Dodaj do ulubionych

Komorowski: Ws. IPN nie będę kierował się tym, ...

• skrzypek1010 Komorowski, bede sugerowal sie tym co mi karze PO 24.04.10, 21:53
      Brawo?
      Ta ustawana jest kompletnie nie przygotowana na wejscie w zycie, potrzebuje
      przejscia przez trybunał konstytucyjny. Wszyscy historycy prosili Ciebie zebys
      skierował to do trybunału, ty robisz na przekór baranie jeden. Won stąd DziadU!
      • jupiter116 Re: Komorowski, bede sugerowal sie tym co mi karz 24.04.10, 22:13
        Skrzypek, przecież ty kufa nie żyjesz... zza grobu podpierdalasz tak samao jak a
        życia...
    • vladexpat Rozpędzić IPN 24.04.10, 21:53
      Niech historią zajmują się historycy a nie prokuratorzy. To, że ktoś
      był funkcjonariuszem UB/SB czy donosicielem jest moralnie naganne, lecz
      nie jest karalne. Trzeba to wreszcie pojąć, że bycie szują to mimo
      wszystko nie przestępstwo. Akta trzeba przekazać do archiwów
      państwowych i niech każdy ma do nich wolny dostęp. Prawda was wyzwoli.
      • ande77 Re: 24.04.10, 22:10
        No tak się składa, że IPN to głównie historycy. A ta niewielka liczba
        prokuratorów stara się znależć przestępców którzy byli bezkarni służąc w SB-
        czyli tym czym powinna. I tak jak SS-mani czy strażnik obozowy Demianiuk są
        ścigani po 60 latach to nie widzę powodu żeby SB-eccy mordercy mieli miec lepszy
        los (każy człowiek się liczy).
        • vladexpat Rozpędzić IPN 24.04.10, 22:28
          Demianiuk jest ścigany za bezpośredni udział w wielokrotnym
          morderstwie. Jeżeli jakiemuś ubekowi można to zarzucić, należy go
          ścigać z pełną bezwzględnością. Tyle, że niech to robi normalny
          prokurator i powszechny sąd. A jak ktoś po prostu donosił na kolegów?
          To było i jest naganne ale nie karalne! Ktoś na ciebie doniósł, są na
          to papiery w archiwum? Ogłoś to choćby w prasie, ale za własną kasę,
          na własną odpowiedzialność, licząc się z procesem o zniesławienie.
          Państwo ma na prawdę ważniejsze sprawy na głowie.
          • ande77 Re: 24.04.10, 22:42
            Nikt na mnie nie mógł donieść bo niedawno skończyłem studia- za dyktatury
            czerwonych generałów byłem oseskiem :) Ale ważna jest dla mnie historia mojego
            kraju i nie chce by jedne ofiary (np. z czasów Hitlera) miały szanse na ukaranie
            oprawców czy choćby opisanie swoich losów a inne były "gorsze" (jak Grzegorz
            Przemyk czy wielu innych).
            • vladexpat Rozpędzić IPN 24.04.10, 23:10
              A co ma piernik do wiatraka. Ja też jestem za karaniem przestępców i
              nieprzedawnianiem przestępstw, jeżeli nie mogły być ścigane z
              przyczyn politycznych. I od ich ścigania są prokuratorzy a od
              sądzenia sądy. Jestem przeciw istnieniu instytucji, która zajmuje się
              produkowaniem haków. Otwórzcie archiwa i zaufajcie społeczeństwu, że
              mądrze się nimi będzie posługiwać. Wiem, że na mnie ktoś donosił, bo
              kiedyś przekonałem się, że jest moja teczka. Ale mam gdzieś, kto to
              był. Żyję dziś, i dzisiejszy dzień jest dla mnie ważny. Historii nie
              zapominam, ale mścić się nie mam najmniejszej ochoty.
            • jankowski1960 Re: 25.04.10, 11:59
              porownaj glupku liczbe ofiar faszyznu i UB/SB.
            • bogda35 Re: 25.04.10, 14:04
              ande77 napisał:

> Nikt na mnie nie mógł donieść bo niedawno skończyłem studia- za dyktatury
              > czerwonych generałów byłem oseskiem :) Ale ważna jest dla mnie historia mojego
              > kraju i nie chce by jedne ofiary (np. z czasów Hitlera) miały szanse na ukarani
              > e
              > oprawców czy choćby opisanie swoich losów a inne były "gorsze" (jak Grzegorz
              > Przemyk czy wielu innych).
              no tak,ale sprawa Przemyka była w sadzie wiele razy -jak równiez te,w których
              mozna było ustalic potencjalnych sprawców.I co ? po tylu latach nadal sa sprawy
              nierozstrzygniete z braku dowodów.Ale pytanie - czy mamy wzorowac sie na sadach
              stalinowskich skazując bez dowodów- czy tez walczylismy miedzy innymi o sądy
              kierujące sie litera prawa ? Oto jest pytanie.
      • su45-240 Re: Rozpędzić IPN 24.04.10, 22:24
        teoretycznie każde zwierzątko ma prawo do życia. tylko dlaczego gdy widzę
        karalucha to but sam mi się do góry unosi aby go rozdeptać?

komuchy ... wasze dni są już policzone.

vladexpat napisał:

> Niech historią zajmują się historycy a nie prokuratorzy. To, że ktoś
        > był funkcjonariuszem UB/SB czy donosicielem jest moralnie naganne, lecz
        > nie jest karalne. Trzeba to wreszcie pojąć, że bycie szują to mimo
        > wszystko nie przestępstwo. Akta trzeba przekazać do archiwów
        > państwowych i niech każdy ma do nich wolny dostęp. Prawda was wyzwoli.
        • vladexpat Re: Rozpędzić IPN 24.04.10, 22:31
          Rozdeptuj na zdrowie. Ale rób to własnymi siłami a nie za moje i innych
          podatników pieniądze.
          • ande77 Re: Rozpędzić rozpędzjących 24.04.10, 22:45
            Ja będąc jednym z tych "innych podatników" chcę scigania SBckich gnid i pisania
            o historii (kto nie ciekawy niech nie czyta tylko ogląda disco polo- jego wybór).
            • vladexpat Re: Rozpędzić IPN 24.04.10, 23:18
              Ja też jestem za tym, by historię opisywano we wszystkich jej aspektach
              i z różnych punktów widzenia. Ale trzeba odróżnić badania historyczne i
              piętnowanie ludzi, którzy postępowali wg piętnujących nieetycznie od
              ścigania przestępców. Nie można łączyć obu tych działań w jednej
              instytucji bo to nieuchronnie prowadzi do nadużyć.
              • ande77 Re: Rozpędzić- NIE 24.04.10, 23:24
                Dlatego to SĄ 2 osobne piony w IPN. A oddanie tego do ogólnej prokuratury to
                recepta na ukręceniu tych spraw.
                • vladexpat Re: Rozpędzić- NIE 24.04.10, 23:46
                  Nie żartuj. Przecież to nadal jedna instytucja pod jednym
                  kierownictwem i to niestety upolitycznionym (niezależnie od kerunku).
                  Albo pozostawić IPN jako instytucję czysto badawczą i jednocześnie
                  zobowiązać do pełnego udostępniania archiwów, by nie było możliwości
                  gromadzenia pod stołem haków, albo zlikwidować IPN całkowicie. Każde
                  inne wyjście to tylko półśrodki pogarszające sytuację. Stąd mi jest
                  np. absolutnie obojętne czy komorowski przekaże ustawę do TK czy też
                  nie.
              • ohayoo Re: Rozpędzić IPN 24.04.10, 23:28
                i że niby zmiany w ustawie o IPN temu właśnie służą ??

no cóż jest wręcz przeciwnie, wszystko zmierza do tego, żebyśmy o historii
                najnowszej wiedzieli tyle co przed powstaniem IPN.

vladexpat napisał:

> Ja też jestem za tym, by historię opisywano we wszystkich jej aspektach
                > i z różnych punktów widzenia. Ale trzeba odróżnić badania historyczne i
                > piętnowanie ludzi, którzy postępowali wg piętnujących nieetycznie od
                > ścigania przestępców. Nie można łączyć obu tych działań w jednej
                > instytucji bo to nieuchronnie prowadzi do nadużyć.
                • vladexpat Re: Rozpędzić IPN 24.04.10, 23:39
                  Dlatego IPN trzeba nie zmieniać a zlikwidować i otworzyć archiwa.
            • su45-240 popieram. i chcę aby moje podatki szły na 24.04.10, 23:27
              ściganie esbeckich bandytów i zdrajców narodu polskiego.

ande77 napisał:

> Ja będąc jednym z tych "innych podatników" chcę scigania SBckich gnid i pisania
              > o historii (kto nie ciekawy niech nie czyta tylko ogląda disco polo- jego wybór
              > ).
              • vladexpat Rozpędzić IPN 24.04.10, 23:50
                Ja też chcę by ścigano przestępców. Od tego są prokuratury. Ale nie
                chcę by instytucje państwowe zajmowały się gromadzeniem haków na
                obywateli, którym kiedyś w zyciu zdarzyło się zrobić jakieś świństwo.
                • ohayoo Re: Rozpędzić IPN 25.04.10, 00:22
                  to chyba oczywiste, że IPN nie gromadzi haków na obywateli ... informacje z akt
                  bezpieki, teraz po 20 latach też ciężko wykorzystać jako haki ... inną kwestią
                  jest prawda, która teraz ma już znaczenie tylko (albo właśnie) dla historii.
                  pytanie czemu części elit tak ustalenie prawdy historycznej przeszkadza jest
                  retoryczne.
                  • vladexpat Re: Rozpędzić IPN 25.04.10, 10:12
                    Jak nie gromadzą haków, to czemu tak zazdrośnie chronią dostępu do
                    zebranej informacji? Otworzyć archiwa i niech zajmuja się nimi
                    historycy, choćby pod szyldem IPN.
    • domatorka41 Komorowski: Ws. IPN nie będę kierował się tym, ... 24.04.10, 21:54
      Panie Marszałku, Konstytucja dała Panu pełnię władzy prezydenckiej.Powinien Pan podpisać ustawę, bo zależało na niej Pańskiej partii.Jest ona słuszna i potrzebna. W dodatku Kolegium IPN próbuje rozgrywać własne karty ogłaszając konkurs na stanowiso Prezesa. Nowy Prezes powinien byc powołany pod rządami nowej ustawy. Myślę, ze powinien Pan również usunąć z Kancelarii Dudę, który próbuje ustawić sie wyżej niż jest w istocie i wysyła do Pana korespondencję sugerującą rozwiazanie. To nie jest partner tylko PODWŁADNY. Jego zachowanie było nie na miejscu.
    • michal0307 BRAWO !!! 24.04.10, 21:56
      BRAWO !!!!
    • psiorgan Bardzo odpowiedzialny człowiek. W tym momencie 24.04.10, 21:57
      stał się bohaterem wszystkich Dobrych, Normalnych i Uczciwych Polaków, których
      jak wiemy są dziesiątki milionów, a do tej pory będących wykluczonymi przez
      teczkową politykę pisowskich katofaszystów. Na szczęście już nie splunie na w
      twarz żaden Kurtyka czy inny kaczor... możemy oddychać swobodnie, w na sposób
      demokratyczny i społecznie użytyczny. Panie Bronisławie - jesteśmy z Panem!
      • ergo12 Re: Bardzo odpowiedzialny człowiek. W tym momenci 24.04.10, 22:53
        Nie skarleniu Polski,na szczęscie coraz mniej ich!
    • malgoska_k -----zawlaszczanie panstwa roz-PO-czete--------- 24.04.10, 21:58
      a ze po trupie poprzedniego prezydenta, to nic takiego ...
    • gdziekucharek6 Komorowski: Ws. IPN nie będę kierował się tym, ... 24.04.10, 21:59
      Komorowski nie jest prezydentem!
      I nadużywa uprawnień
    • koloratura1 Komorowski: Ws. IPN nie będę kierował się tym, ... 24.04.10, 22:00
      1. P.Komorowski jest po. prezydentem, a nie - wykonawcą ostatniej woli pisprezydenta.
      2. Bardzo podoba mi się:) p. Śniadek, apelujący do p.Komorowskiego w sprawie, o której nie ma - bo i mieć nie może - bladego pojęcia.
    • konbar Komorowski?To kolega Drzewieckiego? 24.04.10, 22:03
      • konbar Tak!Juz wiem!To ten z "dzikiego kraju"golfista! 24.04.10, 22:04
        • konbar On jest razem z tym Komorowskim! 24.04.10, 22:05
          • konbar Dwa karzelki z PO! 24.04.10, 22:06
      • januszrb Re: Internetowe NIE dla pochówku na Wawelu 24.04.10, 22:46
        I gitara, byłbym zawiedziony gdyby Pan Prezydent Komorowski ulegał naciskom
        takich miernot jak Duda, a szczególnie jak Śniadek. Tak więc mam nadzieję że Pan
        Marszałek pokaże że ma "jaja".
        • konbar Re: Internetowe NIE dla pochówku na Wawelu 25.04.10, 03:30
          Przestan bo on wezmie to doslownie
          i bedzie obciach na caly swiat.
    • vicky-lara Komorowski: Ws. IPN nie będę kierował się tym, ... 24.04.10, 22:03
      Popieram panie Komorowski.
    • mopsus będą nowe wybory parlamentarne 24.04.10, 22:04
      Zawłaszczanie Państwa obróci się przeciwko PO. PSL się dogada z PIS-em oraz
      Lewicą i rozwiążą parlament albo będzie nowy rząd. To fantastyczny scenariusz,
      ale niczego nie można wykluczyć wobec zachłanności Pana Marszałka. PSL zacznie
      się ich (PO) bać.
      Zresztą każda jego wypowiedź pokazuje, że ma za nic co się stało 10 kwietnia.
      • pe11 Re: będą nowe wybory parlamentarne 25.04.10, 09:37
        > Zawłaszczanie Państwa obróci się przeciwko PO. PSL się dogada z PIS-em oraz
        > Lewicą i rozwiążą parlament

Kolejny raz ignorancie pokazujesz, że nie znasz konstytucji. PSL i PiS mogą
        sobie podskakiwać, ale nie mogą rozwiązać parlamentu. Parlament może rozwiązać
        jedynie prezydent.
    • waldemarkoc2 jeszcze nie zostałeś wybrany 24.04.10, 22:06
      jesteś urzędnikiem, a n ie prezydentem wybranym przez narów. Zachowaj odrobinę
      dystansu bo to co mówisz etyczne nie jest.
      • antykagan0 Re: jeszcze nie zostałeś wybrany 24.04.10, 22:26
        Przeczytaj kundelku Konstytucję i weź od razu jakiegoś mądrego, żeby ci to
        wytłumaczył, bo sam nie zrozumiesz.

waldemarkoc2 napisała:

> jesteś urzędnikiem, a n ie prezydentem wybranym przez narów. Zachowaj odrobinę
        > dystansu bo to co mówisz etyczne nie jest.
    • cudaktusk Niczym nie musisz się kmiotku kierować 24.04.10, 22:07

• pe11 a zwłaszcza tym co kmiotek poprzednik 25.04.10, 10:12
    • jovanka22 Komorowski: Ws. IPN nie będę kierował się tym, ... 24.04.10, 22:07
      Panie Marszałku, mam nadzieję,że wreszcie będzie normalnie i po 20
      czerwca również.
    • malgoska_k ---Komolowski bedzie nowoczesnym plezydentem------ 24.04.10, 22:09
      podobnie jak Buzek byl baldzo nowoczesnym plemielem
      • malgoska_k ---bo stelowanym przez Tusk z tylnego siedzenia- 24.04.10, 22:10
        tak jak Buzek przez Maryjana byl ...
    • konbar Cenzor!Kaj som moje fpisy? 24.04.10, 22:09
      • cudaktusk Cenzor!Kaj jest tyn konbar co sie pytoł 24.04.10, 22:13
        Kaj som moje fpisy?
    • konbar Glosuje na PIS! 24.04.10, 22:10
      • sprawiedliwybezinteresowny Re: Glosuje na PIS! 24.04.10, 22:42
        Oczywiście ,że tak,na pewno nie na POST KOMUNISTÓW.
    • demokratus Ufam Trybunałowi. Opinie wypowiadane 24.04.10, 22:11
      na temat Trybunału, a określające jego członków jako szmaciarzy i gównozjadów
      w togach z blaszkami na piersiach, magisterskich nieuków i faryzeuszy
      dorabiających na boku za miedziane szekle są potwarzą rzuconą celowo i
      tendencyjnie, aby zohydzić polski system prawny i prawników wogóle.
    • konbar You little piece of ...!Czto djelajesz? 24.04.10, 22:11
    • as.50 Komorowski: Ws. IPN nie będę kierował się tym, ... 24.04.10, 22:13
      Nareszcie męska decyzja.Przecież p.o. prezydenta nie jest politycznym
      spadkobiercą zmarłego poprzednika.Jakim prawem PIS chce wcisnąć marszałka w
      buty śp. Lecha Kaczyńskiego?
      • konbar Re: Komorowski: Ws. IPN nie będę kierował się tym 24.04.10, 22:14
        Jaki PIS? To my Polacy
        tak chcemy!
        • pe11 Re: Komorowski: Ws. IPN nie będę kierował się tym 25.04.10, 09:39
          NIE, Polacy tak nie chcą. Wyłącznie ścierwojady z PISS tego chcą.
    • shedows1969 Komorowski: Ws. IPN nie będę kierował się tym, ... 24.04.10, 22:13
      Bronek kiedyś nazwał prezydenta "śmiertelnie ranioną gadziną" Bronek
      teraz zgodził się na Wawel, wszystko po to żeby teraz wykorzystać
      sytuację i rozwalić IPN. Coś tam na niego jest, czegoś się
      boi!!!!!!!!!!!!!!
    • konbar Glosujemy na PIS! 24.04.10, 22:13
      • ergo12 konbar wypad 24.04.10, 22:15
        stad pisuarze
        • demokratus Spokojnie. Czas oszołomów mija, nastaje 24.04.10, 22:23
          era ludzi z wyobraźnią demokratyczną i liberalną. Nasi ludzie, skrojeni do
          aktualnych zadań wyprowadzą ten kraj na prostą i pozostaniemy w Europie na
          stałe.
          • malgoska_k ----tak, czas PO-szolomow mija--------- 24.04.10, 22:29
            jak pokazuja ostatnio nawet łże-sondaże
            • demokratus Prędzej Sahara pokryje się trawą niż 24.04.10, 22:33
              pisuarowi katofaszyści wygrają z demokracją i zbiorową mądrością Polaków.
              • su45-240 słowa, słowa, słowa. najbliższe wybory roztrzygną 24.04.10, 23:20
      • cudaktusk Re: Glosujemy na PIS! 24.04.10, 22:25

• gdziekucharek6 Komorowski: Ws. IPN nie będę kierował się tym, ... 24.04.10, 22:14
      Kolejny raz cenzor gubi moje wpisy
    • drabinahaha1 Kamorra z WSI 24.04.10, 22:17
      Ustawa jest pełna błędów. Udostępnia esbekom akta i może prowadzić do
      zniszczenia oryginałów – mówi Jan Rulewski, senator PO

www.rp.pl/artykul/459243_Mam_zal_do_kolegow_z_PO_za_ustawe_o_IPN.html
      • darkraj Re: Kamorra z WSI 24.04.10, 23:25
        drabinahaha1 napisał:

> Ustawa jest pełna błędów. Udostępnia esbekom akta i może prowadzić do
        > zniszczenia oryginałów – mówi Jan Rulewski, senator PO
        ================== Cha, cha, cha! Rulewski - następny "ałtorytet", który
        zbudował sobie zaszczyty i dostatnie życie przez wyjęcie sobie sztucznej szczęki.
        Następnie poddał swoją fizjonomię propagandowej fotografii dla "walczącej"
        konspiry, czym przyczynił się do budowy bajek etosu.
    • veglie Komorowski: Ws. IPN nie będę kierował się tym, ... 24.04.10, 22:19
      Bardzo dobrze.Nareszcie PO poprawia błędy które sama kiedyś z PiSem
      popełniła.Widać,że czegoś się nauczyli.Wolno bo wolno,ale mały postęp jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka