19.04.05, 18:52
mo i stało się. Nowym Papieżem został Joseph Ratzinger. Mowilem ze to bedzie
we wtorek po południu? Mowilem. Ale Ratzinger to nie murzyn więc nie bedzie po
nim końca świata.
JPII jak go wybrali miał 58 lat. Ratzinger prawie 80. Z tego wnioske ze nie
długo bedzie KOLEJNE konklave.
Obserwuj wątek
    • kropekuk Re: RATZINGER 19.04.05, 18:52
      To ten papiez przejsciowy. Przed Murzynem;)
      • luxyfer Re: RATZINGER 19.04.05, 18:55
        tak tę zto mozna intepretować :D Joseph Ratzinger przyjął imię BENEDYKT XVI.
        • michalfront Re: RATZINGER 19.04.05, 18:59
          Ja się cieszę - przyjaciel JP II jest moim przyjacielem :)
          • zetor78 Re: RATZINGER 19.04.05, 19:01
            wiadomo dlaczego akurat Benedykt?
            • menina Re: RATZINGER 19.04.05, 19:03
              bo benedykt to papież na trudne czasy.

to bedzie lekcja - nie wiem - pokory? - dla Polaków. bo jest w tym jakiś
              symbolizm - po Polaku Niemiec
              • wesoly33 Re: RATZINGER 20.04.05, 01:34
                trudne czsy bo takie prowokatory
                jak meina mordy dra i jatrza

trza bedzie to spuscic do kanalizacji
          • marta147 Re: RATZINGER 19.04.05, 19:03
            a gdzie widziałeś że było napisane że jest przyjacielem Jana Pawła II????, parę
            lat temu bardzo go krytykował i źle się wypoeiadał o JP II więc nie mów o
            przyjaźni to media uzywaja tej formuły.
            • michalfront Re: RATZINGER 19.04.05, 19:12
              nie musiał tego powiedzieć, co powiedział i w trakcie pogrzebu i po wyborze, a
              powiedział - na każdyn kroku mówi o JPII
              a poza tym mam podobnie konserwatywne poglądy więc dla mnie bomba :)
          • muka77 Re: RATZINGER 19.04.05, 19:55
            michalfront napisał:

> Ja się cieszę - przyjaciel JP II jest moim przyjacielem :)
            -----------------------------
            Nie jestem taka do konca pewna czy to byla przyjazn czy taktyka :) chyba do
            konca nie orientujesz sie jak nasz nowy papiez hamowal naszego JP2 szczegolnie
            w kwestii ekumenizmu
      • boykotka Re: no to szukamy oliwy :)) 19.04.05, 19:17
        Nie ma być to papież przejściowy. Mam przed nosem przepowiednię św.
        malachiasza :
        110. Jan Paweł II, De labore solis ( z trudu słońca)
        111. ............,Gloria olivae ( chwała oliwy)(Benedykt XVI wiemy o tym od 1h
        112. ............Petrus Romanus, Piotr Rzymianin
    • moped Re: RATZINGER 19.04.05, 19:03
      HABEMUS PAPAM!!

i co na to wszystkie "dziennikarzyny" oraz im podobni
      przewidywacze losow Swiata ? :)))))....
      • revoy Re: RATZINGER 19.04.05, 19:10
        Polacy, nasz ukochany Jan Paweł II zwycięża śmierć i szatana.
        Kardynał Ratzinger( także mój osobisty jedyny kontynuataor misji Jana Pawła II)
        to nasz Papież. Na pewno Jan Paweł II czekał w "OKNIE NA TAK GODNEGO NASTĘPCĘ!!!
        Szczęść Boże NOWEMU-STAREMU-NASZEMU PAPIEŻOWI
        Wojtek z Torunia
    • zdrowy_dystans Czy miasteczko Marktl - przemianuja na Wadowitz ?! 19.04.05, 19:27
      ???
      Ratzinger jest jak niemiecki czolg.
      • piotr7777 Re: Czy miasteczko Marktl - przemianuja na Wadowi 19.04.05, 19:36
        A pamiętacie dość podły tekst w "Trybunie" z 1997 roku, gdzie Jana Pawła II
        nazwano "prostackim wikarym z Niegowici"? Tekst ten (nawiasem mówiac autor już
        też nie żyje, szkoda człowieka mimo wszystko) był komentarzem odnośnie polemiki
        między Janem Pawłem II a Josephem Ratingerem na temat ewolucji - autor stanął
        po stronie Ratzingera a to dlatego, że JP II mówił "bełkotliwie" a Ratiznger
        używajac pięknych słów (to nienajlepsze świadectwo dla nieżyjącego autora).
        No, ale wychodzi z tego, że dotychczasowy i obecny papież nie we wszystkim się
        zgadzali.
        • michalfront Re: Czy miasteczko Marktl - przemianuja na Wadowi 19.04.05, 19:40
          no bo nie o to chodzi żeby sobie we wszystkim potakiwać
          szacunek dla Ratzingera że się oparł pokusie przypochlebiania się
          zwierzchnikowi tylko obstawał przy własnym zdaniu
          z konkurencji poglądów wyrasta przyszłość a nie z towarzystwa wzajemnej adoracji
          kibicuję Benedyktowi XVI
          • kropekuk Dzieki Bogu Benedykt to "PAPIEZ ROZUMU" 20.04.05, 01:42
            (tak zwa go media brytyjskie). A poza tym jego konserwatyzm - uwaga,
            prymitywy! - NIE MA charakteru ludyczno-rytualistycznego. Po pierwsze:
            Ratzingera nie znosza lefebrysci, a wiec niewatpliwie uznal w pelni II Sobor
            Watykanski (co olewa z 80% polskiego kleru) Po drugie: zobaczcie, jak sie
            ubiera (nie mowie tu o strojach sluzbowych "na okolicznisc" - na codzien w
            garniturku i pod krawatem). Po trzecie: nie chcieliscie mi wierzyc, ale sam
            przyjmuje Komunie do reki (co dla starego Giertycha jest rownowazne z
            satanizmem...). I nie sadze, by byla to jedyna rzecz, ktora Benedykt XVI
            zaszokuje polskich tzw. katolikow, oczekujacych od "konserwatysty" zachowan
            wiejskiego tepawego plebana z epoki przedsoborowej ;) A kuku!
            • zszywaczem Re: Dzieki Bogu Benedykt to "PAPIEZ ROZUMU" 20.04.05, 08:35
              jego konserwatyzm wynika z tradycji, a nie z dewocji
              jak się głebiej wsłuchac w to, co mówi, to można dojść do wniosku że jest
              bardziej "nowoczesny" od całego polskiego episkopatu, tylko po prostu pamięta o
              tradycji - bo ona wskazując nam przeszłość, czy chcemy czy nie chcemy warunkuje
              też naszą przyszłość
            • visitor5 Re: Dzieki Bogu Benedykt to "PAPIEZ ROZUMU" 20.04.05, 08:46
              Biedny Giertych, jest mi go prawdziwie po chrześcijasku żal.
    • kobusowaty Re: RATZINGER 20.04.05, 09:26
      Z tej okazji może by tak każdy wtorek zrobić wolnym od pracy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka