Dodaj do ulubionych

różne nazwiska

11.10.08, 08:15
cześć Wam wszystkim!tak przed rozpoczęciem tłumaczenia, to pytanko co u Was nowego i u Waszych pociech? Ja z Julcią rozpoczęłam edukację od października;)tzn ja studiuję a małą musi obejść się bez mamy te kilka godzin:)
A teraz moje pytanko. W związku z tym, że Bartuś zginął w czasie mojej ciąży, złożyłam pozew odo sądu o uznanie ojcostwa. Sprawa trwa pól roku około, po czym wydawany jest nowy akt urodzenia. Ale do rzeczy. Mogę po tym wszystkim nadać nazwisko Bartka. Czy któraś z Was ma może inne nazwisko niż dziecka?? Czy jest to sporym problemem i robią w różnych urzędach utrudnienia? Czy jest to tylko kwestia noszenia przy sobie zawsze aktu urodzenia?? Zastanawiam się, czy po tym wszystkim nie zmienić Julci nazwiska na taty. Dziękuję za Wasze opinie;))
Obserwuj wątek
    • inquisitive Re: różne nazwiska 11.10.08, 08:39
      Beatko ja akurat corci nadalam nazwisko ktore ja nosze, czyli po moim zmarlym
      mezu. Mimo, ze maz nie byl ojcem z tym nie bylo problemu, bo to teraz takze moje
      nazwisko. Zrobilam tak, bo chcialam, zeby nasza trojka nosila to samo nazwisko.
      Wiem, ze czasami z noszenia roznych nazwisk moga wyniknac wieksze lub mniejsze
      problemy, wydaje mi sie, ze musiala bys nosic przy sobie akt urodzenia Julci.
      WIaomo na akcie bedzie Twoje nazwisko jako matki, wiec problemow w urzedach nie
      powinni robic.
    • samela_0 Re: różne nazwiska 11.10.08, 11:40
      Na pewno będzie Ci łatwiej gdy bedzie dziecko miało takie samo nazwisko jak TY.
      Miej pytań,miej odpowiedzi.
    • immunofortis Re: różne nazwiska 11.10.08, 21:12
      Może czasy się zmieniły. Ale pamiętam ja w podstawówce miałem kolege
      który był wychowywany przez samotną matkę, nosiła inne nazwisko niż
      on. Dla innych dzieci było to zjawisko, dopytywały się dlaczego tak,
      dokuczały czy oby to napewno jego matka, czy nie był adoptowany
      itp. Pamiętam, że miał z tym duże problemy.
      • anaveronika Re: różne nazwiska 11.10.08, 23:16
        moj maż miał synka z poprzedniego zwiazku. Nie byli małzenstwem, ale oczywiscie uznał malego, Hubek ma jego nazwisko ale mama ma panienskie. Wszystko jest wpisane jak trzeba w akt urodzenia małego. Teraz ona posżła do ZUS załatwiac dla Hubka rente po ojcu a tam jaks tepa baba zapytała kim ona jest dla dziecka. Poprostu rece opadaja...
    • anula123-0 Re: różne nazwiska 18.10.08, 16:43
      Ja też zmieniałąm nazwisko sądownie mojej córce.Wszystko skończyło się na jednej rozprawie.Ja osobiście chciałam żeby nosiła JEGO nazwisko i wiem że on też by tak chciał bo poprostu nie zdążyliśmy iść razem do urzędu.Nie ma żadnych problemów z tym,że ja i córki mają inne nazwiska i nie chodzę z aktem urodzenia,wystarczy jak mówię,ze jestem mamą.No chyba że jakieś sprawy urzędowe muszę załatwić to biorę akt urodzenia,ale przedtem jak coś załatwiałam i musiałam udowodnić ojcostwo Adama to też musiałam mieć przy sobie akt urodzenia tylko,że zupełny.Ja chciałam,żeby moje córki miały nazwisko taty,ale decyzja należy do Ciebie:).Pozdrwaiam.Aneta
    • kasik2222 Re: różne nazwiska 21.10.08, 08:38
      dziecko powinno nosić nazwisko taty, tym bardziej w takiej sytuacji.
      Ja wiem że mi łatwo powiedzieć, bo ja mam nazwisko męża, więc to
      samo co córeczka, ale ja na Twoim miejscu nie darowałabym sobie
      pewnie nigdy, gdybym nie uczciła w ten sposób Jego pamięci.
      Pozdrawiam Kasia
      • b.wicia Re: różne nazwiska 24.10.08, 21:25
        dziękuję Wam za rady:) już mam jakiś obraz, jak wygląda w życiu codziennym
        sprawa z różnymi nazwiskami;)jeszcze trochę czasu mam,sprawa dopiero przede mną..pa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka