gtpress 02.02.10, 04:56 ile jest 3/7 + 17/23 ? najprostszy test wsrod Znajomych....... efekt poraza !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
plus_minus_zero 1.1677018633540372670807453416149 albo 02.02.10, 07:52 (3*23+17*7)/7*23 Odpowiedz Link Zgłoś
uridezu Cyberwojna: Chiny vs. USA 02.02.10, 09:13 Ghost in the shell. Myślę że ta manga oddaje możliwą wizje przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
esuomikim Cyberwojna: Chiny vs. USA 02.02.10, 09:28 "Chiny produkują nieprzebrane tłumy informatyków, którzy mogą stać się wojownikami cyberwojny." Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Cyberwojna: Chiny vs. USA 02.02.10, 11:55 Z całą pewnością nie po to, aby w fabrykach produkować solidne wyroby. Odpowiedz Link Zgłoś
jerryjak Re: Cyberwojna: Chiny vs. USA 02.02.10, 15:05 do: "esuomikim" - oczywiscie ze tak,taki jest cel komunizmu (sowieckiego,chinskiego,kubanskiego,koreanskiego,wietnamskiego,libij skiego czy te wenezuelskiego ostatnio),nie wiedziales ? Ale z drugiej strony - to taka mala podpucha,ja wiem,Pentagonu czy tez CIA - gdyby byli w jednym promilu tacy slabi i bezbronni - to gwarantuje,ze od "11 wrzesnia" byliby ofiara 1000 zamchow wszelkiego rodzaju na USA - a sa ? Nic na ten temat nie slychac,nic nikomu i nigdzie w Stanach sie nie stalo. Cos musi w tym byc,czyz nie tak ? Odpowiedz Link Zgłoś
pensioner63 Elektrownie podłączone do Internetu 11.02.10, 11:10 Nie rozumiem dlaczego elektrownie są podłączone do Internetu? Ja jestem podłączony do Internetu aby mieć czym bawić się na emeryturze. Ale czy pracownicy elektrowni muszą się bawić? Mam jeden komputer nie podłączony do Internetu aby był on bezpieczny. Czy strategiczne firmy nie mogą robić podobnie? Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Polak potrafi 11.02.10, 11:28 Mój znajomy, prowadzący małą pracownię graficzną, jest chyba mądrzejszy od rządu USA. Wszystkie ważne dane, materiały i projekty trzyma na komputerze niepodłączonym do Internetu i sieci firmowej. Dane między nim a pozostałymi komputerami przenosi natomiast za pomocą pamięci flash :) Jednym słowem Polak potrafi :) Odpowiedz Link Zgłoś
maryjan_pazdzioch Cyberwojna: Chiny vs. USA 02.02.10, 10:56 To chyba jakies sianie paniki na wyrost, zeby zrobic slomiane biznesy na sofcie do zabezpieczen. Po kiego grzyba podlaczac do internetu wielkie urzadzenia przemyslowe? Przeciez w takiej fabryce, elektrowni itd moze byc siec wewnetrzna bez wyjscia na swiat. Na zewnatrz mozna w ostatecznosci dac jedynie diagnostyke/odczyt danych bez mozliwosci sterowania. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Cyberwojna: Chiny vs. USA 11.02.10, 10:15 Żadna panika. To bardzo realne zagrożenie, przed którym może uratować USA tylko Bruce Willis, o ile nie będzie akurat zajęty asteroidą. Odpowiedz Link Zgłoś
444a Re: Cyberwojna: Chiny vs. USA 11.02.10, 11:57 Willis nadaje się tylko do wieżowców. W elektrowni tylko Wesley Snipes! Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Cyberwojna: Chiny vs. USA 11.02.10, 13:35 A skądże znowu :) Utknąłeś na pierwszej części :) A kto w czwartej części uratował USA przed cyberparaliżem, jak nie Willis? Odpowiedz Link Zgłoś
444a Re: Cyberwojna: Chiny vs. USA 11.02.10, 15:39 Nie jestem taki mocny, nie dotrwałem do 4 części. Odpowiedz Link Zgłoś
444a elektrownia musi być w necie 11.02.10, 11:54 elektrownia musi być w necie, nie tylko dlatego, żeby się reklamować Musi zbierać dane z terenu, żeby wiedzieć gdzie ile prądu dostarczyć, czy działają wszystkie węzły itd. itp. Naprawdę wierzycie, że Amerykanie są aż tak głupi? (nie są "aż tak", ale...). Nie da się zrobić takiego systemu bez internetu. Oczywiście można starać się taką sieć odciąć od reszty świata, ale to bardzo kosztowne i w praktyce nieprzydatne. Wejść do takiego systemu i tak jest więcej niż obsługiwanych czujników. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Parę wniosków: 02.02.10, 11:56 1. Nie wpuszczać zbójeckich państw do internetu. 2. W Rosji nie ma wyraźnej granicy między zorganizowaną przestępczością a aparatem państwowym. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Mala korekta. 02.02.10, 14:55 Do internetu nie mozna kogos nie wpuszczac. Odpowiedz Link Zgłoś
plus_minus_zero kolejna porcja Yankeskiego srania w gacie i 02.02.10, 13:53 naciagania podatnikow na fundusze!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Problemem USA jest tragiczny stan matematyki. 02.02.10, 14:53 A wojna informatyczna to przede wszystkim krolowa nauk. Odpowiedz Link Zgłoś
henrywigo Cyberwojna: Chiny vs. USA 03.02.10, 19:11 Swiat ciagle trzeba straszyc,juz pieklo, siarka, ogien nie wystarczy. Musi byc atom,bakterie,wirusy i internet nie bedziesz straszyl i nie oglupisz to za morde nie utrzymasz. Odpowiedz Link Zgłoś
old_pj niech ktos poda jeden rozsadny powod dla ktorego 11.02.10, 10:27 komputer sterujacy elektrownia MUSI byc podlaczony do Internetu Odpowiedz Link Zgłoś
resident_troll Re: niech ktos poda jeden rozsadny powod dla ktor 11.02.10, 10:56 old_pj napisał: > komputer sterujacy elektrownia MUSI byc podlaczony do Internetu Żeby mogli ją zhakować Chińczycy, to proste. A na poważnie - to dla mnie (laika aosolutnego, nie da się ukryć) też jakaś dziwna rzecz. Rozumiem, że stosowne służby powinny mieć możliwość monitorowania parametrów pracy takiego zakładu, ale w żadnej mierze nie powinno być możliwe zdalne wpływanie na działanie reaktora czy innych urządzeń o kluczowym znaczeniu dla funkcjonowania elektrowni. Ostatecznie po coś ta obsługa - technicy, inżynierowie, różne mądre głowy - jest w niej zatruniona... Odpowiedz Link Zgłoś
black_soap Re: niech ktos poda jeden rozsadny powod dla ktor 11.02.10, 12:47 Na fizyce to się chyba spało co nie? Zapotrzebowanie na prąd w całej sieci jest zmienne. Oznacza to że cały czas trzeba monitorować zapotrzebowanie w określonych segmentach sieci i zwiększać bądź zmniejszać produkcję prądu. Jeżeli byśmy tego nie robili i puścili wszystko po prostu na full to po podłączeniu komórki do ładowania ta spaliła by się ponieważ napięcie w sieci wynosiło by z 300V - 350V zamiast 230. Nawet w Polsce wszystko jest sterowane centralnie jest to najlepsze rozwiązanie. A to że trzeba to zabezpieczyć odpowiednio no to mam nadzieję że u nas na tym nie oszczędzali. Odpowiedz Link Zgłoś
roy.miro Re: niech ktos poda jeden rozsadny powod dla ktor 11.02.10, 12:53 Sugerujesz, że internet istnieje tak długo jak sieci energetyczne?? Odpowiedz Link Zgłoś
syntax_sugar Re: niech ktos poda jeden rozsadny powod dla ktor 11.02.10, 13:12 No jasne! Powiem więcej - wg black_soap najwyraźniej najpierw był internet, a dopiero później powstały sieci energetyczne, które bez internetu przecież nie mogą działać... Ach to takie proste... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jszania Re: niech ktos poda jeden rozsadny powod dla ktor 12.02.10, 19:25 old_pj napisał: > komputer sterujacy elektrownia MUSI byc podlaczony do Internetu czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
jszania Re: niech ktos poda jeden rozsadny powod dla ktor 12.02.10, 21:32 jszania napisał: > old_pj napisał: > > > komputer sterujacy elektrownia MUSI byc podlaczony do Internetu > > czemu? nie ma pytania. nie skojarzyłem tematu z textem. całkowicie zgadzam się z przedmówcą. Odpowiedz Link Zgłoś
muszyniak123 To sa tanie sensacyjki dla ludzi majacych mierne.. 11.02.10, 10:31 ...pojecie co to jest Internet i cala informatyka. Nie mozna 'zhakowac' elektrowni jadrowej bo sytuacja gdzie systemy elektrowni sa dostepne z Internetu (nawet zabezpieczone) oznaczalaby ze systemem zarzadzaja nawet nie amatorzy ale ludzie pozbawieni mozgow. Tak napewno nie jest. Zdarzaja sie systuacje gdzie systemy produkcyjne padaja np. pod atakiem wirusow ale to naprawde dzieje sie tylko tam gdzie administratorzy systemow nie maja pojecia o robocie ktora wykonuja (abc to oddzielenie systemow newralgicznych od sieci w ktorej poruszaja sie na codzien uzytkownicy). Nie ma groznych hakerow, sa tylko nieudolni administratorzy i naiwni ludzie korzystajacy z komputerow. Odpowiedz Link Zgłoś
resident_troll Re: To sa tanie sensacyjki dla ludzi majacych mie 11.02.10, 11:03 Rzecz w tym, że - skoro przeprowadzono takie "gry wojenne", zaś ich rezultaty okazały się przygnębiające - coś jednak jest na rzeczy. Wiadomo nie od dziś, że każdy łańcuch jest tak mocny, jak jego najsłabsze ogniwo. Zaś im bardziej skomplikowany, złożony z większej liczby powiązań system, tym większe prawdopodobieństwo, że gdzieś znajduje się takie słabe ogniwo, jakieś "okienko" - czy to wynikające z wadliwości samego systemu, czy to wynikające z niedomagań "modułu user.exe" - przez które możliwe jest przejęcie kontroli nad określoną infrastrukturą informatyczną. Tak czy inaczej faktycznie może się okazać, że przyszła wojna może mieć charakter niemilitarny. Samoloty pozostaną na lotniskach, czołgi nie wyjada w pole, piechocińcy będa gnić w koszarach, zaś gospodarka danego kraju dozna na tyle poważnych szkód, że trudno jej będzie się w krótkim czasie podźwignąć. Odpowiedz Link Zgłoś
roy.miro Re: To sa tanie sensacyjki dla ludzi majacych mie 11.02.10, 11:28 I oczywiście wierzysz, że gdyby Amerykanie przeprowadzili takie testy i wyniki byłyby przegnębiające, to od razu pobiegliby podzielić się tą wiadomością ze wszystkimi? Tia... Odpowiedz Link Zgłoś
resident_troll Re: To sa tanie sensacyjki dla ludzi majacych mie 11.02.10, 15:20 Jestem przekonany, że tkwi w tym ziarno prawdy, co oczywiście w żadnej mierze nie oznacza, że "kupuję" w całości to, co napisano w artykule. Różne dane wyciekają z różnych przyczyn. Czasem (najczęściej zapewne) jest to celowa dezinformacja, czasem wynik nadmiernej gadatliwości kogoś, kto powinien siedzieć cicho. Media żyją z ciągnięcia za język różnych oficjeli i docierania do informacji, które nie zawsze są wygodne dla możnych tego świata. Trudno jest wskazać, jakie mogłyby być przyczyny intencjonalnego puszczania "w eter" informacji tego typu. Potencjalni przeciwnicy (Chiny, Rosja, kto tam jeszcze czuje się mocny w te klocki) raczej nie dadza wiary takim opiniom i na pewno nie będą opierać o nie swoich dalszych poczynań. Może "gadułom" chodzi o wywołanie odpowiedniego efektu "wewnętrznego" - skłonienie odpowiedzialnych służb do zainteresowania się problemem przez jego medialne nagłośnienie, bo np. stosowne monity kierowane wewnętrznymi drogami tych służb pozostaja bez odpowiedzi? Nie znam się na tej tematyce - interesuje mnie o tyle, o ile. Niemniej jest to kwestia ważna z punktu widzenia bezpieczeństwa nie tylko USA, ale Zachodu, jako takiego i o wiele ciekawsza, niż rozważania nad ewentualnym występem duetu Doda + Lady Gaga ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pdemb Re: To sa tanie sensacyjki dla ludzi majacych mie 11.02.10, 16:04 > Nie ma groznych hakerow, sa tylko nieudolni administratorzy > i naiwni ludzie korzystajacy z komputerow. Z takim podejściem do sprawy równie dobrze możesz powiedzieć, że nie ma groźnych wojen, tylko nieudolni żołnierze, którzy dają się zabić. Odpowiedz Link Zgłoś
gruby_rycho Cyberwojna: Chiny vs. USA 11.02.10, 12:04 Nie chce krakac, ale cos mi sie wydaje ze Jankesi szykuja nowa podpuche dla swiata by wciagnac go w totalna wojne. Mala akcja sabotazowa prowadzaca przez przypadek do Chin, badz innego kraju ktory chca okupowac i wytlumaczenie bedzie jak z rakietami Saddama. Obym sie mylil. Odpowiedz Link Zgłoś
pdemb Re: Cyberwojna: Chiny vs. USA 11.02.10, 16:11 > Nie chce krakac, ale cos mi sie wydaje ze Jankesi szykuja > nowa podpuche dla swiata by wciagnac go w totalna wojne. Amerykanie są po prostu najbardziej zagrożeni ze względu na nasycenie przemysłu nowoczesnymi technologiami. Jak donosi gazeta.pl , polskie serwery również były niedawno atakowane. To jest regularna, cicha wojna bez bohaterów. Odpowiedz Link Zgłoś
draftart Cyberwojna: Chiny vs. USA 11.02.10, 14:01 bez jelektroniki potrafią latać tylko migi Odpowiedz Link Zgłoś