Dodaj do ulubionych

Przeprowadzki

IP: 212.69.77.* 19.04.07, 14:37
Witam!

Czy ktos moglby mi przyblizyc zasady zwrotu kosztow przeprowadzki. Ja
dostalem prace w KE w Luksemurgu, ale podejrzewam, ze zasady sa takie same
wszedzie. Czy znacie moze jakies godne polecenia firmy przeprowadzkowe.

Z gory wielkie dzieki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rysio Re: Przeprowadzki IP: *.cec.eu.int 19.04.07, 14:55
      Przeszukaj wczesniejsze watki a nim sie obejrzysz, odechce Ci sie zwrotu
      kosztow ;)
      • Gość: asiek Re: Przeprowadzki IP: *.w86-206.abo.wanadoo.fr 19.04.07, 15:32
        Dlaczego by sie mialo komus odechciec zwrotu kosztow przeprowadzki?
        Przemek : na jakim stanowisku bedziesz pracowal? Moze w DG Traduction?
        • Gość: Przemek Re: Przeprowadzki IP: 212.69.77.* 20.04.07, 10:28
        • Gość: Przemek Re: Przeprowadzki IP: 212.69.77.* 20.04.07, 10:30
          1 czerwca zaczynam w DG Translation.
          • asiek08 Do Przemka 20.04.07, 10:47
            A mozesz napisac cos wiecej? Kiedy miales rozmowe, jak poszlo, jaki masz profil
            itd? Mozesz napisac na priva jesli wolisz. A pytam bo ja mam rozmowe w tej samej
            DG w maju i kazda informacja badz relacja kogos kto juz przez to przeszedl
            bardzo mnie interesuje. Pozdrawiam!
            • Gość: Przemek Re: Do Przemka IP: 212.69.77.* 20.04.07, 12:37
              Rozmowa upłynęła w bardzo miłej atmosferze. Dotyczyła głównie mojego
              doświadczenia z tłumaczeniem oraz motywacji do pracy w DGT. Mój profil to EN,
              FR, studia politologiczne i podyplowe w CoE, doświadczenie zawodowe w polskiej
              administracji (polityka regionalna i ochrona środowiska) oraz staż w Radzie.

Powodzenia na rozmowie!
              • Gość: Ja Re: Do Przemka IP: *.adsl2.iam.net.ma 20.04.07, 13:27
                Skoro nie bylo innego konkursu to i na tlumacza ujdzie?
                • Gość: AKA Re: Do Ja IP: 195.94.211.* 20.04.07, 13:57
                  I po co ta złośliwość? Wystarczy przeczytać profil tłumacza pisemnego w Komisji
                  (dostępny w Internecie), żeby się przekonać, że najbardziej poszukiwani są
                  absolwenci innych kierunków niż lingwistyczne. Ponadto, czy chciał Pan/chciała
                  Pani zasugerować, że zawód tłumacza jest zajęciem gorszym? Chciałam
                  przypomnieć, że wynagrodzenie jest dokładnie takie samo jak w przypadku innych
                  AD.
                  • Gość: Ja Re: Do Ja IP: *.adsl2.iam.net.ma 20.04.07, 14:21
                    Zadna (uczciwa) praca nie hanbi. Mi chodzi tylko o to, czy mozna miec satysfakcje z takiej pracy? Przyznajcie sie ilu z was laureatow-tlumaczy pomyslalo sobie - jeszcze zanim podjecliscie prace - ze przy pierwszej nadarzajacej sie okazji uciekniecie na stanowisko merytoryczne? Mi sie wydaje, ze jezeli ktos konczy politologie i jeszce 7 podyplomowych to powinien czuc pewien niedosyt...
                    • Gość: AKA Re: Do Ja IP: 195.94.211.* 20.04.07, 14:46
                      Tłumaczenia są o tyle fajną działalnością, że zawsze można precyzyjnie
                      odmierzyć, ile się zrobiło danego dnia, co nie zawsze jest możliwe w pracy
                      ściśle administracyjnej. Jedna z moich koleżanek skarżyła się kiedyś, że przez
                      cały tydzień zajmowała się jednym 15-stronicowym raportem, do którego ciągle
                      napływały nowe poprawki od kolejnych opiniujących grup. Kompletny brak "sense
                      of achievement". Poza tym profesjonalny tłumacz to też stanowisko merytoryczne.
                      Trzeba się znać, na tym, co się robi. Oczywiście znam też sporo osób, które
                      skaczą z kwiatka na kwiatek, kończą kolejne studia i tak naprawdę nigdy
                      poważnie nie pracowały przez dłuższy czas w żadnym zawodzie. Ale studia
                      podyplomowe rozumiane jako dalsze kształcenie, zwłaszcza po kilku latach pracy,
                      kiedy człowiek zdążył już nazbierać trochę nurtujących go pytań, na które nie
                      jest w stanie znaleźć satysfakcjonującej odpowiedzi, to fajna rzecz, pomagają
                      na głębsze spojrzenie. Znam prawników, fizyków, ekonomistów i księgowych,
                      którzy kończyli studia tylko po to, żeby potem zajmować się tłumaczeniami
                      (pisemnymi lub ustnymi) i mają z tego masę frajdy. Znam też takich tłumaczy,
                      którzy są głęboko nieszczęśliwi i chcą zmienić zawód. Każdemu według jego
                      potrzeb...
          • Gość: kaja Re: Przeprowadzki IP: *.cec.eu.int 20.04.07, 11:27
            Przemek, wiejdz na formum www.polska.lu Polaków w Luksemburgu i tam sie
            dowiesz, czemu nie warto się przeprowadzać od razu, tylko dopiero po okresie
            próbnym :D
            i witamy w DGT!
      • Gość: olo Re: Przeprowadzki IP: 80.246.106.* 19.04.07, 15:45
        > odechce Ci sie zwrotu kosztow ;)

a czemuz to? procedura jest prosta, ale jak sie nie czyta instrukcji a potem ma
        pretensje... wypelnienie 3 stron nie jest chyba wielka cena za pieniadze jakie
        mozna dostac na przeprowadzke.

a jesli chodzi o sam temat, to popros osobe ktora cie zapraszala do pracy o
        przeslanie papierkow. tam wszystko jest napisane.
    • ppersymonka Nie polecam 19.04.07, 22:05
      firmy DTS. Zniszczyli mi meble, a teraz milcza jak zakleci.
      • gaj_71 Re: Nie polecam 28.08.07, 14:03
        Hmm...a napewno zgłosiłaś wszystko osobie która była opiekunem
        Twojej przeprowadzki (myślę o handlowcy z kórym się umawiałąś a nie
        osobie kontaktowej podczas przeprowadzki)? Ja też się z nimi
        przeprowadzałam, i jestem w 100% zadowolona. Nic mie nie zniszczyli,
        i ponad to zarówno panowie przeprowadzający (monterzy, pakowacze,
        itd), jaki i handlowcy, z którymi miałam stycznosć byli bardzo mili
        i usłużni. Wogóle nie musiałam nic robić - zero stresu i wszytsko
        odbylo się w zaplanowanym terminie.
    • Gość: Trian Re: Przeprowadzki IP: *.cec.eu.int 20.04.07, 11:06
      Podaj swojego priva to Ci prześlę odpowiednie dokumenty. Ja jeszcze jestem
      przed, ale nie wygląda to tak strasznie - trzeba przygotować listę mebli itp.
      do przeprowadzki i dostarczyć kalkulacje od co najmniej 2 firm
      przeprowadzkowych na co najmniej 4 tygodnie przed przeprowadzką.
      • Gość: porada Re: Przeprowadzki IP: *.cor.europa.eu 20.04.07, 11:41
        No wlasnie, temat dla mnie bardzo na czasie:-) Czy ktos kto sie juz
        przeprowadzal moze mi poradzic jak wytlumaczyc firmie, ze Instytucja nie placi
        VAT-u i ze powinni wystawic fakture netto. Pomimo przeslania im formularza
        zwolnienia z VAT-u twierdza, ze na przeprowadzki musi byc on zastosowany.
      • Gość: Przemek Re: Przeprowadzki IP: 212.69.77.* 20.04.07, 12:41
        Dzięki za propozycję pomocy, ale wychodzi na to, że będę się musiał
        zorganizować bez pomocy KE. Nie mogę czekać z przeprowadzką do zakończenia
        okresu próbnego. Czy jest możliwość wystąpienia o zwrot kosztów po zakończeniu
        okresu próbnego na podstawie faktury wystawionej wcześniej?

Dzięki za pomoc.
        • Gość: kaja Re: Przeprowadzki IP: *.cec.eu.int 20.04.07, 13:18
          o to to juz musisz pytać w ADMIN pierwszego dnia, niestety
        • Gość: olo Re: Przeprowadzki IP: 80.246.106.* 20.04.07, 14:33
          > Dzięki za propozycję pomocy, ale wychodzi na to, że będę się musiał
          > zorganizować bez pomocy KE. Nie mogę czekać z przeprowadzką do zakończenia
          > okresu próbnego. Czy jest możliwość wystąpienia o zwrot kosztów po
          zakończeniu
          > okresu próbnego na podstawie faktury wystawionej wcześniej?

jesli nie zatwierdzili ci papierkow wczesniej to pieniedzy nie dadza.
          a w komisji trzeba czekac do konca okresu probnego??? myslalem, ze to sie
          zmienilo. w trybunale mozna sie przeprowadzic od 1 dnia pracy (mowie o
          fonctionaire stagiaire).

a jesli chodzi o vat, bo ktos sie pytal: najprosciej jest wytlumaczyc firmie,
          ze nawet jesli dolicza vat to nikt im tego nie zaplaci (tzn w zaleznosci jakie
          podejscie jest w danej instytucji, albo nie zaplaca faktury w ogole, albo
          zaplaca sama wartosc netto). i powiedz, ze jak sie nie zgadzaja, to znajdziesz
          inna firme, ktora sie zgodzi :D

powinno zadzialac, choc w pl wszyscy bardziej sie boja lokalnego US niz Komisji.

• Gość: kaja Re: Przeprowadzki IP: *.cec.eu.int 20.04.07, 16:24
            w komisji nie trzeba czekać do konca okresu probnego, ale moga nie zatwierdzic
            faktury wydanej przed data podjecia pracy i tyle
        • Gość: Sofi Re: Przeprowadzki IP: *.cec.eu.int 20.04.07, 15:38
          Co do VAT-u to nie rozumiem. Wlasnie przed chwila zajrzalam do swojej faktury i
          jest to normalna faktura wystawiona z 22% VAT - dostalam z KE zwrot calej
          kwoty, wiec nie wiem skad wam sie to teraz bierze?

Co do "ruchliwosci" przeprowadzki w czasie: powyzsze rozwiazanie raczej nie,
          ale przeciez mozna poprosic firme zeby wystawila z data pozniejsza. Ale to juz
          ty pomysl jak ich do tego przekonac :)
          • Gość: olo Re: Przeprowadzki IP: 80.246.106.* 20.04.07, 15:50
            > jest to normalna faktura wystawiona z 22% VAT - dostalam z KE zwrot calej
            > kwoty, wiec nie wiem skad wam sie to teraz bierze?

a to nie jest tak, ze w komisji mozna sobie wybrac, czy chcesz zeby firma
            zostala oplacona bezposrednio przez komisje (w tym wypadku bez vat'u) czy zeby
            kasa poszla do ciebie a ty im placisz sam(a)?

bo jesli tak, to rozumiem dlaczego masz vat na fakturze. a jesli nie, to juz
            nic nie rozumiem ;)

> Co do "ruchliwosci" przeprowadzki w czasie: powyzsze rozwiazanie raczej nie,
            > ale przeciez mozna poprosic firme zeby wystawila z data pozniejsza. Ale to
            > juz ty pomysl jak ich do tego przekonac :)

z tym, ze takie rozwiazanie implikuje naciagniecie (delikatnymi slowy)
            instytucji na daily allowance, ktory po przeprowadzce juz ci sie nie nalezy.
            • Gość: kaja Re: Przeprowadzki IP: *.cec.eu.int 20.04.07, 16:26
              jezeli faktura ma byc zaplacona przez komisje MUSI byc wystawiona na komisje i
              w kwottach NETTO! poniewaz jest to obrot bezvatowy
              • Gość: Texas Re: Przeprowadzki IP: 88.147.14.* 21.04.07, 18:41
                > jezeli faktura ma byc zaplacona przez komisje MUSI byc wystawiona na komisje
                i
                > w kwottach NETTO! poniewaz jest to obrot bezvatowy

Nie musi. Ja mialam wystawiona na siebie z 22% VATem, bo snajpierw zaplacilam
                firmie, a potem ubiegalam sie o zwrot z Komisji.
                Jezeli Komisja ma zaplacic bezposrednio wykonawcy uslugi, wowczas faktura jest
                wystawiana z zerowym VATem na Komisje.

Pzdr:)
                • Gość: kaja Re: Przeprowadzki IP: *.217.129.108.coditel.net 23.04.07, 20:45
                  jezeli faktura ma być zapłacona bezpośredbio przez KE pozycja VAT na fakturze
                  jest zw, a nie 0%.
                  Jeżeli samemu się płaci firmie a potem ubiega o zwrot w KE - wtedy jest z VAT
                  22% i KE zwraca cała kwotę faktury
            • Gość: Sofi Re: Przeprowadzki IP: *.236-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 20.04.07, 21:36
              z tym, ze takie rozwiazanie implikuje naciagniecie (delikatnymi slowy)
              > instytucji na daily allowance, ktory po przeprowadzce juz ci sie nie nalezy.

>>> no to przyznam ze w tym momencie przestaje cie rozumiec :(
              • Gość: pav Re: Przeprowadzki IP: *.143-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 20.04.07, 22:20
                zocha o tej proze kazdy ma problem yze zrozumieniem ;)
                • Gość: pav errata Re: Przeprowadzki IP: *.143-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 20.04.07, 22:32
                  porze mialo byc ;) no chyba pora na dobranoc ;D
    • Gość: m Re: Przeprowadzki IP: *.99-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 20.04.07, 20:27
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=9&w=22228004&v=2&s=0
      a w ogole to wpisz slowo "przeprowadzka" i zaznacz w wyszukiwarce 2005, zerknij
      na watki jak najstarsze... do rana moze polowe przeczytasz...;)))
      powodzenia
      • Gość: przeprowadzonyeps Re: Przeprowadzki podsumowanie IP: *.173-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 21.04.07, 07:49
        1. jezeli Komisja zaplaci za Twoja przeprowadzke przed uplywem okresu w ktorym
        pobierasz daily allowances to je tracisz. w zaleznosci od tego czy jestes sam
        czy z rodzina to 4 lub 10 miesiecy, po 1000 euro mieisecznie. Nie warto.
        Zazwyczaj wszyscy organizuja jednak przeprowadzke formalna po tym okresie.
        2. Vat ja najbardziej sie nalezy, a faktura musi byc zawsze wystwaiona na
        Ciebie bez wzgledu na to czy placisz ty a K zwraca czy placi bezposredno Komisja
        3. w intranecie sa b precyzyjne instrukcje, ale chyba juz ci ktos oferowal
        przeslanie jak nie daj znac, tak czy inaczej nie warto sobie glowy zaprzatc
        zanim nie przyjedziesz- z walizka i survival kit na poczatek, potem zobaczysz;
        3. jak juz sie zdecydujesz, to K zwraca pelna kwote za wszystko, wiec caly
        wielki tir mozesz zapakowac wszystkim co masz albo co sobie kupisz za daily
        allowances:)) jak juz sie urzadzisz- czyli bedziesz wiedzial gdzie mieszkasz i
        co ci trzeba:)
        4. DTS przeprowadzilo juz cale tabuny epsow, szkoda jezeli schodza na
        psy...zawsze bylo bardzo ok...persymonka, powiedz Panu od miedzynarodowych- BZ
        bodajze zeby sie nie wyglupiali bo inaczej moga zapomniec o BRXLI.....ze za
        chwile im zrobimy anty reklame....ja wlasnie ich komus znowu polecam....:((
        • Gość: kamila pytanie IP: *.cec.eu.int 23.04.07, 09:31
          czy ktos moze wie czy oni zwracaja uwage na adres z ktorego sa "przeprowadzane"
          rzeczy. Czy ten adres to musi byc nasze miejsce zamieszkania/zameldowania z
          moment rekrutacji czy po prostu miasto musi sie zgadzac??

dzieki z gory za pomoc
          • sofi75 Re: pytanie 23.04.07, 09:39
            bladego pojecia nie mam, ale moze zamiast ryzykowac to po prostu poprosic firme
            przeprowadzkowo aby wpisala odpowiedni adres w fakturze - dla firmy to i tak
            nie ma znaczenia, a tobie moze ulatwic zycie z jasnie nam panujacym adminem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka