Dodaj do ulubionych

córka ugryzła babcię

09.09.13, 14:30
Witam,

Moja 2 letnia córka ugryzła wczoraj swoją prababcię, mocno, w rękę, prawie do krwi.
Myślałam, żę to przypadek, ale dziś ugryzła moją mamę.
Co mam zrobić?
Klaps bezpośrednio po ugryzieniu?

pozdr
a.d.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: córka ugryzła babcię 09.09.13, 14:58
      art-decco napisała:

> Moja 2 letnia córka ugryzła wczoraj swoją prababcię, mocno, w rękę, prawie do k
      > rwi. Myślałam, żę to przypadek, ale dziś ugryzła moją mamę.
      > Co mam zrobić?
      > Klaps bezpośrednio po ugryzieniu?
      >
      Nie wolno bić dzieci, lepiej załóż jej kaganiec.

> a.d.
    • ann.38 Re: córka ugryzła babcię 09.09.13, 15:03
      A o jej powiesz dając klapsa? Nie wolno innym sprawiać bólu?
    • default Re: córka ugryzła babcię 09.09.13, 15:04
      Też ją ugryź.
    • maryska60 Re: córka ugryzła babcię 09.09.13, 16:55
      Wiadomo dlaczego tak zrobiła? Czy po prostu odruchowo? Dwulatkowi chyba można już wytłumaczyć, że nie wolno robić takich rzeczy?
      Niestety, pamiętam, że moje dzieci też tak czasem robiły, ale głównie wobec innych dzieci. Nawet miałam wielką awanturę od matek jednego z nich, bo myślała, że zrobił to nasz pies! ;) Jak się okazało, że to syn, roześmiała się i dała spokój. Chyba też znała ten objaw.
    • 71tosia Re: córka ugryzła babcię 09.09.13, 20:34
      Skoro wybryk się powtorzyl to pewnie dziecko uznalo ze wrazenie jakie robi jego zachowanie na dorosłych było calkiem fajne i chciało powtórzyć wystep przez nowa publika. Na agresje tak małego dziecka najlepiej reagować separując małego agresora, bierzesz za reke wyprowadzasz z pokoju i stanowczo, ostro i poważnie, patrząc prosto w oczy, mówisz ze sobie nie zyczysz takiego zachowania, do zabawy maluch może wrocic gdy się uspokoi, przemysli sprawę i przeprosi babcie.
    • angazetka Re: córka ugryzła babcię 09.09.13, 22:11
      > Klaps bezpośrednio po ugryzieniu?

Jasne, najlepiej z wyjaśnieniem, że nie można sprawiać innym bólu :/
    • hermenegilda_zenia Re: córka ugryzła babcię 09.09.13, 22:45
      Klaps - najlepiej sobie wymierz, tak na otrzeźwienie. Jak obcy dorosły zrobi ci coś, co ci się nie podoba, to też od razu lecisz z łapami? Jakoś wątpię. Tylko osoba o małym rozumku nie potrafi wyjaśnić dziecku problemu inaczej niż rękoczynami.
    • milamala Re: córka ugryzła babcię 09.09.13, 22:54
      Klaps to sobie i to bardzo mocny, zebys poczula i sie rozumu nauczyla.
    • sinusoidaa Re: córka ugryzła babcię 10.09.13, 12:07
      Nic nie robić, bo nic nie osiągniesz, taki wiek. Wiem, bo mój synek gryzł bardzo, mnie, nianię, babcię, same baby, szowinista jeden;-) Gryzł kiedy był zmęczony, zły, jak również wtedy, kiedy był wesoły, wypoczęty. Ot, taka forma "czułości" z jego strony. Doszło do sytuacji, kiedy przytulając go, za każdym razem bacznie obserwowałam jego wyraz twarzy, żeby wykazać się odpowiednim refleksem i odsunąć gada od siebie w celu uniemożliwienia ataku. Miałam pogryzione również nogi, bo mały, kiedy jeszcze nie chodził, wspinał się po mnie (np. w kuchni, kiedy zajęta byłam myciem garów, a dziecko teoretycznie bawiło się) i gryzł w nogę. Niektórym trudno było uwierzyć, ze to dziecko tak gryzie, a nie wściekły pies ;-)
      Gryzienie przeszło, później nastała faza szczypania.
      Obecnie synek ma 3,5 roku, od ok. roku nie używa przemocy :-D
    • agnieszka_iwaszkiewicz Re: córka ugryzła babcię 10.09.13, 17:52
      Klaps w żadnym wypadku. To taka formalna uwaga dla przypomnienia w wrycia w rodzicielska pamięć. Nie używamy przemocy i a agresywne zachowania kontrolujemy w wychowywaniu dzieci.
      Zresztą za co ten klaps miałby być? Przecież dwulatka nie zna jeszcze zasad dobrego wychowania i zasad kultury, w której się wychowuje.
      Za to zna i próbuje eksplorować rzeczywistość, która ją otacza. Zęby służą do gryzienia, więc robi z nich użytek. A że on jest niezgodny z regułami społecznymi oraz bolesny dla innych, to tego dwulatkę trzeba nauczyć.
      Dziecko w tym wieku uczy się też swoistego poczucia wpływu. Sposobu wyładowania uczuć. Też trzeba ją uczyć innych wymiennych sposobów. Ale to jest proces poznawania świata i reguł, które nim rządzą. Rolą rodziców jest przekazać to dziecku bez przemocy.
      Ewentualne konsekwencje trzeba będzie wprowadzić wtedy, kiedy córka, mimo pokazania wspomnianych norm i zależności, świadomie będzie je łamać. Lub świadomie wprowadzać agresję w relacje z ludźmi. Agnieszka Iwaszkiewicz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka