heluvald Re: Po fatalnych wynikach matury MEN chce likwida 03.08.06, 13:46 Jasne , jak szkoly będą na wysokim poziomie, to znikną analfabeci i drechole :D O święta naiwności :D Odpowiedz Link Zgłoś
wf200 Re: Po fatalnych wynikach matury MEN chce likwida 03.08.06, 13:54 To co wyprawia Giertych woła o pomstę do nieba... Czy nikt nie widzi, że Giertych ma kłopoty natury psychicznej? Jest zakompleksiony i jak z kimś rozmawia nigdy nie patrzy mu w oczy... A tak na poważnie. Utarło się, że w liceach jest wyższy poziom nauki niż technikach. Być może tak jest..., ale nie zawsze i nie we wszystkich. Mieszkam w Warszawie, szkołę kończyłem w drugiej połowie lat siedemdziesiątych. Było to technikum samochodowe. W okresie kiedy zdawałem egzamin do tego technikum (kiedyś zdawało się egzaminy do szkół średnich), łatwiej było się dostać do tak renowowanego liceum jakim był Rejtan, niż do technikum które ja wybrałem (nie wiem, czy było to spowodowane bumem motoryzacyjnym w ówczesnej Polsce, czy czymś innym, ale tak było naprawdę). Po skończeniu technikum i zdanej bezproblemowo maturze (byłem uczniem czwórkowym i niczym się nie wyróżniałem), zdawałem egzaminy na wyższą uczelnię jaką była... Akademia Medyczna w W-wie. Pamiętam, że egzamin z fizyki zdałem na piątkę i był to wynik 6 na roku. Dziś jestem kardiologiem, który zna się trochę na mechanice pojazdowej... Jaki płynie z tego wniosek? Poziom nauczania uzależniony jest wyłącznie od nauczycieli a nie od typu szkoły! Jeśli uczy nas dobry nauczyciel i pedagog, to napewno z tej nauki wyniesiemy wiele, jeśli nauczyciel jest byle jaki, to nawet najlepsze liceum nie pomoże. Wiem coś o tym, gdyż moja córka w zeszłym roku miała maturę i ją bez problemów zdała (ale tylko dla tego, że brała korepetycje z chemii). Nauczycielka chemii (w liceum, które w rankingu szkół warszawskich od kilku lat zajmuje czołowe miejsce) na lekcjach wolała przeglądać czasopisma. I taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
borrus Skoki przez edukację człowieka, zwanego koniem 03.08.06, 13:57 i za każdym razem ląduje z mordą w trawie... Odpowiedz Link Zgłoś
wf200 Zagadka. Kto to jest...? 03.08.06, 14:14 Kto to jest? Ma posturę Burvila (francuski aktor), Łeb Frankenstaina (każdy wie kto to był), Głupotą dorównuje Kliguli (cesarz rzymski)? Odpowiedź. hcytreiG namoR (czytaj od tyłu) Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Po fatalnych (?) wynikach matury 03.08.06, 14:15 Zacznijmy od tego, że wyniki matury wcale NIE BYŁY FATALNE. Były zupełnie oczwiste, skoro jedynym sensem matury jest tylko (AŻ) potwierdzenie przydatności zdającego do studiów wyższych. Jest oczywiste, że jakiś procent populacji się do studiów nie nadaje, z przyczyn, bądź: - niewydolności intelektualnej, - braku zainteresowań, które w jęz. angielskim określa się "academic", - niechęci do pracy intelektualnej, - wszystkiego razem, lub - po trochu. Wyniki matur pokazały, że takie jest 20% populacji. I cóż w tym dziwnego? Zamiast rwać włosy z głowy, rozdzierać szaty, szukać winnych bądź dawać matury "w prezencie" (a już, nie daj Boże, obniżać ich poziom), należy się zastanowić nad rozsądnym powrotem do szkolnictwa zawodowego, żeby te 20% młodzieży miało szansę wykształcić się w zawodach, możliwie zgodnych z ich zainteresowaniami i potrzebnych w obecnych czasach, tj. umożliwiających znalezienie pracy. . Matura pokazała, że to 20 procent. Cóż więc w tym dziwnego, że Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 I jeszcze jedno: 03.08.06, 14:25 Kategorycznnie protestuję, przeciwko określeniom "debil, debilny". Ktoś, kto nie jest w stanie zdać matury, może mieć istny talent do, powiedzmy, naprawiania samochodów, a doktor habilitowany matematyki może nie być w stanie utrzymać śrubkręta w ręku. Odpowiedz Link Zgłoś
december70 Re: I jeszcze jedno: 03.08.06, 14:49 Licea profilowane to po prostu dawna zawodówka,zlikwidować zawodówki i technika a fachowców z Ukrainy? Kaczyński ,obojętnie który lub obydwaj razem zróbcie coś z tym Romanem Giertychem,bo Wasserman nie będzie jedyną ofiarą braku dobrych szkół zawodowych.Zauważ koloratura1, że nie napisałem "debil, debilny",chociaż mnie korciło. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: I jeszcze jedno: 03.08.06, 17:03 december70 napisał: > Zauważ koloratura1, że nie napisałem "debil, debilny",chociaż > mnie korciło. Ja protestowałam, gdy idzie o używanie tego określenia, w stosunku do osób, które nie zdały matury. W przypadku wzmiankowanuch "postaci" - nie mam nic przeciwko... Choć matury pozdawali. Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Po fatalnych wynikach matury MEN chce likwida 03.08.06, 14:34 LP miały zastąpić technika. Technika jednak zostały i bardzo dobrze, bo ten rok więcej jest tu niezbędny. Więc akurat po LP nie ma co płakać. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
irini Re: Po fatalnych wynikach matury MEN chce likwida 03.08.06, 14:46 Pracuję w szkole i nie wiem, czy zlikwidownie LP to zły pomysł, czy dobry, tylko zastanawiam się, dokąd pójdą osoby, które do tej pory kierowały się do LP? Czy to znaczy, że: - będzie więcej techników - będzie więcej zawodówek - będzie więcej LO (o obniżonym poziomie) Pytanie też powstaje, czy uczniowie LP osiągają tak słabe wyniki, dlatego że - te szkoły są źle zorganizowane, - udają się do nich uczniowie słabi? Chciałabym wiedzieć, czy MEN przeprowadziło takie analizy zanim wpadło na pomysł likwidacji LP a jeśli nie, to czym się kierowało? Proszę o odpowiedź na łamach prasy. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
el_p Re: Po fatalnych wynikach matury MEN chce likwida 03.08.06, 14:54 Dziwne to wszystko, moze gdyby milosciwie nam panujacy minister wyjzal czasem poza rodzinne Kędziwory, zobaczylby ze np. w Hispzani tego typu szkoly uczace do zawodu doskonale sobie radza. Zobaczylby prace koncowa blacharzy toby zdebial. Kto pozniej dom wymuruje, humanista po filozofii? Kto mu auto naprawi? itp itd. Nie wiem co ten czlowiek pije/pali ale ma dziwne pomysly. Odpowiedz Link Zgłoś
ouidad Re: Po fatalnych wynikach matury MEN chce likwida 03.08.06, 15:05 to niej nowy pomysl - tak bylo kiedys i jak go slyszalem to mnie krew zalewala. ludzie nie dostrzegaja tego, ze jak kazdego ogolnie wyksztalcimy to za kilka lat bedziemy mieli to co maja inne kraje (holandia, belgia) - brak wykwalifikowanej sily roboczej, poprostu dobrych fachowcow lubiacych swoj zawod i robiacych go dobrze. licea profilowe - szkoda, ze powstaly w zamian technikow. no chyba ze roman powie jak inny minister to se sciagniemy ukraincow. straszne !!! Odpowiedz Link Zgłoś
grasshopper a może coś zminić 03.08.06, 15:15 To, że tam coś nie działa to widać .... ale przecież jak się zlikwiduje takie licea, to niczego nie zmieni - no może statystyka. Odpowiedz Link Zgłoś
ghinz Re: a może coś zminić 04.08.06, 01:06 Proponuje tylko 4 klasy szkoly podstawowej , to wystarczy , aby zostac politykiem z LPR Odpowiedz Link Zgłoś
25h Re: Po fatalnych wynikach matury MEN chce likwida 03.08.06, 15:15 Licea pielęgniarskie również.Nie daj Boże/Roman ekonomiczne też.Sportowe także do likwidacji? Odpowiedz Link Zgłoś
bambi7 Re: Po fatalnych wynikach matury MEN chce likwida 03.08.06, 15:20 "Nowa matura tylko obnażyła to, jak uczą te szkoły - mówiła "Gazecie" była wiceminister edukacji i współautorka nowej matury Irena Dzierzgowska" - cytat. To po co było robić nową maturę i licea profilowane? Kolejna reformatorka "od siedmiu boleści"... buhaha. Powinna zapłacić ze swojego majątku za swoją głupotę i błędne decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
natural7 Re: Po fatalnych wynikach matury MEN chce likwida 03.08.06, 15:20 Najlepiej by były gdyby nie było "obowiązku edukacyjnego". Nie można sobie pomażyć. Odpowiedz Link Zgłoś
vertigo.seb Re: Po fatalnych wynikach matury MEN chce likwida 03.08.06, 15:56 natural7 napisał: > Najlepiej by były gdyby nie było "obowiązku edukacyjnego". Nie można sobie pomażyć. Nie, nie można. Musisz przerwać wakacje i wziąć się za ortografię. Odpowiedz Link Zgłoś
zamel1 Re: Po fatalnych wynikach matury MEN chce likwida 03.08.06, 15:21 Może zamiast likwidować wystarczy trochę zreformować i dofinansować. sam kończyłem technikum (co prawda w starym systemie edukacji) i wiem jak wygląda nauka. program nauki przedmiotów zawodowych pozostawia wiele do życzenia w dużej mierze przez słabe wyposażenie pracowni szkolnych wiążące się z dużymi kosztami. Nie zgadzam się z oppinią jakoby uczniom tego typu szkółnie zależało na wyższym wykształceniu po prostu szkoły po reformie nie są w stanie tych ludzi dobrze na studia przygotować. Za pomysł zlikwidowania Liceów Profilowanych ode mnie 5 Odpowiedz Link Zgłoś
drabiniasty Re: Po fatalnych wynikach matury MEN chce likwida 03.08.06, 15:33 tu nie problem w liceach ale w uczniach. Produkujecie glupie dzieci, ktore do niczego sie nie nadaja a na pewno nie do nauki i w tym caly problem. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.gaponik Re: Po fatalnych wynikach matury MEN chce likwida 03.08.06, 15:44 Ja bym jednak obstawiała że to nasze społeczeństwo jest temu winne...zagłosowało na takich a nie innych ludzi a teraz oglądamy teatrzyk i to od kilku dobrych lat..nie dziwmy się, że dzieciaki z kraju uciekają....co nowi rządzący to nowe pomysły... co gorsza wszyscy chyba czują się jak króliki doświadczalne...a nasi "kochani" politycy- jak pseudo profesorzy- z takimi co chwile swięcącymi żarówkami nad głowami....tylko szkoda że szybko sie palą Odpowiedz Link Zgłoś
vertigo.seb Re: Po fatalnych wynikach matury MEN chce likwida 03.08.06, 15:50 Prawdą jest, ze zarówno uczniowie jak i nauczyciele są rózni. Jedni się przykładają do pracy-nauki, inni - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
baczulis1 Re: Po fatalnych wynikach matury MEN chce likwida 03.08.06, 16:17 W końcu ktoś mądry pomyślał o tym co dzieje się w szkołach. Szkoda że tak późno. Licea profilowane powinny być zlikwidowane, bo : nie dają nic co ma współnego z zawodem, są przehowalnią dla rzeszy gimnazjalistów którym przez całe gimnazjum nie chciało się nic robić i teraz mogą poszczycić się tym że chodzą do liceum. UCZNIOWIE WEŹCIE SIĘ DO PRACY A NIE NARZEKACIE. TO OD WAS ZALEŻY PRZYSZŁOŚĆ. CZASY DLA LESERÓW I NIEROBÓW ODCHODZĄ SZYBKIM KROKIEM. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ya Re: CZASY dla leserów 03.08.06, 17:02 jeszcze nie odeszły, a przeCHowalnię radzę pisać w taki oto sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
misza1000 Vouchery nie sa lepsze? 03.08.06, 16:36 Podatnicy placa podatki. Panstwo te podatki zbiera, czesc rozdziela na rozne cele a czescia placi tym, ktorzy rozdzielaja. A gdyby tak czesc podatkow aktualnie przeznaczana na edukacje po prostu zwrocic podatnikom w postaci voucherow? Sposob rozdzialu ("splaszczenie" tychze voucherow) realizowal by funkcje panstwa "wyrownujaca szanse edukacyjna" obywateli a co do szczegolow to sam rynek (kapitalizm) zrobilby reszte. Mniejsze straty na funkcjonowaniu aparatu edukacyjnego plus zagwarantowany automatyczny przeplyw pieniedzy "od" niewydolnych szkol i zlych nauczycieli "do" tych lepszych. Platne szkoly (kazdego szczebla), czesciowo za pomoca tychze voucherow a czesciowo (a szczegolnie studia wyzsze) za pomoca dogodnie oprocentowanych pozyczek dla studentow. Polski podatnik przestanie wtedy finansowac co najmniej dwie glupoty: -biedniejszy finansuje studia i lepsze szkoly bogatszym (albo tylko wygranym na loterii zycia, czyli mieszkancom miast z lepszym dostepem do oswiaty) -polski podatnik subwencjonuje edukacje kadr dla bogatszych/lepiej placacych panstw Odpowiedz Link Zgłoś
chyba_normalny Re: Po fatalnych wynikach matury MEN chce likwida 03.08.06, 17:39 sam lat temu dzieści kończyłem Technikum Budowy Okrętów a za kierownika miałem gościa który po liceum ( jednym z lepszych w mieście )był ukończył wydział bydowy maszyn okrętowych na politechnice - wstyd i rozpacz . Humanistą to on może był i dobrym ale okrętowcem żadnym ( fakt - szybko się na nim poznali i zwolnili ). I teraz ma to być regułą ? Jeżeli ministrem edukacji czy spraw morskich jest nawiedzony LPR-owiec to chyba to nas czeka Odpowiedz Link Zgłoś
aldona55 Re: Po fatalnych wynikach matury MEN chce likwida 03.08.06, 17:56 Taka niestety jest smutna prawda, że widząc na wysokich stanowiskach niekompetentnych LPR-owców i Samoobronowców traci sens rozmowa o poprawie edukacji w naszym kraju. Ciekawe, że na stanowisko dyrektorów szkół wymaga się ukończenia studiów pedagogicznych oraz kolejnych studiów z zarządzania, a do tego całej fury ukończonych kursów specjalizacyjnych, a ministrem (Lepper, Giertych)czy prezydentem (Wałęsa)może zostać człowiek o wątpliwych do stanowiska kwalifikacjach. To jest po prostu chore!!! Jak wobec takich faktów zachęcać młodzież do solidnej nauki, jak motywować, że wykształcenie w naszym kraju ma głęboki sens??? Odpowiedz Link Zgłoś
zyta101 Re: Po fatalnych wynikach matury MEN chce likwida 03.08.06, 18:52 Jesli ten dyrektor ukonczyl wydzial budowy maszyn okretowych, to niekoniecznie byl humanista, raczej nim nie byl. Humanista nie wybierze takiego kierunku studiow, bo nie jest on zgodny z jego zainteresowaniami i predyspozycjami. Fakt, ze ktos konczy liceum nie przesadza tego ze jest humanista. W liceum sa klasy o roznych profilach, np. matematyczno-fizyczne. To, ze nie lubisz ludzi po liceum swiadczy o twoich kompleksach, ktorych chyba nie do konca jestes swiadom. Zastanow sie nad tym. Piszesz, ze ktos po ukonczeniu studiow na politechnice nie jest okretowcem, natomiast po ukonczeniu technikum juz mozna nim byc. To jakies poklosie PRL-owskiej propagandy. Odpowiedz Link Zgłoś
malgojb ale po szkołach zawodowych łatwiej o pracę:/ 03.08.06, 17:42 A matury po zawodówkach wcześniej się nie zdawało więc zmiana szkoły nic nie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
antonioni1 Re: Po fatalnych wynikach matury MEN chce likwida 03.08.06, 17:59 Znieść jak najszybciej wszystkie stopnie w szkołach od podstawówki po uniwersytety. Zadnego obowiązku chodzenia do szkoły. To przeżytek. Bolesław Chrobry nie umiał pisać, ani czytać, a był królem!!! Precz z nauką!!! Komu potrzebna dzisiaj matematyka? Jakieś zacofane twierdzenia Pitagorasa sprzed tylu wieków. Wszechpolacy łączcie się w manifestacji poparcia dla Jaśnie Oświeconego Giertycha. Odpowiedz Link Zgłoś
jed67 A nie lepiej od razu dawać.... 03.08.06, 18:20 ...razem ze świadectwem chrztu świętego maturę, dyplomy uniwersyteckie, dokumenty umożliwiające wykonywanie zawodu lekarza, architekta, sędziego, adwokata, biegłego sądowego, biegłego księgowego, maszynisty, kierowcy, pilota, dentysty, ginekologa, policjanta, profesora wyższej uczelni, kapitana żeglugi, motorniczego itp, itd. Jakie oszczędności w oświacie. Tanie Państwo i wolny dostęp do reglamentowanych zawodów. Pełna konkurencja. Odpowiedz Link Zgłoś
neiden Re: Po fatalnych wynikach matury MEN chce likwida 03.08.06, 18:35 juz od lat pisalem na ten temat ze :licea w polsce to strata czasu i pieniedzy.w polsce jest tendencja do trzymania sie starych bezsensownych tradycji. tak samo w edukacji.jak naszybciej zlikwidowac ten sredniowieczny system nauczania.wiecej szkol technicznych polska potrzebuje! Odpowiedz Link Zgłoś
zyta101 Re: Po fatalnych wynikach matury MEN chce likwida 03.08.06, 18:59 W ktorym nowoczesnym kraju sa tylko szkoly techniczne, a nie ma ogolnoksztalcacych? Dlaczego licea to strata czasu i pieniedzy? Jesli chcesz isc na studia, to lepiej pojsc do liceum. Szkoly techniczne nie przygotowuja do studiow, takie jest jest moje zdanie po 2 latach pracy w uczelnianej komisji rekrutacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
maria-anna Z wielkim hukiem zakładano a teraz... 03.08.06, 18:44 z równie wielkim hukiem się odchodzi od koncepcji matury dla każdego. Licea zawodowe lub profilowane tworzono na bazie szkół zawodowych i techników. W efekcie miał byc zawód i matura. A dziś ponownie powraca sie do szkół zawodowych. Ach, hydraulikiem,spawaczem itp być. Odpowiedz Link Zgłoś