milosz.a N A R E S Z C I E !!!! 16.02.07, 12:12 Juz myslalem, ze ten Sejm nic sensownego nie uchwali. Jest niezaprzeczalnym fakt pozytywnego wplywu jazdy z wlaczonymi swiatlami na bezpieczenstwo na drodze. Ja zawsze jezdze z wlaczonymi i coraz wiecej osob jest do tego przekonanych. Niestety zawsze znajda sie tzw. "panowie w kapeluszach" mowiacy o zabojczym wplywie swiatel na stan akumulatora :D Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Bzdura piramidalna. 16.02.07, 12:16 W jaki sposób jazda ze swiatłami mijania ma poprawiac bezpieczeństwo w lecie? Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Zanim się nie przesiądziesz sprzed "Top Racing" 16.02.07, 13:03 czy jakiejś innej komputerowej "ściganki" za prawdziwą kierownicę prawdziwego samochodu - to i tak nie zrozumiesz... gelimer napisał: > W jaki sposób jazda ze swiatłami mijania ma poprawiac bezpieczeństwo w lecie? Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Jest tu mnóstwo postów, które tłumaczą przypadki, 16.02.07, 15:24 w jakich warunkach w pełni lata przy słonecznej pogodzie można zbyt późno zauważyć nieoświetlony samochód, wystarczy poszukać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sojomail Re: Bzdura piramidalna. 16.02.07, 14:30 gelimer napisał: > W jaki sposób jazda ze swiatłami mijania ma poprawiac bezpieczeństwo w lecie? wyjedz na trase, zwlaszcza a bardzo sloneczny dzien pod slonce, gdzie przy drodze sa drzewa, albo rano lub po poludniu, jak slonce jest nizej i swieci ci prosto w oczy. albo gdy w pochmurny dzien, gdy siapi deszcz, dziadek w szarym duzym fiacie nagle wygramoli sie na jezdnie, bo cie nie zauwazyl... no a przeciez w lecie nie trzeba miec wlaczonych swiatel, bo on uwazal ze pogoda jednak nie byla az tak zla zeby je wlaczyc... ale ty pewnie masz astre classic albo tico tudziez fabie, ktora wyciagasz z garazu w niedziele, jak trzeba do kociola podjechac. wiec co ci bede tlumaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
francuz2 Re: N A R E S Z C I E !!!! 16.02.07, 13:30 Lobby paliwowe (wieksze zużycie paliwa) i producentów oświetlenia dla samochodów (żarówek) się bardzo ucieszyło(zwiększenie zużycie paliwa i żarówek). Nie wiem czy ktoś tylko pomyślał o zwiekszonej emisji gazów do atmosfery przez większe spalanie i większej ilości zużytych żarówek, z którymi też trzeba coś zrobić. Kij ma zawsze dwa końce, a ja nie mam ochoty przy palącym słońcu jeździć na zapalonych światłach. Moim zdaniem koszty tego rozwiązania przewyższają korzyści z niego wynikające. Ale cóż, podoba się, nie podoba, żyć z tym będzie trzeba... Odpowiedz Link Zgłoś
sojomail Re: N A R E S Z C I E !!!! 16.02.07, 14:31 francuz2 napisał: > Lobby paliwowe (wieksze zużycie paliwa) i producentów oświetlenia dla > samochodów (żarówek) się bardzo ucieszyło(zwiększenie zużycie paliwa i > żarówek). Nie wiem czy ktoś tylko pomyślał o zwiekszonej emisji gazów do > atmosfery przez większe spalanie i większej ilości zużytych żarówek, z którymi > też trzeba coś zrobić. Kij ma zawsze dwa końce, a ja nie mam ochoty przy > palącym słońcu jeździć na zapalonych światłach. Moim zdaniem koszty tego > rozwiązania przewyższają korzyści z niego wynikające. > Ale cóż, podoba się, nie podoba, żyć z tym będzie trzeba... tak, cieszy sie tez lobby psychiatrow, ktorzy czytajac takie posty jak twoj, widza ze jednak sa wariaci i jst kogo leczyc ! Odpowiedz Link Zgłoś
ohimmel Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:15 My - producenci żarówek, z zadowoleniem przyjmujemy wprowadzenie obowiązku jazdy na światłach mijania przez cały rok. Jednocześnie postulujemy wprowadzenie obowiązku używania świateł postojowych w warunkach niedostatecznego oświetlenia (np. w nocy). Podniosłoby to znacznie poziom bezpieczeństwa np. dla pieszych z wadami wzroku którzy nie wpadaliby na samochody stojące po ciemku. Odpowiedz Link Zgłoś
wisniowa Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:16 Ja jeżdżę na światłach okrągły rok i nie uważam tego za debilizm. Zwrócił mi na to uwagę instruktor prawa jazdy, kiedy na skrzyżowaniu oczekiwałem na zjazd, i lepiej było widać auto jadące na światłach w dalszej perspektywie, niż to w bliższej bez świateł. Odpowiedz Link Zgłoś
rezoon jak przypuszczam 16.02.07, 12:17 osoby, które popierają wprowadzony przepis nie mają samochodów albo jeżdżą co najwyżej w niedzielę (nawet jeżeli dowartościowują się na forum) Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: jak przypuszczam 16.02.07, 12:21 rezoon napisał: > osoby, które popierają wprowadzony przepis nie mają samochodów albo jeżdżą co > najwyżej w niedzielę (nawet jeżeli dowartościowują się na forum) błędnie przypuszczasz Odpowiedz Link Zgłoś
deformator Re: jak przypuszczam 16.02.07, 12:22 rezoon napisał: > osoby, które popierają wprowadzony przepis nie mają samochodów albo jeżdżą co > najwyżej w niedzielę (nawet jeżeli dowartościowują się na forum) Osoby, które popierają ten pomysł mają samochody i akurat dobrze wiedzą z praktyki jak to bywa na drodze z tą widocznością. Ty jak jedziesz w niedzielę ze swojej chałupy do kościoła rowerem - możesz nie włączać swiateł. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotahgw ....PONa światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:17 Zauważmy pewną zbieżność pomysłów proponowaną przez PO do sądaży . junkier napisał: > Kolejny debilizm, ciemno mrugac tym sejmowym durniom? Odpowiedz Link Zgłoś
mikka07 Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:18 junkier napisał: > Kolejny debilizm, ciemno mrugac tym sejmowym durniom? ICH NIC NIE OŚWIECI HAHAHAHA Odpowiedz Link Zgłoś
antekguma1 Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:22 Debilizm ostatniego sortu. Ale tego mozna było sie spodziewać, że pod pozorem zwiększenie bezpieczeństwa ślepych, POpaprańcy lub inna hołota wprowadzi taki nakaz.Te slepaki co nie widza auta w słońcu powinny siedzieć w domu. A głównie chodzi pewnie o kasę. Akumulatory ,żarówki, alternatory. Który pajac z PO lub z innego dziadostwa ma cos z tym wspólnego. Lobing działa. Tak samo było zestawami do telefonów. Odpowiedz Link Zgłoś
deformator Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:27 Ale po co się denerwujesz? Szkoda ci żarówek, to możesz jechać PKS-em. W Skandynawii też się jeżdzi cały rok na światłach, i co? Też POpaprańcy są winni? Najgorzej jest z takimi właśnie kierowcami-dziadami. Żarówki szkoda, akumulatora szkoda, opony to najlepiej zregenerować, zimówki kupić na bazarze, auto wyremontować z wujkiem w garażu... A potem zdziwko, że tyle wypadków. Odpowiedz Link Zgłoś
antekguma1 Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:45 Ślepym tak jak i niedorozwiniętym nie powinni dawać prawa jazdy i problem byłby rozwiązany. Po co jeździsz skoro nic nie widzisz. A może masz warsztat samochodowy i boli cie jak ktoś sam naprawia swoje auto? Odpowiedz Link Zgłoś
deformator Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:56 >antekguma1 napisał: > Ślepym tak jak i niedorozwiniętym nie powinni dawać prawa jazdy i problem > byłby rozwiązany. Po co jeździsz skoro nic nie widzisz. Dobrze rozwinięty antku-gumo: włączam swiatła (szczególnie w dzień) nie po to, żeby coś widzieć :))) TU CHODZI O TO, ŻEBYM JA BYŁ WIDOCZNY. Antek, a tak poza tym: nie za długo ty tu siedzisz w tym necie? Prąd zużywasz, a to karygodna nieoszczędność i w efekcie ci na żarówke w lecie może zabraknąć :))) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_w Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:22 szkoda tylko, że przy okazji nie wprowadzono obowiązku używania przez pieszych i rowerzystow poza obszarem zabudowanym kamizelek odblaskowych... codzinnie rano jeżdżąc przez wieś mijam trójke rowerzystów, ktorych nie widać podobnie jak pieszych idących na przystanek - po złej stronie najczęściej... z pozdrowieniami Odpowiedz Link Zgłoś
antekguma1 Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:27 piotr_w napisał: > szkoda tylko, że przy okazji nie wprowadzono obowiązku używania przez pieszych > i rowerzystow poza obszarem zabudowanym kamizelek odblaskowych... Nie wprowadzili bo jeszcze żaden cwaniak z Wiejskiej nie produkuje takich kamizelek. Ot cała tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan-50 Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:38 Pobieżnie przeczytałem wpisy. Proponuję by wygasić w tym przypadku partyjne emocje, nie wyłaczając epitetów. Dziwię się że tak dużo jest przciwników używania świateł przerz cały rok - niewielkie obciążenie energetyczne (paliwo) i trochę czętsza wymiana zarówek w porównaniu z podniesieniem poziomu bezpieczenstwa to naprawdę niewielki koszt. Ja jeżdzę na światłach przez cały rok wychodząc z załozenia że TO JA jestem lepiej widoczny na drodze. Kto jechał pod słońce szczególnie wczesnym rankiem i o zmierzchu ten wie o czym mówię. Jestem też za wprowadzeniem OBOWIĄZKU używania odzieży z odblaskami przez pieszych i rowerzystów od zmierzchu do świtu. Odpowiedz Link Zgłoś
wnukstalina Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 13:22 stefan-50 napisał: > [...] > Ja jeżdzę na światłach przez cały > rok wychodząc z załozenia że TO JA jestem lepiej widoczny na drodze. Kto > jechał pod słońce szczególnie wczesnym rankiem i o zmierzchu ten wie o czym > mówię. Jestem też za wprowadzeniem OBOWIĄZKU używania odzieży z odblaskami > przez pieszych i rowerzystów od zmierzchu do świtu. Popieram. To by miało dopiero sens. Ponieważ w Polsce brak ścieżek rowerowych a niektórym debilom zza kierownicy będzie się wydawało, że teraz już nie muszą uważać - niestety proponuję również OBOWIĄZKOWE ubezpieczenie OC dla rowerzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
mppmpp A Niemcy na światłach nie jeżdzą! Kolejny głupota 16.02.07, 12:26 panów (p)osłów! Odpowiedz Link Zgłoś
wnukstalina Niemcy boją się jeździć po Polsce 16.02.07, 13:36 mppmpp napisał(a): > Re: A Niemcy na światłach nie jeżdzą! Kolejny głupi przepis > panów (p)osłów! To nie jest dobry argument. Nie te same drogi, nie ta sama kultura jazdy. Nie da się porównać. Inna też kultura prawna. Krzyczałbyś, że to głupota i niesprawiedliwość a tak się dzieje w Niemczech, że jak jest przepis nakazujący zabranie prawa jazdy za jazdę z 2 razy wiekszą niż ograniczenie, prędkością, to go stracisz nawet jeśli na bocznej, mało uczęszczanej drodze pojedziesz 40 km/h a znak mówi o 20 km/h. Fotoradarów nie żałują nawet na tych bocznych, nieuczęszczanych drogach, bo to jest zysk dla budżetów lokalnych i tak się dzieje na całym świecie z USA na czele. U nas też mandaty za, w sumie głupi przepis o światłach, zasilą gminy przez które będziesz przejeżdżał jak ci się zapomni. Taki nowy podatek. A bo to pierwszy? Odpowiedz Link Zgłoś
pmargiel Na światłach mijania przez cały rok - glupota^2 16.02.07, 12:26 debile, i pomyslec ze glosowalem na PO,cale szczescie,ze nie imiennie na tego kretyna ktory te poprawke zglosil, prosze sie przyjzec uwaznie,dlaczego niemcy i inne wiodace kraje nie musza nawet jezdzic na swiatlach zima i w czasie deszczu, ani na autostradach we mgle,mieszkam to wiem jak tu sie jezdzi, POtrafi tylko najglupsze pomysly kalkowac z krajow zupelnie od nas innych! ktore nie maja zastosowania w PL, bo CZ,SK-kraje gorzyste wiele jest drog kretych, Skandynawia-tam dzien jest krotki i wogole jest jakby ciemniej, u nas za to kolejny raz ciemnora zwyciezyla!!! dobra strona jest taka, ze zaklady Philipsa i podobne beda mialy full zajecia, zaby bylo jasne, jestem za swiatlami caly rok(na trasach "S", "A") oraz poza miastami, we mgle i w deszczu, argument o poprawie bezp. jest po prostu zanujaco smieszny Odpowiedz Link Zgłoś
pizza kolejny świet(l)ny pomysł 16.02.07, 12:35 złość mnie bierze, ludzie czy mi sie wydaje czy od 93 roku w Polce systematycznie przepis za przepisem - CORAZ MNIEJ WOLNO! ostatni niech pogaszą światła... Odpowiedz Link Zgłoś
deformator Re: kolejny świet(l)ny pomysł 16.02.07, 12:45 pizza napisał: > złość mnie bierze...CORAZ MNIEJ WOLNO! A powinno być odwrotnie, prawda? powinno się zwiększać limity prędkości, demontować pasy bezpieczeństwa, zlikwidować znaki drogowe i wykręcić światła z samochodów jako zbędne. Wtedy to by się żyło :))) Pizza - wiem gdzie twoje miejsce. UGANDA. Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Mam lepszy pomysł, ale żeby nie było na mnie, gdy 16.02.07, 12:27 Mam lepszy pomysł, ale żeby nie było na mnie, gdy go wprowadzą. Wystarczy wprowadzić przepis, że samochody używane w Polsce muszą mieć fabryczne ograniczenie prędkości maks. do powiedzmy 30 km na godz. I skończą się wypadki. Za złamanie zakazu natychmiastowa konfiskata samochodu na rzecz policjanta, który złapie przestępcę. To wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
tmeic Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:29 Emocje okazywane przez niektórych wypowiadających się tutaj osób całkowicie nie przystają do tematu. Jest poza wszelką dyskusją,że hasło "jestem widoczny jestem bezpieczny" jest prawdziwe. Przepis o obowiązkowym włączaniu świateł mijania przez cały rok obowiązuje od wielu lat w Skandynawii. Zwracam uwagę, że tam latem może być widno nawet o północy, drogi są lepsze ruch nie tak wielki jak u nas a mimo to nie oszczędzają na żarówkach. Światła włączają się tam automatycznie i nie ma zatem problemu z zapominalskimi. Kolejnym krokiem jest zatem wprowadzenie podobnego do skandynawskiego przepisu dotyczącego specyfikacji pojazdu. Przeróbka instalacji elektrycznej jest banalna. Nie ma nic gorszego od pojedynczego samochodu bez włączonych świateł jadącego pomiędzy szeregiem zamochodów ze światłami. Pozdrawiam "oszczędnych" . Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekz1 Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:31 Bzdura! To tylko zwiększy ilość kolizji najechania jednego samochodu na tył drugiego, bo kierowca nie zwrócil uwagi, że ktoś hamuje - brak czyetlnego sygnału stop w szczgólności w wrunkach silengo oświetlenia słonecznego. Światła mijania to reflektory do oświetlania jezdni nocą. Co innego, gdyby wprowdzono obowiązek jazdy na specjalnych światłach dziennych Odpowiedz Link Zgłoś
stefan-50 Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:42 Zapytaj ekspertów ruchu drogowego nim napiszesz "bzdura". Odpowiedz Link Zgłoś
asunta Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:50 Jestem za. To nieprawda, że włączone światła nie mają znaczenia podczas jazdy po osiedlach czy mieście. Wyjazd z mojej ulicy jest trudny, trzeba włączyć się do ruchu korzystając z lustra umieszczonego po drugiej stronie ulicy. W tej chwili dzięki Bogu jeszcze obowiązują włączone światła, ale kiedy nadejdzie marzec to już będzie rosyjska ruletka. Ulica jest ciemna, po obu jej stronach stoją zaparkowane szmochody i za nic nie widać czy suę coś zbliża czy nie. Nawet gdy świeci słońce (tak naprawdę ono też czasem bardzo utrudnia ocenę sytuacji). Nie wspomnę przypadków z trasy kiedy to nieoświetlone pojazdy stają się niemal niewidoczne kiedy jedzie się pod słońce, kiedy zaczyna zmierchać, ale niektórzy jeszcze nie wpadli na to, żeby włączyć światła itd. Od dawna jeżdżę z włączonymi światłami i jestem przekonana, że to nam tylko wyjdzie na dobrz. Nawet, kiedy stanie się cud i w Polsce pojawią się autostrady. Bo niestety nie należymy do nacji jeżdżących bezpiecznie. Jeśli nie będzie przymusu, to nie ma co liczyć na cudzy zdrowy rozsądek. Inna sprawa, to fakt, że np. Niemcy protestują przeciwko całorocznej jeździe na światłach z tego względu, że gdyby tak się stało wzrosłaby emisja dwutlenku węgla do atmosfery i przekroczyliby normy, co z kolei grozi jakimiś tam konsekwencjami. Ale oni mogą sobie na to pozwolić, my możemy tylko marzyć o takich warunkach drogowych... Odpowiedz Link Zgłoś
grabosz Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:41 I świetnie,sam jeżdżę przez cały rok na światłach,nie jest do dla mnie żadnym obciążeniem,jestem bardziej widoczny i chciałbym innych też zauważać.Jeżdżę również motocyklem i nakaz jazdy z zapalonymi światłami obowiązuje tu od bardzo dawna.Nikogo myślącego i obdarzonego wyobraźnią to nie bulwersuje.Dziwię się,że ten przepis wzbudza takie emocje.Jeśli dla kogoś taki przepis jest kontrowersyjny lub wręcz głupi,powinien spowrotem przesiąść się na furmankę. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan-50 Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:47 Nie daj Boże na furmankę ! Może jeszcze wypić i usnąć na koźle ! Jeżdżę na światłach przez cały rok i TO JA czuję się bezpieczniej ! Odpowiedz Link Zgłoś
szer_lok Napewno bezpieczniej 16.02.07, 12:41 Uważam że napewno zwiększy to bezpieczeństwo na naszych drogach bo wielu kierowców ma problemy kiedy należy włączyć światła mijania. Odnosząc się natomiast do tego że osoby niedowidzące będą miały łatwiej na drodze muszę przyzanć że jeśli ktoś ma poważne problemy ze wzrokiem, zaznaczam "niedowidzą", to moim skromnym zdaniem niepowinny poruszać się po naszych drogach! Odpowiedz Link Zgłoś
andre_234 Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:45 Mnie wszystko jedno i tak zawsze mam włączone światła mijania. Ciekawostką jest natomiast pomysł umieszczenia dodatkowych świateł STOP z przodu samochodu. Na razie testują to u japońców. Pieszy zamierzający wejść na jezdnię będzie widział zamiar kierowcy. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
fuchsgs [...] 16.02.07, 12:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lightdriver Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:47 Koniecznie na światłach! Tylko lepiej zamontować specjalne światła dzienne, które są oszczędne. Niestety w Polsce (tylko w Polsce!) trzeba je montować tak, aby świeciły sie też tylne światła pozycyjne, co zniechęca ludzi do ich montażu. Ja sobie jednak zamontuje te dzienne (bez świecenia lamp tylnych). Odpowiedz Link Zgłoś
drapalat Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:49 następną poprawkę powinien wnieść PiS podswietlić wszystkie dziury na jezdniach dobrego samopoczucia Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Pokażcie swoje racje, że należy włączać światła... 16.02.07, 12:52 Ja mam coś na przekór tym wszystkim wszechwiedzącym wielbicielom wszelkich włączonych światełek :-) Artykuł z Newsweek swego czasu "Czas gasić światła" Od 1 marca można już wyłączyć w dzień światła mijania. Ale czy przepis, który nakazuje polskim kierowcom jeździć ze światłami przez pięć miesięcy W roku, w ogóle ma sens? Nie potwierdzają tego pierwsze badania naukowe na ten temat, do których dotarliśmy. - Poprawa bezpieczeństwa przez jazdę z włączonymi światłami została nam wmówiona - uważa dr inż. Sławomir Gołębiowski z Instytutu Transportu Samochodowego. Jego badania dowodzą, że obowiązek wiąże się z dodatkowym zużyciem paliwa i większą emisją dwutlenku węgla, a więc zanieczyszczeniem atmosfery, ale nie wpływa na stan bezpieczeństwa na drogach. Gołębiowski zestawił dane statystyczne o wypadkach drogowych sprzed wprowadzenia w 1991 roku obowiązku jazdy na światłach mijania i po nim. Okazało się, że w miesiącach jesiennych i zimowych proporcja między wypadkami, do których dochodzi w dzień, do ogólnej liczby wypadków wcale się nie zmieniła. W jesienno- zimowym sezonie 1990/91 odsetek wypadków, które miały miejsce w dzień, wynosił 45 proc. W kolejnych latach odsetek ten również oscylował najczęściej wokół 45-47 procent. Wynika z tego, że wprowadzenie obowiązku jazdy na światłach mijania w ciągu dnia nic nie zmieniło. Gołębiowski podpiera się również badaniami przeprowadzonymi w 1993 roku w Norwegii, które wykazały, że używanie w dzień świateł nic wpłynęło na zmniejszenie się liczby wypadków. - Jeżeli jazda na światłach bez względu na pogodę ma mieć wpływ na bezpieczeństwo i redukować liczbę wypadków, to dlaczego nikt nie potrafi tego udowodnić? - pyta zaczepnie Gołębiowski. Maciej Wroński, dyrektor Departamentu Transportu Drogowego Ministerstwa Infrastruktury, przyznaje, że trudno tę zależność wykazać, ale mimo to uważa, że obligatoryjna jazda z włączonymi światłami mijania to przepis bardzo dobry. - Szkoda, że obowiązuje tylko przez okres jesienno-zimowy, a nic przez cały rok - ubolewa. Taki obowiązek wprowadzono między innymi w Danii, Szwajcarii i Szwecji. - Przekonanie o większym bezpieczeństwie ma podłoże natury7 psychologicznej. Podświadomie kierowca czuje się bezpieczniej, jadąc z włączonymi światłami, bo sądzi, że tak jest lepiej - przekonuje Gołębiowski. Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Re: Pokażcie swoje racje, że należy włączać świat 16.02.07, 12:54 Polecam jeszcze ten artykuł: www.prawojazdy.com.pl/koszalin/display.php? id_artykulu=409 Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Re: Pokażcie swoje racje, że należy włączać świat 16.02.07, 12:55 I podsumowanie: "Pomianowski mówi, że korzystając cały rok ze świateł czuje się bezpieczniejszy. – Kierowcy na światłach faktycznie czują się bezpieczniej. Ale przez to jeżdżą śmielej – kontruje Gołębiowski." Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Żebyście nie twierdzili, że tylko w Polsce ktoś... 16.02.07, 13:00 ... ma takie zdanie to: www.lightsout.org/studies.html Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a A argumenty w tym artykule to w większości BZDURY! 16.02.07, 13:03 Te poniższe punkty to bzdety ponieważ to tylko gdybania nie potwierdzające się w wynikach przeprowadzonych badań!!! - Spadek liczby wypadków z udziałem wielu pojazdów zdarzających się w trakcie dnia; - Spadek liczby ofiar śmiertelnych i rannych (uratowanych ponad 2.800 potencjalnych ofiar śmiertelnych rocznie w Europie); - Zmniejszenie prędkości pojazdów ulegających kolizjom; - Prawdopodobnie w samochodach osobowych wpłynęłyby pozytywnie na wynik wypadków z udziałem pieszych, rowerzystów czy motocyklistów, zwłaszcza gdyby auta te wyposażone były w specjalne, dedykowane DRL o niskiej mocy; Odpowiedz Link Zgłoś
el_kooba Re: Pokażcie swoje racje, że należy włączać świat 16.02.07, 13:52 Ja doktorem jeszcze nie jestem, a inżynierem nigdy nie będę, ale z deka przeterminowany ten artykuł z Newsweeka i w zasadzie nic nie mówiący, ale to może dlatego, że badania były tendencyjne. Próbował koleś sprawdzić, jak się te wypadki mają w porównaniu do zwiększonego natężenia ruchu? Czy jest ich proporcjonalnie więcej, czy proporcjonalnie mniej? Ja od pewnego czasu jeżdżę na światłach cały rok i jakoś nie zauważyłem zmian w zużyciu paliwa, czy w zużyciu żarówek, więc te argumenty są dla mnie średnio przekonujące, a jeżeli ktoś ma mnie lepiej widzieć, to ja jestem za. Argumenty o tym, że u nas jest tak znowu słonecznie i widno, też jakieś takie o kant du.py potłuc, bo zimą jest praktycznie cały czas ciemno, a i latem nierzadko zdarzają się pochmurne dni więc nasłonecznieniu naszej pięknej ziemi chyba czasem bliżej do Skandynawii, niż Niemiec ;p Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Re: Pokażcie swoje racje, że należy włączać świat 16.02.07, 13:59 Faktycznie nie będziesz inżynierem, bo każdy taki wiedziałby, że większe (dodatkowe) obciążenie powoduje większe zużycie paliwa. Oczywiście nie jesteś w stanie tego zmierzyć podczas tankowania bo różnica 0,1 litra na 100km jest "prawie" niezauważalna - jednak "prawie" dla budżetu państwa robi dużą różnicę. Poza tym dyskusja jest na temat jazdy na włączonych światłach w całym roku a nie podczas zimy. Po drugie obowiązek jazdy z włączonymi światłami podczas opadów atmosferycznych nawet w lato istniał również do tej pory, nie stosowanie się do niego części użytkowników dróg nie jest uzasadnieniem wymuszania włączenia tych świateł nawet przy idealnych warunkach drogowych. Tak więc twoja argumentacja na temat nasłonecznienia jest tutaj nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
el_kooba Re: Pokażcie swoje racje, że należy włączać świat 16.02.07, 14:02 Ja właśnie argumentację na temat nasłonecznienia uważam za głupią. Nie zrozumiałeś mnie. To przeciwnicy jazdy na światłach obalają przykład skandynawski twierdząc, że tam jest ciemniej niż u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
el_kooba Re: Pokażcie swoje racje, że należy włączać świat 16.02.07, 14:12 Zapomniałem dodać, że jestem w stanie nie tyle zauważyć, ile wyliczyć różnicę rzędu 0,1l/100km (mam takie spaczenie, zawsze przy tankowaniu liczę spalanie) w porównaniu do poprzedniego tankowania. Dlatego też mówię, że nie zauważyłem nawet takiej różnicy. Faktem jest, że za każdym razem spalanie jest nieco inne, ale porównywalne. Bardziej widoczna jest mimo wszystko różnica pomiędzy jazdą z włączoną klimatyzacją, a jazdą z wyłączoną klimatyzacją. Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Re: Pokażcie swoje racje, że należy włączać świat 16.02.07, 15:17 HAHAHA! Już widzę jak przy tankowaniu wkładasz za każdym razem do baku linijkę i mierzysz ile mm paliwa masz w baku, żeby różnicę 0,1l zauważyć :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
gregman77 Re: Pokażcie swoje racje, że należy włączać świat 16.02.07, 14:08 skoro ty nie odczujesz roznicy to co cie panstwo obchodzi? bedzie wiecej kasy na manikiurzystki i nauki jezykow dla ministrow ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Re: Pokażcie swoje racje, że należy włączać świat 16.02.07, 15:21 Licząc po łebkach: jeżdżę około 50 tysięcy km rocznie, więc zużywam dzięki zwiększeniu o 0,1l na 100km o 50 litrów paliwa więcej w ciągu roku, co kosztuje mnie dodatkowo przy cenie za litr około 200 zł. Wolę mieć w kieszeni te 200 zł niż dodatkowo dzielić się nimi z kochanymi ministrami. I wiem jedno, że wcale przez to bezpieczniejszy nie będę, bo to tylko złudzenie - czego nie jesteś w stanie chyba zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
gregman77 Re: Pokażcie swoje racje, że należy włączać świat 16.02.07, 15:34 200zł rocznie=54 grosze dziennie... ty nie bedziesz bezpieczniejszy- ale np pieszy zobaczy cie wczesniej... Odpowiedz Link Zgłoś
edmo15 Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:55 Co za idiotyzm?! I co to za porównywanie z Kanada? W Skandynawii tez jezdza caly rok na swiatlach mijania, ale prosze spojrzec na mape - i porownac Polske chociazby z Niemcami. Jestem rozczarowany, ze ten glupi pomysl promuje (do niedawna moja) PO. Zwiekszenie bezpieczenstwa jazdy powinno sie osiagnac przez cywilizowana jazde, a nie dodatkowe, niepotrzebne w naszej szerokosci geograficznej, oswietlenie. A tak pozostanie jak dotychczas: zachodnie samochody i wschodnia kultura jazdy! Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 od lat jeżdżę na lampach cały rok! bardzo dobrze! 16.02.07, 12:55 naprawde lepiej widać samochody na swiatłach szczegolnie na dłuzszych prostych przy wyprzedzaniu od razu widac, czy masz kogos na "czołówkę", czy też jedzie on w tę samą stronę.. i mozna zasuwać a ze fura pali 0,3 litra na 100 wiecej? no i co? ile to kasy? 5 zł na trasie Wrocław-Gdansk? mnie chyba stac:) Odpowiedz Link Zgłoś
irini Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:56 Jeszcze jeden genialny pomysł opozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
kamciak83 Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:57 ja jeżdżę na światłach cały rok i jakoś mi to bardzo nie przeszkadza, uważam że to bezpieczniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
edmo15 Czy ta PO do reszty oszalala?! 16.02.07, 12:58 Co za idiotyzm?! I co to za porównywanie z Kanada? W Skandynawii tez jezdza caly rok na swiatlach mijania, ale prosze spojrzec na mape - i porownac Polske chociazby z Niemcami. Jestem rozczarowany, ze ten glupi pomysl promuje (do niedawna moja) PO. Zwiekszenie bezpieczenstwa jazdy powinno sie osiagnac przez cywilizowana jazde, a nie dodatkowe, niepotrzebne w naszej szerokosci geograficznej, oswietlenie. A tak pozostanie jak dotychczas: zachodnie samochody i wschodnia kultura jazdy! Odpowiedz Link Zgłoś