Dodaj do ulubionych

Prof. Środa o triku z zasiłkiem od ZUS na ciążę...

• talbor73 Prof. Środa o triku z zasiłkiem od ZUS na ciążę... 22.08.12, 21:00
      z tą zaradnością kobiet w ciąży to trochę przesada. Zaradnością popisują się cwani prawnicy oferujący załatwienie wszystkich formalności. Tylko, że w razie kłopotów to nie prawnicy beda zwracać kasę.

• felucjan A ZUS i KRUS nie kradną? 22.08.12, 21:02
      Kto ukradł moje pieniądze odłożone w OFE i przelał do ZUS-u? Jeżeli zrobili to ustawą, to już nie kradzież? To jest jeszcze gorsza kradzież, bo usankcjonowana prawem.

Rozdawanie KRUS-owi moich pieniędzy, które zabrano mi bez pytania, to nie kradzież? Niech rodziny polityków PSL-u utrzymują swój elektorat jak nie chce płacić sam.

Więc niech mi żadna Pani Profesor umoczona w politykę nie wytyka co jest moralne, a co nie. To co robią nie łamie żadnego przepisu i to mi wystarcza.
      • 1stanczyk Wybierasz złodziei i dziwisz się, że kradną 22.08.12, 21:46
        A jeśli nie wybierasz to Twój post tutaj nic nie warty.
        Przyznaje, zrozumienie demokracji w takim jak nasz, od blisko już dwudziestu pięciu juz lat rządzonym przez okrągłostołowych debilów złodziejskim kraju, jest coraz trudniejsze.

Nie było dotychczas w naszym kraju znaczącej siły politycznej domagającej się zlikwidowania KRUS-u czy obowiązkowego ZUS-u.

Stwórz: zobaczymy czy zdobędziesz większość ...

Re: A ZUS i KRUS nie kradną?
    • ubiquitousghost88 Ten brzuch to Marty, czy Magdaleny?... 22.08.12, 21:07
      ...Pomimo ich nadprzyrodzonej smykałce, nie zazdroszczę Żydom.
      Zawsze się kojarzyli ze złym smakiem...
    • my_kroolik Amber G. 22.08.12, 21:16
      Jeśli nie widzicie w tym procederze niczego złego, to czemu dziwicie się Plichcie? On też tylko wykorzystał luki w przepisach. Różnica taka, że naciągnął 7 tys. ludzi, a nie 20 milionów płacących podatki. Uważacie, że wyłudzone z ZUS-u pieniądze są niczyje?! Podwójna moralność Polaków mnie całkowicie powala. 100% mentalność sowiecka. Nic się przez te 20 lat w tym względzie nie zmieniło.
      • puch_puch Re: Amber G. 23.08.12, 09:26
        akot sie dziwi plichce?
        dziwimy sie tym ze urzednicy panstwowi slyzyli jemu i naginali prawo
        gdyby nie oni juz by siedzial
        chlopak robil to na co mu pozwalali ci co moga :)
    • balada A ile ZUS im zabrał? 22.08.12, 21:18
      Może należałoby się zastanowić, ile ZUS przywłaszczył sobie pieniędzy należących do tych kobiet i innych ludzi, w imię prawa, które raz jest takie, raz jest siakie, a generalnie jakie jest każdy widzi.
    • az1960 Prof. Środa o triku z zasiłkiem od ZUS na ciążę... 22.08.12, 21:20
      Wszystko jest w celu wyłudzenia. Ja całe życie pozornie pracuje i celowo opłacam składki ZUS, żeby za kilka lat wyłudzić emeryturę.Kto zabroni ZUS-owi przedstawić taka interpretację?
      • sabriel Re: Prof. Środa o triku z zasiłkiem od ZUS na cią 22.08.12, 21:48
        Jak w tym kraju ma być dobrze, skoro pochwalana jest rzekoma "zaradność" kobiet w ciąży.
        Przecież to oszustwo, wyłudzenie.To samo dotyczy prawników. Działalność wątpliwa nie tylko chyba moralnie skoro doradzają jak oszukiwać.
        Co za różnica kto kradnie, czy zus , politycy, prezesi wielkich spółek czy w końcu te opisane w artykule ciężarne? Przecież w skali makro to są duże pieniądze, za te oszustwa płacimy my wszyscy. Pózniej narzekania, że kasy brak na wszystko,nie ma na przedszkola, na żłobki, młodych matek nie chcą zatrudniać. To się nie bierze przecież z nikąd. Polskie ciężarne wyjątkowo chorowite są w porównaniu do kobiet z innych krajów , a i teraz też okazało się, że zaradne.
        Na szczęście nie wszystkie. Wiele kobiet rozumie, że takie postępowanie odbije im się czkawką po powrocie z macierzyńskiego i uczciwie pracują.
    • lidkawozniak Przede wszystkim tu nie ma żadnego oszustwa... 22.08.12, 21:24
      Przepisy ZUSowskie mówią jasno: jeżeli kobieta opłaca składkę chorobową (zdaje się, że wystarczy opłacenie tylko jednej), to przysługuje jej zasiłek macierzyński. Proste. I nie ma żadnego znaczenia, z jakiego tytułu ją odprowadza: czy to z fikcyjnej, czy z doskonale prosperującej firmy (i komu to oceniać), czy to z fikcyjnego zatrudnienia, czy też może faktycznie zapieprza na etat w ciąży od rana do wieczora (i też: komu to oceniać). To, że cały ten system jest idiotyczny, to na pewno nie jest wina tych, którzy z niego korzystają.

O wiele większym świństwem jest to, że ZUS odmawia świadczenia i zawiadamia prokuraturę w rzekomo "ewidentnych" przypadkach, gdy biednej dziewczynie w ciąży udało się znaleźć zatrudnienie - co graniczy z cudem - po uprzednim lataniu po rozmowach kwalifikacyjnych, na których odmawiano jej tylko dlatego, że jest w ciąży. A wcześniej zwolniono ją, bo się np. szef dowiedział, że planuje dziecko.

Tak na prawdę jedynym sensownym (i tańszym dla państwa, a także prorodzinnym) rozwiązaniem byłby zasiłek macierzyński dla wszystkich kobiet, w wysokości np. średniej krajowej, niezależny od składek chorobowych. I być może ewentualnie jakieś dodatkowe rozwiązanie dla kobiet, które są zatrudnione na wysokich pensjach i jednocześnie mają wysokie koszty życia i dla których zajście w ciążę byłoby dużym problemem. Które to przypadki są chyba rzadkie, i niekoniecznie warte rozpatrzenia. Kobiet, które po prostu zarabiają więcej niż średnia krajowa i nie chcą zachodzić w ciążę, bo "mniej zarobią", w ogóle nie należy brać pod uwagę przy rozważaniu "prorodzinności" rozwiązania. To ich problem.
    • bailays29 Prof. Środa o triku z zasiłkiem od ZUS na ciążę... 22.08.12, 21:27
      Gdybym o tym wiedziała 5 lat temu też bym tak zrobiła i popieram te kobitki ,które tak robią .... każdy orze jak może w tym poj.... kraju...
    • hannes_k Czy Wy kiedyś zrozumiecie, że okradacie.... 22.08.12, 21:29
      Czy Wy kiedyś zrozumiecie, że okradacie samych siebie? Że zapraszacie złodzieja do domu i pozwalacie się okradać? Czy w tym społeczeństwie zwykłe ZŁODZIEJSTWO kiedykolwiek będzie potępiane i nazywane po imieniu, czy zawsze będzie to dowód zaradności i będzie społecznie aprobowane !?
      • lidkawozniak Re: Czy Wy kiedyś zrozumiecie, że okradacie.... 22.08.12, 21:36
        Dlaczego Pan/Pani nazywa świadczenie macierzyńskie "złodziejstwem"?
        • boo-boo Kolejna głupia 22.08.12, 23:02
          ...co to nie dostrzega faktu, że założenie fikcyjnej działalności dla wyłudzenia pieniędzy to oszustwo- złodziejstwo- bo okradasz system i innych podatników.
          Niech zgadnę- sama pewnie masz firmą "krzak" i jesteś tą "zaradną".....
          • yola13 Re: Kolejna głupia 23.08.12, 00:33
            a dlaczego zakładasz ze wszystkie załozone firmy przez kobiety ktore placa po 3,300 składki niekoniecznie tylko raz sa fikcyjne? Wcale tak nie musi byc
      • boo-boo Wątpię. 22.08.12, 23:00
        Takie jednostki złodziejami nazywają innych kiedy sami nimi są- ale siebie już nazywają właśnie "zaradnymi".
    • brzmski środa - o triku, ja... 22.08.12, 21:31
      o tryku, który w przeciwieństwie do zaciążonych niewiast, choć... wydymany, przez państwo, może jedynie kontestować, wszakże na różne sposoby - pożywając tanie wina np.
    • doradcaprezesa Prof. Środa o triku z zasiłkiem od ZUS na ciążę... 22.08.12, 21:32
      PRZESTAŃCIE tytułować tę panią PROFESOREM.

DOść.
    • arkady.ronin Prof. Środa o triku z zasiłkiem od ZUS na ciążę... 22.08.12, 21:32
      Im więcej opieki od Państwa dla obywateli to tym gorzej dla obywateli...

Gdyby kobiety w ciąży nie posiadały żadnych specjalnych praw w kodeksie pracy, gdyby ustalenia byłyby zapisywane w umowach pomiędzy pracodawcami a kobietami to dało by to kobietom możliwość negocjacji lepszych warunków na rynku pracy. Wystarczyło by zmienić system edukacji i uczyć w szkołach dzieci praktycznych rzeczy - na przykład jak pisać umowy cywilno-prawne.

Pracodawcy mogliby zatrudniać bez dodatkowych kosztów i zarabiać pieniądze bez niepotrzebnego im dodatkowego ryzyka. Mężczyźni mogliby wypełnić ich męską rolę opieki w związkach. Państwo wtrącając się w te kwestie nie tylko obniża zarobki pracodawcom i kobietom ale także odbiera mężczyznom możliwość spełniania się w swojej naturalnej roli gdy kobieta spełnia się w swojej naturalnej roli...

Państwo nie powinno samo narzucać rozwiązań w takich obszarach. Każdy chcąc mieć pieniądze w trakcie niemożliwości pracowania może dzisiaj posiadać osobisty fundusz na który sam sobie zbiera pieniądze.

Ja jako mężczyzna wolałbym osobiście oddać wszystko co mam kochanej kobiecie i spełnić się w roli opiekuna rodziny ale obecnie Państwo próbuje ze mną częściowo rywalizować - odbiera mi pieniądze w podatkach by je potem dać mojej albo obcej kobiecie(i w pewnym sensie odbiera mi też tą kobietę)...

Z mojej perspektywy takie prawo jest szkodliwe. Moja rodzina nic nie zyskuje poprzez taki model. Państwo jest tutaj tylko pośrednikiem monopolistą zabierającym mi część pieniędzy i czas na biurokrację. W takim modelu odpowiedzialność i rola mężczyzny zanika. W nowym społecznym układzie jestem zaledwie niepłodną robotnicą pracującą na dobro całego mrowiska. Ja tego prawa nie tworzyłem i jako mężczyzna nie zgadzałem się na nie - chce samodzielnie opiekować się moją rodziną i realizować się w swojej roli. W pewnym sensie Państwo narzuca nam formę niewolnictwa i upokarza męskość odbierając jej naturalną niszę realizacji.

Państwo socjalne odbiera ludziom godność i prawo do samodzielnego stanowienia o sobie. Dobra produkowane przez ludzi są im odbierane ale tylko część z nich trafia do tych ludzi z powrotem a reszta zasila sztuczne, pasożytnicze enklawy administracyjne.

I jak to jest, że niezależnie od ilości energii jaka dopływa do centrów administracyjnych centra te nie potrafią obniżyć swojej wewnętrznej entropii. Posiadamy jako społeczeństwo taki potencjał energii że powinniśmy móc zredukować złożoność prawa, procesów administracyjnych, regulacji i przepisów. A to co się dzieje to do kalekiego rozwleczonego prawa dodaje się kolejne protezy. Potrzebujemy redukcji przywilejów i obniżenia kosztów państwa - obywatele doskonale sobie poradzą jeśli Państwo nie będzie im odbierać połowy zarabianych pieniędzy. Na dobry początek moglibyśmy ustalić datę zamknięcia KRUS i ZUS.
      • babajaga99 Re: Prof. Środa o triku z zasiłkiem od ZUS na cią 23.08.12, 01:51
        Cyt: "odbiera mężczyznom możliwość spełniania się w swojej naturalnej roli gdy kobieta spełnia się w swojej naturalnej roli..." tu cię boli. "Naturalne" prawo do" naturalnego" podziału ról. "państwo odbiera ci kobietę" Kobietę czy niewolnicę? Ty chcesz decydować i "MIEĆ" - na własność?- kobietę. I jak ją naturalnie zostawisz, po kilku latach charówki na ciebie i kiloro "naturalnie poczętych" dzieci, to my - społeczeństwo będziemy musieli ich utrzymac. A na taki schemat to ja się nie godzę. Jak siedzi w domu i obsługuje ciebie i twoje potomstwo - przyznasz, że to wygoda mieć wielofunkcyjną gosposię? - to TY powinienes opłacać Jej składki emerytalne. To napewno byłoby taniej niż gosposia 7/24/365. Płacić powinien (za gosposię0 ten co korzysta!!!
        --------------------------------------------------------------
        "Mój pogląd odnośnie religii jest taki jak Lukrecjusza. Uważam ją za chorobę zrodzoną ze strachu i za źródło niewypowiedzianego nieszczęścia rodzaju ludzkiego" - Bertrand Russell.
    • cromio Profesórka, jak zwykle, opowiada dyrdymały. 22.08.12, 21:33
      To nie Państwo wyrobiło w Polaków nawyk oszukaństwa. Przyczyną jest położenie Polski na skraju cywilizacji i chłopskie pochodzenie większości społeczeństwa.

Przykład sprzed 10 lat - w tym wypadku żaden system ani rząd nie przyczynił się do takich a nie innych reakcji. Ktoś opisał w internecie sytuację ze sklepu, że oddał lub nie oddał (w tym wypadku to nie istotne) nienależnie wydanej przez sklepową reszty. OGROMNA większość dyskutantów odparła, że nigdy w życiu nie oddałaby przypadkowo i nienależnie otrzymanej gotówki. I co, pani Środo? To państwo oszukujemy? To zaborcy zawinili? Nie! Takie mamy społeczeństwo, bo tacy są przeciętni Polacy z natury!
    • jkredman a czy dr.hab Środa Magdale używając tytułu 22.08.12, 21:34
      profesora bez dodatku wskazującego uczelnię nie nadużywa, nie naciąga i nie podszywa się,
      ciekawe że Środa nie analizuje konduity autorów tych przepisu, nawet ją nie obchodzi kiedy to wymyślono i kto wymyślił, ale oni należą do tej samej elity co Środzina, może to nawet byli koledzy z tego samego co ona rządu
    • rozbojnick Polacy, najwięksi hipokryci na świecie !!!!!!!!!!! 22.08.12, 21:38
      Tylko matki polki okradają ZUS? Nie, okrada większość polaków! Czy któryś z waszych znajomych nie szedł na dłuuugie, lewe zwolnienie lekarskie w momencie utraty pracy??? Inni, nie przedłużali sobie urlopu podobnym zwolnieniem? O dziesiątkach tysięcy pseudo rencistów nawet nie będę wspominał. Niby chorzy, nie nadający się do pracy, ale tyrać po 12 godzin jakoś potrafią; np w firmach pseudo ochroniarskich, mających status zakładów pracy chronionej. Cała masa ludzi, liczona w setkach tysięcy, okrada ZUS jednocześnie drąc ryja, jak ten ZUS jest zły, bo emeryturki, renty i inne świadczenia bardzo małe.
      • sabriel Re: Polacy, najwięksi hipokryci na świecie !!!!!! 22.08.12, 21:57
        Za znajomych odpowiadać nie mogę, natomiast sama nigdy nie brałam lewego zwolnienia. Generalnie zwolnienie biorę już jak muszę. Nigdy też urlopu zwolnieniem nie przedłużałam.Chyba jakaś dziwna jestem.
        Skoro kradnie więszkośc Polaków, z tego co piszesz, to nic dziwnego, że nie ma pieniędzy w tym kraju na nic. Drogi wyglądają tak jak wyglądają, poziom szkolnictwa jest taki jak widać, żłobków, przedszkoli brak, i można by jeszcze wymieniać...
        • lidkawozniak Re: Polacy, najwięksi hipokryci na świecie !!!!!! 22.08.12, 22:02
          Czy urlop macierzyński można porównywać do "lewego zwolnienia"?
          • boo-boo Re: Polacy, najwięksi hipokryci na świecie !!!!!! 22.08.12, 23:03
            Ty na prawdę głupia jesteś.........
            • yola13 Re: Polacy, najwięksi hipokryci na świecie !!!!!! 23.08.12, 00:40
              boo-boo napisała:

> Ty na prawdę głupia jesteś.........
              naprawde pisze sie razem
          • yola13 Re: Polacy, najwięksi hipokryci na świecie !!!!!! 23.08.12, 00:38
            za niedługo tu pewnie bedzie to przyrownane do jeszcze gorszego przestepstwa, stymze zeby było przestepstwo musi byc najpierw złamane prawo, a w tym wypadku nie moze byc o tym mowy, ale wiekszosci tutaj nie wytłumaczysz tego
    • cwisla Prof. Środa o triku z zasiłkiem od ZUS na ciążę... 22.08.12, 21:48
      Te panie pozują na matki Polki bo to się opłaca na każdym kroku. Sprawa alimentów jest jaskrawym przykładem tego jak próbują przy pomocy sądów rodzinnych ustawić się na zycie pasozyta. Wykorzystuja nagminie dzieci do pompowania ich potrzeb do monstrualnych rozmiarów by wyłudzić gotówkę od byłych męzów dla siebie. Absolutnie nie zgadzają się by facet finansował bezpośrednio potzreby dzieci interesuje je tylko gotówko do ich rak. Jak nie dostaną czego chcą robią ojcom problemy z widywaniem dzieci wymyslając niestworzone historie. Ale to wszytsko w polskich sądach przechodzi bo zasiadają tam skrzywione sędziny najczęsciej stare panny lub po rozwodach bo nikt z takimi kobietami o rzobuchanym ego nie wytrzymuje długo. To patologia i pochwała cwaniactwa najgorzego typu bo wwszytsko w imię dobra dziecka oczywiście.
    • biurobuf Prof. Środa o triku z zasiłkiem od ZUS na ciążę... 22.08.12, 21:52
      Nie, nie cieszy i to bzdura co ta Pani wygaduje. To także moje pieniądze i mojej rodziny. Zamiast pierniczyć farmazony, niech usiądzie do zmiany prawa, które dopuszcza tego rodzaju wyłudzenia. Wyłudzenia, bo trzeba nazwać sprawę po imieniu. Dzisiaj ciąża to ciężka choroba. Jako kobieta rodząca trzy razy mam prawo twierdzić, że jest inaczej. 90% pań jest zwykłymi naciągaczkami. Kod literowy "B" na zwolnieniu paraliżuje ZUS, tak skory do nękania kontrolami ludzi chorych na raka. Wydawanie wyroków, że ciężarna która wypowiedziała umowę o pracę powinna zostać przywrócona do pracy, bo ciąża odebrała jej trzeźwość myślenia, jest takim samym nonsensem jak twierdzenie, że wyłudzenie to zaradność. Pracodawca nie może zażądać nawet oświadczenia, że kobieta nie jest w ciąży. Skutek? Po 30 dniach zwolnienie lekarskie do końca ciąży, no a potem 100% płatny macierzyński. Nie jestem przeciwko rodzeniu dzieci, ani tym bardziej pomocy młodym ludziom w rozpoczynaniu dorosłego życia, ale nie dziwcie się, że szczególnie młode kobiety nie dostają umów na czas nieokreślony, tylko np. na rok. W ten sposób pracodawcy się po prostu bronią albo wręcz wola zatrudnić mężczyznę. Nigdzie na świecie nie ma kapitalizmu z tak socjalistycznymi przywilejami dla niektórych. Zacznijmy może naprawiać to nasze dziwaczne prawo od dobrego przykładu, niewymagającego uregulowań prawnych, a jedynie odpowiedzialności - skompromitowany polityk jak np. Pawlak, przyłapany na faworyzowaniu rodziny powinien na zawsze odejść w polityczny niebyt. Tymczasem ma się dobrze. A Pan Premier w imię nie wiadomo czego, dobra koalicji, Polski? pozwala na bezkarność. Nikt z tych ludzi nie ma nawet kaca moralnego. Ciekawe gdzie za chwilę wypłynie Pan Sawicki, bo z pewnością nie w pośredniaku szukając zatrudnienia.
    • nikodem_73 Prof. Środa o triku z zasiłkiem od ZUS na ciążę... 22.08.12, 21:52
      Jednego nie rozumiem - wg pani Środy gdy kobieta idzie na L4 podczas ciąży to robi źle, bo w nieuzasadnienie obciąża budżet...

Gdy jednak (nawet ta sama) kobieta KORZYSTA ze swojego prawa (podobnie przecież jak w wypadku L4) do pobierania świadczeń to jest "zaradna".

To jak to w końcu jest - korzystanie ze świadczeń w końcu jest "słuszne", czy "niesłuszne". No bo chyba nie zależy od tego jaką akurat aferę "transmitują" media?

Nigdy o pani Środzie nie miałem dobrego zdania, ale ostatnio to nie dość, że razi ignorancją (to jak to było z tą płaską ziemią?), to jeszcze zaprzecza sama sobie...
    • egon_olssen Re: Prof. Środa o triku z zasiłkiem od ZUS na cią 22.08.12, 21:57
      Moja żona, lekarz, przed bardzo poważną chorobą (nowotworową) miała po 5-6 dyżurów. W czasie zwolnienia i później zasiłku pielęgnacyjnego otrzymywała świadczenia proporcjonalne do jej zarobków przed zachorowaniem. Teraz powróciła do pracy, ale z przyczyn zdrowotnych nie może dyżurować. Otrzymuje więc gołą pensję, o prawie połowę niższą, niż zasiłek pielęgnacyjny - 70-procentowy. Podobnie w tyłek dotają kobiety zatrudnione na umowę o pracę (np. lekarki, pielęgniarki, policjantki), po porodzie karmiące piersią, więc nie otrzymujące dodatków nocnych, świątecznych itp.
      Polskie prawo jest niesprawiedliwe - z jednej strony dyskryminuje ludzi opisanych powyżej, z drugiej - lekka ręką wydaje pieniądze na zasiłki dla ciężarnych jak w opisanym przykładzie - co jest marginesem, ale i darmowe leczenie Polaków pracujących za granicą, którzy opłacają tylko minimalną składkę zdrowotną i korzystają - ze szpitala, ginekologa itp.
    • ryboki Prof. Środa o triku z zasiłkiem od ZUS na ciążę... 22.08.12, 21:59
      niech Pani Środa idzie do roboty za 1.200 złotych i przerzuci ze 2 tony alternatrów i rozruszników na 8 godzin to pogadamy o " nie kombinowaniu" .... chory kraj pozdro
      • poznaniak42 Re: Prof. Środa o triku z zasiłkiem od ZUS na cią 23.08.12, 06:10
        TO trzeba bylo sie uczyc , wtedy mogla by pracowac glowa a nie miesnie .
        • kotnaparapecie Re: Prof. Środa o triku z zasiłkiem od ZUS na cią 23.08.12, 10:36
          Nie każdy, kto się uczył, ma świetnie płatną pracę. Nie każdy, kto się uczył, ma pracę umysłową. Nie każda praca umysłowa jest świetnie płatna. Każda praca powinna pozwolić godziwie zarobić.

Jestem obecnie w ciąży i wiem, jak czasem państwo potrafi wpienić (chociażby odpłatnościami w związku z korzystaniem z publicznej służby zdrowia i mimo głoszonej wszem i wobec troski o dobrostan kobiety ciężarnej), ale to nie znaczy, że skoro tak, to ja też mam być nieuczciwa.
    • matkatrojki33 Prof. Środa o triku z zasiłkiem od ZUS na ciążę... 22.08.12, 22:56
      Genialne! Biorąc pod uwagę oczywiście podejście naszego pięknego państwa do matek, ojców, rodzin w różnych konfiguracjach. Państwo nie pomaga, tzw. becikowe to śmiech na sali. Sama mam trzech synów i gdybym o tym wiedziała wcześniej sama bym założyła firmę przed porodem. Wobec państwa występuję jako samotna matka, zarabiam najniższą krajową i niestety nawet na dofinansowanie jednorazowe do podręczników się nie łapie bo zawsze coś tam przeszkadza. Taka pomoc! Przy takiej zachęcie ze strony państwa to myślę, że to tak naprawdę niewielkie pieniądze jeśli kobieta postanowi urodzić bo coraz częściej ludzie kalkulują czy będzie ich stać na luksus założenia rodziny. To smutne, że decyzje o dziecku teraz podejmuje się nad portfelem ale niestety takie są realia, dziecko kosztuje i to nie mało a co jeśli jest chore?
      Popieram, bo nie sądzę że robią to dla pieniędzy ale dla PRZETRWANIA!!! Matka z dzieckiem na rynku pracy jest spalona, pracodawcy nie chcą zatrudniać matek bo przecież dzieci chorują. Zanim dziecko się odchowa trzeba za coś żyć. Podzielmy więc ten niby gigantyczny zasiłek na chociaż 2 lata, to już nie taki szał prawda?
    • boo-boo Tak podwójna moralność 22.08.12, 22:56
      Jak kradną politycy to wielkie halo i oburzenie no i wrzask na całego, że politycy to złodzieje- ale jak już samemu się kradnie to jest w porządku- bo w końcu ma się usprawiedliwienie- że inni kradną to nam też wolno. To takie myślenie ludzi w stylu- dzisiaj mi ukradli samochód to jutro ja pójdę i ukradnę komuś.
      A niech się wali i pali w tym kraju, niech wam wiek emerytalny podniosą do osiemdziesiątki bo kasy przez takie przekręty będzie co raz to mniej- sami siebie okradacie. Potem się jeszcze dziwicie jakim cudem nie ma na to czy na tamto, a na zachodzie na to jest.
    • gorges70 Prof. Środa o triku z zasiłkiem od ZUS na ciążę... 22.08.12, 23:03
      Moralność naszych czasów?! Nie jesteśmy bezmyślnymi marionetkami cwaniaków przy korycie. Jako obywatele/obywatelki tego państwa mamy PEŁNE PRAWO KORZYSTAĆ Z OBOWIĄZUJĄCYCH PRZEPISÓW i na Boga Polacy RÓBCIE TO! Nie jesteśmy gorsi od innych narodów, nie pozwólcie aby media i rządzący, niezależnie czy PO czy PIS czy SLD czy inna partia wmawiała Wam cokolwiek, miejcie własny rozum, czyńcie co wam serce i instynkt podpowiada i to jest dobre bo nie politycy stanowią siłę tego narodu lecz WY!!!!!!!!! MY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tak będę korzystał ze wszelkich luk w prawie bo to prawo kraju w którym mieszkam, płacę podatki i wymagam!!!!!!!!!!!!!! Kurwa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • boo-boo Owszem jesteście 22.08.12, 23:06
        "Nie jesteśmy gorsi od innych narodów,"
        Cała twoja wypowiedź jest tego dowodem.
        • yola13 Re: Owszem jesteście 23.08.12, 00:58
          zal mi ciebie, ty musisz byc bardzo nieszczesliwa, daj sobie spokoj, wrzuc na luz kobieto
    • emtyr1 Prof. Środa o triku z zasiłkiem od ZUS na ciążę... 22.08.12, 23:23
      Zabrakło mi tutaj takiego wątku: zauważmy, że niemało rodzin lub "samotnych mateK" zrobiło sobie z rodzicielstwa przemysł dochodowy. Troje, czworo dzieci lub więcej, każde z innym partnerem. Opieka społeczna nad nimi czuwa, kościół też hojnie obdarza darami, kolonie, półkolonie z wyżywieniem za darmo, wstęp na basen - bezpłatny, podręczniki i zeszyty za frajer,po zasiłek matki przyjeżdżają taksówkami i jeszcze - od święta - banki żywności. Ja nie chcę "przemysłowego" rodzenia dzieci matek, które "są zaradne". Ich dzieci z reguły od urodzenia też "są zaradne" i znów rodzi się nam nowa komuna tych, którym się należy z definicji. Jak nie dostaną, to same sobie wezmą. Prof. Środa to moje pokolenie. Mogła obserwować na studiach stypendystów, którym się należało, za to, że żyją. Pamięta 5 pkt "robotniczych" lub 7 "chłopskich" na egzaminach na uczelnie, gdy wszystkich za piątki można było zdobyć 22. Trik z zasiłkiem na ciążę jest taki sam, jak wówczas 7 punktów "chłopskich" dla nieuka. Z tych "punktowanych" mało kto został inteligentem. Podobnie te matki, gdy na "dzień dobry" chcą becikowego, 6600 z ZUS, a - na koniec - bogatego męża, to mojemu krajowi powiem: zdrawstwuj Wania i zdrawstwuj etyka.
      • marek-lipski Odp.Przeciw dzieciom w Polsce?A islam ma w EU, 22.08.12, 23:44
        najwiekszy przyrost naturalny?
        Piszecie komentarze pod wplywem
        alkoholu?

Jestem z tego samego
        pokolenia PRL i jestem zaskoczony
        tak brutalnymi komentarzami na temat
        rodziny,matek,dzieci.
        Czy to zarty?Kabaret?

Niemcy,Skandynawia,Austria
        wynika z komentarzu maja
        falszywa polityke rodzinna?Absurd.
        Wybaczam.Polityka w Polsce
        jest wrogo nastawiona na rodzine
        i dzieci.Za leki dla dzieci trzeba placic.
        A ze znasz rosyjski,to wiesz ze
        w Rosji istnieje podobny problem.
        W tym roku miliardy $ wzmocnia
        rosyjska sluzbe zdrowia,gdyz byla
        i jest w trudnej sytuacji.

• marek-lipski Rece precz od kobiet w ciazy!Polska sie starzeje a 22.08.12, 23:35
      polityczni kanibale probuja
      atakowac kobiety w ciazy.Fui.

Atakuja dzieci w Polsce pozbawiajac
      ich praw obywatelskich.Dlatego:
      oczekuje lekow bez oplat dla dzieci
      tak jak maja dzieci w EU zachodniej.

Ten zapis prawny(ZUS) jest o.k.
      Ja polecam dodatkowo inne kraje.
      50 metrow za Nysa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka