Dodaj do ulubionych

pytanie o zarobki (netto/brutto itd.)

13.01.06, 11:39
Witam,

Nie to, że jestem pazerny:)), ale chciałbym się dowiedzieć, w związku z
konkursem, w którym biorę udział, o to, co dokładnie oznacza pojawiające się
w dokumentach EPSO wyrażenie "basic monthly salary". Co to jest w praktyce
BASIC i czego nie obejmuje, tzn. ile procent i z jakiego tytułu (podatek,
ubezpieczenia itd.) orientacyjnie muszę sobie odjąć od podanej kwoty, a na
ile więcej z kolei ewentualnie mogę liczyć (premie, dodatki etc.).

Dzięki za ewentualne odpowiedzi.

W.
Obserwuj wątek
    • adm-adm Re: pytanie o zarobki (netto/brutto itd.) 13.01.06, 11:41
      to jest dosc skomplikowane.. powiedz jaki to grade, ile masz lat doswiadczenia
      PONAD to wymagane w konkusie, i ile dzieci lub zon:-)) to powiem ci kwote
      exact:-)
      • wiksadyba1 Re: pytanie o zarobki (netto/brutto itd.) 13.01.06, 11:43
        adm-adm napisała:

> to jest dosc skomplikowane.. powiedz jaki to grade, ile masz lat
        doswiadczenia
        > PONAD to wymagane w konkusie, i ile dzieci lub zon:-)) to powiem ci kwote
        > exact:-)

AD7 (lawyer-linguist) - nie mam, jak na razie dzieci ani żon, rozumiem, że ew.
        konkubinat się nie liczy:), załóżmy że jestem sam. Wymagane są 2 lata
        doświadczenia w zawodzie, mam ponad 5.
        • adm-adm Re: pytanie o zarobki (netto/brutto itd.) 13.01.06, 11:48
          4895.85 netto do reki

a konkubinat mozesz zarejestrowac i wtedy jeszcze dodatek rodzinny, 258

szczegolow nie bedzie (ile % czego i dlaczego):-)))

na razie powodzenia!!!
          • wiksadyba1 Re: pytanie o zarobki (netto/brutto itd.) 13.01.06, 11:58
            Dzięki:)! Jak będę bliżej celu, sprawdzę dokładne wyliczenia "u źródeł".

Pozdrawiam.
            • Gość: A( Re: pytanie o zarobki (netto/brutto itd.) IP: 195.94.203.* 13.01.06, 13:47
              A jak będzie A*9 z zoną bez dzieci?
              • Gość: AA:-) Re: pytanie o zarobki (netto/brutto itd.) IP: *.cec.eu.int 13.01.06, 13:56
                6192
          • Gość: urzedniczka Re: pytanie o zarobki (netto/brutto itd.) IP: *.cec.eu.int 18.01.06, 17:59
            Po pierwsze nie moze zarejestrowac konkubinatu poniewaz w Polsce taka forma nie
            istnieje prawnie, a domyslam ze kolega jest z Polski. Podchodzimy pod polskie
            prawodastwo.
            Po drugie dodatek rodzinny przysluguje osobom, ktorych malznkowie nie
            przekroczyli podanych na stronie ADMIN dochodow rocznych brutto. Nalezy zlozyc
            kopie zeznania podatkowego za ostatni rok. Jezeli malzonek podejmie prace w
            Belgii, to bez problemu PRZEKROCZY podawana kwote.
            Wyjatkiem jest sytuacja, kiedy posiada sie dziecko. Wtedy dodatek rodzinny
            przysluguje tak czy tak.
    • Gość: Kalina Re: pytanie o zarobki (netto/brutto itd.) IP: *.cec.eu.int 13.01.06, 11:42
      Bez obrazy ale o tej kwesti duzo ludzi sie juz czesto wypowiadalo takze
      poszperaj a ponadto to wszystko jest napisane czarno na bialym w staff
      regulations ktore chyba sa ogolnie dostepne.

Pozdrawiam
      • agent077 Re: pytanie o zarobki (netto/brutto itd.) 13.01.06, 14:01
        O ile pamietam stawki podatku nie sa ujete w staff regulations. W zwiazku z tym
        trudno samemu obliczyc pensje netto.
        • Gość: Kalina Re: pytanie o zarobki (netto/brutto itd.) IP: *.cec.eu.int 13.01.06, 14:16
          Moze i masz racje. Jesli tak to zwracam honor. Zreszta widac ze znalazla sie
          bardzo mila osoba ktora koledze wyjasnila bardzo dokladnie.

Pozdrowienia.
        • wiksadyba1 Re: pytanie o zarobki (netto/brutto itd.) 13.01.06, 14:23
          No właśnie, a poza tym - przynajmniej w tym dokumencie, który mam (stan na 1
          lipca 2005 r.) w tabeli wynagrodzeń dla poszczególnych "grades" nie było tej
          sumy, o której mowa w ogłoszeniu o konkursie, w którym uczestniczę- a to mogło
          sugerować, ze może były i jakieś inne zmiany stawek. Dlatego ośmieliłem
          się "zawrócić głowę":) Jeszcze raz podziękowania za odpowiedź.
        • Gość: Sofi O ile pamietam ... IP: *.cec.eu.int 13.01.06, 15:35
          stawki podatkowe byly podatwane na tym forum co najmniej 3-krotnie, i nie mow,
          ze nie mam racji, bo sama to robilam 2 razy.

Zreszta rowniez sa one publicznie dostepne na stronie EIB
          • agent077 Re: O ile pamietam ... 13.01.06, 15:51
            A czy ja mowie ze nie byly? Pisze tylko ze stawki podatku nie sa podane w Staff
            Regulations. To oznacza, ze w praktyce opierajac sie na Staff Regulations nie
            mozna obliczyc pensji netto. Do tego nie sa opublkowane takze na stronach
            Komisji (ja w kazdym razie ich nie znalazlem). A strony EIB nie sa akurat
            najbardziej oczywistym miejscem zeby ich szukac. :p
            • tomi_22 Re: O ile pamietam ... 13.01.06, 15:53
              agent077 napisał:

A strony EIB nie sa akurat
              > najbardziej oczywistym miejscem zeby ich szukac. :p

Dlaczego?
              • agent077 Re: O ile pamietam ... 13.01.06, 15:58
                Informacji o podatkach w Polsce na stronach jakiegos np. Banku Gospodarki
                Zywnosciowej to bym tak na poczatek nie szukal. Zaczalbym od Ministerstwa
                Finansow...
                • tomi_22 Re: O ile pamietam ... 13.01.06, 16:02
                  EIB jest JAK najbardziej instytucja EU i podatki obowiazuja tam takie same jak
                  w Komisji np... To mozesz sie dowiedziec ze stron CEC chociazby...
                  • agent077 Re: O ile pamietam ... 13.01.06, 16:07
                    A BGZ jest bankiem panstwowym, a jego pracownicy placa podatki tak jak kazdy
                    inny podatnik w Polsce. Co nie oznacza jednak ze jego strona Internetowa jest
                    najbardziej oczywistym miejscem w ktorym mozna znalezc skale podatkowa.
            • adm-adm stwaki wieksze niz.... 13.01.06, 15:56
              nie kloccie sie:-) make love not war:-)

podalam/em im informacje jakie chcieli i ok;-))

a naprawde na stronie EIB sa stawki pod????Tego to NAWET JA nie nie
              wiedzialam!!!! hi hi hi

;-)))

po za tym sofi, de facto podatek podlega tak wielu roznym warjacjom (w
              zaleznosci od ilosci dzieci, zon, itd ze naprawde nie latwo ...a stawki sa od 8
              do 45%......:-)))

• Gość: Sofi Podatek ... IP: *.cec.eu.int 13.01.06, 16:01
                nie ulega zadnym wariacjom. Wariacjom ulega jedynie ulga, ktora ci na samym
                koncu odejmuja od podatku.

Prego, ragazza: www.eib.org/Attachments/general/tax_scale_en.pdf
          • paw_dady zocha pisz wolno bo ludzie wolno czytaja ;D n/t 14.01.06, 01:06
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka