mikron narodowosc a obywatelstwo 18.01.08, 11:48 Mam obywatelstwo niemieckie. Jestem Niemcem, narodowosci polskiej. Obywatelstwo rzecz nabyta, narodowosc - wrodzona. Brian Scott ma obywatelstwo polskie, narodowsoc inna. Czy inteligencja z GW nie moze tego pojac? Czy lyse paly nie moga tego pojac? Mieszka legalnie w Polsce, zarabia uczciwie swoje pieniadze, wierze ze placi podatki i ciesze sie, ze czuje sie "jak u siebie", super ze kibicuje polskiej druzynie i lubi polska wodke. O co wiec ten caly dym? Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: narodowosc a obywatelstwo 18.01.08, 12:04 Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem: sam Brajan przypominajac historie Polski mowi o polskich Ukraincach, Zydach, Holendrach czu Szkotach. Oni nie mieli narodowosci polskiej ale byli obywatelami Rzeczpospolitej. Dobrymi obywatelami. Zreszta tak na dobra sprawe, czy w Polsce zyje ktos kto jest "czystej krwi" narodowosci Polskiej? Taka mielismy historie, ze apsolutnie kazdy znajdzie w rodowodzie, jakiegos Niemca, Tatara, Zyda, Bialorusina, czy Prusaka. Kazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: narodowosc a obywatelstwo 18.01.08, 12:15 Definicja narodowosci nie jest taka prosta. I nie musi byc wrodzona. Jest wiele czynnikow wplywajacych na narodowosc i czesto nie musza wystapowac razem. Np. wlasne panstwo, poczucie wspolnej historii, poczucie wspolnoty, wspolny jezyk. Niektore panstwa stosuja ius soli inne ius sanguini (to drugie jest charakterystyczne dla mlodych panstw, takich jak obecne Niemcy czy Polska) a np. Francja czy USA tradycyjnie stosowaly ius soli czyli prawo ziemi (niezaleznie czy jestes czarny, bialu, zielony czy niebieski, jak urodziles sie na naszej ziemi jestes nasz. Wez np. narodowosc slaska. Polska nie uznaje czegos takiego, Czesi uznaja. Czy czlowiek ze Slaska czyjacy sie Polakiem jest Polakiem czy slazakiem? A czlowiek ze Slaska poczuwajacy sie Polakiem? A czy Lemkowie sa Polakami, Ukraincami czy Lemkami? A serbo luzyczanie? Czy to tylko grupa etniczna czy narod? Odpowiedz Link Zgłoś
codein Czarny Polak w białej Polsce 18.01.08, 12:30 Kiedy Polska była "od morza do morza szeroka", słynęła z tolerancji. Tutaj znajdowali azyl uchodźcy z zachodniej Europy, polityczni odszczepieńcy, bluźniercy, zbyt odważni artyści; tutaj mogły się rozwijać mniejszości narodowe: żydowska, ormiańska, cygańska, ruska, litewska, węgierska etc. Wtedy Korona Polska rozkwitała i wtedy naprawdę była wielka. Teraz? Wielu młodych Polaków, kiedy dowiaduje się o tej części polskiej historii, szczerze do niej tęskni. To są ci Polacy, w których w jakimś stopniu przetrwała staropolska fascynacja nowym. Odpowiedz Link Zgłoś
j_e Bzdurzysz 18.01.08, 12:47 Jeśli bylibyśmy nietolerancyjnym krajem, to nie wpuszczalibyśmy tutaj tzw "obcych". A tu mimo obostrzeń unijnych Murzynów coraz więcej, co siódmy Warszawiak jest Wietnamczykiem. Nie bici, nie przezywani, żyją sobie godnie i zgodnie. Ekscesy są w każdym kraju, w politycznie poprawnych krajach jeszcze większe, niż się wydaje. Jeśli spojrzenie na czarnego urasta do rangi rasizmu i wałkuje się o tym w gazetach, to tak jest. Jeśli Holendra nożownika broni się takimi metodami, jak ten artykuł, to cóż powiedzieć?? Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
jibik Re: Bzdurzysz 18.01.08, 15:14 Znów nieściśle. Czemu mieszasz murzynów z Wietnamczykami? Liczba Wietnamczyków w Polsce szacowana na 20-60 tys.. W Warszawie zameldowanych jest 1,7 mln. mieszkańców. Jakbyś tu nie liczyła nie wyjdzie Ci 1/7. Od 1-3% w porównaniu do Twoich 14%. > Jeśli spojrzenie na czarnego urasta do rangi rasizmu Spojrzenie nie. Nazwanie asfaltem tak. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzli5 Re: Czarny Polak w białej Polsce 18.01.08, 12:38 Fajny z ciebie ziom Bryan ! Trzymaj sie i lej ciepłym moczem na buców ,głąbów i kretynów z łysymi łbami ....:-) Odpowiedz Link Zgłoś
aimm Czarny Polak w białej Polsce 18.01.08, 12:49 Brian , jestem pełna szacunku dla Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Jak by nie bylo kariere zrobil na kolorze skóry. 18.01.08, 13:19 Byl bardzo popularny dlatego ze byl nowy, egzotyczny, mial smieszny akcent (oraz fajne poczucie humoru). Czasem pochodzenie i 'rasa' jest atutem a czasem nie i to jest banal dotyczacy wszystkich miejsc na swiecie, nie tylko Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Tylko jeszcze jedna cecha i już. 18.01.08, 13:33 Brayan jesteść gość. Ale musisz nuaczyć się jeszcze jednej istotnej cechy, nie tylko polskiej, uniwersalnej !! Mianowicie: nie wszystkim da się wszystko przetłumaczyć żeby zrozumiał. Chamowi trzeba dać w mordę (solidnie) żeby pojął że jest chamem. A jak cham zrozumie to będziesz miał zaliczony dobry uczynek. Jak nie to najwyżej ręka trochę poboli ( ale zawsze możesz użyć kija) Odpowiedz Link Zgłoś
prawnik_wawa [...] 18.01.08, 13:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pamig To, że się czuje Polakiem nie znaczy, ze nim jest 18.01.08, 13:59 Nie mam nic przeciwko czarnym, wręcz przeciwni, większość z tych, których poznalam to najprawdę wartościowi i inteligentni ludzie, świetnie tańczą;), ale kiedy mówią, że są Polakami, to dla mnie już gruba przesada i nadmierne uogólnienie. Poza tym - bronią swego koloru skóry i ok, ale czemu wypierac się od razu swoich korzeni? Brian Scott jest afrykańczykiem, który osiedlił się na stałe w Polsce i jest obywatelem polskim i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: To, że się czuje Polakiem nie znaczy, ze nim 18.01.08, 14:14 Kazdy czlowiek jest tym, kim sie czuje.Julian Tuwim niegdys powiedzial: "Jestem Polakiem, bo tak mi sie podoba". I kto z tego forum zaprzeczy temu? Ja z pewnoscia nie. Ja mieszkajac w Kanadzie czuje sie caly czas Polakiem, ale Kanadyjczycy - chyba najbardziej tolerancyjni ludzie, jakich kiedykolwiek poznalem, mowia: "Polish Canadians", "Chinese Canadians", "Greek Canadians" itp. Czyli dla nich jestesmy Kanadyjczykami (ktorzy nie wyrzekaja sie swoich kozreni). Odpowiedz Link Zgłoś
jibik Re: To, że się czuje Polakiem nie znaczy, ze nim 18.01.08, 14:54 Czemu "afrykańczykiem" ma być osoba urodzona w Ameryce Południowej? Coś ci się pomieszało. Kim jest Brian? Odmawiasz mu prawa nazywania się Polakiem. Nazywasz go "afrykańczykiem" (to już z małej litery, czemu?). Pomijając fakt, że Amerykaninem powinnaś go nazwać, to trochę jakbyś o sobie nie mówiła Polka, tylko Europejka (przepraszam "europejka"). Dodaj fakt, że dopiero w 1966 Gujana uzyskała niepodległość. Wcześniej była kolonią brytyjską. Więc Brian Scott urodzony w 1960 był w pewnym okresie poddanym królowej angielskiej. I to na wiele lat zanim nam udało się podbić Londyn. Odmawiasz komuś prawa nazywania się Polakiem. A co to znaczy Polak? Obywatelstwo? Rasa jakaś? Religia? Czy jego dzieci wg Ciebie już będą mogli się nazywać Polakami? A dziecko urodzone poza granicami i od małego wychowywane tutaj? Gdzie jest granica? Jeśli ktoś ma polskie obywatelstwo, mieszka w Polsce, mówi po Polsku, zna historię tego kraju lepiej niż niejeden i w dodatku ma poczucie, że przynależy do tego kraju, to dla mnie jest Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: Czarny Polak w białej Polsce 18.01.08, 14:43 Ten jego program o seksie w RMFie byl super! Odpowiedz Link Zgłoś
snorri696 Omenaa Mensach była pierwsza.. 18.01.08, 15:00 Drugi moi drodzy.... drugi... Omenaa Mensach jest też czarnoskóra.... Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24a Akurato on jest od 18 lat 18.01.08, 15:30 omena była twedy dzieckiem... przypuszczam że głosowałeś na PO? bo debilna wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_plama Czarny Polak w białej Polsce 18.01.08, 15:08 Czyta człowiek taki wywiad i robi mu się wstyd. Ale warto, żeby czasem się wstyd zrobiło. Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: Czarny Polak w białej Polsce 18.01.08, 15:38 Na tym forum szczeka wielu rasistow, ale wnioskujac po poziomie ich wypowiedzi - sa to polglowki. Dobrze,ze Polska normalnieje i ze wiekszosc jest przyzwoitych wypowiedzi, pozbawionych uprzedzen. Definicja narodowosci jest nieuchwytna. Czy jesli ktos pochodzi z rodziny, dajmy na to, o korzenaich zydowskich, mieszka w Polsce od urodzenia, mowi w domu po polsku, zna historie i kulture tego kraju i uznaje ja za swoja, to nie jest Polakiem tylko z powodu innej religii, wzglednie innej religii samych przodkow? Dlatego nalezy kazdemu czlowiekowi pozwolic na okreslenie sie samemum kim sie czuje. I wowczas tym JEST. Opowiadal mi niegdys pewien profesor,ze w czasie wojny, w Anglii, grupa polskich oficerow wlaczyla radio Berlin. Spiker niemeicki wychwalal wyczyny bohaterow Luftwaffe, hauptmanna Jeschonka, leutnanta Wischniewskiego i jeszce jakiegos z polsko brzmiacym nazwiskiem..A w Londynie sluchali polscy oficerowie Schwetlich, Schwartz i Neugebauer. Czy oni nie byli Polakami? Jeden z najwiekszych asow lotniczych Wolnej Francji nazywal sie Pierre Clostermann. Moze trzeba powiedziec,ze byl Niemcem? Moze nawet gen. Wl. Andersowi nalezy przypiac latke Niemca, bo przeciez jego nazwisko wskazuje na to, ze ktos z przodkow przywedrowal do Polski z Niemiec (a moze Holandii?) Podaje te przyklady,zeby wykazac, jak glupie jest stosowanie kryteriow "ustaw norymberskich" do okreslania czyjejkolwiek narodowosci. Mnie wielokulturowosc tez nie przeszkadza, aby gosc byl lojalny wobec kraju, w ktorym mieszka i uwaza za swoj. Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: Porównajcie Briana do Grossa 18.01.08, 15:45 krakus24a napisał: > widać że żydzi to zaraza. Jakze gleboka i wsparta argumentami wypowiedz! Z taka mentalnoscia daleko zajedziesz (u wszechpolakow). Tylko oni juz nigdzie nie zajada. Ale zaloze sie, ze pierwszy zaprzeczasz, by w Polsce jeszcze pokutowali, tu i owdzie antysemici. Sam jestes ich najlepszym przykladem. Oczekuje inwektyw! (No, bo chyba nie stac cie na rzeczowa arguemntacje). Odpowiedz Link Zgłoś
damianbsc Czarny Polak w białej Polsce 18.01.08, 16:42 Czlowiek, jak kazdy inny.... Odpowiedz Link Zgłoś
t_mac1 Czarny Polak w białej Polsce 18.01.08, 17:58 Przeczytałem część komentarzy do tego artykułu i jestem mile zaskoczony, że mimo wszystko w Polsce jest wiele mądrych ludzi, którzy wstydzą się za rasizm swoich rodaków. A propos Briana Scotta to gdzie go można obecnie zobaczyć? Pracuje w jakiejś stacji telewizyjnej, radiowej? Odpowiedz Link Zgłoś
tersup Czarny Polak w białej Polsce 18.01.08, 19:30 Szkoda,ze Brian nie ma czesciej programow w TV-bardzo go lubimy Odpowiedz Link Zgłoś
polonski Totalna bzdura.. 18.01.08, 19:35 Mieszkalem przez 25 lat w hameryce i mam paszport amerykanski. Tam pytanie zawsze padalo, czy jestem Polakiem czy ruskim. Facet czarny czy obrzezany zawsze bedzie czarnym, zydem czy arabem posiadajacym ewentualnie obywatelstwo polskie. Nawet jego nazwisko i imie jest nawet obco brzmiace. To, ze "skowronek" twierdzi, ze jest swinia z papierami polskimi nie czyni go swinia. Czyzby nasilila sie akcja w ramach "globalizacji " zydowskiej. Czy Polakom tez sie bedzie wmawiac, ze biale to czarne i bedzie sie niszczyc ostatnie przyczolki bialej i polskiej historii i kultury. Zydzi czy bialorusini mieszkajacy nw polskich ziemiach zawsze pozostawali zydami czy bialorusinami, hcyba, ze calkowicie przyswoil sobie polski jezyk (bez obcego akcentu)i prawdziwie polskie zwyczaje. Moze to bedzie nastepny wredny skowronek jak te inne swinie grossowskie piszace po polsku i szkodzace Polakom na kazdym kroku. Teraz to jest bardzo popularne robienie zydowskich pieniedzy na atakowaniu kazdej nacji i kultury z osobna.Polska nie jest niestety wyjatkiem. Moje pytanie pozostaje: dlaczego nie moze pozostac inaczej. Dlaczego ukryte swinskie "grupy" ludzi uparly sie i zaklocaja spokoj w Polsce. Wyglada na to, ze wredna idea jest ciagle zywa "divide and reign" Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Znowu jeszcze jeden z Greenpointu..... 18.01.08, 20:44 polonski napisał: > Mieszkalem przez 25 lat w hameryce i mam paszport amerykanski. Greenpoint? Wróciłeś, bo skończył się azbest do zrywania? Odpowiedz Link Zgłoś
patrickkolno Re: Polonski - nazad do Hameryki! 18.01.08, 23:06 Widocznie zatrzymales sie w rozwoju na tym Greenpoincie. Jak widzisz, Polska zmienia sie w szybkim tempie nie tak jak Ty. Wracaj na ten Greenpoint, Ameryka to taki kraj dla ludzi zatrzymanych w rozwoju! A moze by tak wszystkich homo sovieticus wyslac za ocean to by sie w Polsce troche luzniej zrobilo? Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: Totalna bzdura.. 18.01.08, 23:45 polonski napisał: > Mieszkalem przez 25 lat w hameryce i mam paszport amerykanski. [...itp brednie...] Chyba "hamerykański"? Widać jesteś jednym z tych Polaków w USA, którzy gnieżdżą się w śmierdzących norach na Greenpoincie i poza kładzioną przez siebie dachówką i wypijaną wódą świata nie widzą. Jesteś żałosny. Odpowiedz Link Zgłoś
polonski Re: Znam was i wasze .. 19.01.08, 01:35 swinskie kompleksy. A ciebie wieprzu obrzezany rozczaruje, bo wlasnie takich jak ty to poganialem dosc dlugo w Californi. W koncu mi sie znudzilo i wrocilem do kraju z ladna kasa. Hulaj dusza obrzezana, piekla na razie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
arras_1333 [...] 18.01.08, 20:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
123i321 To przykre ale bywa jeszcze gorzej 18.01.08, 21:01 w Izraelu polskie, ukrainskie czy rumunskie nastolatki sa sila trzymane w klatkach-burdelach i torturowane. Odpowiedz Link Zgłoś
doomsday Tolerancja rasowa po zydowsku na przykladzie 18.01.08, 23:47 O tolerancji dla wszystkich ras zawsze najglosniej krzycza zydzi . Zawsze i wszedzie , moze raczej prawie wszedzie . W Palestynie juz o tej rasowej tolerancji slychac mniej , Najlepiej i najdrastyczniej widac ta zydowska tolerancjie po liczbie zamordowanych dzieci rasy podludzi (arabskiej ) :www.rememberthesechildren.org/remember2006.html. Najbardsziej aktywnie aparthaid w RPA byl atakowany przez srodowiska zydowskie , ktore tak naprawde murzynow mieli daleko glebiej w czterech literach niz miejscowi biali . Chodzilo o przejecie od bialych kopalni diamentow , zloz uranu i ropy naftowej . Wyzwolili czarnych od bialej niewoli i wpedzili tak sprytnie w zydowska niewole , ze czarni w wiekszosci nawet nie zdaja sobie z tego sprawy . Zreszta tam czarnych niedlugo wogle nie bedzie , bo w warunkach zydowskiej wolnosci wymieraja w apokaliptycznym tempie . Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: To przykre ale bywa jeszcze gorzej 18.01.08, 23:48 123i321 napisał: > w Izraelu polskie, ukrainskie czy rumunskie nastolatki sa sila > trzymane w klatkach-burdelach i torturowane. Podaj źródło. Odpowiedz Link Zgłoś
doomsday Re: To przykre ale bywa jeszcze gorzej 19.01.08, 00:03 mark. parker napisal : "Podaj źródło " Findings showed that some 3,000 and 5,000 women are smuggled to Israel annually and sold into the prostitution industry, where they are constantly subjected to violence and abuse. The committee found that the women work seven days a week for up to 18 hours every day and that out of the NIS 120 paid by customers, they are left with just NIS 20, while the rest of the money is passed on to their traders. The prostitutes face constant threats of abuse and murder, the report said, and Israeli law does little to help them. Delays in trial dates and prolonged hearings force the women to remain exposed to violence for more than a year until they are called in to provide testimony, and courts rarely collect early testimonies, as permitted by law. www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3062297,00.html Izrael bije swiatowe rekordy pod wzgledem ilosci burdeli w przeliczeniu na glowe mieszkanca . Skorumpowane panstwo jest w istocie najwiekszym sponsorem tego biznesu handlu kobietami . W niektorych kulaarch mowi sie , ze zydzi przegrali ostatnia wojne w Libanie , gdzie walczyli ze slabo uzbrojona partyzantka , wlasnie przez te ciagoty do burdeli . Dla typowego zyda w Izraelu nic innego oprocz wodki i dobrej" K " sie nie liczy . Wojna moze poczekac . Odpowiedz Link Zgłoś
123i321 Izrael najbardziej zbrodniczy kraj swiata 19.01.08, 01:49 Israel is a destination country for low-skilled workers from People's Republic of China (P.R.C.), Romania, Jordan, Turkey, Thailand, the Philippines, Nepal, Sri Lanka, and India who migrate voluntarily for contract labor in the construction, agriculture, and health care industries. Some are subsequently subjected to conditions of involuntary servitude, such as withholding of passports and other restrictions on movement, threats, and physical intimidation. According to the Government of Israel, women working in the health care field are particularly vulnerable to trafficking for involuntary servitude. Many labor recruitment agencies in source countries and in Israel require workers to pay up-front fees ranging from $1,000 to $10,000 - a practice that may contribute to debt bondage and makes these workers highly vulnerable to forced labor once in Israel. Israel is also a destination country for women trafficked from Eastern Europe - primarily Ukraine, Moldova, Uzbekistan, Belarus and Russia - for the purpose of commercial sexual exploitation. - U.S. State Dept Trafficking in Persons Report, June, 2007 [full country report] Odpowiedz Link Zgłoś
123i321 Re: Izrael najbardziej zbrodniczy kraj swiata 19.01.08, 01:53 www.amnesty.org/en/report/info/MDE15/017/2000 video.google.com/videoplay?docid=2212906081716661355 Odpowiedz Link Zgłoś
oldbay Czarny Polak w białej Polsce 18.01.08, 23:39 Jeśli chodzi o pana Briana to mam mieszane uczucia. Nie żebym go zaraz nienawidziła i opluwała na ulicy. Po prostu kiedy zadaję sobię pytanie: co to właściwie znaczy być Polakiem dochodzę do wniosku, że nie, pan Brian nim nie jest. Być może jest pół Polakiem, ćwierć Polakiem, w jakiejś części stał się Polakiem, bo pokochał ten kraj. Pochodzi jednak z innego kraju, wychował sie w innej kulturze. Myślę że żeby być Polakiem nie wystarczy przeprowadzić się do Polski, polubić gołąbki, nauczyć się historii i języka, złozyć papiery i dostać obywatelstwo. Oczywiście ten pan ma do tego prawo ale to tylko formalności, nie zmienią one tego, kim człowiek JEST. Zastanawia mnie jeszcze coś, skoro pan Brian czuje się Polakiem w pełnym tego słowa znaczeniu i jego dzieci też są Polakami, czemu jednemu z nich dał na imię Michael a nie Michał? :) To tak na marginesie. Śmieszy mnie to. - oldbay Odpowiedz Link Zgłoś
glemp1 Re: Czarny Polak w białej Polsce 19.01.08, 01:00 Pan Brian Scott jest napewno lepszym Polakiem od wszystkich łysych nazistowskich idiotów razem wziętych. Michał Wiśniewski też nadał niepolskie imiona swoim dzieciom (syn nazywa się Xavier), lecz to już Ciebie z pewnościa tak bardzo nie boli. Biali polscy katolicy - zrozumcie wreszcie, że nienawiść rasowa jest również grzechem. Bóg stworzył przecież wszystkich ludzi (tak przynajmniej uczono mnie na lekcjach religii). Odpowiedz Link Zgłoś
doomsday Re: Czarny Polak w białej Polsce 19.01.08, 01:13 glemp1 napisała: > Pan Brian Scott jest napewno lepszym Polakiem od wszystkich łysych > nazistowskich idiotów razem wziętych. Michał Wiśniewski też nadał > niepolskie imiona swoim dzieciom (syn nazywa się Xavier), lecz to > już Ciebie z pewnościa tak bardzo nie boli. Biali polscy katolicy - > zrozumcie wreszcie, że nienawiść rasowa jest również grzechem. Bóg > stworzył przecież wszystkich ludzi (tak przynajmniej uczono mnie na > lekcjach religii). Michał Wiśniewski jest czystym zydem z obu stron (ojca i matki ) . Stad moze i to dziwne imie XAVIER . Z mojego doswiadczenia takie serialowe imiona swoim dzieciom od dawna w Polsce nadaje tylko spoleczny margines . Chociaz podobalo mi sie , ze Wisniewski przyjechal dac koncert w Vancouver , kiedy zabili tam emigranta z Polski . Odpowiedz Link Zgłoś
j_e Re: Czarny Polak w białej Polsce 19.01.08, 01:23 glemp1 napisała: Michał Wiśniewski też nadał > niepolskie imiona swoim dzieciom (syn nazywa się Xavier), lecz to > już Ciebie z pewnościa tak bardzo nie boli. Drobna różnica. Wiśniewski i mnóstwo pospolitych Kowalskich dają dzieciom imiona serialowych postaci, nie mających odpowiedników polskich. Robią to z sympatii dla ulubionych bohaterów. Przypadek poruszony przez oldboy jest trochę inny. W języku polskim mamy Michała, i używanie angielskiego odpowiednika trąci dwuznacznością. Żadna to sprawa, i nie ma się czego właściwie czepiać, tylko, brzmi fałszywie. Biali polscy katolicy - > zrozumcie wreszcie, że nienawiść rasowa jest również grzechem. Bóg > stworzył przecież wszystkich ludzi (tak przynajmniej uczono mnie na > lekcjach religii) Hasło to wygłaszać należy do wszystkich nacji, jak i wyznawców wszelkich religii,bo rasizm nie jest żadną wyłączną przywarą polską, czy polskich katolików, ale ludzi na całym świecie. Nie jest to odbijanie piłeczki, ale uściślenie. Jako, że nie wiesz człeku, jak wielu jest rasistów wśród czarnych. Może dobrze, że nie wiesz, a może szkoda, a nawet szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
polonski Re: Spedzilem.. 19.01.08, 02:42 tez wiele lat w azji (w roznych krajach)i bylem zaszokowany powszechnoscia i skala zjawiska rasizmu w stosunku do innych a szczegolnie do bialego czlowieka. Jednak w dalszym ciagu twierdze z doswiadczenia amerykanskiego, ze rozmiarow rasizmu zydowskiego nikt nie pobije. To powinno sie dopisac do ksiegi "zaslug" braci zydow. Odpowiedz Link Zgłoś
pusta_butelka Re: Czarny Polak w białej Polsce 14.04.09, 23:46 Nie kojarzę serialowej postaci imieniem Xavier, ale może za mało telewizji oglądam... Tak czy inaczej, argumentacja j_e nie przemawia do mnie - owszem, polskim odpowiednikiem Michaela jest Michał, ale równie dobrze pan Wiśniewski mógł nazwać syna Ksawery, a córkę - zamiast Etiennette - Stefania (choć tu akurat nie dziwię się, że wybrał francuskojęzyczną wersję...). To tak odchodząc od głównego wątku dyskusji. Przy okazji, moje imię pochodzi ze starożytnego Rzymu, czuję się w pełni Polką (choć może znaleźć się ktoś, kto mi tego odmówi) i szanuję czarnoskórego Kowalskiego czy Scotta tak, jak każdego innego człowieka, i nie toleruję czarnoskórego złodzieja czy gwałciciela tak samo, jak nie toleruję tego u białych, żółtych i łaciatych. Odpowiedz Link Zgłoś
harrypotter Przeciez nie wybieramy sobie gdzie sie urodzimy 19.01.08, 00:11 I dlatego powinnismy miec prawo do zmiany miejsca zamieszkania Jak np. ktos 30 lat zyl w Polsce i pojechal do Japoni, poczol ze to jest jego kraj, to dalczego tak ma nie byc? Odpowiedz Link Zgłoś
apf Inność 19.01.08, 00:46 Prawdziwa tolerancja dla inności oznacza również tolerancję dla rasistów, nazistów, terrorystów - oni też mają prawo wyrażać swoje poglądy w publicznej debacie, zaistnieć w mediach. Zatem to więcej niż współczesna "poprawność". Spychanie tej inności do zbiorowej podświadomości czyni takie same szkody jak indywidualne tłumienie emocji - prowadzi do niekontrolowanych wybuchów i dyktatury. Odpowiedz Link Zgłoś
123i321 jeszcze o zbrodniach zydow 19.01.08, 01:57 The Israeli government also failed to take even minimal steps to protect trafficked women trapped in that country. In July, after the publication of a blistering report on trafficking by Amnesty International, and after years of lobbying by Israeli women's organizations, the Knesset amended the criminal code to make the buying and selling of human beings for prostitution a criminal offense. The law had little impact, however, on the lives of dozens of women still detained in prison in Israel and awaiting deportation. Despite the new legislation, the Israeli government continued to treat trafficked women not as victims, but as criminals and "illegal aliens," housing women in prisons and making them particularly vulnerable to human rights abuses. Nor was the law particularly dissuasive to traffickers, who continued to bring hundreds of women and girls from the countries of the former Soviet Union and Eastern Europe into Israel for forced labor in the sex industry. Although Israel yielded to international pressure and began prosecuting a small number of traffickers, its efforts were undermined by its failure to provide minimal guarantees for victims of trafficking, including witness protection, legal assistance, relief from deportation, or third-country resettlement. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniczny66 ..... do ..... 19.01.08, 02:38 pozdrowienia dla kumatych 14 mil od Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
porannakawa20 Czarny Polak w białej Polsce 19.01.08, 03:24 dziennikarz radiowy i telewizyjny, pierwszy czarnoskóry w polskich mediach? A ta Murzynka w TVN24 co to o pogodzie? No chyba, że chodzi o faceta. To faktycznie pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
asasello_krakow Re: Czarny Polak w białej Polsce 19.01.08, 05:46 chłopie/kobieto, Scott pracował w RMFie jak jeszcze TVNu nawet w planach nie było. od samego początku czyli 1990 r. Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 hmm 19.01.08, 05:30 ten pan moze sobie poskakac na palnie lol. Jest moze obywatelem Polski ale Polakiem nie Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: hmm 19.01.08, 08:20 amerykanin, ty za to pewnie jestes! "Papiery aryjskie" do 300 lat wstecz pewnie masz, co? Odpowiedz Link Zgłoś
maurycyzulicy Nie ma czarnych Polaków 19.01.08, 15:34 Próbuje się nam wmówić, że są czarni Polacy, próbuje się przemilczać, że Polacy są białymi murzynami pracującymi niewolniczo. Różne brayany, stepheny i pascale są atrakcją TV. Ale telewizja to show, robiący wodę z mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś