Dodaj do ulubionych

omdlenia w II trymestrze

30.05.04, 23:49
cześć dziewczyny,
Mam pytanie, czy i Wam zdarzało sie zemdleć w ciąży? Czy brałyście coś wtedy
oprócz elektrolitów?
Mi właśnie zdarzyło się stracić przytomność na oczach długachnej kolejki w
lodziarni. I niby już parę razy mi się to zdarzyło, ale jeszcze nie w ciaży.
bardoz proszę o Wasze uwagi.
pozdrawiam ciepło
ingutka&maleńka
Obserwuj wątek
    • igutka Re: omdlenia w II trymestrze 31.05.04, 00:59
      Czesc Ingutka tu Igutka smile
      Sama sie zastanawialam czy wszystko ze mna OK kiedy ostatnio pare razy robilo
      mi sie bardzo slabo..nie stracilam przytomnosci, ale bylo blisko.
      Jestem w 4mc. Nie wiem czym jest to spowodowane, moze dowiemy sie na tym forum?
      Pozdrawiam
      • lidka_edziecko Re: omdlenia w II trymestrze 31.05.04, 09:55
        Tez mam to samo i jestem w czwartym miesiącu.
        Kto nam cos doradzi. Mój lekarz powiedział, że to normalne. Z jednej
        dolegliwości w drugą smile))))))
    • martulinek Re: omdlenia w II trymestrze 31.05.04, 10:05
      Jestem w piątym miesiącym - od jakiegoś czasu często robi mi się słabo... Moja
      lekarka zaleciła badanie krwi na poaczątek - trzeba sprawdzić, czy to
      przypadkiem nie sprawka anemii... no a druga możliwość to taka, że odezwała się
      moja tachykardia - podobno w ciąży powraca albo się nasila - sprawdźcie, czy w
      chwili, gdy Wam bardzo słabo nie bije Wam serce za szybko - ponad 100/min.
      Pozdrawiam smile
    • aneta0075 Re: omdlenia w II trymestrze 31.05.04, 10:53
      pisałam o tym pare postów niżej. Ja również pomimo doskonałych wyników
      hemoglobiny miałam zawroty głowy i zimne poty. Szczególnie w autobusie a także
      gdziekolwiek, gdzie długo musiałam stać (długo czyli ok. 10-15 min) Lekarz
      zalecił zrobić badanie poziomu cukru i okazało się, że mam zbyt niski.
    • atlantis75 Re: omdlenia w II trymestrze 31.05.04, 13:19
      ingutka napisała:
      > cześć dziewczyny,
      > Mam pytanie, czy i Wam zdarzało sie zemdleć w ciąży? Czy brałyście coś wtedy
      > oprócz elektrolitów?
      > Mi właśnie zdarzyło się stracić przytomność na oczach długachnej kolejki w
      > lodziarni. I niby już parę razy mi się to zdarzyło, ale jeszcze nie w ciaży.
      > bardoz proszę o Wasze uwagi.
      > pozdrawiam ciepło

Owszem, zdarzyło mi się całkiem niedawno i właśnie z tego powodu wylądowałam na
      9 dniowym zwolnieniu. Osłabnięcia i omdlenia zaczęły się u mnie w 14 tc. Na
      szcząście tych omdleń z upadkiem było niewiele... jedno poważne i dwa zsunięcia się
      po ścianie. Lekarz kazał wypoczywać, leżeć i spacerować bez wysiłku. Pić dużo
      płynów, wietrzyć pomieszczenia i brać krótkie chłodne prysznice. Na razie
      poskutkowało, chociaż stanie w kolejce dłużej niż 10 min. to dla mnie męka nie do
      przebycia.

Pozdrawiam. Atlantis w 17 tc
    • nitka074 Re: omdlenia w II trymestrze 31.05.04, 14:14
      witam...wlasnie wrocilam z miasta,nie zalatwilam wszystkiego co
      chcialam,bo...zrobilo mi tak slabo,ze gdybym nie usiadla w cieniu,to pewnie
      lezalabym jak dluga.Dodatkowo cierply mi rece i nie moglam zlapac oddechu...ale
      sie wystraszylam...pierwszy raz mi sie tak zdarzylo,a jestem w 17 tygodniu
      ciazy.Wrocialm do domu,ochlonelam i weszlam na forum,zeby sie Was zapytac co to
      bylo (a pod reka mialam telefon do mojego gina)...no i mam odpowiedzsmile Nie sa
      to mile niespodzianki...ciekawe co nas czeka jak przyjda prawdziwe upaly???
      Pozdrawiam Wassmile
    • ingutka Re: omdlenia w II trymestrze 31.05.04, 14:35
      No proszę, wiec nie tylko ja...

Ja juz wcześniej miałam chwile, kiedy robiło mi sie słabo i musiałam
      natychmiast usiąść (raz to nawet na podłodze w sklepie z lampami), ale to chyba
      z przemęczenia. Mam wypadanie zastawki mitralnej, ale od wielu lat z tym żyję.
      Dostałam tylko elektrolity od pani doktor, zalecenie picia dużo wody, nie
      stresowania się i skierowanie na badanie. Po pewnym czasie jakoś mi przeszło, a
      tu wczoraj taka niespodzianka sad( Najgorsze, że to w momencie, kiedy już
      doszłam do tej wymarzonej kasy wink))

Macie racje, to chyba przez słońce no i przez stanie w kolejce. Szkoda tylko,
      że nikt nie pomyśli, żeby przepuścić kobiety w ciąży, bo nie ja jedna stałam.
      Mam nadzieję, że to nie ma wpływu na maluszka?

trzymajcie się dzielnie, odpoczywajmy i nie dajmy się!
      ingutka&maleńka

PS.igutka..hmmm co za ładny nick! smile)
    • wiosenny.zmierzch Re: omdlenia w II trymestrze 01.06.04, 09:36
      Mnie też coraz częściej zdarzają się zasłabnięcia (23 t.c.). Nagle robi mi się
      słabo, duszno, opadam z sił, muszę koniecznie usiąść albo najlepiej się
      położyć. Tłumaczę sobie, że to nic takiego, że zaraz przejdzie, ale mimowolnie
      zaczynam się bać i ze strachu boli mnie brzuch. Taka sytuacja miała miejsce
      wczoraj. Udało mi się jakoś dowlec do domu i tam zasłabnąć. Staram się wtedy
      bardzo powoli i głęboko wdychać (nosem) powietrze i wydychać, równie powoli,
      ustami. Tak kiedyś poradził mi internista (przy omdleniu, podobno lękowym). Po
      takim zasłabnięciu przez kilka godzin nie mogę jednak dojść do siebie, jak z
      krzyża zdjęta...
    • granna Re: omdlenia w II trymestrze 01.06.04, 10:34
      MNie tez sie zdarzało, szczególnie jak było gorąco, nie tylko latem np w
      gorącym, dusznym tramwaju albo sklepie. U mnie to był chyba cukier... Nosiłam
      ze soba zawsze kanapke i gdziekolwiek bym nie była jadłam co 2 godz. małą
      kanapeczke. A jesli zjadłam cos słodkiego obowiazkowo po tym kanapeczka smile)
      Tez sie martwiłam, lekarz tez sie przejał bo jak słablam w poblizu przychodni
      to lecialam do niego z płaczem. Kazał mi sie oszczedzac, nie denerwowac i
      pilnowac zeby mi cukier nie spadał smile) Ale najpierw zbadał i nawet usg przy
      okazji zrobił. Jak brzuch miałam większy to szłam bez kolejki, ale jak latem
      nie było widac nawet 20 tyg brzucha to miałam kłopot sad( i raczej unikałam
      kolejek smile
      Pozdrawiam granna
    • martulinek Re: omdlenia w II trymestrze 01.06.04, 14:21
      cześć!
      Dzis byłam u lekarza - wyniki krwi mam słabe, ale jeszcze nie najgorsze -
      dostałam żelazo. No ale poza tym bardzo miskie ciśnienie 80/50 i to
      prawdopodobnie jest główną przyczyną moich zasłabnięć. Jutro idę do lekarza
      ogólnego, zobaczymy, co on na to zaradzi...
      Pozdrawiam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka