Dodaj do ulubionych

Tak będą wyglądać nowe dowody osobiste

• panbramkarz Tak będą wyglądać nowe dowody osobiste 19.12.10, 22:37
      A mi sie podoba to ze nie zaplacimy ani grosza:)))) slyszalem ze lukaszenko po wygranych wyborach ma zaplacic za wymiane naszych dowodow bo rozumie ze skoro nie zaplacimy ani grosza to nie pojda na ten cel pieniadze z naszych podatkow .............. i to do kieszeni prywatnej firmy.
    • xxxxxx666 Re: Tak będą wyglądać nowe dowody osobiste 19.12.10, 22:52
      Strasznie mi działa na nerwy jak wychodzi urzędnik i mówi, że coś nic nie będzie kosztowało, np. że dowód zostanie wymieniony za darmo. A niby kto za to zapłaci, krasnoludki? Rozumiem, że wszyscy idioci z MSWiA, którzy wpadli na ten idiotyzm, solidarnie zapłacą z własnej kieszeni za realizację swojej poronionej idei?
    • adam81w Tak będą wyglądać nowe dowody osobiste 19.12.10, 22:53
      Trochę za dużo tego niebieskiego (won). Ma być biało-czerwony. Miejsce zameldowania też powinno być.
    • jol.k8 Tak będą wyglądać nowe dowody osobiste 19.12.10, 23:06
      No pewnie . Po co wpisywać miejsce urodzenia. Mogłoby się wydać ilu jest już przybyszów z Izraela.
    • prawdziwymazio Tak będą wyglądać nowe dowody osobiste 19.12.10, 23:06
      Co to za tęczowa rewolucja? Tak mogą wyglądać dowody dla pedałoow! Masakra.
    • peter.fox Zwyczajnie obrzydliwe!!!! 19.12.10, 23:17
      ludzie zlitujcie się! przecież to kompletna żenada. tak mogą wyglądać wejściówki do klubu dla gejów, a nie dokumenty tożsamości obywateli jednego z największych krajów europejskich!

to nie żart. nie może tak być, że projekt takiego dokumentu przygotowuje baba z wąsami, albo zniewieściały świerzo upieczony absolwent jakiejś uczelni artystycznej. mamy jeszcze dobrych, sprawdzonych grafików w Polsce.

czy my Polacy zawsze musimy byle jak, byle gdzie, byle co?

ku..wa mać!
      • art.usa Re: Zwyczajnie obrzydliwe!!!! 19.12.10, 23:31
        peter.fox napisał:

> ludzie zlitujcie się! przecież to kompletna żenada. tak mogą wyglądać wejściówk
        > i do klubu dla gejów, a nie dokumenty tożsamości obywateli jednego z największy
        > ch krajów europejskich!
        >
        > to nie żart. nie może tak być, że projekt takiego dokumentu przygotowuje baba z
        > wąsami, albo zniewieściały świerzo upieczony absolwent jakiejś uczelni artysty
        > cznej. mamy jeszcze dobrych, sprawdzonych grafików w Polsce.
        >
        > czy my Polacy zawsze musimy byle jak, byle gdzie, byle co?
        >
        > ku..wa mać!

Co masz racje, to masz racje, zaprzeczyć nie można.
      • polska_baba Artysta tego nie projektował 19.12.10, 23:31
        Tego raczej nie robił absolwent uczelni artystycznej, to mi wygląda na projekt kogoś, kto zmysł plastyczny kształcił na policyjnych (albo jeszcze milicyjnych) gazetkach ściennych. Te promienie idące od największego orła kojarzą mi się z odznaką policyjną.
        • peter.fox na pewno "artysta"! 20.12.10, 07:51
          u nas takich artystów wszędzie na pęczki!

podnieście głowy do góry i popatrzcie na świeżo docieplone budynki, banery firmowe, doklejone daszki itp. cuda. w każdym mieście, w każdej gminie, na każdej ulicy wpychają się w oczy. cała Polska tonie w złym guście, w ochydzie i zwykłym badziewiu!

teraz każdy będzie to będzie miał we własnym portfelu, teraz zielony orzeł, teraz Polska!
    • styro Tak będą wyglądać nowe dowody osobiste 19.12.10, 23:29
      Nie rozumiem jednego - informacja o obywatelstwie jest zbedna. Jesli oficjalnie ja jako obywatel polski nie moge miec innego obywatelstwa, to logicznym wydaje sie fakt, ze mam obywatelstwo majac polski dokument tozsamosci. Nie karte pobytu ale wlasnie dowod osobisty gdzie jak byk stoi napisane Identity card.
      • stereoclub Re: Tak będą wyglądać nowe dowody osobiste 20.12.10, 06:56
        styro napisał:

> Nie rozumiem jednego - informacja o obywatelstwie jest zbedna. Jesli oficjalnie
        > ja jako obywatel polski nie moge miec innego obywatelstwa, to logicznym wydaje
        > sie fakt, ze mam obywatelstwo majac polski dokument tozsamosci. Nie karte poby
        > tu ale wlasnie dowod osobisty gdzie jak byk stoi napisane Identity card.

Oficjicjalnie mozesz miec wiecej nic jedno obywatelstwo. Miliony Polakow maja dwa. Wierz mi.
    • play100cen Jak dla mnie są wystarczająco brzydkie 19.12.10, 23:34
      Jak dla mnie są wystarczająco brzydkie, jak na polskie standardy brzydoty.
    • takdalejbycniemoze Tak będą wyglądać nowe dowody osobiste 19.12.10, 23:56
      a projekt zrobila znajoma prezesa w "pałerponcie"???
      zgroza!!!!
      dlaczego wiekszosc projektow stworzonych przez administracje jest taka brzydka...
      co na to nasi projektanci???
    • b_hunter Tak będą wyglądać nowe dowody osobiste 19.12.10, 23:57
      Jak wiejska makatka. Ochydny jak każda ulica w tym kraju - jak miliony domów z nieotynkowanych pustaków i miliony pstrych ogłoszeń o wymianie opon. Z ZIELONYM orłem i białymi gwiazdkami UE na rewersie. Daltoniści znaczący bydło - nas.
    • maxelpe Kto to wybiera? 20.12.10, 00:01
      Takie gowno kolorystyczne to sobie niech wprowadzi Armenia, albo Azerbejdżan.
      Obecne dowody, są przy tym rewelacyjne, a te widać wprowadzał jakiś tolerancyjny, który zamiast z polską flagą woli śmigać z tęczową.
    • mensch37 Tak będą wyglądać nowe dowody osobiste 20.12.10, 00:06
      A kiedy nam wszczepicie nadajniki do mózgu ? Wtedy już będziecie mieli full wypas i full control .
    • brozzz Tak będą wyglądać nowe dowody osobiste 20.12.10, 00:37
      ...wygląda jak karta członkowska gay clubu ;[
    • sammler Brzydkie :( 20.12.10, 01:36
      Ważność mojego dowodu kończy się 21 czerwca 2011 r. A wcale nie został wydany jako jeden z pierwszych (kiedyś miałem przez krótki okres książeczkę). Czy ja również otrzymam nowy dowód?

S.
    • wicur Tak będą wyglądać nowe dowody osobiste 20.12.10, 01:38
      Niech rzad wsadzi sobie wszelkiego rodzaju chipy w dupe przynajmniej bedzie wiadomo kto jest kto. Chipowac mozecie sobie bydlo ale nie ludzi.
      • stereoclub Re: Tak będą wyglądać nowe dowody osobiste 20.12.10, 06:50
        Nie rozumiesz slowa chip i dlatego sie boisz. Imie i nazwisko jest napisane na papierze atramentem lub cyfrowo na chipie. To sa te same dane. Roznica polega na latwosci manipulacji.
        Falszowaniu.
    • troque Zielony Orzeł 20.12.10, 01:55
      Pomijając absurdalne samodzierżawie urzędasów ... co to ma być ? Brzydkie to , kto zestawial kolory, dlaczego orzeł jest zielony .... czy do ID obywatela bananowej republiki zielonego orła przedniego ??
    • 0tt hm 20.12.10, 02:04
      jakieś takie ruskie..
    • wybitniemadry niezrozumialy absurdalny dokument 20.12.10, 02:40
      dlaczego nasladowanie "zachodu" wychodzi wam tak nieudolnie polaki?
    • irreality.net Tak będą wyglądać nowe dowody osobiste 20.12.10, 04:53
      Ten zielony orzeł to w zamyśle co miał symbolizować?
    • fialeks Tak będą wyglądać nowe dowody osobiste 20.12.10, 06:00
      Portugalczycy potrafili to jakos zaprojektowac, nasze to straszny obciach.

www.logisticsit.com/absolutenm/templates/article-datacapture.aspx?articleid=2808&zoneid=6
    • archfil Śliczne kolory ;-) 20.12.10, 07:23
      "Brawa" dla projektanta, który odważnie sięgnął po tandetne, odpustowo-jarmarczne zestawienie kolorów. Nie wymienię dowodu! Wolę stary!
      • norbertrabarbar Re: Śliczne kolory ;-) 20.12.10, 09:35
        Ojej. To im pokażesz! Nie może być tak, że dowód ma brzydki kolor! Hańba! Bóg! Ojczyzna!
        • peter.fox Re: Śliczne kolory ;-) 20.12.10, 09:46
          jaki jest problem żeby wyglądał zwyczajnie porządnie?
          dlaczego znów mamy godzić się na amatorszczyznę?

wszędzie dyletanci, a reszta zawsze jak potulne barany!
    • xezaq każda próba zmiany danych w chipie skończy się jeg 20.12.10, 07:33
      "każda próba zmiany danych w chipie skończy się jego zniszczeniem"

Ciekawe co za mądry człowiek to wymyślił. Ja rozumiem, że czip ma być niemodyfikowalny, ale żeby od razu niszczyć? Przecież to nie jednorazówka! Dobrze, że nie wpadli na to, że możnaby je wykonać w technologii bezstykowej - przecież tak fajnie byłoby machnąć dowodem obok terminala żeby potwierdzić swą tożsamość - tak nowocześnie.

Co do e-podpisu, to mam nadzieję, że implementacja pozwoli na jego komercyjne wykorzystanie (zakupy w sieci, zawieranie umów na odległość) a nie jest to autorski gniot wyłącznie na potrzeby zus i us.

I nie ma nic za darmo - to, że nie zapłacimy za wymianę w kasie ani złotówki, na pewno poprawi nam nastrój podczas wnioskowania o to cudo, jednak należy pamiętać, że komuś trzeba za to zapłacić - z naszych podatków - z drugie tyle, co kosztowałby w okienku.
      • ff6 Re: każda próba zmiany danych w chipie skończy si 20.12.10, 08:29
        to do zakupow w sieci potrzebny jest podpis?
    • peter.fox tu macie adresy mailowe gdzie można napisać... 20.12.10, 08:03
      w sprawie wyglądu nowych dowodów: kancelaria.glowna@mswia.gov.pl, minister@mswia.gov.pl.
      • peter.fox a tu formularz kontaktowy do MSWiA 20.12.10, 08:06
        www.mswia.gov.pl/portal/pl/form/dodaj23/Formularz_Kontaktowy.html
        • maryshaa Re: a tu formularz kontaktowy do MSWiA 20.12.10, 08:22
          Orzeł - godło jest na awersie i jest taki jak należe, "zielony" orzeł na rewersie - obstawiam farbę zmieniająco kolor taką jak na dotychczasowych dowodach czy banknotach, na zdjęciu widać zielone ale pewnie mieni się na inny kolor, to raczej zabezpieczenie niż po prostu godło, godło jest na awersie.

Uważam,że dobrze zabezpieczony dowód jest potrzebny i nie jest to wymysł polskich urzędników. Co ma zrobić osoba, która nie ma prawa jazdy ani paszportu, legitymować się książeczką zdrowia jak Cejrowski w swych wojażach? Litości... większość krajów używa jadnak ID kart, właśnie dlatego.

Kolory...mi też się średnio podobają, ale jakoś mam ciekawsze zmartwienia niż kolor mojego dowodu, widziłam poza tym brzydsze.

Problem moim zdaniem leży zupełnie gdzie indziej... Dowód będziemy mieli super zabezpieczony ale akty urodzenia, ślubu itp nadal można sobie niemalże w domu wydrukować...może byśmy pomyśleli o zabezpieczniu i ewidencji dokumentów na których podstawie można sobie dowod wyrobić?
          • xezaq Re: a tu formularz kontaktowy do MSWiA 20.12.10, 08:32
            maryshaa napisała:

> Dowód będziemy mieli super
            > zabezpieczony ale akty urodzenia, ślubu itp nadal można sobie niemalże w domu w
            > ydrukować...może byśmy pomyśleli o zabezpieczniu i ewidencji dokumentów na któr
            > ych podstawie można sobie dowod wyrobić?

I słusznie, że można, bo skoro odpis aktu urodzenia ważny jest tylko 3 miesiące, to najdelikatniej mówiąc ktoś tu czegoś nie przemyślał. O ile niektóre dane w dowodzie mogą się zmienić, o tyle w OAU nie, bo co - data urodzenia mi się zmieni? A odpis, bodajże PLN20 kosztuje.
    • paskudek1 Re: Tak będą wyglądać nowe dowody osobiste 20.12.10, 10:00
      a mnie zastanawia jak to będzie jeżeli te dowody będą BEZ DANYCH MELDUNKOWYCH? SKoro nadal musimy miec meldunek i bez tego chole...nego meldunku nie załatwimy nic w żadnym urzędzie ani nawet durnej przesyłki na poczcie nie odbierzemy bez korowodów?????
      • sammler Re: Tak będą wyglądać nowe dowody osobiste 21.12.10, 06:13
        W sumie dobre pytanie... Jak zwykle pełna niekonsekwencja...

Ale chyba wiem, jak to będzie działało na poczcie... Obecnie wpisują tylko numer dowodu i jego wystawcę (wójt/burmistrz/prezydent) oraz oczywiście nazwisko delikwenta... Pewnie tak to zostanie...

S.
    • nerwus0 Orzeł nie jest zielony. To hologram. 20.12.10, 10:12
      Sprawdzilem w aktualnym dowodzie. Orzeł jest złoty a pod odpowiednim kątem uzyskałem
      taką samą zieleń jak na zdjęciu.
      Co do pozostałych kolorów. Odpustowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka