pade
04.06.13, 11:33
W tym wątku dzielimy się wrażeniami z przeczytanych książek/poradników psychologicznych.
Możemy pisać w tytule postu jakiego problemu dotyczy dana książka, żeby było łatwiej szukać.
Ja zacznę od ksiązki Pii Mellody "Toksyczne związki".
To cytat ze wstępu:
"Współuzależnienie to skłonność do związków, w których miłość mylona jest z posiadaniem, przywiązanie zamienia się w zależność, odpowiedzialność miesza się z poczuciem winy, troska przesiąknięta jest lękiem, a seks łączy się z nadużyciem lub nie dochodzi do głosu. Zrozumienie istoty współuzależnienia to klucz do uzdrowienia toksycznych relacji między rodzicami i dziećmi lub pełnych napięcia i cierpienia związków małżeńskich, problemów z autorytetami, skłonności do konfliktów w pracy"
Pia Mellody nie ogranicza terminu współuzaleznienie do rodzin, w których nadużywa się alkoholu, a rozciąga go na wszystkie rodziny dysfunkcyjne, w których niezaspokojone zostały podstawowe potrzeby dziecka.
Mnie osobiście bardzo podoba się konkretny i związły styl autorki; rysunki, tabelki, przykłady dla zobrazowania problemu. Szeroko i szczegółowo opisuje problem wytyczania granic, doświadczania rzeczywistości, rozpoznawania i zaspokajania potrzeb. Przygląda się naturze dziecka i pokazuje, w jaki sposób funkcjonalne i dysfunkcjonalne rodziny wpływają na proces dojrzewania dzieci. Bardzo konkretnie opisuje co jest prawidłowe, a co nie, więc nie pozostawia miejsca na wątpliwości. A co najwazniejsze, w każdej ze swoich książek daje nadzieję. Nadzieję na wyleczenie, ukojenie bólu, na normalne zycie, bez bagazu przeszłości na plecach.
Dla mnie to elementarz, lektura obowiązkowa, dla każdego, kogo dopadają czasem "trudne uczucia" nie wiadomo skąd, kto ma problemy w relacjach, albo podejrzewa, ze jego dzieciństwo nie było tak idealne, jak mu się to do tej pory wydawało.