ruedumidi 29.01.08, 16:19 czy sa wsrod was laureaci konkursu AST, znajacy bardzo dobrze (!) angielski i francuski, chetni do pracy w DG EMPL? jesli tak, prosze podajcie maile, przesle Wam ogloszenie o wakacie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
idalia2121 Re: praca dla sekretarki po konkursie AST1 30.01.08, 00:06 idalia2121@gazeta.pl spelniam te wymogi, a na dodatek robie doktorat z rynku pracy wiec moze w DG EMPL bedzie to zaleta a moze wada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wada i to duza Re: praca dla sekretarki po konkursie AST1 IP: *.cust.tele2.lu 30.01.08, 00:57 zatrudnienie jako sekretarka (bynajmniej nie stanu...)osoby robiatej doktorat)= zatrudnienie osoby wkrotce zdemotywowanej i sfrustrowanej Odpowiedz Link Zgłoś
ruedumidi Re: praca dla sekretarki po konkursie AST1 30.01.08, 09:04 Obawiam sie, tak jak przedmowca, ze to bedzie wada. Pracy jest duzo, ale nie jest to praca przynoszaca satysfakcje. Niemniej mozesz sprobowac. Odpowiedz Link Zgłoś
idalia2121 Re: praca dla sekretarki po konkursie AST1 30.01.08, 12:02 eeee,chyba macie rację, w ogole to teraz widze, że ten konkurs był błędem z mojej strony, oczywscie wiedziałam, że to AST 1, ale mimo wszystko miałam nadzieje, że po tych wszystkich testach, egzaminach, sprawdzianach i interview praca bedzie troche ciekawsza. tym bardziej, ze jak teraz sie dowiaduje mozliwosci awansu sa raczej marne...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: postawa zyciowa Re: praca dla sekretarki po konkursie AST1 IP: *.51-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.01.08, 22:21 a ja mysle ze to zalezy czego ty sie spodziewasz. w moim dziale pracuja dwie dziewczyny z wyzszym obie po prawie. jedna cierpi i jest ta od wyzszych celow i nikt nie lubi z nia pracowac a jako sekretarka jest poprostu jednym wielkim brakiem kompetencji druga moze nie awansowala ale .... jest przesympatyczna jak cos zrobi to nie trzeba poprawiac i ostatnio przeniesiono ja do do dzialu w ktorym zajmuja sie prawna strona duzego projektu. robi to co sekretarka ale moze troszke mniej za to szuka w kodeksach i dyrektywach rozwiazan. Jest cos takiego jak atestacja jesli popracujesz iles tam lat na poscie ktory wymaga bycia b a jestes c to mozesz byc promowana szybciej. bycie sekretarka nie oznacza nudnej pracy i np parzenia kawy albo stania przy kopiarce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marguerite Re: praca dla sekretarki po konkursie AST1 IP: 83.222.44.* 02.02.08, 17:41 Sorry, chyba trochę się mylisz jeżeli chodzi o atestację. Owszem, dotyczy kategorii AST"byłe C", która ma zablokowane możliwości kariery na poziomie powyżej AST6 ale dotyczy tylko osób zatrudnionych wg. starego statutu, czyli na C. Dla osób zatrudnionych po maju 2004 to nie ma znaczenia bo nie mają ograniczeń w karierze. Awansują normalnie i mogą bez problemu, normalną ścieżką dojść do AST11. Nawet w przypadku byłego C atestacja nie przyspiesza kariery, tylko pozwala "odblokować" możliwość pracy na stanowisku odpowiadającym dawnemu B czyli "administrative assistant". Jedyna możliwość, ale to dopiero po dłuższej pracy,(o ile się nie mylę dopiero od stopnia AST5), to tzw. certyfikacja, czyli zmiana kategorii z AST na AD. Jest to możliwe ale jest sporo kandydatów i dość długa procedura z wieloma obowiązkowymi szkoleniami. To co jest ciekawe, to to, że przy certyfikacji nie zmieniasz grade'u. Jeżeli byłe(a)ś AST8, po certyfikacji stajesz się AD8. A poza tym zostaje jeszcze zdanie konkursu na AD... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diego promocje w komisji IP: *.234-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 02.02.08, 19:24 I co z tego ze zatrudnieni po 01/05/2004 maja niby otwatra sciezek kaiery do AST11, osoby po 30 i tak nigdy nie osiagna ostatniego sczebelka przy tepie w jakim promuja w Komisji (3 albo 4 lata abu przeskoczyc jedna poprzeczke w gore). Ponadto jak juz bede AST5 to nie wiem komu bedzie sie chcialo bawienie w ta certyfikacje mi raczej nie bo obawiam sie ze do tego czasu moj entuzjam, zapal i motywacja wypala sie calkowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: promocje w komisji 02.02.08, 19:52 wiesz co Diego, powiem otwarcie, qrwicy dostaje jak to czytam. Przecietna placa BRUTTO w Polsce to troche ponad 2000 ZLOTYCH, w krajach typu Belgia, Niemcy, Holandia BRUTTO dwa tysiace euro, a tu przyjezdza taka gwiazda z Polski, ktora na dzien dobry dostaje 2,500 NA REKE i marudzi, ze - kariera za wolna - awansow nie daja tak szybko i inne takie pierdolyc. To ich q..a do tego eldorado sektora prywatnego, bo tam jak wiadomo POWSZECHNIE sekretarki po 15 latach zostaja szefowymi zarzadow spolek a awanse dostaja co 6 miesiecy. Niektorym to sie chyba naprawde w glowach poprzewracalo, szczegolnie tym, co przedtem nigdzie za bardzo nie pracowali i nie wiedza, jak ta siatka plac i awanse wygladaja gdzie indziej. BTW: ciagle mowa tu o jakis motywacjach, ambicjach itd. tylko tak miedzy Bogiem a prawda to ja tych wszystkich kursach nie widzialem jeszcze ani jednej sekretarki z NMS, ktora np. potrafilaby bezwzrokowo stukac na komputerze i znala sie troche lepiej na wordzie niz przecietny uzytkownik. Ale mniemanie o sobie ze hej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diego Re: promocje w komisji IP: *.234-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 02.02.08, 22:03 Wiesz co byly bardzo cenie twoje posty na tym forum ale w tym wypadku nie zgadzam sie z toba. Nie znasz mnie wiec nie masz prawa mnie tak oceniac. Mam ponad 5 letnie doswiadczenie zawodowe, czesc w Polsce i czesc zagranica. W moim poscie nie narzekalem na zarobki !!! Nie napisalem ani jednego zlego slowa o pensji, ze malo zarabiam itp. Pisalem natomiast o systemie promocji jaki jest w Komisji tzn malo elastyczyny i ostatni szczebelek AST11 malo realistyczny do osiagniecia dla kogos kto zaczyna od AST1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krik Re: promocje w komisji IP: *.152-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 03.02.08, 10:09 Bylemu sie wydaje, ze nikt poza nim nie ma doswiadczenia pracy za granica i ze wszyscy przyjezdzaja prosto z Polski, zostawiajac z soba bezrobocie albo nedznie platna prace. Wiec powinni na kolanach dziekowac, ze, tak jak w przypadku AST 1, maja prace za 2,5 tys euro. Byly, jestes stare pokolenie.... Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: promocje w komisji 03.02.08, 10:41 Kirk: - ja mam 15 lat doswiadczenia zawodowego TYLKLO I WYLACZNIE za granica, i to nie w Rumunii albo w Kazachstanie, i tez nie stanowisko stroza parkingu nocnego, ciekawe ze dla mnie i dla wszystkich innch osob ze starych panstw czlonkowskich, ktore rozpoczely ze mna prace, to jest UPGRADE pod wzgledem finansowym - jak dla Ciebie Kirk praca na unijnym AST, gdzie na dzien dobry dostaje sie 2 razy wiecej na reke niz na porownywalnych stanowiskach na tzw. zachodzie, nie mowiac juz o Polsce, sie nie oplaca, to po jakiego grzyba ja zaczales - trzeba bylo pojsc tam gdzie dawali tez tak duzo i w ciagu 5 lat by sie robilo zawrotna kariere. - co ja mysle to by moze bylo jeszcze malo istotne, ale jak wiesz w Komisji na poczatku sa rozne kursy, na ktorych spotyka sie dziesiatki nowych osob, spotykam tam SAME mlode osoby z blyskotliwymi karierami z Polski, z innych NMS albo OMS, ktore zrobily laske instytucjom unijnym, ze przyjely u nich prace... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asystentka Re: praca dla sekretarki po konkursie AST1 IP: 212.76.37.* 01.02.08, 07:42 witaj, jestem zainteresowana i spełniam wymogi, bedę wdzięczna za wiecej szczegółów - podaj mailika : bozjar5@wp.pl dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
ruedumidi Re: praca dla sekretarki po konkursie AST1 01.02.08, 09:28 wyslalam. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś