Dodaj do ulubionych

Geriatryczne tsunami

22.03.12, 09:44
- Pomysły PSL dotyczące podwyższenia matkom emerytur początkowo kosztowałby 300 mln zł rocznie, ale już pod koniec dekady byłaby to suma 3 mld zł - wyliczył "Dziennik Gazeta Prawna". Trudno się dziwić, że Platforma Obywatelska nie chce zgodzić się na rozrzutność ludowców i wciąż nie ma porozumienia w sprawie wydłużenia wieku emerytalnego do 67 roku życia - przegląd czwartkowej prasy.

Tyle tylko, że kobietom, matkom te pieniądze należą się jak psu zupa
Obserwuj wątek
    • biheppy 67 dla kobiety? Może dla dziennikarki ok 22.03.12, 09:59
      napisze coś tam do prasy, mądre czy nie, nie wyrządzi krzywdy, ale do telewizji staruchę juz nie wezmą. A inne zawody? 66 letnia dróżniczka, połozna, itp. Czy pani redaktor widziała kiedys pracujace przy sortowaniu węgla kobiety? Czy widziała pani pracujące w dużej hali fabrycznej szwaczki, czy inne obsługujace maszyny? To niech najpierw zobaczy, ok!
      PS Jedna jaskólka wiosny.... moze i pani wuefistka była jeszcze do rzeczy, ale to są wyjątki, droga pani, za biurka dziennikarskiego łatwo pisać bzdury, choc rozumiem ze pani miłość do rządu obecnego jest tak wielka ze mąci nawet to co podpowiadałby rozum. Szkoda.
    • kotek.filemon Re: Geriatryczne tsunami 22.03.12, 10:03
      "Przestańmy tworzyć mity, że ludzie po 65-tym roku życia nie mogą pracować."

Ależ mogą, pani red. Dominiko, mogą! Przypominam, że (a to ci niespodzianka) przejście na emeryturę w wieku 60/65 lat nie jest obowiązkowe.
    • jurek4491 Geriatryczne tsunami 22.03.12, 10:56
      W " Naszym Dzienniku" po staremu, " Rosjanie zagłuszali telefony ". A " Gazeta Polska " Sakiewicza pisała że ci co zginęli na drugi dzień wydzwaniali do rodzin i znajomych.
    • jottsp ludzie moga do 100 lat ... 22.03.12, 10:58
      ludzie moga pracowac dluzej niz do 67 roku zycia bo ja kiedys widzialem 85 letnia kobiete rabiaca drewno, a telewizji pokazali 100 latka ktory przebiegl maraton i to w calkiem niezlym czasie. Szkoda ze Gazeta Wyb. nie ma wiecej dzeinnikarzy w wieku powyzej 65 lat - moze pisali by madrzej ....
    • greven112 Geriatryczne tsunami 22.03.12, 11:35
      PO nie zgadza się na rozrzutność PSL-a gdzie był Pawlak jak za jego premierostwa wysprzedano coś ok 1300 zakładów.Teraz fajnie jest udawać obrońcę narodu,i niby w koalicji a w domyśle opozycja,zbić kapitał bo może przedterminowe wybory nam się przytrafią?Nie popieram PIS-u ale w tej sytuacji,opodatkowanie zysków które płyną za granicę jest na czasie i celowe.Likwidacja kominów płacowych i umów śmieciowych,ale o tym panowie z" Pułtuska" ani mru mru,bo banda złodziei by ich nie poparła (w domyśle kolegasów).Nikt nie patrzy na warunki w jakich się pracuje,często poniżej elementarnych wymogów BHP,i jak to się przekłada na zdrowie pracujących.Okrojenie listy zawodów pracujących w warunkach szkodliwych dla zdrowia to kolejny temat.A ile kosztuje do tej pory i ile będzie kosztowało "pokojowe uczestnictwo"w Iraku i Afganistanie i robione przy tym geszefta przez wybrańców.Panie premierze TUSK nie zachowuj się pan jak ten Pawlak,sąd sądem ale prawda musi być po naszej stronie,Oszczędności zacznijcie od SIEBIE !!! nie kradnijcie bezczelnie naszych wypracowanych przez lata pieniędzy i dajcie NAM decydować kiedy chcemy przejść na emeryturę.
    • 1stanczyk Geriatryczne tsunami 22.03.12, 12:06
      "Brutalnie rzecz ujmując, ci którzy nie chcą mieć dzieci z rozmaitych powodów np. uważają, że z dziećmi jest za dużo zachodu, muszą się liczyć z tym, że ich starość będzie bardzo ciężka. O wiele cięższa niż dziś. A jeżeli jeszcze te osoby będą krótko pracować, to ta przyszłość będzie dla nich tragiczna. Bo dziś zasady są proste: ile sobie uzbierasz składek emerytalnych na swoim koncie, tyle będziesz miał emerytury."

Miało być lepiej niż w PRL-u.

Jak jest każdy widzi: prl-owskie pokolenia, usłużne przez dziesięciolecia moskiewskiemu namiestnictwu, sprzedajnych karierowiczowskich nomenklaturowych szmat czy to szabrując i kradnąc, czy to na wypasionych emeryturkach żyły sobie w ostatnim dwudziestoleciu w naszym kraju jak pączki w maśle doprowadzając do obecnej sytuacji w której ich dzieci i wnuki będą uczestniczyć w wyścigu szczurów służącym głównie spłacaniu, dobrze jeśli długów, a nie procentów od długów zaciągniętych przez ich ojców i dziadów.

Taka właśnie była idea "grubej kreski". Ważniejsze było zachowanie pokoleniowej wspólnoty ze sprzedajnym moskiewskiemu namiestnictwu i jak się później okazało złodziejskim szambem wyroslym ze szmatławego PRL-owskiego awansu niż szukanie lepszych niż te obecne, w sytuacji blisko tysiąca miliardów złotych długów, w sytuacji blisko dwumilionowej emigracji perspektyw, dla naszego kraju.

To jest jeden z licznych "sukcesów" blisko już dwudziestopięcioletnich rządów okrągłostołowych debilów w naszym kraju.

I dziwić się później ze w wyborach nie glosuje około 50% uprawnionych ..

I bezczelnym kłamstwem Wielowiejskiej jest, że zasady są proste: pilna potrzeba takiej reformy systemu emerytalnego wynika z sytuacji budżetowej w naszym kraju, a ta zaś wynika z blisko już dwudziestopięcioletniej, "dobrze" jeśli skrajnej niekompetencji a nie zwykłego złodziejstwa beztrosko i nieodpowiedzialnie rządzących krajem żądnych władzy by moc na cały czas (od dwudziestu już kilku lat) tej samej bazie okrągłostołowej uzurpacji krajowych interesów kontynuować, za "patriotycznym" parawanem swoje dotychczasowe, nie bezinteresowne, pajacowanie debilów

• old_lodzer bogaci powinni płacić wyższe podatki ... 22.03.12, 14:05
      a szczególnie dziennikarze, politycy, prawnicy, aktorzy, piosenkarze, muzycy i inni tzw. twórcy, właściciele prywatnych telewizji, rozgłośni radiowych i gazet, księża, wojskowi itp., ogólnie ci, którzy mają niewielkie szanse przenieść swoje " biznesy" do innych krajów ... Zdobyli wykształcenie na koszt społeczeństwa, nie powodują zwiększenia PKB, w imię solidarności społecznej powinni się podzielić z tymi, którzy żyją w biedzie . Składki powinny być dziedziczone tak jak inny majątek, bo państwo nie może zyskiwać na przedwczesnej śmierci obywatela. Państwo powinno też ostro wziąć się za szarą strefę i zlikwidować patologiczne formy zatrudnienia. Matki powinny mieć korzyści uzależnione od ilości dzieci, bo to te dzieci będą wypracowywać przyszły " dobrobyt", od którego zależec będzie realna wartość emerytur. Szokujące? Trudne czasy wymagają rewolucyjnych decyzji ....
    • mandaryna.1 Geriatryczne tsunami 22.03.12, 15:39
      Mam ukończone 70 lat,pracowałam 43 lata jako tramwajarka,praca ciężka,deszcz,śnieg itp.Mam godziwą emeryturę,ale cały czas pracuję w firmie sprzątającej,choc oczywiście nie jestem całkowicie zdrowa,to praca sprawia mi przyjemność obcowania z ludźmi,nie jest zbyt cięzka,i oczywiście marnie płatna.I chyba umrę na stanowisku pracy.Mam córkę i 2 wnuków,jestem wdową.Moi rówiesnicy /Szwecja,USA/też jeszcze pracują.Każdy niech wybiera,stosownie do stanu zdrowia i chęci.Moja Mama też w PRL-u pracowała do 62 roku życia,a Ojciec-nauczyciel przykładnie do 65 roku.A ilu jest polityków obecnie starych i pracujących?/wiadomo-kasa:>/.
    • jacek-1111 Geriatryczne tsunami 22.03.12, 16:01
      te wyliczenia to można sobie w d.... wsadzić bo jak nie będzie polityki pro rodzinnej to w ogóle nie będzie pieniędzy wkurza mnie takie denne liczenie, bo jak mówi klasyk ,,nie tu jest pies pogrzebany"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka