Dodaj do ulubionych

Rozrachunek

16.07.11, 11:09
Oczywiście dla klechy i to jeszcze kościelnego politruka, wszelka dyskusja na temat niewygodny, a przez to niebezpieczny dla KRK - jest niewskazana.
Dlatego nie dyskutujemy nad dogmatami, wymyslonymi przez średniowiecznych starców dla ogłupiania ludzi i wyciągania od nich pieniędzy.
Dlatego milczy się o zbrodniach KRK popełnianych od momentu gdy utworzyli w Rzymie system totalitarny.
Dlatego nie odbrązawia się katolickich "Świętych".
Dlatego zasłona milczenia pokrywa wszelkie łajdactwa państwa kościelnego w minionych wiekach, jak i popełnianych dzisiaj.
Dlatego księża w państwach zdominowanych przez kościół (takich jak Polska) praktycznie drwią z prawa państwowego, surowego dla zwykłych obywateli.
Obserwuj wątek
    • marzyciel45 Prawda boli proszę księdza? 16.07.11, 14:46
      Niestety pani Środa ma rację. Katolicyzm to religia zbudowana na nienawiści: do różnowierców, gejów, lesbijek,,, Nawet w czasie nabożeństwa katolicy nie potrafią powstrzymać się agresją, o czym świadczy choćby przypadek redaktor TV Polsat na mitingu wyborczym PiSu na Jasnej Górze. Bo przecież trudno tę imprezę nazwać pielgrzymką wiernych. A może mozna!
    • rpq Rozrachunek 16.07.11, 15:05
      Ciekawa polemika. Z intencjami i to nieuświadomionymi intencjami interlokutora. Tak proszę pana, prof Środa to na pewno ta skrzywdzona dziewczynka z pańskiego rozumowania, której brak jest autorefleksji i świadomości własnych motywów. Brawo, debata właśnie wkroczyła na nowy poziom.
    • pablobodek Przedsiębiorca religijny, katolicki Rydzyk miał 16.07.11, 17:11
      rację !!!
      W Polsce rządzą funkcjonariusze imperium kościelnego Watykanu. W interesie tego państwa, trzeciego światowego największego posiadacza ziemskiego !!
      Nie Polacy.
      I panuje u nas totalitaryzm, czarny - komitety partyjne zostały zastąpione przez biskupów polskojęzycznych zorganizowanych w ich KCPZPR - Episkopacie Krk. Decydują o wszystkim !

"Ksiądz katolicki to taki gość, do którego obcy ludzie zwracają się "ojcze", a własne dzieci mówią mu "wujku" !!
    • piggy1 Rozrachunek 16.07.11, 22:20
      Wydaje mi się, że prof. Środa, pisząc o "obrońcach życia" nie miała na myśli działalności Kościoła jako takiego, pomagającego poprzez Caritas czy hospicja, ale zwykłych ludzi, którzy z jednej strony z transparentami domagają się całkowitego zakazu aborcji, a z drugiej strony ich zainteresowanie poczetym dzieckiem kończy sie, gdy przyjdzie już ono na świat. Nie chcą adoptować dzieci niepełnosprawnych, nie pomagają - w formie wolontariatu nawet, tym, którzy tej pomocy potrzebują. Przynajmniej ja tak jej felieton odebrałam.
      • dcio Re: Rozrachunek z judaizmem 16.07.11, 22:36
        tez trzeba przeprowadzic
    • maura4 Rozrachunek 17.07.11, 08:11
      Dlaczego rozrachunek, a może lepiej rozliczenie ma zatruć jeszcze bardziej myślenie i debatę ? Rozliczenie robi się właśnie po to, aby sytuację uzdrowić, kiedy już jest tak nabrzmiała, że nie daje się wytrzymać, żyć. Czy rozrachunek władz i społeczeństwa Irlandii z Kościołem Katolickim, a w ostatnim raporcie z Watykanem, zatruło bardziej myślenie Irlandczyków i nikogo nie uzdrowiło ? Ja myślę, że dopiero to rozliczenie z KK uczyniło z Irlandczyków w pełni ludzi i obywateli własnego kraju. Wielu z nich mogło w końcu powiedzieć, że wiedziało co działo się za murami bożych domów, ale bało się o tym mówić. Ci skrzywdzeni mogli wykrzyczeć Irlandii i światu swoją krzywdę, i żądać zadośćuczynienia. Opustoszały kościoły, bo ludzie nie chcą już wspierać organizacji, która wyrządziła im tak wiele zła. Rząd opracowuje prawo, które już nigdy ma nie dopuścić do powtórzenia się takich, niszczących dla społeczeństwa wydarzeń. Według mnie, same pozytywy wynikają dla kraju z takiego oczyszczenia. Fakt, dla KK jak dotąd same negatywy, ale przecież zasłużone. Dlaczego akurat w Polsce rozliczenie z KK miałoby mieć tylko negatywne skutki i to dla wszystkich ?
      • zyta2003 Re: Rozrachunek 17.07.11, 15:50
        Pierwsze wytluszczone zdanie wypowiedzi wyjasnia wszystko. . Nie wolno debatowac, bo to moze okazac sie, ze dotychczasowe zamiatanie pod dywan wszystkich niegodziwosci kosciola juz nie wystarczy, zeby zamknac geby spolczenstwu? Komu zaszkodzi ta katastrofic znie rozlana rzeka? Gdzie w artykule meritum sprawy, czyli prawo kobiet o stanowieniu o sobie?
        Na czym ma polegac to nasze "zatrute myslenie", okazuje sie, ze koscielny slogan "prawda was uzdrowi" nie ma zastosowania, gdy chodzi o zagrozenie pozycji kosciola. Nie mam zatrutego myslenia i prosze mnie nie straszyc. Moze jeszcze tym, ze pojde do piekla, bo nie podobaja mi sie naduzycia finasowe, upolitycznienie, chciwosc, proznosc, pedofilia i baardzo wiele innych rzeczy w tym scentralizowanym, feudalnym zabytku -zwanym polskim kosciolem katolickim.
        Ciagle mam nadzieje, ze tym razem wahadlo zaczyna isc w druga strone.
    • vibhisana Rozrachunek z polityką społeczną KK w Polsce 18.07.11, 14:00
      Tak powinien brzmieć tytuł artykułu Ojcze Dominikaninie! Błędy KK w odniesieniu do moderowania spraw obyczajowych w Polsce są przyczyną wielkiej złosci pod generalnie waszym adresem. Obiektywne fakty są takie, ze Hierarchia KK pragnie penalizować w naszym kraju wszelkie zachowania obyczajowe niezgodne z katolicką ortodoksją. To jest przyczyna wielkiej złości - wasza próba przypilnowania wiernych(i niewiernych też) przy pomocy Państwa, gdy inaczej już sie nie udaje. Zgrywa troche Ojczulek głupiego, ale tę strategię unikania trudnych tematów znamy od 20 lat!
    • grawdhaga Rozrachunek 18.07.11, 22:24
      ano trzeba było tego rozrachunku nie zaczynać - to nie Środa zaczęła tylko episkopat
      • fedorczyk4 Re: Rozrachunek 18.07.11, 22:47
        Jak agresywna nie byłaby pani profesor Środa to i tak nie dorówna rzeszom "obrońców zycia" i katolickim purpuratom i księżom grożącym ekskomuniką, wymachującym pięściami, obrażajacym kobiety. Mam wrażenie, że autor artykułu ma klapki na oczach i uszach, że ma cudownie wyidealizowaną wizje Kościoła i jego dzieła. Szanuję siostrę Chmielewską i inne osoby pracujące "na rzecz". Niestety to nie ich głos słychać, to nie takie osoby wypowiadają się w mediach. Zresztą to i tak w przypadku aborcji nie powinno mieć znaczenia. Nikt nie zmusza nikogo do aborcji, ani do zmiany pogądów. Niech katolicy postępują tak jak im podpowaida sumienie, ale niech nie zmuszają innych do postępowania według ich zasad.
    • brudno Życie poczęte 18.07.11, 22:51
      Moja mama-staruszka rozważa czy nie przeprowadzić się do ośrodka pomocy społecznej, by być pod stałą opieką lekarską i pielęgniarską. Postawiła warunek "byle nie kościelny, zakonny..."
      Z rodziny katolickiej, mnie na katolika kiedyś próbowała wychować. Odwrotnie niż wiele innych starszych pań dziś na dystans się trzyma od księży, zdegustowana ich zachowaniem.
      Kościół jest obrońcą życia poczętego - zarazem ma sporą armię z generałem, pułkownikami, majorami, kapitanami - kapelanami, błogosławiącymi za bardzo "godziwe" pensje naszych żołnierzy strzelających na frontach Iraku i Afganistanu. Rozumiem, że są wojny, że na nich zabija się - ale czy to godne błogosławień i usprawiedliwiania Bogiem?
      Kościół sam powoduje, że mniej słychać o jego działaniach charytatywnych (głównie zresztą z budżetu państwa opłacanych), zaś więcej o aborcjach i prezerwatywach - z drugiej zaś strony o pedofilii i pazerności na dobra doczesne aż po działania przestępcze.
      Od zakonnic np. z ośrodka dla osób ociemniałych w Laskach głośniejszy głos oj. Rydzyka.
      Przed Pałacem Prezydenckim modlą się solidarni z Kaczyńskimi - i wieszają na drzewach Tuska i Michnika. Na razie portrety...
      Wzorem Kaczyńskich, co po utracie pracy w Kancelarii Prezydenta kukłę Wałęsy palili.
      Głośni są niestety tacy "katolicy", co swój "znak miłości" przekazują pięścią i wyzwiskami.
      Zgadza się ze mną ksiądz, z którym od dłuższego czasu koresponduję.
    • reniakwb Rozrachunek 24.07.11, 20:40
      Cenny dla mnie powrót do dyskusji o zarodkach i ich prawowitych właścicielach. Może spadną na mnie tutaj gromy, ale dla mnie jedynym dla uszanowania prawem wynikającym z natury w kwestii zarodków jest prawo naturalne dwojgu ludzi, którzy ten zarodek powołali. Jeśli zaś zarodek pochodzi z pogwałcenia prawa wolności i godności Kobiety, wówczas gwałcicielowi z mocy prawa powinna być odbierana możliwość stanowienia o zarodku, na rzecz poszkodowanej - czy takie jedyne, sprawiedliwe i słuszne prawo tak trudno zaakceptować?. Stanowisko KK w tej sprawie uważam za bezprawne, nie mające uzasadnienia ani w naturze ani w idei społecznej sprawiedliwości. Doktryna KK w tym temacie naznaczona jest żądaniem niewolnictwa kobiet jedynie w celu utrzymania na odpowiednim poziomie liczebności "owczej trzody". Za najwyższy przejaw hipokryzji zaś uważam fakt, że to właśnie ci osobnicy, którzy pod przysięgą wyrzekli się wszelkich czynności zmierzających do poczęcia życia uważają się za jedyne autorytety, ba jedynych prawodawców w tej sprawie. Kolejnym przejawem hipokryzji KK w Polsce jest, przytaczany tutaj przez mojego szanownego rówieśnika - Autora, szumnie fakt działalności społecznej czy charytatywnej KK. Gdybyśmy policzyli skrupulatnie, po księgowemu wszystkie środki finansowe przepływające z budżetu RP do budżetu KK - środki poniekąd pochodzące również z mojego portfela to z pewnością okazałoby się, że z działalnością charytatywną mamy do czynienia wyłącznie po stronie budżetu naszej Najjaśniejszej Rzeczpospolitej. Moim marzeniem jest, by na łamach GW lub Polityki ktoś wreszcie pokusił się o dokładne wyliczenia wszystkich ulg podatkowych, dotacji, subwencji, odpisów na fundusze emerytalne zastępów KK, pensje katechetów, grantów itp. Od prawa podobno demokratycznego oczekuję zaś, że zdejmie łapę z decydowania o moich pieniądzach, ponieważ jako obywatelka tego kraju nie życzę sobie by moje pieniądze trafiały na cele związane z ogłupianiem młodzieży podczas katechez. Z pewnością więcej pożytku i mniej tragedii młodych kobiet, dziewcząt byłoby, gdyby w szkołach uczono młodzież etyki, poszanowania godności ludzkiej bez względu na różnorodności oraz solidnie przygotowywano do etycznych zachowań seksualnych godnych człowieka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka