Dodaj do ulubionych

Pytanie dla zawodowych kierowców

01.09.05, 13:46
Witam mam małe pytanie. Właśnie zdałem w Polsce egzamin na prawo jazdy C+E i
zamieżam wyjechać do UK na stałe ( niestety brak doświadczenia w tym
zawodzie, dopiero zaczynam ). I mam małe pytanie czy odrazu szukać pracy jako
kierowca TIR-a, czy najpierw gdzieś popracować 2-3 miesiące w UK w obojentnie
jakim zawodzie żeby mieć papiery że sie ma doświadczenie w pracu w UK ??
Bo z tego co wyczytałem na Forum to pracodawca patrzy głównie na referencjie
z UK.

thx za odpowiedz

pozdro had82
Obserwuj wątek
    • Gość: mytnik Re: Pytanie dla zawodowych kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 15:48
    • Gość: mytnik Re: Pytanie dla zawodowych kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 15:56
      zacznij od małych aut poznaj ludzi kraj topografie zanim pojedziesz dużą
      ciężarówką do przodu sprubuj do tyłu powodzenia Darek 15 lat praktyki na LKW
      0957420042
      • Gość: olek Re: Pytanie dla zawodowych kierowców IP: *.cable.ubr05.king.blueyonder.co.uk 01.09.05, 18:18
        kusisz miec doswiadczenie w zawodzie w uk.
        nie boisz sie ruchu lewostreonnego?
        • had82 Re: Pytanie dla zawodowych kierowców 02.09.05, 12:50
          thx za odpowiedż zawsze sie przydają dobre rady.
          Nie nieboje sie ruchu lewostronego, wbrew pozorom łatwo sie przyzwyczaić,
          jeżdziłem przez 2 tygodnie po lewej stronie w UK ( samochodem osobowym ) i
          przyzwyczajenie zajeło mi chyba z 30 min, jest znacznie łatwiej sie
          przyzwyczaić jak sie jedzie samochodem co jest dostosowany do tego ruchu

thx had82
          • Gość: Lukas Re: Pytanie dla zawodowych kierowców IP: *.wroclaw.mm.pl 03.09.05, 17:42
            Pracodawca patrzy na date od kiedy masz prawo jazdy... u nas w firmie przyjeli
            mojego kolege na przyczepy miesiac po zdaniu prawka wiec reguly nie ma....a
            stawki powyzej 10F na godzine to minimum jakie sie wyciaga... powodzenia.

Aaa, referencji u nas w firmie nie sprawdzali w ogole tylko robia egzamin
            praktyczny.. zdajesz go i nastepnego dnia juz jedziesz sam....
            • had82 Re: Pytanie dla zawodowych kierowców 03.09.05, 19:20
              Można prosić o jakiś kontakt z Tobą mój e-mail had@poczta.fm

thx
              pozdro Hhad82
            • Gość: ciekawy ...a świstak siedzi i zawija .... IP: *.csk.pl 04.09.05, 07:59
              u was we wrocławiu to płacą w funtach ?
              • Gość: Lukas Re: ...a świstak siedzi i zawija .... IP: *.wroclaw.mm.pl 05.09.05, 20:21
                Dokladnie, a urlopowe mam placone po 9godzin x5 dni po przepracowalem soboty
                wszystkie )placa x1.5) i wyszlo ze musza mi zaplacic za urlop za 45 godzin...
                pozdrowienia z urlopu we wrocku ;) gdzies tam byl takze moj post ze moge kogos
                zabrac autem bo jade sam w piatek i podany moj nr telefonu (polski
                dla "ciekawskiego").

Aha taka rada dla "driverow" nie przyjma do pracy hjak sie nie ma 25 lat bo
                placa bardzo duze OC za takiego kierowcy.

a stawki ile zarabia driver to moge podac:
                8F to standartowa dla kierocy "c"
                7,5 - 9 to dla "C" multidropy rozwozenie po sklepach itp...
                10F na tira

Kierowcy z Angli pracuja nawet po 60!!! godzin w tygodniu (pod warunkiem ze
                wyrazasz ochote na nadgodziny - a nadgodziny sa po 40 albo 48 godzinach i sa
                placone x1.5 stawka - tak samo jak soboty i niedziele). moj rekord to 79 i 3/4
                godziny... wiem ze przepisy nie pozwalaja pracowac tyle ale pracodawca pozwala
                wiec.....

pozdrowka Lukas
    • eveready Lukas - pytanie. 06.09.05, 10:08
      Witam. Mam pytanie odnośnie pracy drivera. Mam kat C,D,E. Jade do UK za 2 tyg,
      umówiony jestem w kilku firmach autobusowych na rozmowe bo tam doświadczenia
      nie wymagają, jednak lepiej platna jest praca na C+E, tylko ze krzyczą ze z
      doświadczeniem. Doświadcznie mam żadne (kilka wyjazdów magnumką i fh-aczem na
      litwe)więc pytanie: nie orientujesz sie może jak to jest w końcu z tą robotą,
      chodzi mi o londyn a pozostałe części UK, gdzie uderzac, bo bilet mam do
      londynu? No i te driving assessment, co tam sprawdzają jak już to robią. Jazda,
      podjazd pod rampe, co ogólnie? szkoda ze pomykasz w ten piątek a nie za 2
      tygodnie, to zabral bym sie. Ewentualnie moj mail as_i_die@wp.pl. Pozdrawiam
      • Gość: Lukas Re: Lukas - pytanie. IP: *.wroclaw.mm.pl 06.09.05, 10:32
        ja pracowalem w 3 firmach w anglii wszedzie egzamin wygladal tak samo:

bnajwazniejsza czesc to sprawdzian z jezyka czyli rozmowa z pracodawca o
        pie..ch a on gada co to za firma w ktorej masz pracowac a ty o rodzinie i
        doswiadczeniu....

czewc praktyczna to najczesciej wsiada z toba jakis zaufany kierowca angielski
        i robicie normalny kurs krotki (ty prowadzisz o on pilnuje abys trafil...) lub
        20 minutowa przejazdzka po miescie (zazwyczaj ten niby egzamin jest tak abys
        zaliczyl jazde po miescie)...

pozniej przez tydzien jezdzisz z angolem (to juz nie zawsze ale najczesciej)...
        pozniej jedziesz sam....

mala rada: raczej unikaj agencji (to Ci co sie oglaszaja ze placa za godzine po
        18 F na godzine itp...)

wiekszosc firm transportowych prowadzi rekrutacje caly rok...

bardzo duzo jest ofert pracy dla kierowcow w job center, stamtad mozna za darmo
        dzwonic... i pani Ci od razu powie czy to agencja czy pracodawca normalny...
        (tak znalazlem moja firme i jestem zadwolony)

Powodzonka...

lmosciszko@wp.pl

• Gość: Lukas Re: Lukas - pytanie. IP: *.wroclaw.mm.pl 06.09.05, 10:37
          A gdzie uderzac? no ja bym omijal londyn.. pracy moze i jest duzo i stawki moze
          i lepsze ale tam zazwyczaj trzeba znac okolice lub sam londyn....

a praca jest wszEdzie ;) w calej anglii...obrzeza duzych miast to mekki
          driverow....
    • Gość: mag Re: Pytanie dla zawodowych kierowców IP: *.zge.pl / *.zge.pl 06.09.05, 11:01
      Witaj! doświadczenie nie zawsze decyduje o zatrudnieniu w UK. Ważniejsza jest
      chyba znajomość języka... Są w Polsce agencje, które mają oferty pracy dla
      kierowców w UK - wystarczy się zgłosić a resztę załatwią Ci oni. Acha - i nie
      mają prawa pobierać od Ciebie żadnych opłat! Polecam np. www.staff-office.pl -
      uczą tez kierowców angielskiego przed wyjazdem.

Powodzenia!
      mag
    • glowaczka Re: Pytanie dla zawodowych kierowców 06.09.05, 11:22
      a ja wylatuje 8 pażdziernika podpisałem kontrakt na 1 rok ze słabą znajomością
      jezyka i 1.5 rocznym stażem za kierownicą - niema reguły
    • eveready Dzięki Lukas :) 06.09.05, 11:57
      Dzięki Lukas za szybką i konkretną odpowiedź. Z tymi agencjami to wiadoma
      sprawa, gorzej jak już dojdzie do konkretów(interviev, driving assessment, boje
      sie spalić). Angielski znam na mój gust nieźle (a to sprawa dyskusyjna)- 8 lat
      nauki w szkole i prywatnie no i maturka pisemna, co prawda 10 lat temu ale coś
      tam zostało... Z tym londynem to chyba kruchy pomysł, ale nie jade sam i tam
      chate mamy oklepaną... Jak coś to wyskocze coachem gdzieś dalej w
      poszukiwaniach , bo ze znalezieniem jakiejs kwatery np w manchesterze lub
      birmingham to nietrudno? Ok, więc nie zawracam już dupy. Pozdrowienia i jeszcze
      raz dzieki.
      • Gość: Lukas Re: Dzięki Lukas :) IP: *.server.ntli.net 06.10.05, 12:58
        Jakbys mial problem do mieszkam w leicester, email gdzies jest tam podany i
        zazwyczaj czytam poczte codziennie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka