świecie - Minirth-Meier w Dallas (Teksas). Stworzyli autorski, dziesięciostopniowy program terapii uzależnień i współuzależnień. Opublikowali wiele książek na temat współuzależnienia."

3. "Współuzależnienie. Przewodnik dla nowego pokolenia" Beattie Melody

recenzja:"Dla kogo została napisana ta książka? Dla tych wszystkich, którzy w pierwszej książce Melody Beattie, Koniec współuzależnienia, odnaleźli własne problemy i wskazówki, jak je rozwiązać. Teraz, po latach, mogą się przekonać, w jakim miejscu się znajdują i czy współuzależnienie nadal jest ich zmorą. Przede wszystkim jednak jest to książka "dla nowego pokolenia" - tych, którzy w momencie publikacji Końca współuzależnienia byli jeszcze dziećmi (wyd. oryg. 1986, wyd. pol. 1994), teraz zaś cierpią z powodu uzależnienia bliskich osób w swoim otoczeniu. Dużo uwagi poświęca też autorka podwójnie uzależnionym, a więc tym, którzy są uzależnieni i współuzależnieni jednocześnie. Takich osób, jak twierdzi Melody Beattie, jest bardzo dużo, gdyż wielu uzależnionych od substancji psychoaktywnych pochodzi z rodzin, w których się tych substancji nadużywa. Książka daje nadzieję lepszego, szczęśliwszego i spełnionego życia. Kiedy zaczynamy troszczyć się o siebie, braki z przeszłości stają się naszymi mocnymi stronami. Wielu współuzależnionych cechują lojalność i oddanie. Wypełniają swoje obowiązki. Popadają w obsesję, ale są przy tym wytrwali. Chcą nieść pomoc i gdy nauczą się, jak pomóc sobie, potrafią to robić. Wielu z nich zostaje liderami, ludźmi, którzy potrafią zmienić świat."
    • nammkha Re: Literatura, którą polecamy 13.06.13, 12:57
      A ja polecam "Miłosna obsesja" Elżbieta Święcicka Macavoy o kobietach, które kochają tylko mężczyzn niedostępnych lub odrzucających je. I oczywiście "Biegnąca z wilkami" Clarissa Pinkola - Estes - baśniowo- archetypowa opowieść o kobiecości i jej rozwoju. Ta pozycja obowiązkowa moim zdaniem dla każdej kobiety.
      • kroofka84 "Zostać czy odejść?" 15.06.13, 18:23
        www.rebis.com.pl/rebis/public/books/books.html?co=print&id=K5427
        "Zostać czy odejść?", LUNDY BANCROFT , JAC PATRISSI

Fajnie napisane, przejrzyście z ćwiczeniami i zrozumieniem, że jak w związku źle się dzieje, to kobieta niekoniecznie zaraz chce się rozwodzić. Jeśli taka decyzja jest nieunikniona, książka do niej przygotowuje. Bardzo sensowna moim zdaniem.
        • zuzi.1 Re: "Zostać czy odejść?" 17.06.13, 12:44
          Dorzucam jeszcze listę literatury z bloga www.mojedwieglowy.blogspot.com:

Literatura

1.Eugenia Herzyk – Nałogowa miłość, Świat książki, Warszawa 2011
          2.Patricia Evans – Toksyczne słowa, Jacek Santorski & Co. Agencja Wydawnicza, Warszawa2008
          3.Pia Melody – Toksyczna miłość i jak się z niej wyzwolić, Jacek Santorski & Co Agencja Wydawnicza, Warszawa 2008
          4.Pia Melody – Toksyczne związki, Czarna owca, 2005
          5.Susan Forward, Craig Buck – Toksyczne namiętności, Czarna owca, 2006
          6.Susan Forward, Donna Frazier – Gdy twój partner łże jak pies, Jacek Santorski & Co Agencja Wydawnicza, 2005
          7.Susan Forward, Donna Frazier – Sposób na kłamcę , Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Sopot 2010
          8.Susan Forward – Szantaż emocjonalny, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Sopot 2011
          9.Susan Forward, Joan Torres – Dlaczego on nie kocha, a ona za nim szaleje, Rebis, Poznań 2011
          10.Robin Norwood – Kobiety, które kochają za bardzo, Rebis, Poznań 2010
          11.Beattie Melody – Koniec współuzależnienia, Media Rodzina, 1994
          12.Maciej Bennewicz – Miłość toksyczna. Miłość dojrzała. Coaching relacji, G+J Gruner&Jahr, 2011
          13.Howard M. Halpern – Uzależnienie od partnera, Helion 2009
          14.David Burns – Radość życia, Zysk i s-ka, Poznań 2010
          15.Michał Dziurdzik – Oblicza zdrady, Złote myśli 2007 (pdf)
          16.Marcin Popowski i Iwona L. Konieczna – Porady na zdrady, Czarny Smok, Warszawa 2010
          17.Rosalind B. Penfold – Kochać zbyt mocno (kapcie potwora) czyli o tym jak wygląda przemoc domowa , Nowa Proza, 2007
          18.Irvin D. Yalom – Kat miłości. Opowieści psychoterapeutyczne, Czarna Owca 2011
          19.Isabelle Nazare-Aga – Nie pozwól sobą manipulować w życiu, Klub Dla Ciebie, 2004
          20.Isabelle Nazare-Aga – Nie pozwól sobą manipulować w miłości, Klub Dla Ciebie, 2005
          21.Wojciech Kruczyński i Paweł Droździak – Zawsze bezpieczna. Psychologiczne aspekty samoobrony kobiet, Prószyński S-ka, 2003
          22.Paweł Droździak, Renata Mazurowska – Blisko, nie za blisko, Helion 2012
          23.Melody Beattie – Język wyzwolenia, Media Rodzina 2005
          24.Jacques Regard – Stop manipulacji, JK, Łódź 2006
          25.Marie-France Hirigoyen – Molestowanie moralne, W drodze, 2012
          26.Robert D. Hare – Psychopaci są wśród nas, Znak, Kraków 2010
          27.Paul Babiak, Robert D. Hare – Węże w garniturach. Gdy psychopaci idą do pracy, Jeżeli P to Q, Poznań 2009
          28.Kerry Daynes, Jessica Fellowes – Psychopata w Twoim otoczeniu, Helion 2012
          29.dr George K. Simon Jr. – Wilk w owczej skórze, Helion 2011
          30.Albert J. Bernstein – Emocjonalne wampiry, Rebis, Poznań 2010
          31.Consuelo Barea – Poradnik dla kobiet ofiar przemocy, Czarna Owca, 2010
          32.Antoni Kępinski – Psychopatie, PZWL, Warszawa 1977
          33.T. Millon, R. Davis – Zaburzenia osobowości, Instytut Psychologii Zdrowia, 2005
          34.Judith Lewis Herman – Przemoc – uraz psychiczny i powrót do równowagi, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk 2004
          35.Lundy Bancroft, JAC Patrissi - Zostać czy odejść?, Rebis, Poznań 2013

Pozycje anglojęzyczne:
          1.Hervey Cleckley – The Mask of Sanity, Plume, 1982
          2.Sandra L. Brown – Women Who Love Psychopaths, Mask Publishing, 2010
          3.Sandra L. Brown – How to Spot a Dangerous Man Before You Get Involved, Hunter House, 2005
          4.Sarah Strudwick – Dark Souls, SS Products 2010
          5.Sarah Strudwick – The Phoenix Spirit, SS Products 2012
          • sebalda Re: "Zostać czy odejść?" 19.06.13, 12:21
            Oj, żebyśmy się nie zapędziły z tą listą;) Co za dużo, to niezdrowo.
            Ja przeczytałam trzy pozycje, dwie, które wymieniłam wcześniej i będę się upierała, że są dobre i pomocne, plus Dramat udanego dziecka (przypadkiem wpadła mi w ręce, znam osoby, ktore nie mogły przebrnąć), przejrzałam z grubsza Toksycznych rodziców, i to wszystko. Chyba należy uważać z nadmiarem.
            Paris, z Terakowską bym uważała, z tego, co wiem, ona miała bardzo pokręcone stosunki małżeńskie i dziecięce. Jak się patrzy na filmy jej córki, to ma się pewne obawy;) Pamuka przeczytałam tylko Nowe życie i odrzuciło mnie nie na kilometr, ale na setki kilometrów:) Dla mnie to był bełkot, czytanie go było tak męczące, że tylko ciekawość, czy w pewnym momencie się nie poprawi, no i mój czytelniczy snobizm (w końcu noblista;) sprawiły, że dobrnęłam do końca. Może źle trafiłam z tytułem, może inne jego książki są lepsze, ale nie wiem, czy się jeszcze kiedyś odważę;) Naprawdę to Muzeum niewinności takie dobre? Czytałaś Nowe życie, możesz porównać, czy Muzeum dużo lepsze?
            • paris-texas-warsaw Re: "Zostać czy odejść?" 19.06.13, 21:48
              Jeśli chodzi o Terakowską to wg mnie "Poczwarka" jest trochę jak przypowieść. Mnie ta historia poruszyła. Nawet sobie może jeszcze raz przeczytam;) Z tego co wiem o jej życiu (z tego wywiadu z prof. Bombą i wywiadów z jej córką Szumowską to raczej prowadziła przynajmniej przy drugiej córce szczęśliwe życie - ale kto to wie..., ale też bym nie łączyła jej życia rodzinnego z opisywanymi historiami- inny wg mnie świetnie opisany przykład męża-pantoflarza jest w jej książce "Ono").
              Co do Pamuka... Ja znam tylko "Muzeum niewinności" i "Stambuł", ktory sobie kupiłam, bo czułam niedosyt po "Muzeum...". Kiedys zaczęłam czytać "Śnieg", ale nie przebrnęłam przez więcej niż 10 stron - ciagle padał śnieg;) Ja uwielbiam historie o wielkich uczuciach, o miłości, której nie da się nijak zwalczyć, i której nie da się zapomnieć... I "Muzeum..." choć jak juz zaznaczyłam może i przydługie, jest własnie o takiej miłości, więc ja bym mogła je sobie czytać i czytać....
              • sebalda Re: Litrartura piękna 24.06.13, 14:47
                Paris, ja Terakowskiej czytałam Ono, Poczwarkę, a razem z dzieciakami Władcę Lewawu (polecam dla dzieci) i Samotność bogów (niektórym nie polecam, w córce ta książka zasiała ziarno zwątpienia, ale też jest niezła w kategorii lit. dla młodzieży). Nie wiem tylko, czy poleciłabym te książki jako wnoszące coś do rozwiązywania naszych problemów.
                Jeśli interesuje Cię tematyka socjologiczna, klimaty wiążące się z przemocą w domu, polecam Katonielę Madeyskiej i Szopkę Zośki Papużanki. Ta ostatnia naprawdę dobrze napisana. I, tu dla odmiany katem jest kobieta.
      • zuzi.1 Re: BLOGI które polecamy 18.07.13, 23:43
        BLOGI:

mojedwieglowy.blogspot.co.uk/p/jakzwykle-goraco-przestrzegam-przed_8287.html
        www.terapiaprzezpisanie.blogspot.com/
    • pingpong0 Literatura złożona z QR-kodów 22.07.13, 13:03
      "Archetyptura czasu" to publikacja owiana pewną dozą tajemnicy. Informacja na jej temat ostatnimi czasy zaczęła pojawiać się w prasie. Dzięki udziałowi w tak zwanej wielkiej personalizacji, ogłoszonej page'u książki na FB udało mi się zdobyć egzemplarz książki całkiem za darmo i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami moimi wrażeniami na temat tej publikacji. "Archetyptura czasu" to książka innowacyjna w formie, bo pozbawiona tekstu… Za to wypełniona wzorami graficznymi, tak zwanymi QR kodami oraz abstrakcyjnymi obrazami. Lektura niezwykle wciągająca, wręcz intrygująca…aby poznać zapisane w niej myśli należy zeskanować zamieszczone w niej kody. Wgłębianie się w zawartość owej książki odznacza się niezłą zabawą - poszukiwanie treści zawieszonej gdzieś w „cyberprzestrzeni”, zapisanie jej według własnej konwencji umożliwia odbiorcy /(nam) stworzenie swojego unikatowego egzemplarza, dzieła. To czytelnik /(my mamy) ma wpływ na ostateczną formę, jaką ona przybierze. Autor nieustannie zachęca do zabawy w tzw. „personalizację” tekstu oraz przesyłania naszych tworów (projektów) na facebook- fanpage książki. Polecam serdecznie tę formę zabawy wszystkim czytelnikom żądnych nowych wrażeń literackich! Każdy z nas może wziąć udział w tym innowacyjnym przedsięwzięciu.
    • wuika Re: Literatura, którą polecamy 01.08.13, 09:43
      A macie może w głowie jakiś tytuł dla osoby, która ma problem ze sobą? Chodzi o kogoś, kto widzi, że zachowuje się źle (przemoc słowna, ataki wściekłości, dzikie wrzaski), nie chcąc krzywdzić bliskich próbuje coś robić, ale bez sensownego pokierowania, bez wytłumienia automatycznego przechodzenia w stan wściekłości z powodu pierdół, radzi sobie dzień-dwa-trzy-pięć i wybucha znowu.
      • zuzi.1 Re: Literatura, którą polecamy 01.08.13, 10:09
        Czy ta osoba zrobiła sobie najpierw kompleksowe badania pod kątem np. tarczycy, bo zdarza się, ze takie zachowania mogą byc objawem wahan hormonalnych lub zaburzonej chemii w mózgu. Może warto zacząc od tego. A gdy to nie pomoże to najlepiej kilka spotkań u psychologa. Dobra jest też książka "Powrót do swego wewn. domu".
    • skyler-white Re: Literatura, którą polecamy 27.03.14, 08:33
      Ja polecam książki Lee Jampolskiego, Leczenie uzależnionego umysłu oraz Leczenie uzależnionej osobowości. Polecam również Bob Mandell, terapia Otwartego serca.
      • pade Re: Literatura, którą polecamy 27.03.14, 19:18
        a możesz napisać coś więcej?
    • boski_adonis Re: Literatura, którą polecamy 02.09.14, 18:57
      Ja bym polecał "Psychologia" Podstawowe pojecia albo "Psychologia ogólna" ;)
    • vilez Re: Literatura, którą polecamy 08.11.14, 13:23
      Bronisław Karwat, O złośliwej dyskredytacji. Manipulowanie wizerunkiem przeciwnika, Warszawa 2007
      KARWAT
      • pade Re: Literatura, którą polecamy 09.11.14, 17:26
        świetny artykuł Vilez, na pewno skorzystam:)
        • vilez Re: Literatura, którą polecamy 15.11.14, 19:24
          :-)
    • molly_wither Poradnik dla mlodego ojca 25.01.15, 13:01
      Czy moze ktos cos takiego polecic? Dla mlodych mam jest duzo ksiazek,a co z mlodymi mezczyznami,ktorzy zostaja pierwszy raz ojcami?
      • pade Re: Poradnik dla mlodego ojca 25.01.15, 21:49
        Na pewno Być mężem i ojcem Jespera Juul'a, gorąco polecam, czytałam:)
        Pierwszy rok życia dziecka przyda się obojgu rodzicom.
      • mamunia_09 Re: Poradnik dla mlodego ojca 26.01.15, 17:23
        Polecam Ci książkę "Gdy stajesz się tatą" Mikael Micucci. Mój mąż znalazł tam odpowiedzi na trapiące go pytania. Autor również opisuje emocje z jakimi boryka się młody tata.
        Więcej książek znajdziesz na stronie:
        www.urlopojcowski.info/ksiazki-dla-przyszlych-ojcow-przeglad-tytulow.html
        Pozdrawiam serdecznie
    • mamunia_09 Re: Literatura, którą polecamy 26.01.15, 17:10
      Witajcie,
      Polecam książkę Thomasa Gordona "Wychowanie bez porażek w praktyce". To kontynuacja książki "Wychowanie bez porażek".
      Autor uważa, że na całym świecie rodzice borykają się z podobnymi problemami wychowawczymi. Gordon proponuje w książce np. metody rozwiązywania konfliktów bez określenia, kto wygrał, rodzic czy dziecko, opisuje sposoby porozumiewania się, W drugim tomie pokazuje konfrontacje swoich metod z rzeczywistością. Przedstawia wypowiedzi rodziców, którzy opowiadają o sytuacjach, w których próbowali wykorzystać metody wychowania bez porażek, z większym lub mniejszym powodzeniem.
      Książka napisana jest prostym językiem, szybko się ją czyta i można się dowiedzieć wielu rzeczy o wychowaniu.
      Pozdrawiam.
    • skyler-white Re: Literatura, którą polecamy 22.05.15, 15:31
      Bardzo mocno polecam prace Petera Levina, szczególnie osobom po traumatycznych przeżyciach. W razie czego, mogę podesłać coś na maila, sporo w języku angielskim.
      • apersona Re: Literatura: Trauma 18.08.24, 21:10
        skyler-white napisała:

> Bardzo mocno polecam prace Petera Levina, szczególnie osobom po traumatycznych
        > przeżyciach. W razie czego, mogę podesłać coś na maila, sporo w języku angielsk
        > im.

Dobry film na ten temat na selfmastery.pl, a w opisie dobra lista lektur dot. traumy
        Jak Trauma Wpływa Na Twój Rozwój i Co z Tym Zrobić

selfmastery.pl/jak-trauma-wplywa-na-twoj-rozwoj-i-co-z-tym-zrobic/

• apersona Re: Literatura, którą polecamy: Trauma 31.03.26, 20:24
        skyler-white napisała:

> Bardzo mocno polecam prace Petera Levina, szczególnie osobom po traumatycznych
        > przeżyciach. W razie czego, mogę podesłać coś na maila, sporo w języku angielsk
        > im.

Wyszła po polsku książka "Złożone PTSD: Od przetrwania do pełni życia. Proces powrotu do zdrowia po traumie dziecięcej", autorem jest Pete Walker ("Complex PTSD: From Surviving to Thriving")
    • sootball Re: Literatura, którą polecamy 19.07.17, 14:49
      wydawnictwo.uni.lodz.pl/2017/07/17/spoleczenstwo-krolestwa-polskiego-wobec-patologii-spolecznych-czyli-o-tym-czego-w-szkole-nam-nie-powiedzieli/
      • apersona Re: Historia społeczeństwa polskiego 06.02.22, 18:21
        "Ludowa historia Polski" Adam Leszczyński
    • stomed01 Re: Literatura, którą polecamy 24.07.18, 09:08
      to ja polecam ksiązki Roberta Cialdini - świetne książki o psychologii społecznej i o tym, jak działa perswazja

• melam1 Re: Literatura, którą polecamy 17.10.18, 22:42
      Ja bardzo polecam książkę "Dzika droga"
      a także "Przesunąć horyzont" Martyny Wojciechowskiej
    • mama80 Re: Literatura, którą polecamy 26.04.20, 22:26
      może mi ktoś polecić książkę na temat jak radzić sobie z emocjami dziecka 9 lat , jak rozmawiać z dzieckiem
    • apersona Re: Literatura, którą polecamy - Karen Horney 15.08.20, 18:26
      Brak miłości w dzieciństwie - rozdział z książki Karen Horney „Neurotyczna osobowość naszych czasów”

motyl.wordpress.com/2009/03/08/brak-milosci-w-dziecinstwie/
    • apersona Re: Literatura, którą polecamy - Schematy 15.08.20, 18:29
      Terapia schematu (schema therapy)
      Lista wczesnych nieadaptacyjnych schematów z linkami do szczegółowych opisów:

www.psychowiedza.com/2015/11/lista-schematow.html

"Każdy z nas posiada wczesne schematy. Na szczęście w większości są to schematy adaptacyjne, czyli takie, które pozwalają łatwiej odnaleźć się w różnych sytuacjach i w zdrowy sposób zadbać o swoje potrzeby. Niestety mamy też takie, które zamiast tego utrudniają zdrowe radzenie sobie w różnych sytuacjach. To właśnie te schematy nazywamy wczesnymi nieadaptacyjnymi schematami.
      Wczesne nieadaptacyjne schematy definiuje się jako:
      trwałe, powtarzające się wzorce,
      obejmujące wspomnienia, emocje, reakcje ciała i treści poznawcze,
      dotyczące siebie i relacji z innymi,
      powstałe w okresie dzieciństwa bądź adolescencji i rozwijane przez całe życie,
      i w znacznym stopniu dysfunkcyjne."
    • apersona Re: Literatura, którą polecamy - Komunikacja 15.08.20, 18:50
      Co słyszymy, gdy nie słuchamy, czyli o najważniejszych przeszkodach w komunikacji partnerskiej:
      porównywanie, czytanie w myślach, ćwiczenie własnej wypowiedzi, filtrowanie, osądzanie, identyfikowanie, udzielanie rad, docinanie, zbaczanie z tematu.

blogblizej.wordpress.com/2014/07/31/co-slyszymy-gdy-nie-sluchamy-czyli-o-najwazniejszych-przeszkodach-w-komunikacji-partnerskiej/
      • apersona Re: Literatura, którą polecamy - Komunikacja 15.08.20, 21:51
        Przepis na kłótnię stulecia
        blogblizej.wordpress.com/2012/08/29/milosnik-psychologiczny-cz-3-czyli-przepis-na-klotnie-stulecia/

metody zaawansowane
        blogblizej.wordpress.com/2012/09/17/milosnik-psychologiczny-cz-4-czyli-zaawansowane-przepisy-na-klotnie-stulecia/
    • apersona Re: Literatura, którą polecamy - Związki 05.03.21, 21:09
      Fajnie o związkach i szukaniu równowagi między więzią a autonomią pisze Stefanie Stahl "Kochaj najlepiej jak potrafisz! O sztuce bycia razem"
      O tworzeniu bezpiecznej więzi Sue Johnson "Przytul mnie. Siedem rozmów, które zapewnią miłość przez całe życie"

• apersona Re: Narcyzm - zaprzeczenie prawdziwemu ja 06.02.22, 18:18
      W zeszłym roku wydano ciekawą książkę Alexandra Lowena "Narcyzm - zaprzeczenie prawdziwemu ja".
      Lowen, terapeuta z półwiecznym doświadczeniem uważa, że zaburzenia narcystyczne zrobiły się w XX wieku coraz powszechniejsze i wiąże to z rosnącym narcyzmem kultury społeczeństwa zachodniego.
      Nie jest to jeden z licznych poradników jak rozpoznać i przechytrzyć narcyza, lecz głęboki opis cech i zachowań związanych z narcyzmem: koncentracja na wyższościowym obrazie siebie zamiast prawdziwego ja, zaprzeczanie uczuciom własnym i cudzym, manipulacja i dążenie do władzy, wewnętrzna pustka. Lowen pisze w tej książce bardzo dużo o własnej historii rodzinnej i życiowej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka