Dodaj do ulubionych

Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikowego"

• megajoga polemika? 24.11.05, 11:42
      było kilka wypowiedzi polemicznych, znaczy troszkę odbiegających od "słusznej
      linii", lecz zaskakująco szybko znikały, znaczy zostały usuwane. Jestem
      częściąelektoratu PO i Donalda Tuska, ale ten chwyt... czuję się zawiedziony i
      oszukany, dajecie do ręki moherkom argument, ze "wyborcza robi tak samo",
      niepotrzebnie. Nie chcę wyciagać dalej idących wniosków, które zresztą moherowym
      barankom i tak się pewnie same nasunęły...
    • megajoga przykro 24.11.05, 11:46
      było kilka wypowiedzi polemicznych, znaczy troszkę odbiegających od "słusznej
      linii", lecz zaskakująco szybko znikały, znaczy zostały usuwane. Jestem
      częściąelektoratu PO i Donalda Tuska, ale ten chwyt... czuję się zawiedziony i
      oszukany, dajecie do ręki moherkom argument, ze "wyborcza robi tak samo",
      niepotrzebnie. Nie chcę wyciagać dalej idących wniosków, które zresztą moherowym
      barankom i tak się pewnie same nasunęły...
    • carlitos35 "Lobby homoseksualne" Pana Giertycha ! 24.11.05, 11:47
      Aparycja konia. A poglady ? ...

• kantdupy [...] 24.11.05, 11:50
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • taziuta Re: A poglądy, Giertycha? Koń by się uśmiał! :-) 24.11.05, 12:24
        carlitos35 napisał:
        "Lobby homoseksualne" Pana Giertycha !
        > Aparycja konia. A poglady ? ...
        >
    • mln79 Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 12:09
      Ciekawe na jak długo starczy te 1000 zł? A kto potem wyżywi,ubierze, da pracę
      temu "becikowemu wyżowi"?
    • topher Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 12:09
      A czy mnie, podatnika, ktoś pytał, czy chcę płacić na męty społeczne,
      dziecioroby przy jabcoku???
      Szanowna Pani Minister!!!
      Prezezsi banków przynajmniej płodzą dzieci świadomie. Ich dzieci, w odróżnieniu
      od tych, na które chce Pani wyłudzić ode mnie 1000 zł, będą pracowały dla dobra
      tego społeczeństwa.
    • b.wlosek Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 12:09
      Becik trzeba zafundować Romciowi, jako dziecku specjalnej troski.Andrew L.
      zasługuje na kaftan bezpieczeństwa. Ten kretyński pomysł spowoduje wyłącznie
      wzrost przypadków pobić dzici i niemowląt przez "kochających rodziców", bo
      nadal najwięcej dzieci będzie rodziło się w rodzinach patologicznych i
      niewydolnych pod wieloma względami. Po prostu paranoja. Ale czemu tu się
      dziwić, jaki rząd takie pomysły.
    • mrotom Mniej obywateli, ale za to lepiej wykształconych. 24.11.05, 12:14
      Lepiej ażeby nasze społeczeństwo liczyło mniej obywateli, ale za to lepiej
      wykształconych.

Zamiast na „becikowe” lepiej te pieniądze przeznaczyć na rozwój nauki, (czyli
      szkolnictwo, nowe technologie, stypendia).

Jaki typ podatnika wolimy? Przyjmijmy na rzecz tego przykładu, że funkcjonuje
      podatek liniowy 15%.

Mamy obywatela „X” dobrze wykształconego, który zarabia 10 000 zł – płaci, więc
      1 500 zł podatku.

Oraz mamy 10 obywateli, których nazwiemy „Y”, bez wykształcenia zarabiającego po
      1000 zł, którzy łącznie również płacą 1 500 zł podatku.

Dochód z tytułu podatków jest, więc dla państwa taki sam, czyli min. problem
      emerytur odpada.

Którego z tych typów podatników wolimy? Który z nich jest w stanie założyć
      większą rodzinę i lepiej przygotować swoje dzieci?

Grupa „X” rekrutuje się z obywateli, którzy mięli szansę skorzystać z
      dobrodziejstw rozbudowanego systemu edukacji. Tak więc z przeciętnej polskiej
      rodziny zradza się 1 obywatel, który korzystając z dobrodziejstw rozbudowanego
      systemu edukacji uzyskuje bardzo dobre wykształcenie i stać go ażeby w
      przyszłości założyć wielodzietną rodzinę.

Jeżeli będziemy popierać projekty w stylu „becikowe”, to jedynym tego skutkiem
      będzie powiększanie grupy „Y”. Grupa „Y” rekrutuje się, bowiem z biednej części
      społeczeństwa, której nie stać na wykształcenie potomków. Nie ma w państwie
      dobrze rozwiniętego systemu szkolnictwa, bo państwa nie było stać na jego
      rozwijanie, jako że przeznaczyło pieniądze właśnie na „becikowe”.

Przyjmuję w tym przykładzie, że państwo przeznaczając pieniądze na „becikowe”
      nie jest już w stanie przeznaczyć pieniędzy na rozwój nauki.

P.S.
      Zdaje sobie sprawę, że podany przeze mnie przykład jest bardzo przejaskrawiony i
      że na funkcjonowanie naszego społeczeństwa składa się całe mnóstwo innych,
      dodatkowych czynników. Chodzi mi tutaj jednak o generalne założenia odnośnie
      kształtu rozwoju naszego społeczeństwa.
      • pinia1a Dajcie ludziom pracę... 24.11.05, 12:17
        a wtedy rodziny będą szczęśliwe i chętnie będą chcieli mieć dzieci!
    • hirsh1 Opowieść kochającej żony po becikowym 24.11.05, 12:27
      Tyram Ci ja w kuchni: jedną ręką zmywam, drugą gotuję, trzecią
      ziemniaki obieram, kiedy z pokoju dobiega czuły głos mężczyzny
      mojego, który wyleguje się na kanapie:

- Słonko moje Ty śliczne, chodź na chwilkę!

No i biegnę, może chce się zreflektować za ostatnie przewinienia
      (lub cos równie nierealnego).

- No co chciałeś misiaczku?
      - Nie mogę patrzeć jak tak tyrasz, zaharowywujesz się dla mnie...
      ... dlatego z łaski swojej, zamknij drzwi od kuchni, proszę...
    • meezer ja bym to nazwał MOHEROWYM 24.11.05, 12:32
      ..a nie becikowym. Ida wybory samorządowe jak widać po idiotyzmach sejmu..
    • mkorbol Becikowe jest potrzebne!! :) 24.11.05, 12:37
      Becikowe jest bardzo potrzebne!! Bo niby za co popijawe po urodzeniu dziecka
      zrobić?? Alkohol przecież kosztuje, a nie każdego stać na wyłożenie, ot tak,
      paruset zeta na wódeczke, jakieś soczki i zakąski. Zwłaszcza w rodzinach
      biedniejszych taka impreza mogłaby odcisnąć duże piętno na domowym budżecie. A
      "Becikowe" jest tutaj jak manna z nieba - pieniądze z kosmosu, które można bez
      wyrzutów sumienia przechlać i nikt nie będzie miał o to pretensji. Wszystkimi
      swoimi ruchomymi kończynami jestem "ZA"!!!!
      • grunio PRAWDZIWY DRAMAT 24.11.05, 12:42
        dzieje się na rynku paliw! Cena benzyny spada na stacjach paliw poniżej 4
        złotych za litr, a miała przecież wzrosnąć do 6 złotych po wygranej w wyborach
        PiS-u i Lecha Kaczyńskiego. Jak tu przywalić PiS-owi - "wot probliema"!
        • martishia3 Re: PRAWDZIWY DRAMAT 24.11.05, 13:11
          Za przeproszeniem: on o zupie Ty o dupie.
          • grunio Re: PRAWDZIWY DRAMAT 24.11.05, 13:17
            martishia3 napisała:

> Za przeproszeniem: on o zupie Ty o dupie.

W sumie chyba nie. Sprawa becikowego w dyskusji wielu internautów jest raczej
            tematem zastępczym. Głównym problemem jest chęć dokopania rządowi PiS.
            Proponuję uruchomienie inwencji tych osób na zadany przezemnie temat. Sądzę, że
            jednak potrafią!
            • r0b0l Re: PRAWDZIWY DRAMAT 24.11.05, 13:33
              PISowi dokopywać nie trzeba.
              Wręcz sma się zakopuje szybko i skutecznie. Jak nie milionami mieszkańto akcyzami na paliwo to w końcu becikami.
              W sumie nic dziwnego bo wspaniali politycy z pisu zachowują się jakby dopiero co wykopali z becików i pierwszy raz zasiedli w piaskownicy.
              Im więcej i im szybciej napsują tym lepiej.
              • grunio Re: PRAWDZIWY DRAMAT 24.11.05, 13:35
                r0b0l napisał:

> PISowi dokopywać nie trzeba.
                > Wręcz sma się zakopuje szybko i skutecznie. Jak nie milionami mieszkańto
                akcyza
                > mi na paliwo to w końcu becikami.
                > W sumie nic dziwnego bo wspaniali politycy z pisu zachowują się jakby dopiero
                c
                > o wykopali z becików i pierwszy raz zasiedli w piaskownicy.
                > Im więcej i im szybciej napsują tym lepiej.

Bardzo ładnie napisane, z wielkim żarem i zaangażowaniem. Brawo - należy się
                niezła premia. Zapraszam do kasy!
                • hung_quo Kasa w toruniu nie wypłaca 24.11.05, 15:07
                  Przykro mi, ale Wasza kasa w Toruniu tylko przyjmuje wpłaty. Nie wypłaca ciężko
                  wyłudzonych od emerytów pieniążków.
    • hung_quo Hańba! Lesbijki też dostaną becikowe! 24.11.05, 12:38
      Tak nie może być w normalnym kraju, żeby budżet finansował wypaczone instynkty
      paramacierzyńskie lesbijek i niepełnosprawnych!
      Ile pieniędzy by sprzeniewierzono, gdyby wszystkie 11% kobiet, które chorują w
      Polsce na lesbijstwo, nagle chciało urodzić dziecko. Albo gdyby do tego jeszcze
      doszło 10% kobiet, któe są niepełnosprawne! (a nie zapominajmy, że to
      niepełnosprawni z gejami próbowali zakłucać porządek w poznaniu na tej
      nielegalnej paradzie).
      Kościół dawno stwierdził, że kobieta to instrumentum diaboli. Przez nią
      mężczyzna grzeszy, ona wszetecznie uwodzi prostodusznych księży. A do tego
      jeszcze kalecy i pedały - to gorsze niż żydowstwo!
      Ojcze Dyrektorze! Broń nas przed zakusami żydowskich liberałów!
      • r0b0l POPIERAM szczególnie z tymi niepełnosprawnymi!!!! 24.11.05, 13:27
        ich też należy wyeksportować do tej pedalskiej UE, Polski chleb może jesć tylko ten kto na niego potrafi zapracować i nie skażać zdrpwego wyglądu naszego społeczeństwa
        • shaavell kara za pedalstwo 24.11.05, 15:26
          z resztą kto wie, czy kalectwo nie jest karą za popioeranie pedalstwa . a teraz
          dużo dzieći się rodzi chorych bo ich rodzice używają prezerwatyw i spiral. ajak
          taka spirala wejdzie w płód to się dizecko rodzi bez ręki albo bez mózgu.
      • shaavell WINNA ANTYKONCEPCJA i IN VITRO 24.11.05, 15:22
        I jeszcze trzeba nałożyć 100% albo 200% akcyzy na środki antykoncepcyjne. W
        Polsce tak dużo liberałów stosuje te świństwa, że z tego da się sfinansować
        becikowe.
        I trzeba nałożyć podatek na tych, co stosują pigułki i inne spirale, za to że
        zabijają naród Polski przed poczęciem. Trzeba ich obowiązkowo badać i karać.
        Jak oni nie chcą rodzić Polaków to niech płacą na innych, którzy chcą ale sa
        biedni.
        I jeszcze mżna z prezerwatywami w sklepach zrobic tak, jak kiedyś z
        denaturatem, że co 10 butelka była zatruta. Tak żeby prezerwatywa co dziesiąta
        była dziurawa.
    • chateau Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 12:40
      Genialne! :|
      Na niski przyrost naturalny - berecikowe.
      Na bezrobocie - dodatkowy podatek.
      Na wzrost gospodarczy - wyższa akcyza na paliwa.
      A może okład na głowę?
    • panfranek a dofinansowanie zaplodnien in vitro? 24.11.05, 12:59
    • gekon1979 kretynska, strata pieniedzy ;/ 24.11.05, 13:01

• ukos Zła argumentacja 24.11.05, 13:02
      Jestem przeciwny becikowemu i popieram PO, ale nie zgadzam się z jej
      argumentacją w sprawie becikowego. Wspieranie rodziny (każdej, nie tylko
      biednej) to nie żadne rozdawnictwo.

Dopóki istnieje system emerytalny, dopóty osoby wychowujące dzieci (albo raczej
      same te dzieci) będą dopłacać do emerytur bezdzietnych. Dowód tej tezy jest
      DZIECINNIE prosty: niech liczba urodzin spadnie do zera, to za 50 lat wszystkie
      emerytury, w tym emerytury odprowadzających dzisiaj, dzięki swej bezdzietności
      (szybsza kariera, wyższe stanowisko) podwójną składkę, wyniosą dokładnie ZERO.
      Z tego wniosek, że nie wystarczy zarabiać, żeby mieć emeryturę - ktoś się
      jeszcze musi napracować wychowując młode pokolenie.

Z tego wynika, że praca wychowawcza rodziny nie jest tylko pracą na własne
      konto, a wysiłek z nią związany powinien być rekompensowany przez wnoszących
      mniejszy wkład. Najlepiej byłoby więc opodatkować rodzinę podatkiem liniowym z
      kwotą wolną proporcjonalną do liczby członków rodziny (ale nie większą od
      dochodu rodziny). To miałoby dużo więcej sensu i byłoby znacznie sprawiedliwsze
      niż jakieś incydentalne becikowe.
      • marianna_777 TAK JEST! zwiekszyc ulgi podatkowe wielodzietnym 24.11.05, 14:24
    • hochen_schlochen co za bałwaństwo! 24.11.05, 13:05
      jedyną grupą którą becikowe zmobilizuje do prokreacji będzie żulernia. 1000 zł
      to ok 300 win typu "czachojeb" a przychówek i tak sąd rodzinny umieści w domu
      dziecka
    • martishia3 NIE TĘDY DROGA 24.11.05, 13:09
      Chociażby dawli po 2 i po 5 albo nawet po 10 tysięcy od dziecka ludzie I TAK
      NIE BĘDĄ SIĘ ROZMNAŻAĆ!! Zbyt wiele czynników się na to skłąda
      1. Kobiety po macierzyńskim często tracą pracę.
      3. Państwowe przedszkjola są niewiele tańsze od prywatnych i prawie nieosiągalne
      2. Nawet korzystając z "bezpłatnej" (hehe) edukacji koszty są ogromne
      (chociażby same podręczniki).
      Świadczy to moim zdaniem o trzeźwym podejściu do sprawy. Bo żaden normalny
      człowiek nie powoła świadomie na ten świat dziecka,żeby klepać razem z nim
      słodką biedę.Każdy chce zapewnić swoje pociesze komfort edukacji i spokojnego
      życia, nie pozbawionego takich zwykłych drobnych przyjemności jak pójście z
      dzieckiem raz na pare miesięcy do kina na bajkę.Na co wielu rodzin nie stać i
      doraźna pomoc na to nie pomoże.
      • gekon1979 Re: NIE TĘDY DROGA 24.11.05, 13:12
        powinni dawac litra
        a tak powaznie
        to powinny byc nizsze podatki dla rodzin wielodzietnych
        a nie jakies tam 1000zl, czysty populizm i socjalizm
    • chris12 Chcemy "moherowego" 2000 tys. 24.11.05, 13:17
      Na każdy moherowy łeb 2000 zł to nie jest zbyt dużo zważywszy, że to dzięki nam
      mamy całą władzę drobiową.
      • snajper21 Re: Chcemy "moherowego" 2000 tys. 24.11.05, 13:32
        chris12 napisał:

> Na każdy moherowy łeb 2000 zł to nie jest zbyt dużo zważywszy, że to dzięki nam
        >
        > mamy całą władzę drobiową.
        Nie wszyscy byli za drobiem a już napewno nie za moherem.Dla czego mam płacić na
        patologię,która po pijaku narobi sobie dzieci.Za "becikowe" będzie się upijać a
        biedne dzieci i tak trafią do Domu Dziecka.Przykład-Basia Bałajzy z pod Hali
        Koszyki w Warszawie troje dzieci zabrało państwo obecnie w następnej ciąży.
    • mobisek BECIKOWE TO SOCJALIZM 24.11.05, 13:26
      Jestem pełen podziwu dla posłów LPR, PiS i Samoobrony - cóż za troska o nowe
      pokolenia Polaków! Przy tym pan Andrzej Lepper ciut się pomylił: to, że polskie
      społeczeństwo jest tak biedne, to nie efekt rządów PO, tylko PZPR - której
      szczęśliwym członkiem był zresztą pan Lepper do momentu jej rozwiązania.

Becikowe to socjalizm. Polega to na tym, że państwo najpierw zabiera obywatelom
      pieniądze, a potem część z nich zwraca w formie różnych zapomóg, świadczeń,
      dodatków, ulg itp. Reszta tych pieniędzy (całkiem spora) idzie na całą
      urzędniczą machinę służącą do rozdzielania, rozpatrywania i nadzorowania. Kto
      dostaje pieniądze zależy od tego, gdzie będzie można uzyskać możliwie najlepszy
      efekt medialny. Decyzje te nie mają więc najmniejszego związku z
      racjonalnością, ekonomią czy choćby sprawiedliwością społeczną. To czysta
      PROPAGANDA.

Dla mnie wniosek jest jeden: jeśli stać państwo na takie świadczenia jak
      becikowe, to znaczy, że podatki są wciąż za wysokie.
    • jerzy.kosecki Re: Populiści z Samoobrony, LPR i PIS-u 24.11.05, 13:27
      walczy o poparcie w wyborach samorządowych na koszt podatnika. Populiści
      odwolując się do.....(nie wiem jak nazwać tych, do których się odwołują, bo
      okreslenia, które cisną mi się na język, są zbyt obraźliwe), a cały ciężar
      kosztów z tym związanych przerzucają na klasę średnią. Najwiekszym
      nieszczęściem naszego kraju to zła ordynacja wyborcza. Partie polityczne to
      zbieranina różnego autoramentu szumowin, a w najlepszym przypadku cwaniaków.
      Taki Lepper, Giertych i inna swołocz, zrobi wszystko aby utrzymac się w
      Sejmie.
    • romcio123 Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 13:30
      Przecież jest jasne, co zresztą zostało we wczorajszej debacie wspomniane, że
      becikowe to forma finansowania chrzcin. Chodzi o to żeby kasa trafiła do
      kościoła. Ojciec R będzie zadowolony.
    • abciksimab Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 13:35
      Wlasnie sie wczuwam w uczucia kobiety
      na terenie postPGR i jej meza lub konkubenta.
      "Szkoda, ze to az 9 m-cy."
      To po pierwsze.
      Po drugie - i jest to trend ogolnoswiatowy,
      moze poza Chinami - pracy, a zlaszcza ciekawej i dobrze platnej
      pracy nie ma dla tych, ktorzy juz sa,
      albo wola oni pracowac w szarej strefie,
      wiec argument o tym, ze nie bedzie mial
      kto pracowac aby utrzymywac emerytow brzmi
      delikatnie mowiac glupio.
      Po trzecie - przeznaczcie te pieniadze na
      osiedlowe i przyzakladowe przedszkola, zlobki, daycare centers,
      co da zatrudnienie pracujacym tam osobom
      i spowoduje, ze nie tylko kobiety w postPGRze
      bede chcialy rodzic dzieci, ale i te ktore
      pracuja i dobrze zarabiaja.
    • baretto jakaś następna bzdura - 1000 zł ciekawe kogo zbawi 24.11.05, 13:43
      zamiast zająć sie gospodarką to kłótnia o becikowe co za kretyni tam rządzą.
      Krew człowieka zaleza, gdy się o tym czyta. Jaki rząd takie decyzje.
      • 10robo10 To i tak nie będzie miało znaczenia 24.11.05, 13:53
        skoro od wstąpienia do unii, wyjechało oficjalnie ok 500000 młodych osób a
        wszystkich około 1 000 000. Za dwa lata liczba ta wzrośnie o następne 2 - 2,5
        miliona. Jeśli będzie dokąd, to może 300000 - 500000 wróci, reszta jest już
        stracona dla marzycieli o Wielkiej, katolickiej Polsce. Nie będzie dzieci, nie
        będzie komu płacić podatków, nie będzie kogo brać do wojska. Jedyną korzyścią
        będzie to, że wolne miejsca pracy w zachodniej europie zajmą młodzi polacy o
        których na pewno wiadomo, że się nie zdetonują.
    • yukayuka Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 13:44
      podoba mi sie coraz bardziej, ja tez mam pare propozycji: pierwsza to taka żeby
      placic po 100 zł za kazda probe zaplodnienia, w koncu licza sie dobre checi, po
      drugie becikowe oczywiscie powinny dostawac tylko najbiedniejsze kobiety
      najlepiej bez jakichkolwiek dochodów poniewaz po wydaniu becikowego bedzie
      zmuszona albo dziecko wyrzucic na smietnik albo sprzedac na organy co spowoduje
      że zapełnia sie nowo urzadzane przez Pana ministra Ziobro wiezienia, acha no i
      jeszcze jest kwestia czy becikowe przysługuje dzieciom ułomnym? Może jakis
      procent w zależności od stopnia kalectwa, albo nic nie dawac i wtedy patrz
      słowa o więzieniach.... Chyba normalnie zostane posłem bo mam jeszcze lepsze
      pomysły niz to co teraz sie proponuje:)
      • chateau Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 14:00
        > pierwsza to taka żeby placic po 100 zł za kazda probe zaplodnienia

I jak taki dodatek nazwiesz? :)
        • uu1 Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 14:25
          Może - wstępnie prokreacyjny?
    • jakub.konior Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 13:45
      No wlasnie - z jakiej racji maja tez dostawac te pieniadze ludzie z wysokimi
      dochodami?? Przeciez to chore!!!!!!!! Polske stac na to?
      • adas313 Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 13:47
        A dlaczego nie?
        Polska ma być solidarna...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka