Dodaj do ulubionych

Zalety i wady zawodu Eurourzędnika - dyskusja

01.12.06, 15:56
Witam wszystkich i gratuluję fajnego forum :-)

Jestem absolwentką SGH (dyplom ZiM + wiedza z zakresu finansów + Ścieżka
Europejska) i UW (Centrum Studiów Latynoamerykańskich) i przypuszczalnie za
jakiś czas podejdę do konkursu.
Czy możecie podzielić się swoją opinią na temat zalet i wad zawodu
Eurourzędnika?

(mam na mysli osoby już pracujące w Instytucjach i inne dobrze poinformowane)

Pozdrawiam :-)
Obserwuj wątek
    • paw_dady Re: Zalety i wady zawodu Eurourzędnika - dyskusja 03.12.06, 21:48
      azulceleste napisała:

> Witam wszystkich i gratuluję fajnego forum :-)

Dziekuje

> Czy możecie podzielić się swoją opinią na temat zalet i wad zawodu
      > Eurourzędnika?
      Zalety: Pelna micha i 0 stresu. Poza tym musisz miec duza doze samouwielbienia
      i wysokiego mniemania o sobie. TO z grubsza wystarczy aha i kiecke w euro-
      kratke.

EPSY cos mowia o "misji". Sadzac z ilosci i tematow postow chodzi albo dodatki
      na 3 pogrzeb babci w tym roku, zasilki przeprowadzkowe albo sciagi na egzamin.
      TBD.

Uszanowania
      PD

Uszanowania
      PD
      • Gość: Arwydd Re: Zalety i wady zawodu Eurourzędnika - dyskusja IP: *.bulldogdsl.com 03.12.06, 23:23
        Zupelnie niemerytorycznie, ale co to jest kiecka w euro-kratke?
        • Gość: mczapl Off topic IP: *.dsl.scarlet.be 03.12.06, 23:54
          Info dla osob nowych na forum:

Paw nie jest pracownikiem instytucji UE, lecz jest nasza forumowa maskotka.
          Jego wypowiedzi, oraz kilku innych (stefanmichnik, doki, ...) nalezy brac
          zawsze z przymruzeniem oka oraz z pewna doza humoru i nie traktowac ich
          jako "oficjalnego stanowiska UE w danej kwestii" ;)
          • Gość: pav errata IP: *.94-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 04.12.06, 20:07
            mczaplu - to epsy sa moimi maskotkami ale ja krozumiem samouwielbienie e-
            urzednikow nie pozwala spojrzec prawdzie w oczy ;)

CO do stanowiska oficjalnego zgadam sie.

Uszanowania
            PD
        • Gość: pav Re: Zalety i wady zawodu Eurourzędnika - dyskusja IP: *.94-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 04.12.06, 20:10
          Gość portalu: Arwydd napisał(a):

> Zupelnie niemerytorycznie

raporty tez tak piszesz? a umiwsz wytlumaczyc dlaczego niemerytorycznie?

> ale co to jest kiecka w euro-kratke?
          To jest taki dresscode E, urzedniczek. Wtedy moga o sobie mowic, ze sa
          eurokratkami.

Uszanowania
          PD

• Gość: Arwydd Re: Zalety i wady zawodu Eurourzędnika - dyskusja IP: *.bulldogdsl.com 04.12.06, 21:26
            > raporty tez tak piszesz?
            zadnych raportow nie pisze, jak widac na szczescie :)

> a umiwsz wytlumaczyc dlaczego niemerytorycznie?
            czy kratkowatosc eurokiecki podchodzi pod merytoryczny zakres przedlozonego
            tematu do dyskusji? wydawalo mi sie, ze zbacza jakby nieco w dol...
            • Gość: pav Re: Zalety i wady zawodu Eurourzędnika - dyskusja IP: *.94-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 04.12.06, 21:32
              Gość portalu: Arwydd napisał(a):

> > raporty tez tak piszesz?
              > zadnych raportow nie pisze, jak widac na szczescie :)

wszystko przed toba

> > a umiwsz wytlumaczyc dlaczego niemerytorycznie?
              > czy kratkowatosc eurokiecki podchodzi pod merytoryczny zakres przedlozonego
              > tematu do dyskusji? wydawalo mi sie, ze zbacza jakby nieco w dol...

Jak mawia przyslowie glodnemu chleb na mysli. Mnie chodzilo o bardzo
              profesjonala rzecz zwana w nowopolczszyznie dress code. Jesli nie wierzysz
              przyjdz do pracy jako bankier z wyswiechtanych dzinsach na spotkanie z klientem
              albo na meeting w IBM.

Uszanowania
              PD
              • Gość: Arwydd Re: Zalety i wady zawodu Eurourzędnika - dyskusja IP: *.bulldogdsl.com 04.12.06, 21:38
                hahaha, ofiara dress code jestem na co dzien, bardziej mnie interesowal czysto
                babski aspekt wspomnianej spodniczki, mianowicie czy spodniczka w euro-kratke
                to po prostu spodniczka eurokratki, czy tez moze jakis ostatni krzyk mody w
                stylu fosforyzujaca niebieska kratka a niej migoczace (w popularnym trendzie
                christmas) unijne gwiazdy przeplatane z usmiechnietymi twarzami komisarzy, who
                knows!
                • Gość: pav Re: Zalety i wady zawodu Eurourzędnika - dyskusja IP: *.94-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 04.12.06, 21:52
                  > hahaha, ofiara dress code jestem na co dzien
                  wpolczuje

> mnie interesowal czysto
                  > babski aspekt wspomnianej spodniczki, mianowicie czy spodniczka w euro-kratke
                  > to po prostu spodniczka eurokratki,

Wiesz to jedyny ciuch gdzie urzednik na pozycji samodzilnego referenta moze
                  czuc sie jak eour-KRATA. A ze awanse sobie czynia tylko w samoobronie ewolucja
                  A5 do pankracego jest neisamowicie dluga. Stad potrzeba kompensacji. Eurokratka
                  jak ulal.

Poza Bruxela Szkoci tez lubie kilty w eurokratke ;)

> czy tez moze jakis ostatni krzyk mody w
                  > stylu fosforyzujaca niebieska kratka a niej migoczace (w popularnym trendzie
                  > christmas) unijne gwiazdy przeplatane z usmiechnietymi twarzami komisarzy,

Hmm jesli tyleczek zgrabny niejeden komisarz chcialby byc na spodniczce.

> who knows!
                  >
                  lub hookers ee who cares

Uszanowania
                  PD
      • jakubsky Re: Zalety i wady zawodu Eurourzędnika - dyskusja 03.12.06, 23:50
        paw, daj sie wywiedziec innym

pozdr
        • Gość: paff Re: Zalety i wady zawodu Eurourzędnika - dyskusja IP: *.94-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 04.12.06, 20:08
          dzakubsky - czy ja gdzies zabrainalem sie wypowiadac innym? ja wypowiedzialem
          swoje zdanie.

Uszanowania
          PD

• Gość: Roger_Waters Pros and cons of hitch-hiking IP: *.europarl.eu.int 04.12.06, 17:47
      Wszystko jest względne. Jednych satysfakcjonuje płaca, innym się nie podoba, że
      zbyt wolno rośnie. Są tacy, którzy odczuwają prestiż pracując w administracji
      UE, dla innych prestiżowe są tylko administracja USA albo rada nadzorcza
      General Electric. Niektórym kończą się baterie na rogatkach Warszawy, Gdańska,
      czy Krakowa, pozostali cenią sobie czasową emigrację itp. itd...

Najlepiej, jak przeczytasz sobie warunki pracy, wyobrazisz warunki życia i
      potraktujesz je np. analizą SWAT w odniesieniu do własnych potrzeb, aspiracji i
      preferencji. Życzę trafnego wyboru!
      • caryca1 Re: Pros and cons of hitch-hiking 04.12.06, 17:53
        no nie wiem czy kolezanka jak przeanalizuje metoda SWAT to bedzie miala
        wszystkie wiadomosci (SWAT: Soil and Water Assessment Tool).

a tak wracajac do tematu:
        faktycznie wszystko zalezy od tego co sie chce w zyciu i co Cie bedzie
        satysfakcjonowac.

praca w administracji jest specyficzna i raczej przy nizszych stanowiskach nie
        mozna sie nastawiac na to ze ja z moim super boskim dyplomem z sgh zawojuje
        swiat... bo to nie tutaj. Cos takiego moze bardziej w innych firmach gdzie jest
        mozliwosc szybkiego awansu po przepracowaniu paru laty po 60h na tydzien.

Generalnie trzeba robic to co sie lubi.
        • byly_eurokrata Re: Pros and cons of hitch-hiking 04.12.06, 18:38
          wreszczie sensowna dyskusja na temat zawodu eurourzednika. Ale rzeczywisci,
          nikt tu nic nikomu nie doradzi, kazdy chyba sam musi wiedziec, co mu
          bedzie "lezec" a co nie
        • azulceleste Re: Pros and cons of hitch-hiking 04.12.06, 21:36
          > praca w administracji jest specyficzna i raczej przy nizszych stanowiskach
          nie
          > mozna sie nastawiac na to ze ja z moim super boskim dyplomem z sgh zawojuje
          > swiat... bo to nie tutaj. Cos takiego moze bardziej w innych firmach gdzie
          jest
          >

Małe sprostowanie odnośnie dyplomu SGH: wcale nie uważam, iż jest on "boski",
          bo w skali Globu jest po prostu... przeciętny (?), podobnie jak dyplomy kilku
          innych polskich uczelni, wysoko stojących w rodzimych rankingach. czasem nawet
          żałuję, że będąc w Niemczech na Sokratesie po prostu tam nie zostałam na drugie
          studia (język znam od dziecka, a tę końcówkę esgiehowską mozna przecież na
          odległość zrobić, a doliczając moje studia na UW wyszłoby prawie na to samo...
          Ale to jest temat na inną dyskusję ;-)

Poza tym dzieki caryco ( i innym też) za rzeczowe odpowiedzi. Jkiś czas temu
          zapaliłam się do pomysłu zdawania na EPSA, decyzję podtrzymuję, ale
          zrozumiałam, że na tym się świat nie ,kończy ;-)

Pozdr.
      • Gość: pav a propos SWAT IP: *.94-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 04.12.06, 20:14
        ze SWAT nalezy uwazac bo chlopaki niezle leje po pysku. Strzelaja tez celnie.
        Zreszta nie pytaja kogo tylo leja. DO tego sa tresowani.

TO jesli SWAT tlumaczymy Special Weapons Assault Team

Uszanowania
        PD
    • Gość: Ekonomist(k)a Zalety i wady zawodu Eurourzędnika - dyskusja IP: *.access.telenet.be 04.12.06, 20:24
      Zalety: Niezla pensja (na poczatek 4K EUR netto)-moze nie wygrana w totka, ale
      na spokojne zycie bez stresu wystarczy.
      Pewnosc zatrudnienia
      Zwykle jest mila atmosfera w pracy i robi sie cos ciekawego. A jak nie, co
      kilka lat nastepuje zmiana stanowiska i mozna poszukac czegos milszego i
      ciekawszego.
      Wiele dni wolnych (kolo 30, + np. wolne miedzy 24 a 31 grudnia).

Wady: dlugie godziny pracy - wbrew opiniom zewnetrznym pracuje sie raczej
      intensywnie
      nikle szanse na kariere, a droga po szczeblach jest powolna

Wada/zaleta jest wyjazd z Polski i praca w miedzynarodowym srodowisku, tj. z
      ludzmi o bardzo roznych zwyczajach i mentalnosci. Co kto lubi.

A poza tym w kazdym DG jest troche inaczej - to tak jakby pytac, jakie sa wady
      i zalety pracy w polskim ministerstwie. Mam nadzieje, ze powyzej podalam kilka
      cech wspolnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka