dokioki
01.06.15, 14:11
Witam!
Moja 10-letnia córka boi się spać u siebie w pokoju. Już wieczorem zaczyna popadać histerie. Spowodowane jest to lekiem przed postaciami z gry komputerowej. Córka nigdy w tą grę nie grała, ale zna ja z opowieści koleżanki i czasami widzi jak grają w nią inne dzieci na komórkach w szkole. Jedynym sposobem na jej spokojny sen jest spanie ze mną w jednym łóżku. Nie wiem jak z nią postępować i jak wyleczyć ją z tego lęku. Jak wieczorem zaczyna opowiadać o tej grze, że się jej boi - to rozmawiamy, ze to są fikcyjne postaci itp. że ma np maskotki obrońców. Nie pomaga siedzenie z dzieckiem w pokoju i czekanie aż zaśnie, wyciszenie przed snem - strach powoduje u niej problemy z zaśnięciem. Jak zaśnie u nas w sypialni(bo tu się nie boi, jak leżę przy niej), to mąż ją odnosi do jej łóżka. Czasami prześpi do rana, a czasami obudzi się w środku nocy i przychodzi do nas. Córka dzieli pokój z 3 lata młodszym bratem, to jednak nie daje jej poczucia bezpieczeństwa. Taki stan trwa od ok 3 tygodni. Jak mam jej pomóc córce przezwyciężyć strach przed ta grą, proszę o radę.