aap.sa 08.12.05, 07:22 Instynkt kupiecki w naszym zaprzyjaźnionym narodzie, czasowo przebywającym w USA, nie ginie. Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzysio28 Re: Dom papieża na sprzedaż 08.12.05, 07:25 ale sa tez ladne gesty jak ten pana Jakubowicza... oby takich wiecej... Odpowiedz Link Zgłoś
lub_czasopismo A co to jest milion dla całej diecezji?? 08.12.05, 07:55 Składeczkę się zrobi i będzie po sprawie. Wierni pewnie chętnie dadzą na zbożny cel... Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: A co to jest milion dla całej diecezji?? 08.12.05, 07:59 bardzo dobra koncepcja, niech pokolenie JP2, pokaże, czy rzeczywiście kochają naszego papieża Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk9 W Krakowie, "bałamucić", znaczy "kombinować"!:) 08.12.05, 08:53 W Krakowie, "bałamucić", znaczy "kombinować"!:) Delikatnie mówiąc! I niech GW nie pisze Balamuth, bo to po prostu przedwojenna rodzina Bałamutów! I po co tyle kombinacji, aby zatrzeć slady? Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: W Krakowie, "bałamucić", znaczy "kombinować"! 08.12.05, 10:56 > I niech GW > nie pisze Balamuth, bo to po prostu przedwojenna rodzina Bałamutów! I po co > tyle kombinacji, aby zatrzeć slady? "W 1905 r., po śmierci Kurowskiego, kamienicę kupił Józef Lisko, który sześć lat później sprzedał ją małżeństwu Rozalii z Kornblumów i Chielowi Bałamuthom." No rzeczywiście, zacieranie śladów, zwłaszcza ta Rozalia z Kornblumów... Teoria spiskowa juz ci się kompletnie na umysł rzuciła. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk9 Re: W Krakowie, "bałamucić", znaczy "kombinować"! 08.12.05, 14:55 To nie chodzi o to, co mi na umysł padło, tylko o fakt! W Krakowie i okolicach "bałamucić" znaczy tyle co "wprowadzać w błąd, kombinować, oszukiwać, itp", a wzięło się to od nazwiska krakowskiego BAŁAMUT! Można zresztą to sprawdzić dzwoniąc do kogoś do Krakowa! Mój post nie miał żadnego podtekstu, raczej stwierdzenie faktu! Ci którzy czytają moje posty wiedzą, ze jestem niepoprawny politycznie, ale uczciwy!:) Odpowiedz Link Zgłoś
maria-nna Teraz juz wiem, dlaczego mi mówili "nie bałamuć"! 08.12.05, 15:00 Teraz juz wiem, dlaczego mi mówili "nie bałamuć"! Nie jestem z Krakowa, więc to ich powiedzenie "nie bałamuć" traktowałam jako swoisty folklor typu "na polu" zamiast "na dworze"! Post sceptyka wyjasnił mi wiele! Dzieki :) Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Jako krakus stwierdzam autorytatywnie: 08.12.05, 19:36 "bałamucić", to znaczy wprowadzać w błąd, zawracać głowę, a przenośnie "zabałumucić" - przebywać gdzieś dość długo (Zabałamuciłem jakiś czas u Malinowskich) Odpowiedz Link Zgłoś
polonus3 Re: Teraz juz wiem, dlaczego mi mówili "nie bałam 10.12.05, 00:43 Te warszawiak maria-nna, na dworze to byly dworki u krola albo dziedzic byl panem a krol albo dziedzic jak chcieli wyjsc na spacer to szli na pole. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczkadziwaczka7 no i co to znaczy? moze twoje nazwisko podasz? 08.12.05, 21:03 posmiejemy sie, polaczku. Odpowiedz Link Zgłoś
fan.club1 Re: W Krakowie, "bałamucić", znaczy "kombinować"! 08.12.05, 12:54 W Krakowie jest sporo kombinatorów z zupełnie innymi nazwiskami. Obawiam się nawet, że są tylko ci z innami nazwiskami... Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Re: W Krakowie, "bałamucić", znaczy "kombinować"! 08.12.05, 22:00 W Krakowie, "bałamucić", znaczy "kombinować"! Moze , bo u nas we Lwowi jak jeden Jozku zbalamucil Manke to jej jakis czas potem brzuch urosl. Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Re: A co to jest milion dla całej diecezji?? 08.12.05, 12:42 Mysle, ze nie tak zarowno dla diecezji jak dla "pokolenia" (w kazdym razie ja chetnie sie doloze). Tylko..., ze gdyby diecezja wysluplala, albo pokolenie zebralo, to pewnie zaczal bys mowic, ze lepiej bylo dac np. glodnym dzieciom a nie kupowac kamienice (choc od tego jest diezjalny Caritas, a przedstwiciele pokolenia tez czesto daja ofiary na cele charytatywne). obseerwator napisał: > bardzo dobra koncepcja, niech pokolenie JP2, pokaże, czy rzeczywiście kochają > naszego papieża Odpowiedz Link Zgłoś
starodawny Re: A co to jest milion dla całej diecezji?? 08.12.05, 22:44 Mam bardzo podobne zdanie, i choć nie jestem specjalnie "kasiasty", też dołoże się to takiej imprezy, lub zawsze, jeżeli będę miał pewność, że otrzyma to naprawdę potrzebujący. Tak uczył nas On, swoim przykładem i słowem. Ale łatwiej wyśmiewać i czepiać się wzyskiego niż coś zrobić. Dajcie spokój kochani i choć na tym polu nie próbójcie prowokować. POzdrawiam wszystkich. Będę dumny jeżeli zaliczony zostanę do Jego pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tempus Re: A co to jest milion dla całej diecezji?? 08.12.05, 23:26 starodawny napisał: > Mam bardzo podobne zdanie, i choć nie jestem specjalnie "kasiasty", też dołoże > się to takiej imprezy, lub zawsze, jeżeli będę miał pewność, że otrzyma to > naprawdę potrzebujący. Tak uczył nas On, swoim przykładem i słowem. Ale łatwiej > wyśmiewać i czepiać się wzyskiego niż coś zrobić. Dajcie spokój kochani i choć > na tym polu nie próbójcie prowokować. POzdrawiam wszystkich. > Będę dumny jeżeli zaliczony zostanę do Jego pokolenia. Chyba nie masz na myśli Papieża JPII??? Jakim przykładem Ciebie nauczył??? Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Re: A co to jest milion dla całej diecezji??-obsee 08.12.05, 21:57 1." Dobrze by było, gdyby organizacje żydowskie wykupiły ten budynek i przekazały go np. Wadowicom. Jan Paweł II tak wiele zrobił dla Żydów, że jesteśmy mu to winni."Na koniec mianowac JP2 drugim ,po Jezusie, najwyzszym ZYDOWSKIM pasterzem. Mozna do tego dodac tytuly honorowego rabiny Jerozolimy, Waszyngtonu i Krakowa.Z filmow jakie ogladalem o JP2 wynika ze jedynymi jego przyjaciolmi byli Zydzi.Albo taki mial gust albo Wadowice w tym , niestety nie calkiem przeszlym czasie,nalezaly do Zydow. 2.obseerwator ,na twoje pytanie:"A co to jest milion dla całej diecezji?? "odpowiadam , ze milion to tyle co Rydzyka Maybach z szoferem albo polowa garniturow w szafie pralata Jankowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
memlak Re: A co to jest milion dla całej diecezji?? 09.12.05, 00:50 obseerwator, dam ci dobra rade. Spie..j na forum typowe dla twego poziomu intelektualno-ustrojowego, ty palancie. obseerwator napisał: > bardzo dobra koncepcja, niech pokolenie JP2, pokaże, czy rzeczywiście kochają > naszego papieża Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: A co to jest milion dla całej diecezji?? 10.12.05, 06:13 obseerwator napisał: > bardzo dobra koncepcja, niech pokolenie JP2, pokaże, czy rzeczywiście kochają > naszego papieża============================================================ Jakby to ladnie bylo gdyby gmina Zydowska wykupila dom do swego brata z Ameryki i oddala w darze dla Diecezji. Odpowiedz Link Zgłoś
wrog_moheru Re: A co to jest milion dla całej diecezji?? 08.12.05, 08:52 Niech,że się nasz "kochany" Rydzyk z grosza wysupła i kupi kamieniczke. Odpowiedz Link Zgłoś
michalw4 Może ze "stoczniowej" kasy coś zostało? 08.12.05, 11:15 > Niech,że się nasz "kochany" Rydzyk z grosza wysupła i kupi kamieniczke. Jest okazaj zamknąć buźki wszyskim kundelkom, co to pytali się gdzie się podziała kasa ze zbiórki na ratowanie stoczni gdańskiej. Ojciec dyrektor przekaże na zakup domu Karola Wojtyły i nikt nawet nie piśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
scyg Re: A co to jest milion dla całej diecezji?? 08.12.05, 12:56 W czym problem? Właściciel chce sprzedać wartościowy budynek za cenę taką, jaką może wynegocjować. Wszystko cacy. Ciekaw jestem, czy jakby któryś z krytyków tutaj miał ten dom, to oddałby go Kościołowi za friko. Odpowiedz Link Zgłoś
w-wus Re: A co to jest milion dla całej diecezji?? 08.12.05, 13:28 BRAWO!!!!! Jak slysze szczekaczy ktorzy mowia ,ze w gescie dac za darmo to mnie trafia- Jak kundelek bylby wlascicielem tego domu toby sie bil o 50 cdentow ktore zabraklo do miliona Odpowiedz Link Zgłoś
rerana [...] 08.12.05, 12:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
oregano Re: Dom papieża na sprzedaż 08.12.05, 07:28 mamy wolny rynek, więc dlaczego się czepiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
oregano i jeszcze jedno 08.12.05, 07:36 nie ten dom kupi Rydz, on niewątpliwie ma tyle szmalu, zwłaszcza po wczorajszym zbieraniu datków ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: i jeszcze jedno 08.12.05, 07:57 rydz ma ważniejsze wydatki na głowie. cholera, ale się zacznie, jak wrócą forumowicze z moherowej parady, którzy generalnie są za prawem własności, jednakże tylko wtedy, gdy właściciielem jest kościół, bo Żydzi nie mogą być właścicielami Odpowiedz Link Zgłoś
kain_brat_abla Re: Dom papieża na sprzedaż 08.12.05, 08:02 Dobry geszeft ten dom. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
prof-antoni Razi mnie antysemizm Rydzyka, Jankowskiego ale 08.12.05, 08:19 w tym wypadku jest przykre, że ktoś nie potrafi uszanować naszych uczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Razi mnie antysemizm Rydzyka, Jankowskiego al 08.12.05, 08:24 prof-antoni napisała: > w tym wypadku jest przykre, że ktoś nie potrafi uszanować naszych uczuć. ??? Kup i zabezpicz się sam, a nie licz na czyjąś dobroczynność A. Odpowiedz Link Zgłoś
wrog_moheru Re: Razi mnie antysemizm Rydzyka, Jankowskiego al 08.12.05, 08:54 andrzejg napisał: > prof-antoni napisała: > > > w tym wypadku jest przykre, że ktoś nie potrafi uszanować naszych uczuć. > > ??? > co mają z tym wspólnego uczucia , to jest własność i basta, może oddasz swoje mieszkanie żeby być w zgodzie z uczuciami, cokolwiek to znaczy > Kup i zabezpicz się sam, a nie licz na czyjąś dobroczynność > > A. Odpowiedz Link Zgłoś
wroxi Uczucia zostaly ocenione umiarowanie. 08.12.05, 17:21 Uczucia zostaly ocenione umiarkowanie. Milion dolarow za dom papieza to wcale nie jest za drogo. Hierarchowie koscielni nie powinni sie targowac. Obnizajac cene deprecjonuja uczucia wiernych. Zreszta wartosc tego domu bedzie z roku na rok rosla. Duzy skok ceny nastapi po pomyslnej beatyfikacji, a co dopiero po konsekracji. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Uczucia zostaly ocenione umiarowanie. 10.12.05, 06:18 CZYZBY UCZUCIA MIALY CENE? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Dom papieża na sprzedaż 08.12.05, 09:13 Pomysł na to, jak wybrnąć z sytuacji, ma Tadeusz Jakubowicz, prezes krakowskiej gminy żydowskiej: - Dobrze by było, gdyby organizacje żydowskie wykupiły ten budynek i przekazały go np. Wadowicom. Jan Paweł II tak wiele zrobił dla Żydów, że jesteśmy mu to winni. *********************************** Piekna myśl, choc nieco zawstydzająca. Odpowiedz Link Zgłoś
norbi-25 Re: Dom papieża na sprzedaż 08.12.05, 09:14 ja tez jestem zainteresowany zakupem i jestem w stanie zaplacic do 1,5 miliona $$$$$$ Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Dom papieża na sprzedaż 08.12.05, 09:23 Oczekuję pojawienia się całego tabunu "konserwatywnych" "prawicowców" forumowych, którzy bronią prywatnej własności do ostatniej kropli krwi. Ciekawe, czy własność żydowska też jest święta... Odpowiedz Link Zgłoś
mielis Re: Dom papieża na sprzedaż 08.12.05, 09:30 Szkoda, że w latach dwudziestych nie było szpitali z izbami porodowymi. Teraz można byłoby pchnąć go za kilka milionów $. Odpowiedz Link Zgłoś
amicuspoznan Re: własność to własność, a wartość to wartość 08.12.05, 09:42 Obojętne kto jest właścicielem ma prawo zaproponować swoją cenę. W ciągu paru dni możemy zrobić zbiórkę wśród społeczeństwa i wykupić ten dom. To bezsensowna dyskusja. Po co taka sensacja. Odpowiedz Link Zgłoś
jkmjkm Re: własność to własność, a wartość to wartość 08.12.05, 10:01 To święte miejsce w TAKICH rękach?! Ludzie! Nie możemy na to pozwolić, trzeba skończyć z tą hańba i kamieniczkę wykupić. Odpowiedz Link Zgłoś
pinia1a Dzidzictwo kultury... 08.12.05, 10:38 Nie przesadzajmy z tą świętością miejsca. Z pewnością kamienica zasługuje na szacunek władz miasta Wadowic i regionu i dlatego należy ją szybko wykupić. Ale niekoniecznie musi to iść pod skrzydła kościoła. Może zajmie się tym Ministerstwo Kultury RP i Konserwator zabytków? Czas znaleźć na to pieniądze, bo warto. Ale nie róbmy z Wadowic drugiej Częstochowy. Dom musi pozostać jako muzeum - pamiątka po Janie Pawle II, to nie podlega dyskusji. Podobnie jak dworek w Żelazowej Woli - po Szopenie. Odpowiedz Link Zgłoś
sempiasty 1,5 miliona to mało - u nas w Mikołowie... 08.12.05, 10:03 ...remont remizy dla OSP kosztował 1,5 mln zł. Gdyby ją budowali od podstaw kosztowałaby pewnie ze 3 miliony dolarów Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert Re: Dom papieża na sprzedaż 08.12.05, 10:16 'Po śmierci wycenił auto na 2 mln dol.' Tzn. jako duch sie objawil i wycenil to auto? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Business is business 08.12.05, 10:24 Business is business wy Polacy czesto o tym zapominacie! :)) Lowieczki stac na nastepny milionik. Za relikwie po swietym trzeba becalowac! Benek juz teraz za zycia swoja stara bryke sprzedal. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
qfc Re: Business is business 08.12.05, 10:30 dokladnie. Tak mysleli Niemcy. I budowali krematoria. Zlote zeby, mydlo, sienniki z ludzkich wlosow. Business is business. Tylko dlaczego to pochwalasz? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Business is business 08.12.05, 10:33 qfc napisał: > dokladnie. Tak mysleli Niemcy. I budowali krematoria. Zlote zeby, mydlo, > sienniki z ludzkich wlosow. Business is business. Tylko dlaczego to pochwalasz? Pochwalam? Wcale nie. Benek mogl czekac z tym wozkiem tak jak to zrobil JPII. Po smierci akcje ida w gore. Zmysl dobrego businessmana u polskiego papy byl lepiej wyksztalcony. Odpowiedz Link Zgłoś
qfc I co? Antysemitami najwiekszymi sa sami Zydzi 08.12.05, 10:28 - tak by mozna wnioskowac. Ten Balamuth - czy jak mu tam - jest po prostu antysemita. Wie, ze za ta forsa kamienicy w Wadowicach nie sprzeda. Moze zapomniec. Natomiast zadajac takiej stawki powoduje u wielu ludzi (nie u mnie) nienawisc do wspolrodakow (slusznie czy nieslusznie). Czy, aby o to mu chodzilo? Czy tez jest takim radosnym kretynem? Jakby rzeczywiscie chcial te kamienice za tyle sprzwedac, to wykorzystalby do tego fundusz czy bank (oczywiscie gojowski) jako juz "nowego" wlasciciela. Oni byliby bardziej skuteczni w negocjacjach. Ale temu typowi widzac chodzilo o spowodowanie chorych nastrojow wsrod marginesu w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: I co? Antysemitami najwiekszymi sa sami Zydzi 08.12.05, 10:38 qfc napisał: > - tak by mozna wnioskowac. Ten Balamuth - czy jak mu tam - jest po prostu > antysemita. Wie, ze za ta forsa kamienicy w Wadowicach nie sprzeda. Rzad kupi i po zabawie. Trzeba tylko w Sejmie propozycje rzucic. Przeciez to Skarb Narodowy pierwszej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk kretyni 08.12.05, 10:47 Jak ktos jest niesprawnym na umysle antysemita, to mu sie wszystko z zydowska chciwoscia kojarzy. Prawdziwy Polak i katolik na pewno oddalby ta kamienice za darmo, nie chcac na tym zarobic ani grosza, prawda? :D F. Odpowiedz Link Zgłoś
762mm [...] 08.12.05, 10:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
afrykan Wkład Agory w kulturę polsko-katolicką? 08.12.05, 10:45 Może przeznaczyć część zysku z czwartkowego wydania GazWyb z Papieżem na wykupienie Domu Ojczystego Ojca Świętego? Eee, chyba jednak nie... Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: Wkład Agory w kulturę polsko-katolicką? 08.12.05, 11:04 Tylko po co to komu?! F. Odpowiedz Link Zgłoś
janul1 Nie chcą dać miliona? - Antysemityzm w Polsce! 08.12.05, 10:52 Taka okazyjna cena zaproponowna przez przedstawiciela naszych starszych braci w wierze, ukochani Żydzi podbijcie cene do swóch milionów dolarów. A jak Polacy nie dadzą to Michnik i spółka uderzą w tony antysemickie. Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: Nie chcą dać miliona? - Antysemityzm w Polsce 08.12.05, 11:05 A jaka wg ciebie powinna byc uczciwa, chrzescijanska cena tego domu? Czy tez moze wlasciciel za darmo powinien oddac? F. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Nie chcą dać miliona? - Antysemityzm w Polsce 10.12.05, 06:24 trydzyk napisał: > A jaka wg ciebie powinna byc uczciwa, chrzescijanska cena tego domu? Czy tez > moze wlasciciel za darmo powinien oddac? >============================================================================== Za darmo nikt nie chce a "CHRZESCIJANSKA "Cena domu powinna byc w granicach ceny okolicznych domow. Odpowiedz Link Zgłoś
babariba-babariba każdy towar jest wart tyle, ile jest gotów... 08.12.05, 11:08 wydać kupiec na ten towar. I tyle... Chce mieć Dziwisz papieskie muzeum we własnym budynku - niech go sobie kupi. A trzy miliony dolków - cóż to jest dla 36 milionów katolików. Ściepę się zrobi i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: każdy towar jest wart tyle, ile jest gotów... 08.12.05, 11:30 Wojtyla wychowywal sie w zydowskim domu to fakt. U zydow od malego podpatrywal wiare starszych braci . W Wadowicach (przed wojna 30 % Zydow ) do Zydow nalezaly kamienice . 1 mln $ za taka maszynke do robienia pieniedzy to nie jest wysoka cena ten budynek powinien isc na przetarg ,gosc by zarobil znacznie wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
antonioni1 Re: Dom papieża na sprzedaż 08.12.05, 11:23 Panie Bałamuth! Tyle dobrego o Zydach Karol Wojtyła powiedział i Pan te wypowiedzi ocenia tylko na milion dolarów. Ja zażyczyłbym sobie dziesięc razy tyle, albo i więcej. Taki biznes zdarza się raz na parę wieków, albo wcale. Ale na miejscu arcybiskupa Dziwisza nie kupowałbym tego wcale i miastu zaproponowałbym, by tego budynku nie konserwowało. Niech ulega ruinie i będzie symbolem głupoty pewnej grupy ludzi, którzy nic nie zrozumieli z przesłania pokoju Jana Pawła II. Szalom! Szalom! Odpowiedz Link Zgłoś
hehenio "Im więcej zapłacisz, tym będzie ci cenniejsze" 08.12.05, 11:50 To takie porzekadło ludzi "handlowego wyznania". A trzeba się spieszyć, bo , nie daj Boże, Urban się dowie, i dla jaj kupi! Odpowiedz Link Zgłoś
hehenio "Im wiecej płacisz, tym będzie ci bliższe" 08.12.05, 11:51 To takie porzekadło ludzi "handlowego wyznania". A trzeba się spieszyć, bo , nie daj Boże, Urban się dowie, i dla jaj kupi! Odpowiedz Link Zgłoś
strom Może zamiast pisać głupie.. 08.12.05, 12:10 posty, po prostu się zrzucimy jako naród i upamiętnimi wielkiego RODAKA, niezalżnie od wyznania, płci itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: Może zamiast pisać głupie.. 08.12.05, 12:29 Tez jestem ciekaw, ile "pokolenie JPII" byloby w stanie na taka relikwie wysuplac. Obawiam sie jednak, ze pieniadze na ten cel moga pojsc z budzetu panstwa. F. Odpowiedz Link Zgłoś
peony Z pieniędzy zebranych na stocznię 08.12.05, 12:43 niech wypłaci ks Rydzyk , niech zmaże wstyd, jaki przynosi polskiemu Kościołowi. Odpowiedz Link Zgłoś
wrog_moheru Re: Z pieniędzy zebranych na stocznię 08.12.05, 14:00 peony napisała: > niech wypłaci ks Rydzyk , niech zmaże wstyd, jaki przynosi polskiemu Kościołowi > . i to są święte słowa:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Chciałoby sie za " Bóg zapłać".... 08.12.05, 13:04 milion dolarów (ok. 3,3 mln zł) to - zdaniem metropolity - "cena nie do przejścia"....... Odpowiedz Link Zgłoś
mangold I to nie jest dom Wojtyły.... 08.12.05, 13:05 On się tu tylko urodził...gdyby urodził się w szpitalu to też byłby jego ?? Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: I to nie jest dom Wojtyły.... 08.12.05, 16:11 urodził i mieszkał (choć owszem, właścicielem nie był) Odpowiedz Link Zgłoś