Dodaj do ulubionych

Konkurs wewnetrzny AD9

18.01.09, 23:49
Czy macie jakies informacje o tym, kiedy beda testy? W
administrative note napisano, ze na koniec stycznia (w odroznieniu
od AD5 i AST - koniec lutego), ale juz mamy polowe stycznia i nic
sie nie dzieje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Nic dziwnego Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: 209.203.10.* 19.01.09, 22:22
      Najprawdopodobniej jest wiecej kandydatow niz sie spodziewali i
      teraz ciezko pracuja nad dokumentami i wyszukuja tych ktorych juz
      teraz chca odrzucic.
      • Gość: gosc Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.cec.eu.int 20.01.09, 09:11
        pewnie tak jest, bo podczas analogicznego konkursu dla Eu-2 zglosilo
        sie szereg osob, ktorym brakowalo kilka/kilkanascie miesiecy stazu
        zawodowego i musieli ich odrzucic po pismenym. Moze tym razem
        sprawdzaja takie rzeczy z gory, zeby nie robic sztucznej
        konkurencji.
        • Gość: Renata Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.cec.eu.int 20.01.09, 11:01
          egzamin ma byc 13 lutego
          • Gość: Edyta Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.cec.eu.int 20.01.09, 11:22
            w piatek 13tego? ;-)
            • Gość: 13stka Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.cec.eu.int 20.01.09, 11:42
              ja sie urodzilam 13stego, mi pasuje :-)
              • Gość: s A kiedy beda egzaminy dla AD5 i AST? Ktos cos wie? IP: *.cec.eu.int 20.01.09, 17:35
                • Gość: Renata Re: A kiedy beda egzaminy dla AD5 i AST? Ktos cos IP: *.access.telenet.be 20.01.09, 18:01
                  20 marca
                  • Gość: gosc Re: A kiedy beda egzaminy dla AD5 i AST? Ktos cos IP: *.brutele.be 20.01.09, 23:35
                    to jest pewne? tak na 99%? czy pogloski tylko...
                    • Gość: xyz ludzie IP: *.cec.eu.int 21.01.09, 13:35
                      dlaczego jestescie takimi ignorantami? Na Intracommie jest podana
                      data, 20 marzec. Jak Wy zyjecie w swiecie informacji?
                      • Gość: informacja Re: ludzie IP: *.dyn.versateladsl.be 21.01.09, 18:47
                        tak zyjemy jak namdzisiaj espo posalo ..13tego lutego... a ty gdzie
                        ignorujesz?:)))
              • Gość: 13stka Uznali wam papiery? IP: *.cec.eu.int 21.01.09, 18:43
                Mi tak :-)
                • Gość: ciekawy Re: Uznali wam papiery? IP: *.cec.eu.int 22.01.09, 16:46
                  no wlasnie, odrzucili kogos, czy dopuscili na razie wszystkich?
                  • Gość: 13stka Capellen IP: *.cec.eu.int 02.02.09, 11:58
                    Gdzie jest to Capellen i jak sie tam jedzie???
                    • Gość: kaja Re: Capellen IP: *.217.146.33.coditel.net 02.02.09, 18:41
                      z Luxembourga w kierunku na Mamer - jezdza tam rejsowe autobusy
    • Gość: Ciekawy Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.76-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 02.02.09, 15:27
      Czy ktos moze mnie oswiecic jakie sa minimalne wymagania w Komisji zeby
      startowac w konkursie wewnetrznym AD9? Z gory dziekuje
      • Gość: zapozno Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.cec.eu.int 02.02.09, 15:51
        Po pierwsze za pozno na aplikacje, po drugie najwidoczniej nie
        pracujesz dla komisji, wiec znajomosc wewnetrznych procedur nic ci
        nie da
      • Gość: start Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.cec.eu.int 02.02.09, 15:54
        10 lat doswiadczenia zawodowego, w tym 3 w zarzadzaniu zasobami
        ludzkimi/zespolamai (nie tak jak w pierwszym konkursie "stanowisko
        kierownicze" ktore udowodnili wszyscy posiadajacy .. jednosobowa
        dzialalnosc dzialasnosc gospodarcza.... tia.. i mamy teraz pare
        takich tutaj Head od Unit ze az head boli... w zyciu nikimi nie
        zarzadzali...co widac, slychac i czuc.... wiec tym razem bylo
        precyzyjnie..:-)). Doswiadczenie powinno byc zwiazane z tematyka
        konkursu jezeli takowa jest.
        • wrreddota Re: Konkurs wewnetrzny AD9 04.02.09, 09:05
          Gość portalu: start napisał(a):
          > ... tia.. i mamy teraz pare
          > takich tutaj Head od Unit ze az head boli... w zyciu nikimi nie
          > zarzadzali...co widac, slychac i czuc....

lol, piszesz z adresu komisyjnego, jak znam zycie, heady o ktorych mowa, znow sie beda zastanawiac, czy DIGIT nie moglby wykryc komputera, z ktorego byly pisane takie bluznierstwa, nie zdajac sobie sprawy, ze pol komisji sie z nich smieje za ich plecami ;-))
          • Gość: start do wredoty:) IP: *.cec.eu.int 04.02.09, 10:50
            spoko, ten stan rzeczy praktycznie nie dotyczy Polakow... albo ja
            przynajmniej takich Hedow cieniasow z PL nie znam:-)
            • 13_stka Jak wrazenia? 14.02.09, 10:32
              Jak wrazenia po preselekcji na AD9? Wg mnie verbal byl na b. wysokim poziomie.
              Na numericalu musialam strzelac w kilku miejscach ;-(.

Ile osob zdawalo w Brukseli? W Luksemburgu ok. 50-60 na oko (wspolnie dla AD9 i
              AD12).
              • Gość: Ona Re: Jak wrazenia? IP: *.29.241.231.coditel.net 14.02.09, 20:35
                W Brukseli na AD12 bylo prawie ze dokladnie 110 osob. Dla AD 9 nie
                liczylam ale cos kolo 180 do 220.

Moim zdanim verbalna czesc byla na takim poziomie ze rzczywiscie
                mozna na tym bedzie dyskryminowac miedzy slabymi i mocnymi
                kandydatami. Co jest fair. Kiedys byly takie konkursy gdzie czesc
                verbalna byla tak latwa ze w sumie kazdy z nich dostawal duzo
                punktow wiec walka rozgrywala sie na numerycznej czesci a wiec bylo
                to pro umysly scisle i matematyczne.

Numeryczne byly sredniej trudnosci tyle ze czas byl krotki poniewaz
                zadania wzieli z testow komputerowych ale kalkulatorow juz nie dali
                wiec nie sadze zeby duzo ludzi zdolalo zrobic wszystkie zadania i
                bez strzelania troche w ciemno.
                • Gość: i On Re: Jak wrazenia? IP: *.cec.eu.int 16.02.09, 13:07
                  > W Brukseli na AD12 bylo prawie ze dokladnie 110 osob.

Ja naliczyłem 100, było 6 rzędów po 18 miejsc w rzędzie, ale
                  niektóre pod scianą nie były wypełnione. Przyjmując proporcje
                  Ad12:ad9 = 1:2 w Luksie mielibysmy szacunkowo ok. 25 osob na ad12,
                  zatem wychodziloby orietntacyjnie łącznie ok 125 osob
                  • Gość: Ana Re: Jak wrazenia? IP: *.cec.eu.int 19.02.09, 10:27
                    A tak z ciekawości - ile było czasu i na ile pytań? Teskty w werbalu
                    długie? Ile mniej więcej linijek ?
        • wrreddota Re: Konkurs wewnetrzny AD9 14.02.09, 20:51
          Gość portalu: start napisał(a):
          >...co widac, slychac i czuc..

Bylem zaszokowany wyglądem kandydatów na AD12, szczególnie z naszego kraju. Nie
          jestem jakimś specjalnym zwolennikiem dresscodowych konwenansów, ale niektórzy
          mieli gorsze ciuchy niż przeciętny sprzedawca na stadionie x-lecia....
          • Gość: Ona Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.29.241.231.coditel.net 14.02.09, 23:00
            Czlowieku co ty mowisz?
            To byl egzamin ktory odbywal sie w stajni bo inaczej tego
            pomieszczenia nie da sie nazwac. Na dodatek nawet siku nie bylo
            bardzo gdzie zrobic. Do stajni to jak ma sie niby czlowiek ubrac?

Pewnie Ty byles ten gosciu w smokingu:)A ci z sektora AD 12 to w
            wiekszosci juz siedza na swoich stolkach i nie musza sie martwic o
            Twoje konwenanse dressowe. Aha, jeszcze pomysl kto ma racje? Ta
            grupa (mniej wiecej 90%) co byla w jeansach i swetrach czy tacy jak
            Ty (10%) co przyszli w krawatach?

A jak chcesz zablysnac to wroc i zamelyduj sie jak juz dostaniesz
            odpowiedz ze napisales na 99%:) Albo lepiej jak juz bedziesz na tym
            AD 12 zainstalowany.
            • wrreddota Re: Konkurs wewnetrzny AD9 14.02.09, 23:41
              nie rozumiesz, o co mi chodzi (problem z czytaniem ze zrozumieniem?). Sam bylem w swetrze i w dzinsach, ale w wypranych dzinsach, nietureckich i w ludzkim swetrze a nie w wyswiechtanym polarze.
              Nie startowalem na AD12, ale tak z ciekawosci przygladalnalem sie kandydatom na te stanowiska: optycznie dziewiatki prezentowaly sie o wiele lepiej od tych dwunastek. A Twoj poziom agresji nie wrozy dobrze na asessment center....
              • Gość: ad9 Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.dyn.versateladsl.be 15.02.09, 06:38
                lojzeu matko
                • Gość: ubaw Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.cec.eu.int 15.02.09, 10:58
                  sie ma czytajac te teksty!
                  Ale na serio: sadzac po podanych cyferkach jest okolo 180-200
                  kandydatow na AD9, wiec konkurencja rzeczywiscie duza.
                  Ja rowniez na numericalu bardziej zgadywalem niz liczylem. Verbal
                  wymagal wysokiej koncentracji, bo o prawidlowej odpowiedzi
                  przesadzaly czesto drobiazgi
                  BTW, przede mna o swoje miejsce pytal sie kandydat na AD12, z
                  Polski, i rzeczywiscie mial polara ;-).
                  • Gość: ad9 Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.dyn.versateladsl.be 15.02.09, 12:32
                    polowa nie spelnia wyamagan.. i beda odrzucani po drodze .. sama
                    rozmawialam co najmniej z 5cioma akimi co przyszli
                    potrenowac...nowosc tym razem polega na "repechage" kolejnych w
                    rankingu jak ci "najlepsi" okaza sie nie spelniac wymagan.. czyzby
                    EPSO poszlo po rozum do glowy:)))? Cud?
                    • Gość: DO AD9 wazne Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.cec.eu.int 16.02.09, 13:21
                      > nowosc tym razem polega na "repechage" kolejnych w
                      > rankingu jak ci "najlepsi" okaza sie nie spelniac wymagan..

A gdzie wyczytal-as/es o tej nowosci? Studiowalem Notice ale tam nie
                      ma o tym slowa. Bylaby to niezwykle wazna i pozytywna innowacja
                      (przynajmniej dla tych, ktorzy mają realne doswiadczenie
                      menadżerskie a moga znaleźć się pod kreską przez tych co "przyszli
                      potrenowac"), obawiam sie tylko czy to nie plotka
                      • Gość: prelimiary Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.cec.eu.int 16.02.09, 13:26
                        Zaproszeniu byla mowa, ze epso zrobilo preliminary eligibility
                        check, wiec zdawalo mi, ze do preselekcji dopuszczono osoby, ktore
                        przynajmniej jako tako spelnialy warunki. Trudno mi sobie wiec
                        wyobrazic, ze bylo tam az tak duzo zawodowych zdawaczy (bedacych
                        nota bene plaga tych konkursow) ewidentnie niespelniajacych warunkow
                        • Gość: do ad9 wazne Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.cec.eu.int 16.02.09, 15:10
                          pewnie racja. a co do tego dobierania kandydatow spod kreski to
                          teraz sie wczytalem dokladnie w Notice, ktora mowi "the selection
                          board will admit ... those ELIGIBLE candidates who obtained the
                          highest ...." itd. Czyli jesli ktos, kto przeszedl eliminacje,
                          dostanie w koncu decyzje ze NIE jest ELIGIBLE, to na zdrowy rozum
                          powinno się doprosic kogos na miejsce tej osoby... wg mnie
                          • Gość: Kandydatka Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.cec.eu.int 16.02.09, 15:14
                            A EPSO dzialalo kiedykolwiek zdroworozsadkowo?

Przeciez za miesiac dadza wyniki preselekcji w ktorych dokladnie
                            zawiadomia tych 60 czy 30 zawodnikow co przeszli. A reszte ze nie.

Innego scenariusza za bardzo nie widze czytajac ten tekst. Przeciez
                            oni dokladnie zdaja sobie sprawe ze iles tam osob nie kwalifikuje
                            sie i dlatego teraz na 30 miejsc preselkcje zda az 60 nie 40.

Ale moze sie myle.
                            • Gość: do ad9 Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.cec.eu.int 16.02.09, 15:38
                              pewnie masz racje z tym zawiadamianiem niestety.
                              natomiast co do liczby szczesliwcow to zawsze przechodzi preselekcje
                              sporo wiecej osob niz miejsc na liscie: w koncu jest jeszcze istotny
                              etap assessment centre + interview, zalozenie jest takei zeby
                              kolejną połowę odsiać pod kątem predyspozycji kierowniczych,
                              niekoniecznie się one korelują wprost z wynikiem w verbal/numerical.
                              • Gość: preliminary Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.cec.eu.int 16.02.09, 15:43
                                ponowie pytanie: wszyscy dostaliscie informacje, ze wstepnie
                                sprawdzono wam papiery? Jakos trudno mi sobie wyobrazic sytuacje, ze
                                do konkursu przystapily osoby bez 10-letniego doswiadczenia
                                zawodowego i bez spelniania reszty wymogow.
                                • Gość: ad9 Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.cec.eu.int 16.02.09, 16:40
                                  mama wrazenie ze sprawdzali application forms, czyli to co kazdy sam
                                  namalaowal, a nie DOKLADNIE papiery POTWIERDZAJACE to i owo... :)
                                  • Gość: ad ad9 Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.cec.eu.int 16.02.09, 17:04
                                    no wlasnie, tez mi sie wydaje podobnie. Ze pewnie sprawdzili czy
                                    podana dlugosc doswiadczenia zgadza sie wymogami oraz czy dlugosc i
                                    opis doswiadczenia kierowniczego rowniez mniej wiecej im odpowiada.
                                    Ew. tez czy na kazda z tych rzeczy jest jakakolwiek podkladka.
                                    Problem dla niektorych się zacznie na etapie dokladniejszego
                                    wczytania sie w te podkladki. Jesli np. ktos podal w zgloszeniu ze
                                    byl przez 5 lat dyrektorem przedsiębiorstwa, ale po wczytaniu się w
                                    papier okaże się, że przedsiębiorstwo było, ale jednoosobowe (co
                                    może stawiać pod znakiem zapytania jakość doświadcenia w zarządzaniu
                                    personelem:-), chyba że mówimy o self-management). Albo ktos podał
                                    jako doświadczenie kierownicze coś co przy bliższej analizie okazuje
                                    się typowym project management - też może odpaść. Wydaje mi się, że
                                    tego typu przypadków granicznych może być trochę wbrew pozorom
                                    • Gość: doswaidczenie Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.dyn.versateladsl.be 16.02.09, 17:43
                                      polowa spotkanych na Heyzel osob nie ma dowiadczenia jakie wymagaja
                                      w konkursie, nawet tych 10 lat PO studiach :)nie mowiac o
                                      kierowniczym....ale znam tez AD12, po konkursie, lat 34, ktory
                                      zalapal sie z kilkoma latami "project managmentu"... drugiego ktory
                                      mial na siebie zarejestrowana firme jedno-osobowa.... "ixsinski
                                      porady prawne" miejmy nadzieje ze to juz przeszlosc i ze juz im sie
                                      takie "HoU" poodbijaly czkwaka..
                                      • Gość: preliminary Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.cec.eu.int 17.02.09, 09:50
                                        Gość portalu: doswaidczenie napisał(a):

> polowa spotkanych na Heyzel osob nie ma dowiadczenia jakie
                                        wymagaja
                                        > w konkursie, nawet tych 10 lat PO studiach :)

Piszesz o konkursie otwartym z pierwszej fali prorozszerzeniowej,
                                        czy o obecnym, wewnetrznym?
                                        O ile mozna jeszcze jakos zrozumiec czarowanie nt. doswiadczenia na
                                        stanowisku kierowniczym, o tyle startowanie przy braku 10-letniego
                                        stazu jest ewidentnym nonensem, bo EPSO nie przymknie oczu na tak
                                        ewidentne (i bardzo latwe do sprawdzenia) naruszenie wymogow
                                        konkursu.
                                        A jesli w takim przypadku na liste eligble wskocza przed pisemnym
                                        osoby z mniejsza liczba punktow, tym lepiej ;-)
                                        • Gość: ad ad9 Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.cec.eu.int 17.02.09, 13:01
                                          > A jesli w takim przypadku na liste eligble wskocza przed pisemnym
                                          > osoby z mniejsza liczba punktow, tym lepiej ;-)

tylko EPSO pojdzie po rozum do glowy i czy wskoczą oto jest
                                          pytanie...
      • Gość: odpowiedz Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.cec.eu.int 02.02.09, 16:04
        wymogi byly dokladnie takie same na na stanowisko AD9 w konkursie
        otwartym, nie bylo zadnej taryfy ulgowej
        • Gość: Ciekawy Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.217.152.15.coditel.net 02.02.09, 18:36
          Czy testy w Brukseli beda 'na papierze' czy 'na komputerze'?
          • Gość: kaja Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.cec.eu.int 04.02.09, 10:19
            konkursy wewnętrzne będą:
            1) częśc rozumienia werbalno-numerycznego - pisemnie
            2) assessment center
    • Gość: ciekawy A jak poszlo? Ja mam 85% (A9) IP: *.access.telenet.be 15.02.09, 20:26
      Czesc,

A jak wam poszlo? Ja sprawdzilemw domu test i mam 6 odpowiedzi zle (tj. wynik
      85%) - chyba ze jakies pytanie z verbala nieprawidlowo zakwalifikowalem jako
      dobrze zaznaczone.

Wg mnie verbal nie byl az TAK trudny; problem z numericalem byl taki, ze trzeba
      bylo sporo liczyc (i to dzialania na duzych liczbach) bez kalkulatora. Ostatnie
      trzy strzelilem, z czego 1 dobrze.

Pozdrawiam
      • Gość: 13-stka Re: A jak poszlo? Ja mam 85% (A9) IP: *.cec.eu.int 16.02.09, 09:28
        to sprytna bestia jestes! ja niestety nie pozaznaczalam sobie
        wszedzie na formularzu z pytaniami na jakie odpowiedzi sie
        zdecydowalam, wiec nie jestem w stanie teraz sobie wyliczyc wynikow,
        ale z numericala raczej slabo wypadne
        • Gość: ojoj Re: A jak poszlo? Ja mam 85% (A9) IP: *.cec.eu.int 16.02.09, 09:35
          a pisemny byl w jakiej formie?
          • Gość: 13-stka Re: A jak poszlo? Ja mam 85% (A9) IP: *.cec.eu.int 16.02.09, 09:39
            w papierowej, bez kalkulatora
            • Gość: Ms.R Do wredota IP: *.cec.eu.int 16.02.09, 10:06
              Ja sobie wybraszam takie komentarze co do mojego polarka.
              Ten polarek to juz nie jedno widzial i nie jedno slyszal i ma dla
              mnie wartosc sentymentalna. Poza tym zawsze przynosi mi szczescie.

A co do jeansow to sie mocno pomyliles. Te akurat nie byly ze
              stadionu. Stadion zrobil sie drogi ostatnimi czasy. Te sa z
              wyprzedazy za 12 funtow z Marks & Spencers. Moze nie najdorzsze ale
              za to bardzo ladnie mi na tylku leza.

• Gość: zainteresowana Re: A jak poszlo? Ja mam 85% (A9) IP: *.cec.eu.int 18.02.09, 15:47
            Testy testami, a czesc pisemna jak wygladala (wypracowanie czy moze
            case study)? Podzieli sie ktos wrazeniami? Naswietli tematy?
            • Gość: ala Re: A jak poszlo? Ja mam 85% (A9) IP: *.cec.eu.int 18.02.09, 15:53
              Nie bylo czesci pisemnej.
              Na assessment centre potem sa jakies zadania gdzie sie cos pisze
              czasami.
              • Gość: zainteresowana Re: A jak poszlo? Ja mam 85% (A9) IP: *.cec.eu.int 18.02.09, 17:26
                Ooooo, to ciekawe. A moglabys powiedziec cos wiecej na temat tych
                zadan.

Dzieki:)
                • Gość: cynik nie ma sie co podniecac - i tak IP: *.access.telenet.be 18.02.09, 22:27
                  assessment przejda ci, ktorzy maja przejsc, czytaj: "ludzie z gabinetow" ktorzy
                  sie nie zalapali na poprzednim konkursie i dlatego jest ten.

Slyszeliscie, ze staz w gabinecie liczy sie jako "stanowisko kierownicze"?
                  Ciekawe co na to zwiazki zawodowe.
                  • Gość: antycynik Re: nie ma sie co podniecac - i tak IP: *.cec.eu.int 19.02.09, 08:05
                    najpierw ci gabinetowcy musza zdac preselekcje - tu im nikt nie
                    pomoze.
                    Potem w ramach assessment center jest ocena przez psychologa (czy
                    kogos w tym stylu) SPOZA komisji - nikt nie bedzie na tyle glupi,
                    zeby udzielac mu wskazowek, kto ma dostac wiecej punktow a kto nie,
                    bo na drugi dzien moglibysmy o tym przeczytac w gazetach.
                    Na koniec w komisji egzaminacyjnej sa przestawiciele staffu, ktorzy
                    sa na tyle niezalezni, ze moga podczas jej obrad powiedziec bez
                    przeszkod, ze maja w glebokiej doopie, czy ktos byl w jakims
                    gabinecie, jesli sie sie zle zaprezentuje.
                    • Gość: doantycynika podniecac sie zawsze mozna :)) IP: *.dyn.versateladsl.be 19.02.09, 08:38
                      ha ha ha z tradycja bedziesz walczyl? oczywiscie dla zmylenia
                      przeciwnika jakies 20% nie-z gabinetow tez sie zalapie:)
                      pierwszy konkurs AD5 (2003/2004).. idea Komisji byla taka ze
                      wylacznie "siusmajtki" (niepotrzebne bylo doswiadczenie) - nie beda
                      sie "stawiac", po raczkach calowac beda a i personel starych Panstw
                      mniej sie przestraszy... policzylismy.. tylko 10% osob na listach
                      miala ponad 25/26/27lat:)i doswiadczenie zawodowe... a startowalo
                      mniej wiecej po rowno mlodych i "starych" (powyzj 30stki)wiec
                      statystyka gdzies sie tu poszla po drodze puszczac... z czego
                      90% "starych" juz byla na auxiliary w Komisji wiec trudno bylo
                      ich "uwalic" chociazby ze wzgledu na wiedze - mowa oczywiscie o
                      ustnych, bo to byl etap nie-anonimowy.. zreszta do ustnych tez
                      przeszlo pol na pol.. wiec znowu cos nie tak z ta statystyka.. jak i
                      w ostatnim AD5 dla Polakow.. polowa dopuszczonych z wysokimi notami
                      na pisemnych nagle na ustnych okazala sie "debilami" ponizej
                      sredniej i lista Polakow zostala pol pusta...:(((przypomne:
                      dopuszczonych do ustnych 80, na 80 miejsc, zdali - czyli okazali
                      sie "dostateczni" - 40)
                      assesment center.. tiaa.. SPOZA Komisji... zakontraktowany i
                      dzialajacy wg instrukcji Komisji ... a potem jeszcze ustne przed
                      jury z Komisji:-)) a tam juz tylko "discretionary power of the
                      jury":)..jedno czego przyznaje ze nie wiem to w jakim stopniu jury
                      MUSI brac pod uwage wyniki assesment center.. czy to tylko taka
                      pomoc w postaci "profilu kandydata" czy tez na tym etapie tez juz
                      jest odsiew.. ? ktos wie?
                      • Gość: antycynik Re: podniecac sie zawsze mozna :)) IP: *.cec.eu.int 19.02.09, 08:48
                        Troche metnie piszesz, wiec nie do konca zrozumialem, o co ci chodzi.

1. Konkursy z 2003/2004 byly sui generis i nie sa wykladnia
                        czegokolwiek. Akurat znam osoby, ktore z dnia na dzien przed
                        rozszerzeniem ruszyly w ciemno do Brukseli, bo byla taka potrzeba
                        chwili, wiec szczerze mowiac nie widze nic zdroznego w pewnym
                        premiowaniu osob, ktore
                        a) wykazaly sie maksymalna elasytycznoscia
                        b) sprawdzily sie w pracy.
                        Dodam, ze nie byly to zadne pociotki kogokolwiek, zwykli ludzie, bez
                        jakichkolwiek znajomosci, ktorzy czesciowo wczesniej nawet jeszcze
                        nigdy nie byli w Brukseli ani nie mieli zadnego kontaktu z
                        instytucjami. Na szczescie Komisja to nie Parlament....

2. Co ma wspolnego ten ostatni konkurs AD5, w ktorym rzeczywiscie
                        oblalo troche duzo osob na ustnym, z konkursem na AD9 i z gabinetami?

3. Argument najwazniejszy: popatrz, kto jest przewodzniczaca komisji
                        w konkursie na AD9 i czym ta pani sie zajmowala do niedawna. Samo to
                        jest bardzo wysoka gwarancja neutralnosci tego gremium
                        • Gość: kandydat Re: podniecac sie zawsze mozna :)) IP: *.cec.eu.int 19.02.09, 10:26
                          czym zajmowala sie do niedawno przewodniczaca jury AD9????? Jak
                          wiesz to powiedz albo powiedz gdzie patrzec... please
      • Gość: do ciekawego Re: A jak poszlo? Ja mam 85% (A9) IP: *.cec.eu.int 16.02.09, 12:55
        Nie chcę szukać dziury w całym, ale skąd masz pewność, że
        odpowiedzi, które uważasz za dobre sa dobre również wg klucza/epso?
        W przypadku verbala zwłaszcza sprawa jest daleka od oczywistej - są
        tam co najmniej 2-3 pytania moim zdaniem b. kontrowersyjne, gdzie
        moim zdaniem żadna odpowiedź nie jest w pełni logiczna, więc trzeba
        było zdecydować którą z 2 najmniej bezsensownych odpowiedzi wybrać...

Verbal moim zdaniem nie był sam w sobie szczególnie trudny (w sensie
        zawartości pytań), jego duża trudność polegała na braku czasu. W
        przeszłości ten sam czas dawano (także na HoU) na verbale, w których
        po 3 pytania były do tego samego testu... Ćwicząc na nich, nie
        miałem z reguły żadnego problemu z ustaleniem w sporej większości
        prawidłowej odpowiedzi średnio w minutę na pytanie, bo po odkładnej
        analizie tekstu mozna było najczęściej na odpowiedające mu 3 zestawy
        pytań odpowiedzieć w chwilę. A format "jeden tekst - jeden zestaw
        pytań" radykalnie skraca dostępny czas na analizę, bo musisz
        przeczytać uważnie 20 tekstów a nie 6-7...

Nie miałem siły po piątku analizować własnego testu, ale szacuję
        swój wynik na 75%: zrobiłem całość werbala (przy czym w 2-3
        przypadkach miałem do konca uporczywe wątpliwości) i wyliczyłem
        połowę numericala, reszta numericala to strzały. Moje doswiadczenie
        pokazuje, że liczba trafnych strzałów mniej więcej z reguły pokrywa
        się z liczbą pytań rozwiązanych dokladnie ale błędnie (np. wskutek
        jakiegos błędu w rozumowaniu albo błędu w kodowaniu na arkuszu),
        wychodziłoby mi ok. 30 dobrych odpowiedzi na 40...
        • Gość: kandydat Re: A jak poszlo? Ja mam 85% (A9) IP: *.cec.eu.int 16.02.09, 12:59
          numerical byl zywcem wziety z zestawow "na komputer"... gdzie jest
          do dyspozycji kalkulator.. i tyle:(
        • Gość: 13-stka Re: A jak poszlo? Ja mam 85% (A9) IP: *.cec.eu.int 16.02.09, 13:28
          mam podobne wrazenia.
          Na jednym z otwartych konkursow na AD9 trzeby bylo uzyskac 72,5
          punkta na 100, zeby grac dalej.
          • Gość: ciekawy Re: A jak poszlo? Ja mam 85% (A9) IP: *.cec.eu.int 16.02.09, 13:49
            a nie mielsicie case study?
          • Gość: epsostatystyk Re: A jak poszlo? Ja mam 85% (A9) IP: *.cec.eu.int 16.02.09, 13:58
            w zeszłorocznym konkursie otwartym 08/110 (EPA, AD12) trzeba było
            mieć min. 75% żeby przejść dalej. Zarejestrowało się 132 kandydatów,
            przechodziło dalej 20 osób.
        • Gość: ciekawy Re: A jak poszlo? Ja mam 85% (A9) IP: *.cec.eu.int 16.02.09, 15:03
          Nie mam - stad uwaga 'chyba ze jakies pytanie z verbala
          nieprawidlowo zakwalifikowalem jako dobrze zaznaczone'.
    • Gość: gosc Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.cec.eu.int 24.02.09, 12:01
      czy ktos moglby sie podzielic kopia testow werbalno-numerycznych w
      jez.ang lub fr? dzieki
      • Gość: anbxl Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.cec.eu.int 24.02.09, 13:28
        Moze to przyda sie
        www.kajszczak.sm.pl/epso/
        www.quizzeuro.eu/home.php?lang=fr
        • Gość: gosc Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.cec.eu.int 24.02.09, 14:30
          Dziekuje bardzo. a czy ktos sie moze podzielic testami z ostatniego
          konkursu wew na AD9 i AD12 w jez EN i FR?
          • Gość: ad9wannabe Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: 91.87.225.* 25.02.09, 19:30
            glupie kozy jednak nie popouszczaja: anbxl, kozo, konkurs BYL 13
            lutego i pyatanie jest o skan testow ktore byly.. i co Ty kurna w
            ogole tu robisz na tym watku jak tobie nawet ast 1 ani temporary nie
            wychodzi bo CIE NIE CHCA NIGDZIE w intytucjach bo kto cie zna ten
            Cie (nie CIEBIE) unika srednio po 2 tyg...za wszystko inne mozesz
            zaplacic visa:))anbxl (niestety) mamy gratis....czy ty naprawde nie
            mozesz wrocic do H&M.. rozumiem ze tam Cie juz tez nie chca ale moze
            jakies shoes discount, lidl... reasumujac - tam gdzie jeszcze Cie
            nie znaja (sa takie miejsca????)
            • Gość: dowannabe Re: Konkurs wewnetrzny AD9 IP: *.cec.eu.int 25.02.09, 19:46
              Komisyjna tajemnica poliszynela jest fakt, ze wsrod polskich HoU
              jest pelno takich, ktorym sloma z butow wychodzi. Twoja wypowiedza
              potwierdzasz, ze swoj do swojego ciagnie...
            • anbxl Re: Konkurs wewnetrzny AD9 26.02.09, 11:08
              Osoba zainteresowana nawet powiedziała "thanks"co rzadko tu sie
              zdarza. A ty przesiaczony nienawiścią ANONIMIE pewnie miałeś zły
              dzień i tu znalazłeś powód, żeby odbić swoje frustracje…Pewnie
              wkradam się do biur KE z "lewym" badzem, aby tobie odpowiedzieć ) A
              ty pewnie jesteś AD7 z przemęczenia na zwolnieniu lekarskim
              wystawionym przez psy 
              Twój post świadczy tylko o TOBIE. Nic o mnie nie wiesz i
              przypuszczam, ze nawet nie masz znajomych, bo choć plotki by dotarły
              do ciebie…Jestem jedna z nielicznych, osob, której KE musiała
              powiedzieć "sorry" i jedyna, która doszła do tego bez adwokata , ale
              przy pomocy wielu z SG.A ty może oglądasz KE w internecie, ale na
              pewno jesteś tchórzem-anonimem. Więcej wstrzemięźliwości i mniej
              pogardy dla innych, bo jak ty gardzisz innymi tak będą gardzić tobą.
              Miłego dnia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka