xyz664 [...] 06.11.06, 10:05 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ciaxp [...] 06.11.06, 10:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcich1978 "Orzeczenie kary śmierci dla Husajna moralną po.. 06.11.06, 10:12 Wyśmienity sposób na pozbycie sie sadama : www.digart.pl/praca/116958/Rakieciarz_spod_Babilonu!.html Beczka śmiechu ! Odpowiedz Link Zgłoś
ciaxp Kiedy Bush będzie sądzony? Za................... 06.11.06, 10:27 spowodowanie w efecie wojny Irackiej, eskalacji terroru w tym kraju na skalę której dotąd nie znała historia.Za ofiary tego terroru wśród ludności cywilnej liczone w setki tysięcy. Za stosowanie hirurgicznych bombardowań miast Irackich w wyniku których zginęły lub zostały ranne dziesiątki tysięcy cywili.Za zniszczenie infrastruktury cywilnej miast w wyniku czego cała ludność Iraku żyje w nędzy, pozbawiona podstawowych środków do życia. Odpowiedz Link Zgłoś
ciaxp RP nie zagraża żaden kraj, a już najmniej........ 06.11.06, 11:02 Arabowie durniu na etacie.W Iraku Polska miała zatrudnienie na następne 100lat. Teraz po totalnym zniszczeniu tego kraju zamiast odzyskiwać co nasze musimy im wysyłać, szpitale, szkoły, wojsko, żywność, lekarstwa i inne. Tyle z tego mamy. USA zachciało się przetestować nowe rodzaje rakiet w Iraku.Ich na to stać, nas nie. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: RP nie zagraża żaden kraj, a już najmniej... 06.11.06, 11:19 A które typy rakiet zostały w Iraku przetestowane? W jakich miejscach? Przez jakie jednostki wojskowe? Z jakimi wynikami? Jak to wpłynęło na zmianę zamówień wojskowych? Odpowiedz Link Zgłoś
nononsens Re: RP nie zagraża żaden kraj, a już najmniej... 06.11.06, 11:34 kazde dziecko wie, ze to ' top secret ', natomiast zniszczenia i ofiary widoczne golym okiem,... chyba ze, przegapiles relacje na zywo z wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: RP nie zagraża żaden kraj, a już najmniej... 06.11.06, 11:44 Dla dzieci, istotnie wszystko jest top secret. Odpowiedz Link Zgłoś
nononsens Re: RP nie zagraża żaden kraj, a już najmniej... 06.11.06, 11:48 zigzaur napisał: > Dla dzieci, istotnie wszystko jest top secret. twoje komentarze zaczynaj sie robic dziecinne Odpowiedz Link Zgłoś
nononsens Re: Busch chroni ciebie od wybuchu jakiegoś Mahmu 06.11.06, 11:10 raczej odwrotnie, poczynania busha powoduja zwiekszanie atakow terorystycznych, to nie moja opinia ale ludzi z waszyngtonu Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Busch chroni ciebie od wybuchu jakiegoś Mahmu 06.11.06, 11:20 To wtedy wojska USA zarzucą taktykę oszczędzania amunicji i wytłuką terrorystów. Lewizna trochę porozpacza ale przeżyjemy. Odpowiedz Link Zgłoś
nononsens Re: Busch chroni ciebie od wybuchu jakiegoś Mahmu 06.11.06, 11:31 a co z takimi miejscami jak londyn, hamburg, barcelona, amsterdam itp, gdzie poczynania usa przyczyniaja sie do zwiekszenia ekstrymizmu w spolecznosci muzumanskiej.tez przywalic paroma bombami? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Busch chroni ciebie od wybuchu jakiegoś Mahmu 06.11.06, 11:36 Po pierwsze: co to jest "ekstrymizm"? Po drugie: wiktymologia twierdzi, że to słabość i bierność przyciąga atak. Dzikie zwierzęta atakują najsłabsze zwierzę w stadzie. Nie najsilniejsze. I tu mamy wytłumaczenie muzułmańskich ataków na Europę. Atak muzułmański na USA 11 września 2001 był właściwym podsumowaniem dwóch kadencji Clintona. Odpowiedz Link Zgłoś
nononsens Re: Busch chroni ciebie od wybuchu jakiegoś Mahmu 06.11.06, 11:46 historia siega troche dalej niz 2001, powstanie izraela bylo by lepsza data, co do extrymizmu, pewne poczynaia wplywaja na to jak formulujesz swoje opinie i poczynania, widok ofiar cywilnych w palestynie, libanie i iraku ma duzy wplyw na to co mysli przecietny muzumanin, oraz na jego akcje, jeden pojdzie na demonstracje przeciw wojnie inny wysadzi sie w powietrze w zapchanym pociagu metra Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Busch chroni ciebie od wybuchu jakiegoś Mahmu 06.11.06, 11:50 Czy uważasz, że należałoby się cofnąć myślami do czasów wyjścia Mojżesza z Egiptu? Albo może koronacji Saula? Albo walki Dawida z Goliatem? Bo to właśnie wtedy powstało państwo Izrael. Odpowiedz Link Zgłoś
nononsens Re: Busch chroni ciebie od wybuchu jakiegoś Mahmu 06.11.06, 11:54 historia sie powtarza, za czasow mojszesza i po II wojnie swiatowej Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Re: "Orzeczenie kary śmierci dla Husajna moralną 06.11.06, 10:27 Jaką znowu moralną? Europa sprzedała moralność na szmaty już setki lat temu! Odpowiedz Link Zgłoś
indris Dlaczego Zachodu ? 06.11.06, 10:28 Za irackie bagno odpowiedzialny jest Bush i popierający go Amerykanie. NIE Zachód. Żaden inny kraj Zachodu awantury irackiej nie popierał. Popierały ją niektóre rządy zachodnie, ale WBREW opinii swoich obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dlaczego Zachodu ? 06.11.06, 11:17 Ano dlatego, że Prezydent USA, George Walker Bush, jest Szefem Zachodu. Twoim, pośrednio, też. No, chyba że twoim szefem jest podpałkownik Wsadź. To inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Dlaczego Zachodu ? 06.11.06, 11:29 A ty bez pana to jak zbity pies? Ogłupiały i bezdomny? Ale po co dokonujesz projekcji na innych? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dlaczego Zachodu ? 06.11.06, 11:32 Uderz w stół, nożyce się odezwą. Czy evcia nie zdaje sobie sprawy, że można swojego szefa lubieć i akceptować? Zresztą, ja akurat nie mam szefa w rozumieniu stosunku pracy czy służby, to znaczy mogącego wydawać mi polecenia. To o nożycach odnosiło się do wymienionego przeze mnie alternatywnego szefa. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Dlaczego Zachodu ? 06.11.06, 11:34 najwyraźniej sam nie rozumiesz, co piszesz jeden post wyżej. Kompletny brak logiki. Co to jest "lubieć"? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dlaczego Zachodu ? 06.11.06, 11:37 Nie spodziewałem się tak błyskawicznej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Dlaczego Zachodu ? 06.11.06, 11:40 Więc jeszcze raz - co to jest "lubieć"? Teraz miałeś więcej czasu by zajrzeć do słownika... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Dlaczego Zachodu ? 06.11.06, 12:21 wiem, ale to ładnie, że sam przyznajesz Odpowiedz Link Zgłoś
indris Celne streszczenie 06.11.06, 12:18 "Prezydent USA, George Walker Bush, jest Szefem Zachodu. Twoim, pośrednio, też" Jest to bardzo celne streszczenie "ideologii" niektórych buszystów, przynajmniej polskich. Problem tylko w tym, że jest to tzw "wishfull thinking". W Polsce taką ideologię głosi chyba tylko prof. Zbigniew Lewicki, amerykanista z UW. A i on robi to mniej bezczelnie. Ale samo przeczuwanie takiego sposobu myślenia uzasadnia coraz bardziej powszechny antyamerykanizm. Odpowiedz Link Zgłoś
ciaxp Arabscy sojusznicy USA to kraje.......... 06.11.06, 10:38 w których systemy rządzenia sa podobne lub znacznie gorsze od tych Saddamowskich.Fakt ten nie przeszkadza w niczym USA w jego polityce przyjaźni względem tych reżimów.Irak za Saddama był krajem świeckim o największych swobodach obywatelskich, takich jak prawa kobiet, prawo do nauki, prawo do opieki zdrowotnej, swobodny handel, prwo do pracy i własnego mieszkania.Brutalność i okrucieństwo Saddamowskich służb specjalnych niczym nie wyróżniało ten kraj od krajów arabskich sprzymierzonych z USA politycznie i militarnie.Niektórzy z sojuszników USA są i byli znacznie okrutniejsi wobec przeciwników politycznych np.Turcja wobec Kurdów. Odpowiedz Link Zgłoś
nononsens Selektywana sprawiedliwosc sadu 'made in usa' 06.11.06, 10:53 przeciez bylo to do przewidzenia, inny wyrok bylby nie do zakceptowania przez usa. wlasnie dlatego z prowadzenia obrad sadu zrezygnowal pierwszy sedzia, mial racje, zeby sie pod tym nie podpisac. ciekawe dlaczego usa, pardon, raczej irak nie nalegal na oskarzenie sadama o wiele ciezsza zbrodnie uzycia broni chemicznej na kurdach, w wyniku ktorej zginelo duzo wiecej ludzi. czyzby dlatego, ze obrona sadama na swiadkow powolalaby paru czolowych politykow obecnj administracji busha juniora i busha seniora? hmm. Co do obecnego procesu o skazanie na smierc przez sadama osob bioracych udzial w zamachu na niego, to w wielu regionach swiata wlacznie z usa spisek i proba zamachu na glowe panstwa (w tym przypadku sadam nia byl, fakt, ze tyran i ze nie do konca legalnie, ale wiele ludzi ma taka sama opinie o buhsu) zakonczyla by sie osadzeniem na kare smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
senny Hussain 06.11.06, 10:53 Już widzę jak podziękowano temu biednemu durniowi, który Hussaina z nory wyciągnął zamiast go zastrzelić w obronie własnej. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: "Orzeczenie kary śmierci dla Husajna moralną 06.11.06, 10:57 Jakos nasowa mi sie cytat z Tolkiena (w wolnym tlumaczeniu): "Zasluguje na smierc? Napewno. Wielu z tych, ktorzy zyja zasluguje na smierc. I wielu z tych ktorzy umieraja zasluguje aby zyc. Czy mozesz im dac zycie? Wiec nie spiesz sie w szafowanu kary smierci." Ludzie, ktorzy, orzekaja kare smierci i ciesza sie z takiego wyroku zapominaja o podstawowej pokorze. A swoja droga, czy stany zostaly kiedykolwiek osadzane za ludobojstwo dokonane w Hiroszimie i Nagasaki? CZy ktos zostal za to osadzany? Nie powinni sie wiec spieszyc ze skazywaniem na smierc innych. Nawet jak najbardziej na to zaslugujacych. Odpowiedz Link Zgłoś
n0_str0m0 Re: "Orzeczenie kary śmierci dla Husajna moralną 06.11.06, 11:05 saddam wrocil do iraku z azylu w egipcie na bilecie od CIA sciskal rumsfelda i bral bron biologiczna od wujka sama dostal w dupe gdy skoczyla sie sowiecka rosja i trzeba bylo szybko wymyslic nowego wroga skazany na smierc za morderstwo 148 osob... zastanawiam sie jaki wyrok przysluguje amerykanskim ludobojcom za smierc 655,000 irakczykow? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 to skuteczny prezent wyborczy dla Republikanów!!!! 06.11.06, 11:10 Obojętne jak to moralnie ocenia EU US-Republikanie dostali tym wyrokiem skuteczny prezent wyborczy jak na zamówienie. Ich akcje idą właśnie w górę i wcale nie jest wykluczone, że za dwa dni wygrają. Nie ma to jak korzystne przypadki... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: to skuteczny prezent wyborczy dla Republikanó 06.11.06, 11:11 może jeszcze znajdzie się jakieś występ b. Ladena na wideo? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: to skuteczny prezent wyborczy dla Republikanó 06.11.06, 11:16 A może jeszcze Gerhard Schröder do reszty osiwieje? Albo może wyłysieje? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: to skuteczny prezent wyborczy dla Republikanó 06.11.06, 11:27 prędzej to niż ty zaczniesz pisać z sensem i na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: to skuteczny prezent wyborczy dla Republikanó 06.11.06, 11:33 Można dyskutować, czy zigzauria są pisane z sensem i na temat. Bezdyskusyjnym faktem jest jednak to, że zigzauria są z wielkim pośpiechem i zainteresowaniem przez evcię czytane. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: to skuteczny prezent wyborczy dla Republikanó 06.11.06, 11:36 Zigzaur chyba widzi, że mi się UPORCZYWIE pod moje posty podkleja. To jedyna szansa, by w ogóle zwrócić moją uwagę. Innych postów zigzaura nie czytuję i nie piszę pod nimi swoich. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: to skuteczny prezent wyborczy dla Republikanó 06.11.06, 11:38 Ja zaś czasami lubię złośliwie odpowiedzieć na post wyjątkowo durny i to może być wytłumaczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: to skuteczny prezent wyborczy dla Republikanó 06.11.06, 11:39 Durne są wpisy kompletnie nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
nononsens Re: to skuteczny prezent wyborczy dla Republikanó 06.11.06, 12:24 zigzaur napisał: > Ja zaś czasami lubię złośliwie odpowiedzieć na post wyjątkowo durny i to może > być wytłumaczeniem. TO PODPISZ SIE POD SWOIM, nie watpliwie spelnia wszystkie powyzsze kryteria Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Re: to skuteczny prezent wyborczy dla Republikanó 06.11.06, 11:30 Kazde wazniejsze wydarzenie wplywa na preferencje wyborcow. Proces Saddama nie jest tu zadnym wyjatkiem a na pewno nie zmieni na tyle preferencji zeby mialo to znaczacy wplyw na wynik wyborow, sama przeciez w to nie wierzysz :) Ciekawe kiedy zaczniecie sie zastanawiac komu tak naprawde sluzyly procesy w Norymberdze? Bo Roth ostatnio mowila w telewizji ze Izrael nie ma prawa sie bronic, nastepnym krokiem bedzie pozwanie Amerykanow o odszkodowania za 1945 - zli imperialisci przeszkodzili socjalistom w zabawie. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: to skuteczny prezent wyborczy dla Republikanó 06.11.06, 11:39 Msz może na myśli, biedaku nieszczęśliwy, te 100 tys. socjalistów niemieckich, których wymordował Hitler -przyjaciel wielkiego kapitału? Najpierw poczytaj nt. a później pisz, jeśli już koniecznie musisz. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: to skuteczny prezent wyborczy dla Republikanó 06.11.06, 11:48 KAŻDY socjalistyczny dyktator dogada się z wielkim kapitałem. Stalin też handlował z WIELKIMI koncernami. I Breżniew, i Putin, i inni. Skąd pochodzą dane o 100 tysiącach zabitych niemieckich socjalistów? Czy liczba ta obejmuje również niemieckich socjalistów narodowych zabitych np. w nocy długich noży? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: to skuteczny prezent wyborczy dla Republikanó 06.11.06, 12:08 Nudzisz, biedaku. Sto razy była już dyskusja na forum nt. i nie zamierzam się powtarzać, szkoda mi czasu. Daję ci 3 linki do moich wypowiedzi, ale jest tego więcej, zdaje się że również z odniesieniami do literatury... Sam coś zrób i poszukaj, bez ciągłego oglądania się na mnie. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=48873016&a=48875303 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=48873016&a=48876995 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=41744226&a=41748983 Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus nie, mam na mysli Narodowych Socjalistow 06.11.06, 11:50 Powiedz mi, co oznaczala literka "S" w nazwie NSDAP? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: nie, mam na mysli Narodowych Socjalistow 06.11.06, 11:53 Warto również poczytać życiorysy takich osobników jak Josef Unschlicht i Karl Radeck (pisownia może być różna, bo przeważnie te nazwiska pisano po rosyjsku). Zobaczycie wtedy, którą orientację polityczną w Niemczech Komintern faktycznie popierał. Patrz sprawa Schlagetera. Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Schroedder i Hitler- przyjaciele wielkiego biznesu 06.11.06, 11:53 Obaj nazywali sie socjalistami, nie ma bardziej naiwnego naodu na swiecie niz Niemcy. Uwierzyli ze Hitler nie byl socjalista :) Jakby Wam w telewizji powiedzieli ze Stalin nie byl socjalista to tez byscie uwierzyli :) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: nie, mam na mysli Narodowych Socjalistow 06.11.06, 11:54 A co ozaczała literka "D" w DDR? Czy to znaczy, że NRD była demokratyczna? Właśnie dla naiwnych stosuje się takie orwellowskie słowa - szyldy, za którymi nic nie stoi oprócz zakłamania prawdy i rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Re: nie, mam na mysli Narodowych Socjalistow 06.11.06, 11:58 Sugerujesz ze Hitler nie byl socjalista? No to nie mamy o czym gadac :) O faktach dyskutuja tylko lewacy :) Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Czytalas chociaz ich program polityczny? 06.11.06, 12:00 Jak przeczytasz to mozemy ew. podyskutowac. Nie boj sie, nie jest tego duzo, nie zmeczysz sie :) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Czytalas chociaz ich program polityczny? 06.11.06, 12:04 Czytałeś program SED? Przeczytaj i zobacz ile z tego, co poisano,naprawdę ROBONO Po owocach poznaje się system a nie po werbaliźmie Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Po czynach??? 06.11.06, 12:11 Alez niemiecki nacjonalnie socjalisci robili dokladnie to co ich odpowiednicy w stalinowskiej Rosji! Obozy koncentracyjne, mordowanie Polakow, marsze w eleganckich mundurach, "jestesmy najlepsi a inni do gazu", budowy fabryk i drog na masowa skale przy uzyciu niewolnikow itd... Po czynach ich poznacie... socjalisci wszedzie tacy sami: Hitler, Schroedder, Mao, Fidel, Putin: jaka roznica? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Po czynach??? 06.11.06, 12:15 calcinus napisał: > Alez niemiecki nacjonalnie socjalisci robili dokladnie to co ich odpowiednicy w > Po czynach ich poznacie... socjalisci wszedzie tacy sami: Hitler, Schroedder, > Mao, Fidel, Putin: jaka roznica? Jaka różnica???? Jesteś tak głupiutki, że szkoda naprawdę szkoda na ciebie czasu. Sugerowanie, że Schroeder jak Hitler mordował w obozach jest szczytem idiotyzmu. Szkoda karmić takiego trolla jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: nie, mam na mysli Narodowych Socjalistow 06.11.06, 12:10 calcinus napisał: > O faktach dyskutuja tylko lewacy :) Rozumiem, że jesteś dumny z tego, że o faktach nie będziesz dyskutować. Och ty orle.... Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Re: nie, mam na mysli Narodowych Socjalistow 06.11.06, 12:13 Nie zrozumialas jak zwykle, to bylo uproszczenie, chodzilo dokladnie o to: "Tylko lewacy kwestionuja istnienie faktow i probuja o tym dyskutowac". Lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 kolejny ze "skrótem myślowym" 06.11.06, 12:17 i jak zwykle jaki myśliciel taki skrót Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Re: kolejny ze "skrótem myślowym" 06.11.06, 12:21 To juz nie jest moja wina ze nie rozumiesz prostych skrotow myslowych. Sorry ale w towarzystwie w ktorym sie obracam raczej nie trzeba tlumaczyc nikomu kawe na lawe, po prostu jestem przyzwyczajony do tego ze w rozmowie stosuje rozne porownania, przesadne epitety, koloryzuje tudziez uzywam czasem skrotow myslowych. Ale od dzis bede pamietal zeby w rozmowie z Toba nie uzywac co bardziej wyrafinowanych konstrukcji, uzywac prostej skladni a w zadnym wypadku skrotow myslowych. Trzeba bylo od razu pisac ze nie rozmiesz co mam na mysli, oszczedzilo by nam to czasu :) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: kolejny ze "skrótem myślowym" 06.11.06, 12:26 Głuptaku, kpię sobie, a ty kpiny nie rozumiesz. To nie żaden skrót myślowy, co produkujesz tylko BEŁKOT. Palnąłeś: calcinus napisał: > O faktach dyskutuja tylko lewacy :) No i jak tu się nie śmiać. A teraz jest jeszcze weselej, bo brniesz dalej, tłumacząc to rzekomym skrótem myślowym, którego ja niby nie rozumiem. Eeh, sto pociech z tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Dobrze, wytlumacze Ci :) 06.11.06, 12:06 literka "D" w DDR zostala wymyslona przez Stalina i nikt nie mail na to wpywu i rownie dobrze mogla oznaczac "d.upa", "demokratyczny" itd... Natomiast NSDAP byla partia polityczna ktora szla do wyborow mowiac o sobie "socjalisci" i ludzi glosujac na te partie wybierali swiadomie socjalistow. Naprawde nie widzisz roznicy? To ile Ty masz lat, 15? Wszystko Ci trzeba tlumaczyc jak dziecku, nudzi mnie juz to, lubie tlumaczyc dzieciom ale inteligentnym, wiedzac ze to tlumaczenie cos daje, pobudzi do myslenia itd.. bei Dir leider nicht der Fall... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Dobrze, wytlumacze Ci :) 06.11.06, 12:12 Daj sobie spokój głuptasiński, szkoda mojego czasu na te twoją dzieciniadę. Stalin nie był ani pierwszym ani ostatnim, który zastosował mowę zwaną później orwellowską. Tymi samymi trickami posługiwał się m.in. Hitler, ale to dla ciebie za trudne. Basta, szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Juz sie argumenty skonczyly? Szybko :) 06.11.06, 12:17 Znowu nic nie rozumiesz. DDR zostal nazwany tak przez kogos a NSDAP nazwala sie sama. Nadal nie widzisz tej podstawowej roznicy? No to inaczej: Jesli ktos mowi o mnie "moher" lub "oszolom" to jeszcze nie znaczy je owym "moherem" jestem. Natomiast jesli mowie o sobie "moher" to owym moherem jestem. Paniali? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 sam sobie dyskutuj o Schroederze jako mordercy 06.11.06, 12:19 przekraczasz granice wszelkiej głupoty a na to NIE MA argumentów, top fakt Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Re: sam sobie dyskutuj o Schroederze jako morderc 06.11.06, 12:24 A gdzie ja napisalem ze Schroedder to morderca? Owszem, potencjalny morderca jak kazdy lewak, jak rowniez mozna by dyskutowac o moralnej szefow panstw ktore poparly Saddama, dzieki temu poparciu czul sie silny i zdecydowal sie na wojne. Potencjalnie to taki sam morderca jak Hitler: Zydow nienawidzi, Polakow nienawidzi, USA nienawidzi, Rosja to przyjaciele: wypisz wymaluj poglady Hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: sam sobie dyskutuj o Schroederze jako morderc 06.11.06, 12:30 ty faktycznie NIE ROZUMIESZ, co wypisujesz. Twój bełkot, do którego się teraz już nie przyznajesz: >Po czynach ich poznacie... socjalisci wszedzie tacy sami: Hitler, Schroedder, >Mao, Fidel, Putin: jaka roznica? Pewnie znów jakiś skrót myślowy? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: to skuteczny prezent wyborczy dla Republikanó 06.11.06, 13:09 Czy może "wyskok" Kerry'ego też był takim "przypadkiem" ;o)? Odpowiedz Link Zgłoś
panfranek Re: "Orzeczenie kary śmierci dla Husajna moralną 06.11.06, 11:11 co w tym jest? no wlasnie, drogi czytelniku gazety wyboczej, co takiego jest w tym, ze dyktaktor, ktorego mozna postawic obok stalina i hitlera (nie pod wzgledem skali, alse metod dzialania, chociaz powyzej tysiaca ludzi na koncie nie wazne ile wiecej zer) nie powinien byc skazany na kare smierci - bo taki wlasnie ma wydzwiek manipulacja gazu? rozumiem, ze powinien zostac ulaskawiony, jak general kiszczak, general jaruzelski a michnik powinien pojsc z nim na wodke. wowczas wszystko byloby okej i ta glupia ameryka dostalaby po pupie od nas, milujacych zasady sprawiedliwosci spolecznej. boze, ludzie, co sie z wami dzieje? za duzo czytacie wyborczej... Odpowiedz Link Zgłoś
gczern "poprawna moralność" to klęska dzisiejszych czasów 06.11.06, 11:12 Żywi nie mają prawa wybaczać krzywd w imieniu zabitych i zamordowanych a w imie dzisiejszych zasad czlowiek z którego rozkazu zginęły tysiące niewinnych osób często w olbrzymich cierpieniach miałby do końca życia siedzieć w ciepłej celi i najlepiej jeszcze pisać na laptopie wspomnienia do publikacji?? Do czego nas to niby ma doprowadzić? Odpowiedz Link Zgłoś
kevin_michnik Re: "poprawna moralność" to klęska dzisiejszych c 06.11.06, 11:19 jeśli żywi nie mają prawa wybaczać krzywd to dlaczego mają prawo do zemsty? zresztą wg twojego rozumowania bush junior (senior zresztą też) nie ma prawa do rzeczy o których piszesz... Odpowiedz Link Zgłoś
panmzawka CO ZA BZDURY 06.11.06, 11:23 POPROSTU POWIESIć DRANIA LUDOBóJCE KATA I ZBRODNIARZA I KONIEC!!! CZY TE LALUSIE Z UE SPRZECIWILIBY SIE POWIESZENIU RIBENTROPA, FRANKA I INNYCH ZBRODNIARZY HITLEROWSKICH!!!???? DO CHOLERY Z WAMI PORąBANI "HUMANITARYśCI"!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: CO ZA BZDURY 06.11.06, 11:30 Gwoli ścisłości, trudno byłoby dziś postawić np. Joachimowi von Ribbentrop zarzuty powodujące wyrok skazujący z karą główną. Niemieckie źródła uważają, że główny proces norymberski (ten słynny) był przeprowadzony tak, aby ukarać i potępić wszystkie dziedziny życia państwowego III Rzeszy. Na ławie oskarżonych zasiedli główni przedstawiciele wszystkich dziedzin życia państwowego. Odpowiedz Link Zgłoś
matrioszka25 Oko za oko, zab za zab 06.11.06, 11:33 nie jest religia Europy, nie jest zasada moralna Europy i nigdy nie bedzie. Kara smmierci, to kara prostakow, ziejacych zemmsta i zadnych publicznie krwii. Jakzesz podle jest to uczucie i podli ludzie, ktorzy ciesza sie ze smierci innego, niewinnego czlowieka. Tu wychodza najgorsze instynkty zwierzece wsrod tych, ktorzy mianuja sie jeszcze ludzmi, a niektore religie, maja to wpisane w kanon postepowania, dlatego na swiecie jest tyle zla, ale Jezus zmienil ta okrutna i barbazynska regule, w kochj blzniego swego, jak siebie samego, gdzie zawarta jest gleboka mysl, laski i wybaczenia win. Tego barbazyncy i hunowie, wyrzutki swiatowej cywilizacji musza sie jeszce uczyc. Watykan potepia z cala surowoscia, te wyuzdane praktyki reigijne, dla uzytku zadnej krwi czarnej masy plebsu. Odpowiedz Link Zgłoś
kevin_michnik koniec dyskusji? 06.11.06, 11:40 biorąc pod uwagę prawdopodobny procent katolików na tym forum ten post powinien skończyć dyskusję... Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek niewinnego?? 06.11.06, 12:14 smiercia nie karze sie niewinnych tylko ludzkich drapieznikow, ktorzy poluja na swoich bliznich. Oby jak najszybcie ja przywrocono takze w Europie, gdzie mordercy moga liczyc na poblazliwosc - najpierw teoretycznie dlugi wyrok, a potem juz znajdzie sie sposob, zeby wypuscic przed terminem i ponownie poszczuc na spoleczenstwo Hun Barbarzynca (i bardzo z tego dumny) Odpowiedz Link Zgłoś
matrioszka25 gdy bandyci orzekaja o karze innego bandyty 06.11.06, 13:10 to nic innego jak zorganizowana mafia przestepcza, wykonujaca wyroki na ulicy, to jest miedzynarodwe bezprawie, ktore slusznie potepia cala demokratyczna spolecznosc miedzynarodowa. Nie bedzie linczow i ss-doraznych procesow nad przciwnikami politycznymi, Europa jest i bedze bastionem sprawiedliwosci, kto sie z tym nie godzi, sam zaluguje na represje i ponizenie. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek jesli ktos zabija jest morderca 06.11.06, 13:15 (oczywiscie poza uzasadnionymi wyjatkami - obrona wlasna, wykonanie prawomocnego wyroku, walka z uzbrojonym przeciwnikiem na wojnie, itp.) Jesli jest morderca jest winny, bez wzgledu na to kto go sadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: Bush.. 06.11.06, 11:55 Teraz trzeba zrobic proces Bushowi za zniszczenie Iraku i eksterminowanie setek tysiecy obywateli tego kraju,ta zbrodnia przeciw ludzkosci jest dokonywana w imieniu demokracji i Boga bo Bush sam oswiadczyl ze,jest reka woli Boga.Tacy tyrani jak Hitler,Stalin i Mussolini tworza piekna rodzine do ktorej doskonale dopasowal sie rowniez prezydent USA Bush. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Glos za przywroceniem kary smierci 06.11.06, 12:09 jesli go rzeczywiscie powiesza, to moze ulatwi to troche przywrocenie kary smierci w krajach europejskich, zeby polozyc kres skandalicznej bezkarnosci mordercow. Wtedy takze ta cala idiotyczna iracka awantura wreszcie do czegos pozytecznego by posluzyla. Odpowiedz Link Zgłoś
pl2512 Porazka zachodu bylo to, ze nie dorwano Hitlera i 06.11.06, 12:25 nie powieszono go za jadra na bramie brandenburskiej. Nie wiadomo tylko czy ta malarzyna z kawalkiem kociego futra pod nosem miala w ogole jaja. Saddama powinni powiesic wolno na drucie telefonicznym i koniecznie transmitowac to w TV. A potomkom reichsfuhrera H.Himmlera z Berliner Zeitung dziekujemy za nauke co oni uwazaja za porazke Zachodu. Najwieksza porazka zachodu jest fakt, ze powstal w jego kregu cywilizacyjnym taki narod jak Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
nononsens Re: Porazka zachodu bylo to, ze nie dorwano Hitle 06.11.06, 12:34 z takim prymitywnym mysleniem, co ty mozesz wiedziec o cywilizacji? Odpowiedz Link Zgłoś
chumazik Lepiej ponosić moralne porażki, niż odnosić 06.11.06, 12:41 moralne zwycięstwa, taki jest praktyczny wniosek z tej historii. Odpowiedz Link Zgłoś
izabela11111 "Orzeczenie kary śmierci dla Husajna moralną po.. 06.11.06, 13:00 ja też wcale nie uważam żeby kara śmierci na Husajna była jakimś sukcesem; jeżeli był bandytą i mordercą to trzeba było obalić go wtedy kiedy łamał prawa człowieka, a nie wtedy kiedy USA miało w tym jakiś interes. I nie chodziło tu o dobro irakijczyków bynajmniej, pretekst (fałszywy) się znalazł, teraz dowody też są. Dlaczego nie zajmują się innymi bandytami i przestępcami którzy na całej ziemi nadal łamią prawa człowieka...; no tak ale przecież nie o interesy uciskanych ludzi w tym chodzi tylko o mamonę. Przychylam się do opinii - cała wojna w Iraku była porażką... Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: "Orzeczenie kary śmierci dla Husajna moralną 06.11.06, 13:22 Cały Irak to wielka porażka tzw. cywilizacji zachodniej. Saddama solidarnie zbroiły i wspierły: USA (współpraca wywiadowcza), Francja (Osirak, Exocet, Gazelle, Mirage). W latach 80. kraje starej UE dostarczały technologie oraz składniki wykorzystywane do produkcji broni chemicznej. Nie ma się co licytować kto był dla Iraku gorszy. Cały zachodni świat w tej materii się skompromitował. Odpowiedz Link Zgłoś
kohl48 "Orzeczenie kary śmierci dla Husajna moralną po.. 06.11.06, 13:15 W 1981 Amerykanie tanio opylili przeterminowane nieco zapasy broni chemicznej i biologicznej z demobilu swojemu sojusznikowi Saddamowi Husajnowi. Żeby zaatakował i zniszczył Persów, ale też po to, aby się towar nie popsuł i nie nadawał przez to do niczego. Saddam, ku radości Turcji – drugiego sojusznika Amerykanów – natychmiast nowy nabytek wypróbował na zbuntowanych Kurdach (popieranych po cichu przez Rosjan i Chińczyków), po czym – zgodnie z sugestią sprzedawców – zaatakował Iran. Zużył przy tym, (jak się okazało ostatnio), cały zapas amerykańskich chemikaliów, ale Iranu nie udało mu się pokonać. W związku z tym Amerykanie postanowili sami rozprawić się z Iranem i Saddam okazał się już niepotrzebny. W tym celu należało Husejna obalić, urządzić mu sprawiedliwy proces i powiesić. A najlepiej przy pomocy samych Irakijczyków. I stało się. Inwazja na Iran niebawem... Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Czlowieku, trujesz gorzej niz Saddam 06.11.06, 14:03 1. USA nigdy nie zaopatrywaly Iraku w bron masowego razenia. Owszem, pomagaly Irakowi w wojnie z Iranem, zwlaszcza po 1982 roku, gdy szala zaczela sie przechylac na strone Iranczykow, ale nigdy nie posunely sie tak daleko. Irakijczycy byli sami w stanie wyprodukowac gazy bojowe, jak zreszta moze to zrobic kazdy kraj majacy technologie do produkcji chocby nawozow sztucznych. 2. USA nie naklanialy Iraku do zaatakowania Iranu. Przed 1980 roku Waszyngton i Bagdad utrzymywaly stosunki poprawne ale chlodne, gdyz Saddam Husajn zrecznie lawirowal miedzy Waszyngtonem i Moskwa, aby zachowac jak najwiecej swobody dzialania. Amerykanie podejrzewali takze jeszcze od lat 60-tych (jeszcze na dlugo przed Husajnem) Irak o chec zagarniecia Kuwejtu i nawet czesci Arabii Saudyjskiej. Jak sie w koncu okazalo slusznie. 3. Inwazja Kuwejtu w 1990 roku byla niewiarygodnie glupim posunieciem Husajna, zas upieranie sie przy jego okupacji bylo bledem jeszcze ciezszym. Jeszcze kilka tygodni przed operacja "Pustynna Burza" Waszyngton dal Irakowi szanse na wycofanie sie z Kuwejtu, ale Saddam z tego nie skorzystal. Wiec mu przylozyli - nie dlatego ze tak bardzo chcieli, ale dlatego ze musieli. Ale nie chcieli go obalac, bo Bush senior (w odroznieniu od idioty synalka) dobrze wiedzial czym to sie skonczy. 4. Mniej wiecej az do tego czasu polityka USA wobec Iraku byla racjonalna i w zasadzie sluszna. Niestety w 2002 roku Bush junior i jego klika zdecydowali, ze najada Irak (zrobili to rok pozniej, ale decyzja zapadla zaraz po zwyciestwie nad talibami w Afganistanie) i w rezultacie jest ten niepotrzebny i krwawy burdel, z ktorego teraz sami Amerykanie nie wiedza jak wybrnac. 5. Masz prawo nienawidziec Amerykanow - ale przynajmniej nienawidz ich z jakis prawdziwych powodow, nie w wyniku nieznajomosci najnowszej historii. Odpowiedz Link Zgłoś
kohl48 nie ja, Saddam truje 06.11.06, 15:24 Odpowiadam: 1. USA zaopatrywały Persów w broń już za czasów cesarza Rezy Pahlaviego, Później również chemiczną. Zakończyły w latach dziewięćdziesiątych, kiedy broń Saddamowi dostarczali Chińczycy, Rosjanie i Francuzi. 2. USA nakłaniały Saddama do zaatakowania Iranu po upokorzeniu, (jakiego doznali tam ich dyplomaci) m.in. poprzez dostarczanie im broni i technologii wojskowych. Iraku nie trzeba było podejrzewać o chęć zagarnięcia Kuwejtu, gdyż było to głośno wyrażanym priorytetem polityki irackiej od czasu powstania Kuwejtu. 3. Z tym punktem całkowicie się zgadzam. 4. Jak z powyższego wynika, polityka USA wobec Iraku była od początku nieracjonalna i niekonsekwentna, a przez to niesłuszna. 5. Każdy ma oczywiście prawo nienawidzić każdego, ale akurat ja bardzo Amerykanów lubię – znam kilkunastu osobiście. To są prostolinijni, uczciwi ludzie i, co pewnie wielu zdziwi, bardzo honorowi. W każdym razie ja z takimi się tylko zetknąłem. Zarzut o nieznajomości historii jest, drogi Dathmaćku, nietrafiony. Mam sześćdziesiątkę, jestem historykiem i historię Iraku znam od czasów króla Fajsala Pierwszego z ksiąg, a od lat pięćdziesiątych z autopsji. Pozdrawiam; postscriptum: co to jest „Darth” i jaki ma związek z Vaderem? Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek re: kohl 48 06.11.06, 15:43 1/Niestety, w Twoim punkcie pierwszym nie moge sie zgodzic ze slowami "pozniej rowniez chemiczna". Nawet najgorsi przeciwnicy USA nigdy nie oskarzali ich o dostarczanie Irakowi broni masowego razenia. 2/Wszystko co kiedykolwiek czytalem o wojnie iransko-irackiej wskazuje iz atak na Iran w 1980 roku byl wlasna inicjatywa Saddama Husajna. 3/ Nie twierdze, ze nienawidzisz Amerykanow, ale na pewno ponosi Cie anty- amerykanizm (czyli wrogosc wobec USA). 4/ Darth Maciek ma bardzo istotny zwiazek z Darth Vaderem, gdyz jest to moj ukochany szwarccharakter z mojego ulubionego filmu - poza tym niezmiernie mi imponuje fakt, ze sypial z Natalie Portman. Moj nick wlasciwie wzial sie z czystej zazdrosci. 5/Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
mikwa Re: "Orzeczenie kary śmierci dla Husajna moralną 06.11.06, 13:35 Każdy kto współczuje Husajnowi, który to zwyrodniały dyktator przez kilkadziesiąt lat wymordował (nierzadko ze szczególnym okrucieństwem) tysiące obywateli swojego kraju, powinien być moralnie osądzony jako współuczestnik jego zbrodni. Człowiek taki ma w pogardzie storturowane i zagazowane niewinne ofiary a dostrzega jedynie ich kata. Postępowanie Amerykanów nie ma tu nic do rzeczy: czy fakt ich zbrodniczych nierzadko działań ma uniewinnić ewidentnego sadystę i pozbawionego skrupułów bandytę od zasłużonej kary ? Odpowiedz Link Zgłoś
izabela11111 Re: "Orzeczenie kary śmierci dla Husajna moralną 06.11.06, 15:12 zasłużonej kary? a przepraszam kto ma prawo taką zasłużoną karę wymierzyć? inny człowiek? który też nie rzadko jest wolny od mniejszych lub większych grzechów? nie rozśmieszaj mnie nie bawimy się w Boga Odpowiedz Link Zgłoś
izabela11111 Re: "Orzeczenie kary śmierci dla Husajna moralną 06.11.06, 15:17 poza tym nikt nie mówi o współczuciu, tylko o prawie człowieka do zabijania innych z jakichkolwiek powodów i jakimikolwiek ludźmi są. nie mam tego prawa ja nie masz ty, i żadna instytucja mieć nie powinna. Ludzie żyjemy w XXI wieku w cywilizowanych czasach nawet jeśli gdzieś obok nas istnieje dzicz. Odpowiedz Link Zgłoś
mario.osh bez demagogii panie zawadzki [komentarz] 06.11.06, 13:49 "Saddam nawet w swoich najlepszych czasach nie mordował w takim tempie, w jakim dziś mordują się wzajemnie jego byli poddani." husejn ma na sumieniu pewnie jakieś 2mln ludzi którzy zostali zamordowani, zagazowani albo zgineli w wojnach które wywołał. szybkość też nie raz miał dużo większą. zresztą, nie chodzi o licytowanie się. jestem zdeklarowanym przeciwnikiem kary śmierci - z jednym wyjątkiem - dyktatorzy - po prostu tu nie ma żadnej możliwości sądowej pomyłki. ich czyny sa powszechnie znane, oczywiste i żaden z nich nie powinien spać spokojnie. saddam musi zawisąć bo ciężko na to pracował całe życie - nagroda mu sie należy. ps. pomijając ten oczywisty fakt że szaleństwem byłoby pozostawić go przy życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
mobileinmobili Swiat w rekach Antychrysta 06.11.06, 14:09 jak mowily przepowiednie, na poczatku tysiaclecia pojawi sie Antychryst, uzurpujacy sobie wladze rozmawiania z samym Bogiem, uzurpowania sobie wladzy nad ludzmi, ich sumieniami, ich zyciem. Antychryst pojawila sie w postaci alkoholika i cpuna, o wybujalej przeszlosci, wychowanego w materialistycznym bagnie wyziewow samego szatana. Ten lubi sie przymilac, zapewniac o swojej dobroci i swojej slusznosci, wprowadza swoje pojecia i odwrocenia prawdy Boga, ktora zobowiazuje do milosci blizniego i szacunku dla wszystkich istot ludzkich na swiecie. Antychryst wprowadzil na ziemi chaos, co jest jego podstawowym znakiem rozpoznawczym, chaos, nienawisc, podstep i mord. Poznacie go po jego czynach, a te widzimy na codzien, na calym swiecie. Ale sa tez inne sily, ktore krzyzuja Zlemu z potepionego kraju, wszystkie plany, wojny, mordy, przestepstwa, ktorymi dazy do zniszczenia swiata atomem. Dlatego nie bojmy sie, zlo z ameryki zostanie pokonane, katklizmami, porazkami gospodarczymi i politycznymi, smiercia niewinnych synow demokratycznej ameryki. Nie bojcie sie, godzina rozliczenia z Antychrystem nadchoddzi i wybawienie calego swiata, spod jego ucisku. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek proroctwa latwiej traktowac powaznie 06.11.06, 14:16 gdy nie wyglaszaja ich reklamy oleju!! Niech zyje prorok Mobile Oil!! www.mobros.com/about/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
jurwal Obrona Husajna to inna moralność 06.11.06, 19:30 Ciekawe ! Ocena moralna działań Husajna, który nie tylko mordował jest zupełnie inna niż zwykłego jednorazowego mordercy. Czy rożni się czymś morderca działający w polityce od zwykłego bandyty. W ocenie wiekszości ludzi niczym. Obaj powinni być skazani na śmierć. Tymczasem polityk skazujący na śmierć niewinnych ludzi jest oceniany zupełnie inaczej. To dlatego nasza cywilizacja padnie. Ponieważ kieruje się podwójną moralnością. Politycy chronią się nawzajem. Chcą uchodzic za nietyklanych choć to najgorsze szumowiny z wszystkich nacji zawodowych. Odpowiedz Link Zgłoś